Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

z tego co pamiętam osoba z zagranicy na swoje potrzeby kupuje zgodnie z naszymi przepisami i obowiązują ja przepisy podatkowe RP, czyli 8% na usługę montażu (wraz z oknami) lub jak woli 23% za sam zakup okien

Jak się czegoś nie wie to lepiej nie pisać wcale... Albo sprzedajesz okna i vat jest 23 albo świadczysz usługę (czasem wraz z materiałem) za granicą. Tyle, że miejscem opodatkowania nie jest wtedy Polska.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

znalazłem coś takiego

Pytanie przedsiębiorcy

Podatnik prowadzi sprzedaż wyrobów stolarki budowlanej takich jak okna, drzwi, schody. Głównym rynkiem zbytu dla podatnik są Niemcy.

Istotą zapytania Podatnika jest to czy przy dostawie wraz z montażem jest możliwe zastosowanie obniżonej stawki VAT 8 % wg usługi budowlano-montażowej.

Odpowiedź

Autor: Jerzy Martini Doradca Podatkowy nr 09989

dostawa wraz z instalacją za granicą (na terytorium Niemiec)

W przypadku dostawy okien, drzwi czy schodów wraz z montażem w budynku na terytorium Niemiec, czynność taka nie podlega opodatkowaniu na terytorium Polski, lecz powinno być opodatkowane w Niemczech (w zależności od praktyki ukształtowanej na terytorium Niemiec - albo jako usługa związana z nieruchomościami albo jako dostawa towaru z instalacją). Co do zasady to na podatniku ciążył będzie obowiązek rozliczenia podatku w Niemczech. Natomiast co do zasady w przypadku świadczenia usług związanych z nieruchomościami na rzecz odbiorców z Niemiec posiadających status podatnika, obowiązek rozliczenia VAT powinien zostać przerzucony na nabywcę. Są to jednak kwestie związane z niemieckim podatkiem VAT i powinny zostać skonsultowane ze specjalistą biegłym w przepisach tego kraju.

Mimo, iż transakcje takie nie podlegają opodatkowaniu w Polsce powinny być jednak wykazane przez podatnika w polskiej deklaracji VAT w pozycji 21 deklaracji VAT-7.

a to by oznaczało stawkę zerową

Edytowane przez nikt ważny

firmy.

Znalazłem kolejne coś

Reasumując

Dostawa drzwi i okien wraz z montażem na terytorium Niemiec, będzie podlegała opodatkowaniu w tym właśnie państwie. W Polsce czynność ta nie podlega opodatkowaniu. O tym jednak, kto jest odpowiedzialny za dokonanie rozliczenia w Niemczech, decydują niemieckie przepisy podatkowe.

to kolejne :)potwierdzające stawkę 'zero'

Zasady wystawiania faktur regulują przepisy art. 106 ustawy o podatku od towarów i usług oraz § 27 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 25 maja 2005r. w sprawie zwrotu podatku niektórym podatnikom, zaliczkowego zwrotu podatku, wystawiania faktur, sposobu ich przechowywania oraz listy towarów i usług, do których nie mają zastosowania zwolnienia od podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 95, poz. 798).

Ponadto Naczelnik tutejszego Urzędu Skarbowego informuje, iż Wnioskodawca w myśl art. 86 ust. 8 pkt 1 ustawy o VAT będzie miał prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego, o której mowa w ust. 2, jeżeli importowane lub nabyte towary i usługi dotyczą dostawy towarów lub świadczenia usług przez podatnika poza terytorium kraju, jeżeli kwoty te mogłyby być odliczone, gdyby czynności te były wykonywane na terytorium kraju, a podatnik posiada dokumenty, z których wynika związek odliczonego podatku z tymi czynnościami.

Zatem postępowanie Pani powinno być następujące: w przypadku dostawy drzwi, bram i ogrodzenia wraz z ich montażem nie nalicza się podatku, traktuje się je jako dostawę niepodlegającą opodatkowaniu, czynność ta będzie bowiem podlegać niemieckim przepisom podatkowym w zakresie opodatkowania, właściwej stawki podatku od wartości dodanej oraz innych obowiązków ewidencyjnych (również w zakresie kas rejestrujących) oraz rozliczeniowych.

Czytam was Panowie i widząc nastawienie do niektórych firm aż się boję zapytać ;)

Budowa przystopowała zanim zdążyła na dobre ruszyć,więc rozglądam się za oknami.

Z racji tego że alergicy w domu zainteresował mnie temat wentylacji w oknach Internormu -dokładnie to to jest KF500 homepure.

Z tego co mi brat Gugle mówi to tylko oni produkują coś takiego? czy się mylę ?

i taka małą zmiana tematu - nadal w 2014 można zwrócić vat ?

to kolejne :)potwierdzające stawkę 'zero'

Tak, z tego wynika że u nas stawka zero, bo musisz zapłacić podatek - w tym wypadku - w Niemczech, wg ich przepisów. A ja bym nie ryzykował roboty na czarno i odliczania Vat`u u nas, bo skarbówka jest cholernie cięta na tego typu wyłudzenia w zwrocie podatku.

Pracowałem dość długo, wystawiałem z Vetem zero, fakt, wystawiałem na firmę ale widzę że tak samo w przypadku indywidualnego i jak wyczytałem dla swojego bezpieczeństwa warto zawrzeć na fakturze zapis o tym, że kupujący odprowadza podatek zgodnie z obowiązującymi przepisami

A Skarbówka może sobie sprawdzać, wszystko od dawna zgodnie z przepisami i nic na lewo

Pracowałem dość długo, wystawiałem z Vetem zero, fakt, wystawiałem na firmę ale widzę że tak samo w przypadku indywidualnego i jak wyczytałem dla swojego bezpieczeństwa warto zawrzeć na fakturze zapis o tym, że kupujący odprowadza podatek zgodnie z obowiązującymi przepisami

A Skarbówka może sobie sprawdzać, wszystko od dawna zgodnie z przepisami i nic na lewo

Uparty jesteś i do tego kiepsko szukasz (celowo?).

http://www.finanzamt.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1070:usugi-budowlane-swiadczone-w-niemczech-&catid=51:budownictwo&Itemid=96

Szczerze nie polecam okien firmy Avante Forte.

Po kilku dniach od montażu do wymiany była większość uszczelek, które niewłaściwie przylegały do profilu.

Podczas pierwszej zimy nastąpiło ugięcie profili w strefach środkowych przyściennych drzwi tarasowych co spowodowało duże przewiewy.

Druga zima ugięcia profili występują w kolejnych oknach, powodując przewiewy i wychłodzenia pomieszczeń.

Drugi rok użytkowania i trzecia naprawa gwarancyjna. Firma która dokonała montażu zrezygnowała ze współpracy z producentem. Tak to się kończy jeżeli chce się przesadnie oszczędzać na materiałach. Obawiam się, że niebawem producent może zniknąć z rynku - na cóż mi wtedy ta 7-letnia gwarancja.

Edytowane przez miplomar
Korekta tekstu

...Z racji tego że alergicy w domu zainteresował mnie temat wentylacji w oknach Internormu -dokładnie to to jest KF500 homepure....
Porozmawiaj ze swoim lekarzem alergologiem lub poczytaj w sieci. Zalecenia dla alergika przekazane przez poradnię alergologiczna w CZD w Międzzylesiu

- wentylacja mechaniczna z wymienianymi zgodnie z zaleceniami filtrami, a najlepiej dwa razy częściej

- nawilżanie powietrza by nie zejść zimą poniżej 50 %

- brak firan, zasłon i dywanów

- ogrzewanie podłogowe w każdym pomieszczeniu (sypialnia bez kaloryferów !!!)

- częste odkurzanie pomieszczeń - albo odkurzacz centralny z centralą w garażu lub innym zamkniętym pomieszczeniu albo Rainbow

O kurcze Brass mnie ubiegł :)

A co do VATu w 2014 to nie ma już odliczeń

Edytowane przez nikt ważny

Wielka prośba o opinie o tych oknach. Dostalam naprawdę dobrą, konkurencyjną cenę. Parametry U są OK. Na to bardzo zwracam uwagę bo okna duże i wysokie (na 2500). Co myślicie o tym?

Okna Profitech Sp. z o.o. z Opola:

• system GEALAN S 9000,

• głębokość 83mm,

• OKUCIA SIEGENIA AF

• ŚRODKOWE RUCHOMA USZCZELKA

• PAKIET 3 SZYBOWY 0,5

• CIEPŁE RAMKI

• ZABEZPIECZENIE ANTYWŁAMANIOWE

• Typ: PRO910 (6002/6003) MD, Słupki pionowe: 1 x 6006

• Typ okuć: U 2 GAVM/GAM SW1/K,

• Abdeckkappen

• Szklenie: 4/18cr/4/18cr/4 U=0,5

Szczerze nie polecam okien firmy Avante Forte.

Po kilku dniach od montażu do wymiany była większość uszczelek, które niewłaściwie przylegały do profilu.

Podczas pierwszej zimy nastąpiło ugięcie profili w strefach środkowych przyściennych drzwi tarasowych co spowodowało duże przewiewy.

Druga zima ugięcia profili występują w kolejnych oknach, powodując przewiewy i wychłodzenia pomieszczeń.

Drugi rok użytkowania i trzecia naprawa gwarancyjna. Firma która dokonała montażu zrezygnowała ze współpracy z producentem. Tak to się kończy jeżeli chce się przesadnie oszczędzać na materiałach. Obawiam się, że niebawem producent może zniknąć z rynku - na cóż mi wtedy ta 7-letnia gwarancja.

tanio było ?