Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

A bo jak ten świstak, siedzę w ciepełku i owijam krzyż kocią skórką:-).

o "dokładnie takie samej konstrukcji" jest nieco mylące. Montażowi okien nic do tego. To całkiem inna bajka i badania.

Fajnie mieć taką skórkę :)

mówiąc o konstrukcji to chodzi o elementy składowe, które mają wpływ na dane wynik - jeżeli okno przebadane było na okuciu Maco to jeżeli producent wykonuje je na innych okuciach czy też nawet z innym rozmieszczeniem elementów ryglujących to to chyba już nie może zostać podciągnięte prawda ?

a co montażu to może się zapędziłem :) ale jakoś mi tam zamajaczyły jakieś informacje o montażu.

Pozdrawiam

tylko że DWU klient otrzymuje po a nie przed zamówieniem, do konkretnej pozycji z dostawy

Tak, masz racje. Tak to powinno dzialac.

Ale taka sytuacja powoduje zamkniete kolo ( o ktorym juz pisalem) - jak nie dostane DWU to nie kupie okna, jak nie kupie okna, to nie dostane DWU :)

Dlatego wg mnie trzeba szukac sprzedawcy / producenta, dla ktorego nie jest problemem zaprezentowanie DWU przed zakupem - w koncu takie postepowanie powinno byc w interesie sprzedawcy jak i kupujacego.

Niestety praktyka pokazuje, ze takie postepowanie nie jest w interesie kazdego sprzedawcy...

Jakie zamknięte koło? Idziesz do sprzedawcy i przedstawiasz swoje warunki. Sprzedawca przygotowuje Ci ofertę z uwzględnieniem twoich zaleceń.

Jeśli Ci pasuje podpisujesz umowę w której twoje zalecenia są uwzględnione. Przyjeżdżają okna, montujesz, dostajesz DWU. Porównujesz je z twoimi zaleceniami i albo jesteś zadowolony albo każesz zdemontować, zabrać i oddać kasę lub przywieźć i zamontować takie jakie zamówiłeś. Wszystko w temacie.

Jakie zamknięte koło? Idziesz do sprzedawcy i przedstawiasz swoje warunki. Sprzedawca przygotowuje Ci ofertę z uwzględnieniem twoich zaleceń. Jeśli Ci pasuje podpisujesz umowę w której twoje zalecenia są uwzględnione. Przyjeżdżają okna, montujesz, dostajesz DWU. Porównujesz je z twoimi zaleceniami i albo jesteś zadowolony albo każesz zdemontować, zabrać i oddać kasę lub przywieźć i zamontować takie jakie zamówiłeś. Wszystko w temacie.

Dokładnie tak!!!

Jakie zamknięte koło? Idziesz do sprzedawcy i przedstawiasz swoje warunki. Sprzedawca przygotowuje Ci ofertę z uwzględnieniem twoich zaleceń....

Tak, ale ...

postawienie warunkow oznacza, że wiemy czego chcemy. A na ogół wiemy, że chcemy dobre lub tanie. Albo dwa w jednym. Lub chcielibyśmy w najniższej cenie kupićjak najlepsze..

to Ci powiem kolego T12345T jak to już teraz zaczyna wyglądać.

Nie znający się na rzeczy klient naczyta się i później śle zapytania gdzie uśmiać się można o co pyta.

Wiele wartości w zapytaniach jest niewymaganych i nawet nie podlega badaniu na DWU.

DWU jakie ma spełniać stolarkę powinien narzucić architekt i on, albo KierBud weryfikować dane

Ale znając Polskie realia wpisze jakieś idiotyzmy. I tak już pierwszy często się spotyka, narzucenie w wykazie stolarki wyboru firmy Oknoplast jako dostawcy okien

A i tak wygra oferta najtańsza :lol2:

Tak, ale ... postawienie warunkow oznacza, że wiemy czego chcemy. A na ogół wiemy, że chcemy dobre lub tanie. Albo dwa w jednym. Lub chcielibyśmy w najniższej cenie kupićjak najlepsze..

Fin, rzeczywiście u kupujących z tym "wiem czego chcę" to jeszcze kiepsko (plusfoto to chlubny wyjątek), ale jestem optymistą w tym zakresie. Będzie lepiej, musi. A co do cen, to nie widzę nic złego w chęci kupowania jak najlepszych (spełniających oczekiwania) okien w jak najlepszej (czytaj: najniższej) możliwej cenie.

Nie znający się na rzeczy klient naczyta się i później śle zapytania gdzie uśmiać się można o co pyta.

Od tego, żeby klienci wiedzieli o co i jak pytać to jesteście Wy, sprzedawcy. Wszystkie badania mówią, że sprzedawca jest najważniejszym źródłem informacji o produkcie. Jeżeli kpisz z nabywców wystawiasz cenzurkę sprzedawcom. I tu mógłbym się zgodzić, wielu z nich nie powinno sprzedawać okien. I to nie jest śmieszne:-(.

Mam doczynienia z każdą ze stron procesu i jestem załamany.

Klient - zostawmy klienta, nie musi się znać a że, po przeczytaniu jednej strony ze strony oknotest.pl wydaje mu się, że wszystkie rozumy pozjadał . . .taka cecha Narodowa Polaków i jego to problem

Sprzedawca - w większości, porażającej większości nieuk, który normalnie na bazarze ani jednego ziemniaka by nie sprzedał a wziął się za sprzedaż okien czy drzwi i uważa się za specjalistę nad specjalistami. O montażystach za 6 zł/mb nie mówię.

I będzie tak. Klient będzie pytał, sprzedawca postawi oczy w słup a i tak wygra ten, który zaoferuje cenę najniższą.

Forum zniekształca obraz rynku w Polsce.

Króluje cena i tylko cena. Walka o klienta miedzy 5-10 punktami w mieścinie ok 10 tyś mieszkańców toczy się o dosłownie 10 zł. A Wy tu o DWU czy innych papierkach mówicie.

Kolejną kwestią jest jak to sprawdzicie?

Już widzę, jak klient kupuje o jedno okno więcej i zamawia ekspertyzę i później weryfikuje papier.

Za duża podaż producentów i handlowców na rynku by tej burdel uporządkować

A dla wielu, czytających ten wątek, to nadmiar wiedzy jest szkodliwy :lol2:

Edytowane przez nikt ważny

Hmm... to moze nowa inicjatywa Zrzeszenia Montażystów Stolarki i Muratora da dobry sygnał? Zapowiadany jest dość surowy egzamin dla sprzedawców. Ja się przyznaję bez bicia - wiedzę o dużej części parametów mam na poziomie co najwyżej słabego "3="

Witam

Hmm... to moze nowa inicjatywa Zrzeszenia Montażystów Stolarki i Muratora da dobry sygnał? Zapowiadany jest dość surowy egzamin dla sprzedawców. Ja się przyznaję bez bicia - wiedzę o dużej części parametów mam na poziomie co najwyżej słabego "3="

ja rozumiem Twoją skromność Fin ale ... to na ile ocenić 95% sprzedawców gorszych od Ciebie ??? (te 95% to moja ocena subiektywna)

Daj sobie choć 4+ to dla innych zostaną również oceny pozytywne, które ich nie będą dyskwalifikowały :)

pozdrawiam

MM uwierz, 99% z którymi miałem doczynienia nie zasługuje nawet na 1+. Przez pryzmat FM mamy wypaczony obraz realiów w kraju, jeśli jeszcze w kilku dużych aglomeracjach trafi się ktoś rozgarnięty to reszta . . . Oni nawet nie wiedzą, że istnieje ZMS i jakieś tytuły nadaje, szkolenia itp,

Ja nie jestem techniczny - i musiałbym troche nad tym posiedziec by zrozumiec na tyle, by dostac 4+.

Wydawałoby się, że siedząc lata w branży ta wiedza przyjdzie sama - tak czy inaczej. Ale tak nie jest. W katalogach w tym względzie panuje bylejakość - w najlepszym razie jest wklejona jakaś tam ładna graficznie deklaracja, certyfikat, dyplom. Sądzę, że wynika to z braku odpowiedniej wiedzy u osób tworzących te katalogi...

Za chwilę startuje sezon targowy.. Czy nagrody jak zawsze będą dla najlepszych Klientów? Czy może gdzieś komisja targowa pokusi się o wysoki poziom merytoryczny w uzasadnieniu przyznanych wyróżnien?

Witam

Za chwilę startuje sezon targowy.. Czy nagrody jak zawsze będą dla najlepszych Klientów? Czy może gdzieś komisja targowa pokusi się o wysoki poziom merytoryczny w uzasadnieniu przyznanych wyróżnien?

U nas uzasadnienie dla przyznanej nagrody ? nie, no nie wieżę :) wiemy doskonale w jaki sposób przyznaje się targowe wyróżnienia i nagrody. Tak na szybko to z tego co wiem nie można "kupić" Gazeli Biznesu - tutaj liczą wyniki firmy więc ... nie ma zmiłuj.

Co do przyznawanie jakichkolwiek dyplomów, tytułów itd itp to niestety jestem mocno sceptyczny.

Aby takie wyróżnienia miały sens powinny być całkowicie niezależne i odpowiednio weryfikowane - a ja takich nie znam niestety.

pozdrawiam