Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam

domowy cieciu gdzie i w którym momencie ja Ciebie obraziłem czy zrobiłem wycieczkę w Twoją stronę ? to Ty oskarżasz mnie o oszustwo, naciąganie itp itd

więc kto kogo tutaj obraża ?

nie przypominam sobie abym miał przyjemność z Panem rozmawiać osobiście a wysłuchuję inwektywy, które wygłaszasz między innymi pod moim adresem. Twierdzisz, że nie ma dowodów badań itd to nie stosuj tego typu rozwiązań i po sprawie. I na tym zakończę swój udział w "dyskusji" :)

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie z mojej:-), ale jeśli już odwołuję się do sweterków i innych odzieżowych gadżetów, to zawsze na spotkaniach mówię dlaczego! Gdyby Cieć usłyszał od producentów materiałów uszczelniających nie tylko, że warto, (bo nie zawsze trzeba) oraz dlaczego warto i to "dlaczego" byłoby potwierdzone badaniami nie miałby tylu wątpliwości.

to może powinien zapytać ? oczywiście przedstawiając szczegółowo swoją sytuację budowlaną a tak to bicie piany :)

Jeśli już to zarzut "nie przytaczania":-)

no tak mój błąd :)

Może nie RAL jako instytut jakości, ale ift Rosenheim. Cenię sobie opracowania Rosenheimu bo to instytut, który wykorzystuje badania do zmiany rzeczywistości. Nasze instytuty niestety nie wychodzą poza ITT, bo tylko to im przynosi kasę. Nie mniej wydajesz się zapominać, że niektóre poglądy Rosenheim'u na kwestie szczelności i paroizolacyjności złącza były formułowane w połowie lat 90 XX wieku. Od tego czasu w budownictwie i niemieckich przepisach to i owo się zmieniło. U nas bzdurny przepis trwa już 15 lat i nie ma go kto zmienić, bo nikt się nie czuje do tego powołany. Rzeczywiście oczekiwałbym od producentów uszczelnień akcji mającej na celu zmianę bzdurnego przepisu. Chyba, że zamierzacie swoje szkolenia produktowe zaczynać od zdania: "Szanowni Państwo mam przyjemność zaprezentować Wam najwyższej jakości produkt X, który zastosowany przez Was na budowie sprawi, że nie spełnicie wymagań polskich przepisów techniczno-budowlanych":-).

Andrzeju proszę Cię wiesz, że takie rzeczy tylko w Erze.

Co do przepisów i poglądów IFT to właśnie się zmieniają ze względu na rozwój nowych technologii prawda ? a u nas ... no cóż to nasz kochany Kraj :)

Wiesz dobrze, że NIKT nie ma mocy sprawczej aby zmieniły się zasady funkcjonowania naszych rodzimych instytutów. A co do szkoleń, które ja prowadzę to niestety nie są one produktowe, zresztą wielokrotnie Cię na nie zapraszałem ale ... jakoś Ci nie po drodze :)

Jak to się odbywa u innych - mało mnie to interesuje i tyle :)

Pozdrawiam

Witam

Mam pytanie do osób które montują, sprzedają lub mają okna na tym profilu:

http://www.sonarol.pl/cp1/s,system_maxtherm,5046.html

Czy w ogóle brać je pod uwagę, czy dać sobie spokój, bo sprzedawca z lokalnej firmy bardziej mi je polecał niż Veka Alphaline którą też handluje. Swoje zdanie bronił tym że też są w klasie A i mają szerszy profil i grubszą stal w środku, a poza tym są tańsze. Więc mam taki dylemat, jakby ktoś mógł z praktyków wyrazić swoje zdanie byłbym wdzięczny, bo ocenianie profili na klinie 30cm x 30cm jest trudne :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Czy fabryki ABAKUS i 4PoryRoku to dobrzy producenci ? Jak jakościowo np. w stosunku do Vetrexu, Jezierskiego czy Hekaplastu ?

Świetne pytanie, ale wypadałoby zacząć od podstaw i ustalić czym dla Pana osobiście jest "jakość". Tak tylko o to pytam, bo wielu przed Panem próbowało ją zdefiniować na przykład tak:-)

Jakość, to:

...pewien stopień doskonałości." (Platon)

...stopień jednorodności i niezawodności wyrobu przy możliwie niskich kosztach i maksymalnym dopasowaniu do wymagań rynku." (W.E. Deming)

...zgodność z wymaganiami." (P.B. Crossy)

...wszystko, co można poprawić." (Masaaki Imai)

…ogół cech i właściwości wyrobu lub usługi, które decydują o zdolności wyrobu lub usługi do zaspokajania stwierdzonych i przewidywanych potrzeb." (ISO8402)

…stopień, w jakim zbiór inherentnych cech spełnia wymagania." (ISO*9001)

...brak wad w tym produkcie, a wadą produktu jest każda taka negatywna cecha produktu – negatywna z punktu widzenia klienta-, której klient ma prawo nieoczekiwać”. (A. Blikle, L. Wasilewski)

Zacznijmy od jakości, potem będzie o producentach i produktach:-).

Mnie nauczono, że jakość to powtarzalność produktu. Idąc tym tropem można wyróżnić jakość wysoką i jakość niską.. czyli firma produkującca okna z założenia słabe też może trzymać jakość..

Abakusa znam od 15 lat, kiedy był jeszcze dilerem mojego Pracodawcy. Przyznam, że przebojowo rozwinął swoją firmę. Okna to jednak nie wszystko - znam pewnego sprzedawcę, który wmawia ludziom że są najlepsze. A montuje je tak sobie.. tzn. dla mnie jego ludzie by odpadli na pierwszym oknie..

Mnie nauczono, że jakość to powtarzalność produktu. Idąc tym tropem można wyróżnić jakość wysoką i jakość niską.. czyli firma produkującca okna z założenia słabe też może trzymać jakość..

Idąc Twoim tropem można jedynie wyróżnić jakość "powtarzalną" w odniesieniu do wzorca. Jeśli wzorzec o niskiej jakości to i produkt "powtarzalny" o niskiej jakości i na odwrót, ale nadal nie wiadomo czym jest jakość.

Witam

nie wiadomo czym jest jakość.

To może kilka definicji cytując:

"Jakość (gr. poiotes, łac. qualitas) – pojęcie filozoficzne zdefiniowane przez Platona jako "pewien stopień doskonałości"

„…stopień jednorodności i niezawodności wyrobu przy możliwie niskich kosztach i maksymalnym dopasowaniu do wymagań rynku.” (W.E. Deming)

„…zgodność z wymaganiami.” (P.B. Crosby)

„…wszystko co można poprawić.” (Masaaki Imai)

„…ogół cech i właściwości wyrobu lub usługi, które decydują o zdolności wyrobu lub usługi do zaspokajania stwierdzonych i przewidywanych potrzeb.” (ISO 8402)

„…stopień, w jakim zbiór inherentnych cech spełnia wymagania.” (ISO 9001:2000)

i rozbudowanie pojęcia już mniej filozoficzne :):

"Jakość produktu

W tym kontekście najczęściej wymieniane są cechy jakości technologicznej:

funkcjonalność: stopień i zakres realizacji oczekiwanych funkcji

praktyczność: komfort użytkowania, łatwość obsługi i konserwacji i ich ergonomiczność

niezawodność: zdolność do pracy bezusterkowej

trwałość: okres zachowania cech użytkowych

bezpieczeństwo użytkowania.

Jakość produktu jest związana z takimi jego własnościami handlowymi (jakość rynkowa), jak:

stopień zgodności z wzorcem lub wyspecyfikowanymi wymaganiami

widoczność zespołu cech istotnych dla produktu

ekskluzywność: prestiż nabywcy związany z posiadaniem produktu lub jego marką

estetyczność: pozytywne odczucia osobiste

prezentacja: forma zaoferowania (warunki sprzedaży: otoczenie, obsługa, sposób dostawy, opakowanie, certyfikaty, referencje itp. zobacz: merchandising)

koszt nabycia

usatysfakcjonowanie użytkownika: zaspokojenie potrzeb i oczekiwań nabywcy.

Zatem są to cechy istotne z punktu widzenia konsumenta. Producent musi oprócz tego brać pod uwagę zyskowność i działalność konkurencji, co często jest w konflikcie z jakością technologiczną produktu."

- za Wikipedia

i im w większym stopniu produkt spełni powyższe wymagania docelowego klienta tym jego "jakość" dla niego wyższa - ale może się mylę ?

pozdrawiam

Jakość produktu jest związana z takimi jego własnościami handlowymi (jakość rynkowa), jak:

...usatysfakcjonowanie użytkownika: zaspokojenie potrzeb i oczekiwań nabywcy.

Zatem są to cechy istotne z punktu widzenia konsumenta.

[...]i im w większym stopniu produkt spełni powyższe wymagania docelowego klienta tym jego "jakość" dla niego wyższa

Tak właśnie jest, a zatem "jakość" jest pojęciem mocno zindywidualizowanym. Dla każdego nabywcy może oznaczać całkiem, co innego:-). To, co ja uznam za produkt wysokiej jakości dla kogoś innego może być niewystarczające albo mocno na wyrost w stosunku do jego oczekiwań i potrzeb.

Wielu forumowiczów pyta o jakość, żąda porównań, ale nie podaje żadnych własnych oczekiwań, zupełnie jakby przyjmowali, że istnieje coś takiego jak jeden ustalony wzorzec tejże jakości. Przykładasz okno albo i całą fabrykę okien do miarki i wyskakuje wynik:-). W Polsce taki wzorzec nie istnieje na pewno, a nasi producenci okien robią wiele żeby nie powstał, bo każdy o każdym oknie może wtedy mówić, że jest wysokiej jakości. I nie kłamie.

Witam

Tak właśnie jest, a zatem "jakość" jest pojęciem mocno zindywidualizowanym. Dla każdego nabywcy może oznaczać całkiem, co innego:-). To, co ja uznam za produkt wysokiej jakości dla kogoś innego może być niewystarczające albo mocno na wyrost w stosunku do jego oczekiwań i potrzeb.

Wielu forumowiczów pyta o jakość, żąda porównań, ale nie podaje żadnych własnych oczekiwań, zupełnie jakby przyjmowali, że istnieje coś takiego jak jeden ustalony wzorzec tejże jakości. Przykładasz okno albo i całą fabrykę okien do miarki i wyskakuje wynik:-). W Polsce taki wzorzec nie istnieje na pewno, a nasi producenci okien robią wiele żeby nie powstał, bo każdy o każdym oknie może wtedy mówić, że jest wysokiej jakości. I nie kłamie.

i z tym się Andrzeju zgodzę :) aczkolwiek ja nie widzę w tym NIC złego, różnorodność daje wybór i możliwość zaspokojenia różnych potrzeb. Jakby istniały "wzorce" na wszystko to świat byłby szary i ... nijaki, znormalizowany, sterylny ... eeeee lipa by była :)

pozdrawiam

Panowie, nie filozujcie :)

W kilku wątkach o oknach poruszacie kwestię producenta okien (pomińmy na razie montaż) a nie profil.

Zbieram oferty (o czym obecni jak i już nieobecni tutaj się przekonali :) ) Można rozumieć jakość potocznie, tak jak to rozumie znakomita większość ludzi: np. dobre wykonanie, niepsujące się, estetyczne, zgodne z technologią, nie wiem co jeszcze...

Dlatego zadałem pytanie. To tak jak z samochodami, nie ? Nikt nie filozofuje, tylko wszyscy wiedzą, że japońskie są najlepsze jakościowo :)

Edytowane przez janoush

Przejechałem Golfem Mark IV 220 tysięcy i to co się zepsuło to łożysko prawego przedniego koła ( fatalne pobocza ) i pompowtrysk przy 190 tysiącach.

Trzeba przyznać, że mam ciężką nogę.

Ujeżdżam teraz Hyundai-a nowego także za 2 lata przekażę info jak tam azjata się sprawował :)

Okna jakościowe to dla mnie takie, które wykonane zostały zgodnie z programem produkcji narzuconym przez producenta profilu, okute w.g programu produkcji producenta okuć, oszklone zgodnie z zasadami szklenia i zamontowane zgodnie z wytycznymi montażu w zależnoście od metody na jaką Klient końcowy się zdecydował. Dodatkowo park maszynowy producenta okien jest na poziomie ogólnie przyjętych standardów ( czyszczarka naroży regulowana co jakiś czas, piła realizauje żaz w linii, zgrzewarka zgrzewa a nie przygrzewa, temperatura na hali produkcyjnej minimum 17 stopni i od zarypania innych detali produkcyjnych , które tworzą jakość).

W Polsce ze względu na niskie dochody Klientów, produkty jak okna i drzwi są traktowane przez wielu jak dzieło sztuki z czego tylko jest kupa śmiechu za plecami. Nie wiem czy Klienci to myślą, że jakieś uda kubanek te okna polerują ?

Tak naprawdę to normalny materiał budowlany, który już po paru miesiącach użytkowania jest ZAPOMINANY przez Inwestora.

Także bez napinki - wystarczy, że producent ma niezłą renomę i kupujta ludzie bo tylko 3 tygodnie VAT-u 8% Wam zostało.

Od 2014 roku będziecie płacić 15% drożej.

Edytowane przez Charlie

wykonane zostały zgodnie z programem produkcji narzuconym przez producenta profilu, okute w.g programu produkcji producenta okuć, oszklone zgodnie z zasadami szklenia i zamontowane zgodnie z wytycznymi montażu w zależnoście od metody na jaką Klient końcowy się zdecydował.
To chyba najlepszy tekst jaki o ocenie jakości okien się tu pojawił. Tak właśnie uświadomiono mi że powinien wyglądać produkt końcowy. Zgodnie z wszelkimi zaleceniami systemu

W Polsce ze względu na niskie dochody Klientów, produkty jak okna i drzwi są traktowane przez wielu jak dzieło sztuki z czego tylko jest kupa śmiechu za plecami. Nie wiem czy Klienci to myślą, że jakieś uda kubanek te okna polerują ?

Tak naprawdę to normalny materiał budowlany, który już po paru miesiącach użytkowania jest ZAPOMINANY przez Inwestora.

Także bez napinki - wystarczy, że producent ma niezłą renomę i kupujta ludzie bo tylko 3 tygodnie VAT-u 8% Wam zostało.

Od 2014 roku będziecie płacić 15% drożej.

Z Kubanką niezłe :) tylko że jak twardy plastik na miękkim udzie wypolerować ? ;)

Znów straszysz VATem, a nigdzie nie jest napisane że cokolwiek ma się zmienić. Nie będzie już odbioru VATu przez nas, ale kupując usługę dalej będzie VAT 8%

Edytowane przez domowy cieć

Witam pięknie znawców tematu i forumowiczów mogacych wspomóc niedoświadczonego człowieka swoją wiedzą, doświadczeniem i dobrą radą :) Rozpoczynam proces poszukiwania dobrych okien. Planuje budowę domu nowoczesnego z płaskim dachem i dużymi powierzchniami okiennymi więc mam świadomość, że nie mogę sobie pozwolić na zimne okna. Potrzebuje w miarę dobrych jakościowo ale nie kosmicznie drogich okien z terenu Śląska i Zagłębia. Mają to być niestety okna wysokie - 250cm (w kilku przypadkach nieotwierane fixy, lecz również 3 duże 4m otwierane z wyjściem na taras). Bardzo zainteresowały mnie okna aluminiowe z uwagi na nowoczesny design i styl, ktory by mi bardzo odpowiadał lecz po przeanalizowaniu opinii utwierdziałam się w przekonaniu, że są to okna zimne co niestety je chyba wyklucza. No i cena nie do końca mnie przekonuje. Myślę, że fajnym rozwiązaniem były by tu nakladki na okna PCV, ktore wygladają wtedy jak aluminiowe. Dodam, że szukam okien czarnych bądź grafitowo-szarych. Czy moglby mi ktoś coś doradzić? Wiem, że z taką wysokością -250 to nie każda firma może się podjąć tego zadania i zawęża się krąg możliwości. Bardzo proszę o pomoc....

Tak - nie każda firma się podejmie. W większości (może nie wszystkich) tych co jednak, zapewnią że zrobią - będzie to naciągnięcie możliwości produkcyjnych.

Czarnej oklieny jeszcze nie widziałem. Czarny lakier na drewnie już tak - nie przyjął się.

Część okien/drzwi balkonowych będę miał na profilu pośrednim Si82 Schuco ze względu na wymiary. Okna na tej samej ścianie będę zamawiał też na pośrednim ze względów wizualnych.

Zastanawiam się czy nie wziąć wszystkich okien na profilu pośrednim. Nie wiem jak to będzie wyglądać jak na jednej ścianie będzie skrzydło 86mm a na innej 103mm.

Czy macie okna na profilu pośrednim? Jakieś może doświadczenia w tym zakresie. Może posiadacie jakieś zdjęcia obrazujące dwa profile na jednej ścianie.

Sprawa pilna gdyż pomiary już wzięte tylko muszę się zdecydować czy wszystkie na pośrednim czy tylko niektóre.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i sugestie.

I jeszcze jedno pytanko, gdyż nie uzyskałem odpowiedzi:

Czy stosować taśmy paroizolacyjne w przypadku remontu domu i osadzaniu okien nie w warstwie ocieplenia tylko w warstwie muru (tzn. pośrodku muru)?

Edytowane przez robercikzs