Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Cześć

Planuję typowo nowoczesną zabudowę więc pod względem wizualnym najbardziej pasowałyby mi okna aluminiowe bądź z nakładkami imitującymi aluminium. Proste formy, jak najwęższe ramki no i muszą być to okna raczej ciepłe z uwagi na ich wymiary np. 415 na 250 wysokości. Ale zdaje sobie sprawę, że cenowo to jest megadrogie a milionerem nie jestem. Jeszcze :) gram w totka :)) No ale tak na serio mam 5 takich dużych okien więc to naprawdę duży koszt. O drewnianych się troszkę naczytałam i odstrasza mnie to, że wymagają naprawdę zainteresowania, dbałości i pracy. Poza tym też są dosyć drogie.

Szukam firmy na śląsku, która robi okna w normalnych, ludzkich cenach bo wycene od Internorm już dostałam i mnie wprost powaliła na kolana. Pomóżcie....

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Takie właśnie mam odczucia - na siłę by się zgodzili ale bez przekonania. Nie mam zaufania do takich firemek. Szukam czegoś ze średniej półki z cenami dla ludzi. Najlepiej na śląsku. Aluminiowe bywają chyba grafitowe lub ciemnoszare tylko cena powala :) Coś muszę jednak wykombinować bo mi wiaterek by troszkę za bardzo zawiewał ;)

Witam,

Chciałbym prosić o opinie na temat ofert dot. okien dla domu wg projektu: http://www.archipelag.pl/projekty-domow/marcel-g2/

Okna mamy zamiar montować na wiosnę, a teraz sfinalizować zakup i skorzystać z "zimowych promocji". Oferty mam 3 - od Oknopolu, Oknoplastu i Dako.

W projekcie mamy 12 okien, w tym 1 HST 3.5m.

Oferta Oknopol:

Profil: Kömmerling 88 plus - 6komorowy, 88mm szerokości

Okucia: ROTO NT + wk1

Szklenie: Szyba zespolona dwukomorowa 40 mm 4/14/4/14/4 jednostronnie O2

Szczegóły: http://www.okno-pol.pl/oferta/okna/pcv/kommerling-88-plus

W cenie montaż ciepły na taśmie rozprężnej + ciepły parapet + .

Cena: 36k

Oferta Oknoplast:

Profil: Platinum Evolution 2, 6komorowy, 70mm szerokości

Okucia: MACO MULTI MATIC + wk1

Szklenie: Pakiet 3 szybowy o szerokości 36mm 33,1/12s/4/10s/4 obustronnie O2,

Szczegóły: http://www.oknoplast.com.pl/okna/rodzaje-okien/evolution

W cenie montaż ciepły na taśmie rozprężnej.

Cena: 34k

Oferta Dako:

Profil: Veka Alphaline 90, 6 komorowy, 90mm szerokości

Okucia: Winkhaus activPilot Concept + wk1

Szklenie: Pakiet 3 szybowy 4x14x4x14x4 + szyby P2

Szczegóły: http://www.eco-dom.pl/index.php?cat=512

W cenie montaż ciepły na piance.

Cena: 33k

Subiektywnie najlepsze wrażenie zrobił na nas Oknopol - montaż na bardzo wysokim poziomie ( oglądaliśmy na budowie ). Firma sprzedająca Oknoplast montowała okna u teściów i również wygląda to ok. Przedawcę Dako znaleźliśmy na małopolskiej białej liście.

Z góry dziękuję za podpowiedzi i opinie.

Aby porównać do końca ceny powinieneś policzyć wszędzie ten sam rodzaj montażu, bo każdy ma inny:yes: Poza tym chyba bym się zdecydował na Oknopol, ewentualnie wyceń w Oknoplaście Winergetic, będzie to bardziej porównywalne do pozostałych produktów.

Proste formy, jak najwęższe ramki no i muszą być to okna raczej ciepłe z uwagi na ich wymiary np. 415 na 250 wysokości.

Przecież przy tych przeszkleniach to ważniejsza będzie termika pakietu szyb niż samego profilu. Pozostaje Ci tylko aluminium: Yawal, Aluprof (robi też Oknoplast), Reynaers.

Przecież przy tych przeszkleniach to ważniejsza będzie termika pakietu szyb niż samego profilu. Pozostaje Ci tylko aluminium: Yawal, Aluprof (robi też Oknoplast), Reynaers.

Dziękuje bardzo tomekwa :) roześlę tam zapytanie ofertowe i się wszystko okaże. A jakie paramatry okien byś polecał w tym przypadku? Współczynnik przenikania ciepła itp. Muszę w ofercie coś zasugerować. Pakiet 3 szybowy na pewno i ciepła ramka. Na co jeszcze zwrocić mam uwagę? Aha teraz mi się przypomniało, że gdzieś czytałam że z oknami aluminiowymi jest taki problem, że są zimniejsze, a ciepła ramka w tym przypadku to tylko chwyt matketingowy i jest ciepła tylko z nazwy. Podobno najlepsza jest ciepła ramka SWISSPACER.

No i tak się miotam jak zająć po ciemnym lesie :)

http://www.aliplast.pl/star_id_2185.html

dzisiaj mi montowano okno tarasowe wykonane z profilu superial

Dziękuje bardzo tomekwa :) roześlę tam zapytanie ofertowe i się wszystko okaże. A jakie paramatry okien byś polecał w tym przypadku? Współczynnik przenikania ciepła itp. Muszę w ofercie coś zasugerować. Pakiet 3 szybowy na pewno i ciepła ramka. Na co jeszcze zwrocić mam uwagę? Aha teraz mi się przypomniało, że gdzieś czytałam że z oknami aluminiowymi jest taki problem, że są zimniejsze, a ciepła ramka w tym przypadku to tylko chwyt matketingowy i jest ciepła tylko z nazwy. Podobno najlepsza jest ciepła ramka SWISSPACER.

http://www.aluprof.eu/mb-86

Proponuję jednak zacząć od czytania gwarancji producenta gotowego już wyrobu, bo podałam Ci producentów profili.

Takie właśnie mam odczucia - na siłę by się zgodzili ale bez przekonania. Nie mam zaufania do takich firemek. Szukam czegoś ze średniej półki z cenami dla ludzi. Najlepiej na śląsku. Aluminiowe bywają chyba grafitowe lub ciemnoszare tylko cena powala :) Coś muszę jednak wykombinować bo mi wiaterek by troszkę za bardzo zawiewał ;)
Edytowane przez GraMar

Czy przy montażu drzwi balkonowych na docelowych posadzkach (wymiana okien), bez listwy podparapetowej, osadza się je bezpośrednio na posadzce przy użyciu taśmy samorozprężnej czy na jakiś klinach pozostawiając szczelinę (jakiej wysokości), którą wypełnimy pianą?

Bardzo proszę o pomoc.

Edytowane przez robercikzs

Jeżeli chodzi o Aluminium to pomyślałbym o Aluprof 86, masz tutaj do wyboru trzy wersje jeżeli chodzi o ciepłotę: ST, SI oraz z Aerożelem. Najlepszy stosunek ceny do termiki jest w wersji SI. Do wszystkich wstaw szybę 0.5 i będzie to ciepłe i stabilne. Co do ramki dystansowej to nie jest chwyt marketingowy tylko rzeczywista poprawa parametrów okna. Do najlepszych ramek możemy zaliczyć: Chromatec Ultra, Swisspacer V oraz Superspacer.

Witam

Czy przy montażu drzwi balkonowych na docelowych posadzkach (wymiana okien), bez listwy podparapetowej, osadza się je bezpośrednio na posadzce przy użyciu taśmy samorozprężnej czy na jakiś klinach pozostawiając szczelinę (jakiej wysokości), którą wypełnimy pianą?

Bardzo proszę o pomoc.

Na taśmie rozprężnej bez odpowiednich podpór nie dasz rady, najczęściej odpowiednie podparcie klinami plus uszczelnienie pianką poliuretanową i dodatkowa izolacją - folie, taśmy silikony itp itd w zależności od Twojej konkretnej sytuacji.

Pozdrawiam

Witam

Na taśmie rozprężnej bez odpowiednich podpór nie dasz rady, najczęściej odpowiednie podparcie klinami plus uszczelnienie pianką poliuretanową i dodatkowa izolacją - folie, taśmy silikony itp itd w zależności od Twojej konkretnej sytuacji.

Pozdrawiam

A ile musi byc tej piany? Jak wysokie beda te kliny przy min odleglosci oscieza od podlogi? Czy wystarczy 1cm?

Drzwi balkonowe beda 90cm i dwudzielne 180 oraz 200cm. Jak rozlozyc te podporki/kliny.

Rozumie, ze okno z listwa podparapetowa rowniez nalezy ustawiac na klinach i zapianowac przestrzen miedzy osciezem a murem. Oczywiscie klinow nie wyjmujemy, tak?

EDIT:

Tak cały czas myślę i zastanawiam się czy najlepszym rozwiązaniem nie będzie osadzenia drzwi balkonowych 1cm od wylewki, ale na listwie podokiennej z termoizolacyjną taśmą dla której wykuję miejsce w posadzce. Po zamontowaniu okien wyrównam wylewkę przy oknie balkonowym. na to panele, które zakryją tą szczelinę 1cm.

Czy dobrze myślę?

Jeszcze cos słyszałem o jakimś kołnierzy ołowianym do uszczelnienia progu.

Edytowane przez robercikzs

A ile musi byc tej piany? Jak wysokie beda te kliny przy min odleglosci oscieza od podlogi? Czy wystarczy 1cm?

Drzwi balkonowe beda 90cm i dwudzielne 180 oraz 200cm. Jak rozlozyc te podporki/kliny.

Rozumie, ze okno z listwa podparapetowa rowniez nalezy ustawiac na klinach i zapianowac przestrzen miedzy osciezem a murem. Oczywiscie klinow nie wyjmujemy, tak?

EDIT:

Tak cały czas myślę i zastanawiam się czy najlepszym rozwiązaniem nie będzie osadzenia drzwi balkonowych 1cm od wylewki, ale na listwie podokiennej z termoizolacyjną taśmą dla której wykuję miejsce w posadzce. Po zamontowaniu okien wyrównam wylewkę przy oknie balkonowym. na to panele, które zakryją tą szczelinę 1cm.

Czy dobrze myślę?

Jeszcze cos słyszałem o jakimś kołnierzy ołowianym do uszczelnienia progu.

Ja mam drzwi balkonowe postawione na podlodze na poszerzeniach, ktore dla dodatkowej izolacji termicznej wypelnione sa pianka. Nie potrzeba zadnych klinow od spodu. Miedzy podlozem a poszerzeniem jest waska tasme rozprezna + minimana ilosc pianki.

Na koncu do poszerzen przyklejone sa tasmy od wewnatrz i zewnatrz budynku.

Uwazam, ze powinienes sie nad tym rozwiazaniem zastaniowic.

@ok**t: Przy wyborze ofert kierowałem się budżetem jaki sobie założyłem na okna. Winergetic był niestety sporo droższy i po wycenie "na szybko" zrezygnowałem. Chciałbym mieć możliwie najlepsze okna ale jeśli okaże się, że jakość okien z oferty za 30k jest niewiele gorsza od tej za 36 to wybiorę tańszą.

Kierując się poleceniem @dyzu007 poprosiłem o wycenę yest-okna:

Oferta Yest-okna:

Profil: SOFTLINE 82 MD, 7 komorowy, 82mm szerokości

Okucia: Winkhaus activ pilot

Szklenie: Pakiet 3 szybkowy 33.1/12/4/12/4 + szyby O2

Szczegóły: http://www.yest-okna.pl/okna_energooszczedne,oferta,98,pl.html

Okno HST na profilu: VEKA SLIDE

W cenie ciepły montaż ale jaki dokładnie jeszcze nie wiem, jutro będe wiedział. Po cenie wnioskuje, że na piance.

Cena: 28k

Zakładam, że montaż na taśmie rozprężnej + ciepły parapet podniosą cene do ~30k.

Dodam jeszcze, że siedziba Oknopolu znajduje się kilka km od domu, więć z serwisem nie byłoby problemu. Yest-okna znajduje się na Śląsku (~100km).