Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, polecicie jakiegoś dobrą firmę z oknami?

Zastanawiam się nad profilem VEKA 3-szybowe ( nie wiem które wybrać 90 czy 82 ). Generalnie uważam profile różnych firm są na bardzo zbliżonym poziomie. To tak jak wybierać między BMW a Mercedesem. Połowa powie że to lepsze a połowa że drugie. Chyba że się mylę, co ewentualnie innego polecacie?

Generalnie uważam że najważniejszy jest montaż, jak go wykonać prawidłowo albo właśnie która firma w Małopolsce (Kraków, Oświęcim, Wadowice - te rejony) jest solidna i można ją polecić?

http://www.cosgan.de/images/midi/froehlich/g051.gif

Możesz potwierdzić mój wybór, dlaczego tak twierdzisz; mam dom z białego profila Alphaline 90 z klinem docieplającym, okienka spisują się dzielnie i bronią przed eksperymentami kolejnych ekip budowlanych-ale nadal męczy mnie ciekawość-czy dobrze wybrałam

Ja bardzo dużo działam w okolicach Krakowa i mam w ofercie Vekę. Co do solidności to już tu jakiś opinie się pojawiały :)

Zdecydowanie bardziej polecam profil 90 jak 82mm

Edytowane przez GraMar

Głównie przez ponad 1000N większa siłę jaką wytrzymują zgrzewy Alhaline 90 w stosunku do Softline 82 (przyjmując ramę o wysokości 73mm jaką najczęściej stosują producenci okien) od tego samego producenta. Może źle to rozumiem ale przekłada się to na ogólną statykę tego profilu.

Także kształt ramy i skrzydła a Alphaline powinien zapewniać większą szczelność w stosunku do Softline

Słupki w Alphaline są sporo szersze oraz mają większe wzmocnienie przez co w dużych konstrukcjach mogą się lepiej reagować na zmiany temeratur itp.

Edytowane przez ClNEK

dzięki

http://www.cosgan.de/images/smilie/xmas/z700.gif

Głównie przez ponad 1000N większa siłę jaką wytrzymują zgrzewy Alhaline 90 w stosunku do Softline 82 (przyjmując ramę o wysokości 73mm jaką najczęściej stosują producenci okien) od tego samego producenta. Może źle to rozumiem ale przekłada się to na ogólną statykę tego profilu. Także kształt ramy i skrzydła a Alphaline powinien zapewniać większą szczelność w stosunku do Softline

Słupki w Alphaline są sporo szersze oraz mają większe wzmocnienie przez co w dużych konstrukcjach mogą się lepiej reagować na zmiany temeratur itp.

Który profił będzie cieplejszy...DPQ-82 na Veka Softline 82 czy DPT-90 na Alphaline 90 ??

http://www.oknagalio.pl/okna-pcv/veka/dpq-82

Szyby potrójne 4/18/4/18/4 Ug=0,5 W/m2K ciepła ramka Swisspacer , 7 komorowy profil

http://www.oknagalio.pl/okna-pcv/veka/dpt-90

Szyby potrójne 4x14x4x14x4 Ug=0,6 6 komorowe, tez swisspacer

Edytowane przez JejoX

A co mówią na ten temat sprzedawcy tych okien? Przecież to oni widzieli (?) badania/obliczenia dla swoich okien.

Troche to dziwnyukład, ze do "grubszego"okna chcą włożyć "chudszą" szybę i na odwrót?"

Który profił będzie cieplejszy...

Warto też spytać, który będzie szczelniejszy. Co ci po dobrym współczynniku jak szczelność okna będzie słaba

Dodam jeszcze, że profil 82mm z ramą i skrzydłem o podobnej zgrzewalności jak Alphaline 90 będzie wyższy o ponad 1,5 cm (suma ramy + skrzydło) co przekłada się wg mnie na gorszą estetykę i gorsza izolacyjność (to szyba jest najcieplejszym elementem okna)

Edytowane przez ClNEK

Proszę o pomoc gdyż dostałem ofertę na okna i nie mam pojęcia którą wybrać krótko... nie znam sie na oknach

1. propozycja typ okien Alphaline 236/312 typ okuć UR 3+T, szklenie 4N/16 a4/16A/4 N U=0,6 -cena taka sama jak FEN

2. propozycja typ okien FEN 76 5S, typ okuć: SK 160 Z , szklenie 4/16/4/16/4 U=0,5 -cena taka sama jak Alphaline

3. propozycja typ okien Rehau Euro 86, szklenie 4/16/4/16/4LE+Ar U=0,5 U=0,7 (mam podane rożne wartości U dla okien ) -cena większa o 3tyś na 14 oknach

Proszę o pomoc gdyż dostałem ofertę na okna i nie mam pojęcia którą wybrać krótko... nie znam sie na oknach

1. propozycja typ okien Alphaline 236/312 typ okuć UR 3+T, szklenie 4N/16 a4/16A/4 N U=0,6 -cena taka sama jak FEN

...

Kupuj tę pozycję:

1. bardzo dobry profil

2. szyba o normalnym odcieniu - w pozostałych pozycjach szkło jest mocno ciemne.

Podaj jeszcze KTO produkuje okna z tej oferty - to ważne.

Kupuj tę pozycję:

1. bardzo dobry profil

2. szyba o normalnym odcieniu - w pozostałych pozycjach szkło jest mocno ciemne.

Podaj jeszcze KTO produkuje okna z tej oferty - to ważne.

Profil veka alphaline 90 mm

Szklenie potrójne 4/16/4/16/4 ,

Okucia winkhaus ,

gwarncja 5 lat

Gdańska fabryka okien

Do wszystkich Klientów, którzy proszą o poradę. Mówię o tym w wielu postach, ale się powtórzę: NIE KUPUJECIE PROFILA OKIENNEGO tylko MONTAŻ OKNA.

1.z dobrego profila okiennego można zrobić kiepskie okno niepszestrzegając kwestii związanych z grubością wzmocnienia, przegabarytowaniem okien, nieodpowiednim oszczędnym okuwaniu okna dlatego ważny jest PRODUCENT OKNA

2.dobrze wyprodukowane okno można źle zamontować (nie będę się nad tym rozwodził bo przypadków kiepskiego montażu jest zbyt wiele) dlatego ważny jest MONTAŻ

3.GWARANCJA I SERWIS POGWARANCYJNY - to bardzo ważny element zakupu, niedoceniany przez Klientów na etapie wyboru, jeżeli kupimy produkt bez tych parametrów wówczas w przypadku nawet niewielkiej usterki mamy duży problem, zalecam wpisanie warunków Gwarancji i serwisu do umowy:)

Profil veka alphaline 90 mm

Szklenie potrójne 4/16/4/16/4 ,

Okucia winkhaus ,

gwarncja 5 lat

Gdańska fabryka okien

Powyżej ok..t odpowiedział dość wyczerpująco. Ja mogę dodać od siebie że na pewno warto poszperać na forach o polecanych firmach z Twoich okolic wykonujących sprzedaż i montaż okien. Następnie wybierz u nich produkt najbardziej zbliżony do Twoich oczekiwań i możliwości finansowych.