Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Swego czasu pisałem, że "ciepła ramka" międzyszybowa działa do określonych temperatur.

Uszczelnienie strefy wolnej we wrębie ( szczeliwo szyby - wewnętrzna rama skrzydła ) spowoduje zapchanie otworów odwadniających - skroplona para wodna nie będzie miała gdzie się wydostać.

Reasumując to nic nie da się zrobić bo taka jest technologia.

P.S na początku lutego przewidywana temperatura -35*. Plastikowcy wiedzą jakie posty zaczną pojawiać się na FM :)

Swego czasu pisałem, że "ciepła ramka" międzyszybowa działa do określonych temperatur.

Uszczelnienie strefy wolnej we wrębie ( szczeliwo szyby - wewnętrzna rama skrzydła ) spowoduje zapchanie otworów odwadniających - skroplona para wodna nie będzie miała gdzie się wydostać.

Reasumując to nic nie da się zrobić bo taka jest technologia.

P.S na początku lutego przewidywana temperatura -35*. Plastikowcy wiedzą jakie posty zaczną pojawiać się na FM :)

Obejrzałem skrzydło, ale nie widzę wyprowadzeń otworów odwadniających, czy tę rolę przejmuje zatrzask listew przyszybowych?

P.S. Chyba są to moje pierwsze i ostatnie okna pcv:p

@Brass, dzięki - faktycznie, patrzyłem pod kątem od strony wewnętrznej i ich nie zauważyłem.

Pozostaje w takim razie tylko dokładne sprawdzenie uszczelek i ich przyleganie do szyby od str. wew., choć wydają się ok.

Może trzeba doszczelnić tylko okolice przylegania do szyby, w taki sposób aby nie miało to wpływu na cyrkulację pary i wody?

Najwęższa taśma butylowa?

.....

Uszczelnienie strefy wolnej we wrębie ( szczeliwo szyby - wewnętrzna rama skrzydła ) spowoduje zapchanie otworów odwadniających - skroplona para wodna nie będzie miała gdzie się wydostać.......

Mógłbyś to bardziej zobrazować?

co Waść kwasisz?

Faktem jest że profil przereklamowany i dla miłośników jak najniższego U badziewiasty, nie wart swojej ceny

gt45 - Po cholerę robiłeś termografię ? Byłbyś szczęśliwy z posiadanych okien, które kupiłeś jako najlepsze na rynku, wszak to VEKA miszcz nad miszcze ;) a tak spać nie możesz i te kilka stopni ci włos przerzedza przy okazji jego kolor zmieniając

Kliencie, uświadom sobie w swej łepetynie pewną prawidłowość.

W 99,99% dobry produkt nie musi stosować nachalnej reklamy, gdyż sam w sobą jest dla siebie reklamą

W 99,99% wciskają Wam kit bo wiedzą, że jesteście na tyle niedouczeni i leniwi by sprawdzić głupoty jakie Wam się wciska - vide wyłapany przez kolegę T12345T i wypunktowany cudownie Drutex, ponoć najlepsze okna na rynku dla mało rozgarniętych i wierzących w bajki

W 99,99% najlepsze okna spierdzielą Wam montażem bo szukacie ceny i za darmo to nawet dziwka nie daje

To tak w skrócie

Uszczelnienie strefy wolnej we wrębie ( szczeliwo szyby - wewnętrzna rama skrzydła ) spowoduje zapchanie otworów odwadniających - skroplona para wodna nie będzie miała gdzie się wydostać.......

Mógłbyś to bardziej zobrazować?

Szyba + podkładki podszybowe około 4 mm + wręb w skrzydle.

Nie pytałem o grubość podkładek i gdzie je można włożyć tylko o zobrazowanie technologii wklejania szyby, która ponoć zapycha otwory odwodnieniowe i "zamyka" parę wodną w bliżej niekreślonej przestrzeni :rolleyes:

@nikt ważny - spuść z tonu bo pieniaczy mamy nadmiar, emocje nie pomagają w niczym:no:

nie szukałem ceny, Peteckiego polecono mi na tym forum, a w zalewie 99,99% mistrzów montażu i super sprzedawców - wybrałem firmę, którą polecił mi producent.

Termowizja niestety jest potrzebna bo jest dobrym batem na tych co lubią zamiast jakości "jakoś" - byle zlecenie i byle cena aby złapać robotę.

Jakby nikt z oferujących montaże nie "niszczył" rynku ceną, to może jakość by nie ucierpiała, krótko mówiąc jestem zwolennikiem "niemieckiej roboty" (w wykonaniu przez polaków również). i tyle w temacie, pozdrawiam.

btw. w PL trzeba znać się na wszystkim i to jest chore.

Edytowane przez gt4

Charlie poruszył tu temat ważny ale nie podnoszony przez sprzedawców bo oni nawet nie wiedzą o tym zjawisku. Wychładzania się przestrzeni między szybą a profilem na dodatek wyposażonej w otwory odprowadzające skropliny, tym samym jeszcze bardziej wentylowanej i zimnej. Fakt, że ramka dystansowa poniżej pewnych temperatur nie ma już żadnego znaczenia, liczy się to co jest między szybą a profilem, głębokość osadzenia pakietu, czy jest uszczelka dzieląca tą przestrzeń na komory, jakie sa uszczelki. Te duperele rzutujące na cenę końcową produktu maja wpływ na to co możesz mieć u siebie w domu

Jakby nikt z oferujących montaże nie "niszczył" rynku ceną, to może jakość by nie ucierpiała, krótko mówiąc jestem zwolennikiem "niemieckiej roboty" (w wykonaniu przez polaków również).....

I tu masz rację, ale niestety winę ponosicie Wy, Inwestorzy, szukający ceny jako jedynego kryterium wyboru i utrzymujący na rynku tych, którzy już dawno powinni odejść z branży.

Niemiec idzie, wybiera, dostaje cenę, akceptuje ją, zamawia i ma spokój bo wie, że mistrz sprzeda mu towar od dobrego producenta i zamontowany prawidłowo.

Nie będzie jeździł po sąsiednich landach by zaoszczędzić 10 euro w poszukiwaniu konkurencyjnej oferty bo u nich nie ma tak jak u nas, że co 100 metrów masz punkt okienny i każdy najlepszy. Bo u nich w dalszym ciągu istnieje ich Izba Rzemieślnicza i byle dupek za sprzedaż i montaż okien się nie weźmie.

Charlie poruszył tu temat ważny ale nie podnoszony przez sprzedawców bo oni nawet nie wiedzą o tym zjawisku. Wychładzania się przestrzeni między szybą a profilem na dodatek wyposażonej w otwory odprowadzające skropliny, tym samym jeszcze bardziej wentylowanej i zimnej. Fakt, że ramka dystansowa poniżej pewnych temperatur nie ma już żadnego znaczenia, liczy się to co jest między szybą a profilem, głębokość osadzenia pakietu, czy jest uszczelka dzieląca tą przestrzeń na komory, jakie sa uszczelki. Te duperele rzutujące na cenę końcową produktu maja wpływ na to co możesz mieć u siebie w domu

......

Klejenie szyby do profila daje tylko najcieplejsze okno. Niestety, jest to najwyższa półka cenowa.

Charlie, a niby co ten filmik o jednej z technologii szklenia elementów fasady strukturalnej" ma wspólnego z technologiami wklejania szyb w skrzydła okien PVC? STV? A może po prostu co sprzedajesz, to zachwalasz,. Najpierw było, że drewno jest super, teraz z kolei aluminium jest the best i nawet jak nie trzeba, to próbujesz je tu sprzedawać. Ech...