Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie skąd ja mam wiedzieć ile mm pływa okno z ramą? Jeżeli 2 mm to grubość paznokcia???? to na pewno nie jest to tyle (można zaobserwować na łączeniu na środkowym słupku- bo robi się"szpara")- przy suwance tyle było ale już zostało poprawione. Mamy zwykłe białe okna- żadnych kolorów. Chodzi o szczelność na uszczelce na obwodzie skrzydła. Nie jest tam idealnie szczelne... na ustawieniach letnich swobodnie można było kartkę przeciągnąć na zewnątrz a w obrazie termowizji- szczególnie na dolnej części widać, że jest zimniej przy uszczelkach. Przy ustawieniach zimowych kartki nie wcisnę na zewnątrz... Przy -15 na dole okna wykraplała się para wodna (punkt rosy?) i pan stwierdził, że wszystkie okna tak mają przy takich temperaturach??? Te okna mają dodatkową uszczelkę w środku. Ciężko stwierdzić, czy to jest normalne. W bloku użytkowaliśmy tanie zwykłe pcv, które były 'od urodzenia" nieszczelne- nikt się nie przejmował, użytkowałam tez drewniane okna i te to dopiero był dramat. Lepiej wybrać chyba "mniejsze zło"??? Jeżeli chodzi o bylejakość to myślę, że nie chodzi tu o przyzwyczajenie się... bo mi się nie udało pryzwyczaić ale walka z tym to walka z wiatrakami i pytanie, czy warto aż tak się zamęczać???:rolleyes:

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Prawidłowo wykonane okno to takie które nie tylko ładnie wygląda ale też ma odpowiednie wymiary skrzydła i ościeżnicy gwarantujące przewidziane przez system ludy, nie przewymiarowane, z odpowiednim wzmocnieniem dla danej wielkości itd itd itd

Do tego można dodać sam profil, jego gęstość właściwa o czym się wogóle nie mówi bo nikt nie ma odwagi powiedzieć że sztanga w profilu X waży 50% w profilu Y skupiając się na realnie nic nie znaczącym oznaczeniu - klasa A czy B, podniesionym czysto marketingowo przez jednego producenta i podchwyconego przez innych, którzy wiedzą, że Naród to kupi .

A tworzywo nie rozszerzy ci się bardziej i nic tego nie powstrzyma, chyba, że spaprany montaż np, wstawienie okien na sztywno w otworze. Był tu wątek jednego klienta i zdjęcia gdzie luzów montażowych wogóle nie ma. Tragiczniejszy dla okna jest brak luzu niż jego nadmiar

A jak producenci mogą wykonać okna sam dobrze wiesz, w końcu zanim zachwyciłeś się Aluminium (w którym jeszcze bardziej istotne jest wykonanie produktu i o wiele łatwiej to schrzanić niż w PVC), promowałeś drewno tylko dlatego, że miałeś kłopoty z plastikiem.

Dobrze wykonane okno to temat rzeka i nie ma sensu o nim dyskutować

Edytowane przez nikt ważny

Cały czas piszę o nieszczelności okna przy doleganiu skrzydła do ramy przy uszczelce wewnętrznej.

- źle wyregulowane okno - nominalnie skrzydło w każdym miejscu powinno nachodzić na ościeżnicę min 6mm - zamknij, jak masz białe okna weź ołówek, odrysuj skrzydło na ościeżnicy, otwórz, linijką posprawdzaj

- źle zamontowane okno - tzw. beczki - weź łatę (jak ktoś nie wie - taka długa poziomica) lub inny prosty materiał i posprawdzaj czy masz luzy jak przyłożysz to od ościeżnicy z czoła, z doku

- spieprzone okno - okute "oszczędnościowo" i nie mające szansy docisnąć skrzydła - powód - króluje CENA i przy produkcji każde zaoszczędzone 10 groszy idzie w tysiące na miesiąc - ale kto się tym przejmuje. To też powoduje, że okna na tym samym profilu i niby w tym samym wyposażeniu mogą sie różnic cenowo ale klient nie ma o tym pojęcia. I nie musi w świetle podawnych tu podpowiedzi jak wybrać dobre okna - wystarczy DWU ;)

- Uszczelki - ale to akurat mało prawdopodobne, ich g... jakość wychodzi mniej więcej po 5 latach użytkowania - to kolejna rzecz która odróżnia WYRÓW od "wyrobu"

Jak jesteś techniczna/techniczny, nie powinieneś mieć kłopotu ze sprawdzeniem powyższego jeśłi chodzi o pkt. 1 i 2 i daj później znać co i jak

wykraplanie się wody na dole okna nie musi oznaczać źle wykonanego okna - i do cholery niech to w koncu wszyscy to zrozumieją. Okno to nie tylko samo okno, to jego montaż i warunki w pomieszczeniu

Jak masz źle zamontowany parapet, jakiś kretyn przy jego montażu wydłubał ci pianę, a w montażu warstwowym wyciął jeszcze folię bo mu przeszkadzała lub montażyści okien nie znają się na montażu, to nie dziw się, że temperatura w tym miejscu potrafi zejść poniżej zera i pojawia się lód . Termowizja pomaga znaleźć miejsce natomiast nie da jednoznacznej odpowiedzi co jest tego przyczyną i co najważniejsze nie jest żadnym dowodem w sporze miedzy stronami Pomijam kwestię, że ponad 90% zdjęć jest wykonanych nieprawidłowo bo tu pojawiło się sporo "specjalistów" od ich wykonywania i interpretacji, jakże często podważanych później przez rzeczoznawców

Był tutaj kiedyś wątek, klient pokazał zdjęcia termowizyjne, tragedia, dosłownie tragedie.

I co się później okazało (okna wysunięte 3 cm poza ścianę)

- źle wykonane ocieplenie w efekcie zamiast 8 cm piany było 5, węgarki nie nachodziły na ościeżnicę, dosłownie tragedia

- przy montażu parapetów zewnętrznych wydłubana piana tak, że z zewnątrz palcem można było dotknąć parapetu wewnętrznego

Wykonawca montażu okien polecany swego czasu na Forum, po dziś dzień w tamtym wątku nie przeproszony za posądzenie i nie wyjaśnione powody powstania błędów.

Kulka razy miałem taką sytuację i za każdym razem Inwestor zaskoczony, jak po wyjęciu parapetów okazywało się że piana wydłubana, czy filia zerwana

Ideałem byłoby montować okna i parapety za jednym zamachem.

Susznie powiedział NW,

rosa czy woda wykroplona na oknie nie musi być winą okna (np. wspomniane dziury przy parapetach). Często przyczyna leży gdzieś obok, ale nam się za to zbiera.

Z tego co ja pamiętam, to Gremlinka nie ma wcale takiej marki no-name. Serwis zrobił co mógł by był wilk syty (Inwestrorka - bo trochę pomógł -i szef - bo za dużo nie wydano) i owca cała (oszczędził montażyście nie zwalając na niego winy, bo to najłatwiejsze).

Jeśli sprawdzisz poprawność montażu i poprzykładasz poziomicę w paru miejscach to może uda się znaleźć przyczynę - o ile tkwi ona w oknie.

No tak wiem jak montowali okna... na śruby po obwodzie i piana. Żadnych taśm nie dawali. Zresztą sami w Avante mówili, że nie ma u nas montażystów, którzy tak robią (no koment- znam nasze realia "fachofców- jak ktoś czegos nie robił i broni się przed tym rękami i nogami to lepiej nie dawać do roboty bo efekt będzie odwrotny). Pod oknem jest taka listwa ... chyba podparapetowa to się zwie. U góry-na piętrze nie mamy jeszcze parapetów- wiem gdzie się skraplało- oczywiście na listwie podparapetowej oraz na styku skrzydła i ramy. Na dole-parterze mamy schrzanione tam gdzie są kafle jako parapety. Nie pomyśleliśmy w porę, od wewnętrznej strony nie ma piany... może to poprawimy przy okazji jakiegoś remontu za 20 lat :bash:i nie przypilnowaliśmy kafelkarza w tym zakresie. Musztarda po obiedzie. W jednym pokoju na dole, gdzie jest parapet drewniany (mąż montował) widać wyraźnie i czuć (heheh), gdzie się skraplało (przy -10) a teraz lekko "dmucha" I to nie jest na styku parapet-okno tylko jak wyżej. Okna balkonowe... no cóż jedno zostało poprawione- wyregulowane więc ciężko coś powiedzieć na dzień dzisiejszy. Trochę dmucha ale nic więcej nie określę. W kuchni gdzie są nieszczęsne kafle jest najgorzej- ale gorzej przy kaflach. Tam może uda się wcisnąć trochę piany. Myślę, że problem może leżeć w nieprawidłowym (zbyt sztywnym??) montażu i te uszczelki wewnętrzne... takie sztywne są. Okna nie były z tych tanich... ale suwanka była najdroższa. Tam nie jest idealnie tylko na tych mechanizmach, na których okno się trzyma. Co do termowizji... nie będę ukrywać, że nie były to profesjonalne fotki. Sami sprawdzaliśmy i bardziej nas interesowało, gdzie niż jak bardzo, a do tego nie trzeba być nie wiadomo jakim specjalistą. Właściwie wszystkie przewiewy wyczuwam ręką i sobą za co mąż mnie szczerze "nienawidzi" :cool:.

Pan serwisant z Avante starał się być bardzo "pośrodku". Rozumiem to... ale....

nie rozumiem, po co zamieszczasz te zdjęcia?

Sprzedajesz ? - sam wybrałeś takiego dostawcę

Kupiłeś ? - czego wymagasz za takie pieniądze?

Czego oczekujesz w obu wypadkach ?

chusteczki ?

No problem, zaraz Ci podam ale szybciej łzy wytrzesz rękawem

A może jako przestroga dla innych?

Daj spokoój.

Sa trzy firmy na D produkujące towar do d... ale za dobra cenę (czytaj najniższą) i nie wymagaj za wiele

A jeśli wymagasz . . . nie skomentuję

a co ma do twoich problemów wilgoć ?
Bo przed chwilą gdzieś na jakimś wątku przeczytałam, że ma- napisał użytkownik finlandia. Tylko już temat zamknęłam i nie wiem gdzie to było.... Dom nowy, jeszcze mokry... Można się pocieszać :lol2:Serwisant sprawdzał zachodzenie skrzydła na ramę i mówił, że jest ok. Poziomy sprawdzimy...

Prawidłowo wykonane okno to takie które nie tylko ładnie wygląda ale też ma odpowiednie wymiary skrzydła i ościeżnicy gwarantujące przewidziane przez system ludy, nie przewymiarowane, z odpowiednim wzmocnieniem dla danej wielkości itd itd itd

Do tego można dodać sam profil, jego gęstość właściwa o czym się wogóle nie mówi bo nikt nie ma odwagi powiedzieć że sztanga w profilu X waży 50% w profilu Y skupiając się na realnie nic nie znaczącym oznaczeniu - klasa A czy B, podniesionym czysto marketingowo przez jednego producenta i podchwyconego przez innych, którzy wiedzą, że Naród to kupi .

A tworzywo nie rozszerzy ci się bardziej i nic tego nie powstrzyma, chyba, że spaprany montaż np, wstawienie okien na sztywno w otworze. Był tu wątek jednego klienta i zdjęcia gdzie luzów montażowych wogóle nie ma. Tragiczniejszy dla okna jest brak luzu niż jego nadmiar

A jak producenci mogą wykonać okna sam dobrze wiesz, w końcu zanim zachwyciłeś się Aluminium (w którym jeszcze bardziej istotne jest wykonanie produktu i o wiele łatwiej to schrzanić niż w PVC), promowałeś drewno tylko dlatego, że miałeś kłopoty z plastikiem.

Dobrze wykonane okno to temat rzeka i nie ma sensu o nim dyskutować

nie odpowiedziałeś na moje pytanie o konkretnej treści za to wypisałeś bełkot marketingowy z jakim każdy sprzedawca okien kontestuje Klienta.

Montaż w polskich, tanich oknach nie jest wiodącym elementem jego wadliwego działania. Wbrew pozorom dobrze zrobiony wręcz pomoga w uzdrowieniu okna de facto wykonanego z kiepskiej jakośći materiałów produkcyjnych.

Edytowane przez Charlie

....wypisałeś bełkot marketingowy z jakim każdy sprzedawca okien kontestuje Klienta......
jeśli z mojej wypowiedzi opisującej dokładnie co wpływa na dobre okno a nie jego montaż wyciągałeś tylko taki wniosek, trudno. Miej tylko świadomość, że montaż, nawet dobry montaż tylko odwlecze w czasie to, co nieuniknione. Z g... bicza nie ukręcisz.

Gremlinka - zanim się do reszty załamiesz, zrób te dwa pierwsze punkty o których pisałem i podaj tu efekty ich sprawdzenia, dziękuję