Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

wilgoć w przypadku okien z tworzywa nie ma żadnego wpływu na to co dzieje się z oknem.

Co najwyżej na szybkość wykraplania się pary wodnej na szybie i później na skrzydle i ościeżnicy ale nie na szczelność i prawidłową pracę okna

Tak, ja w tamtej wypowiedzi mówiłem o efekcie wynikającym z pojęcia punktu rosu.Nowe domu-sporo wilgoci która szybciej i obficiej się pojawia. Nie ma to jednak specjalnie wpływu na nieszczelności. Ja też obstawiam szukanie winy pryz pomocy poziomicy.. .

I też powtórzę: dobrze wykonane okno to takie, które zostało zrobione zgodnie ze sztuką- nieprzewymiarowane w imię zdobycia klienta, ze stalą która powinna być użyta (właściwa - żaden zamiennik) oraz dobrze oszklone, cyzli prawidowo i dokładnie powypierane. Montaż taże - z prawidłowym powypieraniem, bo ma on wpływ na prawidłową pracę okna w trakcie zmian temperatur.

Mój majster to bardzo bystry chłopak, ala nic nie mówił jak wciskam przed pianowaniem te kliny.. Po jakimś czasie sam je zaczął stosować przy drzwiach, gdzie w instrukcjach nie ma o nich ani słowa..

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich. Czytam ten temat od kilku dni i mam już mętlik w głowie :) . Problem dotyczy oczywiście wyboru okien. Czy moglibyście mi doradzić lub nawet zaproponować konkretne modele i producentów ? Myślę, że każda Wasza sugestia będzie trafniejsza i o wiele bardziej fachowa niż pójście do pierwszej lepszej hurtowni budowlanej i pozwolenie by sprzedali mi to co chcą.

Podsumowując dom zbudowany na wsi (dość cicho) z gazobetonu Solbet 24x24x59, klej. Ocieplenie planuję dać 15cm. Wentylacja grawitacyjna. Budżet na okna, drzwi balkonowe i brama garażowa to max 25 tyś. Dla orientacji załączam wykaz stolarki z projektu. Czy coś z Oknoplastu lub Ms mogę dostać w tym budżecie i by firanki mi nie fruwały?? Bardzo proszę o jakiekolwiek sugestie, każda rada jest dla mnie cenna gdyż nie wiem jak się za to zabrać.CCI20140208_0000a.jpg

Edytowane przez borys24so

widzisz, poza określeniem kasy nic nie powiedziałeś - niestety

Chcesz okna w kolorze czy białe ?

Gdzie masz budowę ?

Przydałyby się rzuty by określić miejsce zamontowania nawiewników - masz wentylację grawitacyjną i powinieneś je mieć

Ach i jeszcze jak ewentualnie wysłać Ci ofertę ? Na Berdyczów ? ;)

Borys wybacz,

ale pomyliłeś adres. To nie potral typu oferia a forum dot. okien. Wycenę zrób w salonach Oknoplastu i Ms`ów - to uznane na rynku firmy. Będziesz wiedział wtedy, czy mieścisz się w zakładanym budżecie, ale na ile patrzę na specyfikację - powinieneś się bez problemu wyrobić. Wyślij zapytanie do najbliższych salonów, określ w nich oczekiwany kolor, wersję okien np. trzyszybową (zakładam że parametry charakteryzujące właściwości okien są dla Ciebie jeszcze niezrozumiałe). Będziesz miał poczyniony pierwszy krok. Niekoniecznie najlepszy, ale taki na skróty.

widzisz, poza określeniem kasy nic nie powiedziałeś - niestety

Chcesz okna w kolorze czy białe ?

Gdzie masz budowę ?

Przydałyby się rzuty by określić miejsce zamontowania nawiewników - masz wentylację grawitacyjną i powinieneś je mieć

Ach i jeszcze jak ewentualnie wysłać Ci ofertę ? Na Berdyczów ? ;)

Chciałbym okna w kolorze z jednej strony. Budowę mam w woj. kuj.-pomorskim powiat Lipno. O jakie rzuty chodzi? Mogę przesłać na e-mail, więc proszę o adres.

Borys wybacz,

ale pomyliłeś adres. To nie potral typu oferia a forum dot. okien. Wycenę zrób w salonach Oknoplastu i Ms`ów - to uznane na rynku firmy. Będziesz wiedział wtedy, czy mieścisz się w zakładanym budżecie, ale na ile patrzę na specyfikację - powinieneś się bez problemu wyrobić. Wyślij zapytanie do najbliższych salonów, określ w nich oczekiwany kolor, wersję okien np. trzyszybową (zakładam że parametry charakteryzujące właściwości okien są dla Ciebie jeszcze niezrozumiałe). Będziesz miał poczyniony pierwszy krok. Niekoniecznie najlepszy, ale taki na skróty.

Dziękuję za odpowiedź. Czy jeśli będę miał już jakieś oferty to czy mogę tu spytać o wasze zdanie na ich temat?

Witam

Chciałbym okna w kolorze z jednej strony. Budowę mam w woj. kuj.-pomorskim powiat Lipno. O jakie rzuty chodzi? Mogę przesłać na e-mail, więc proszę o adres.

no to skoro jesteś "krajan" to masz w Bydgoszczy OKNO-PLUSa jeżeli chodzi o produkty MSu i SAMPRE jeżeli chodzi o OKNOPLAST.

Tam skieruj swoje kroki i poproś o wyceny.

Pozdrawiam

... .

I też powtórzę: dobrze wykonane okno to takie, które zostało zrobione zgodnie ze sztuką- ...QUOTE]

....zgodnie z wytycznymi producenta profili - tam jest wszystko co składa się na dobrze wykonane okno.

Ja nie widzę w tym żadnej sztuki :) chyba, że w dzisiejszych trudnych czasach SZTUKĄ jest zrobienie w ogóle dobrego okna :):)

Maszyny to robią a nie rzemieślnicy / sztukmistrze :):):)

Montaż - to co innego - hand made.

jeśli z mojej wypowiedzi opisującej dokładnie co wpływa na dobre okno a nie jego montaż wyciągałeś tylko taki wniosek, trudno....

Gremlinka -

spytałem się o konkrety a Ty nie odpowiedziałeś konkretnie - nie znasz się jak trzeba wyprodukować okno żeby się np. nie rozleciało za parę lat.

Maszyny? znasz taką co potrafi szklić?

Albo taką, co sama wybiera się na zakupy surowców? Ja od lat obserwuję mizeri finansową na tym rynku, słabe wyniki ekonomiczne firm (rentowność firm pow. 3% to już sukces), dążenie do najniższych cen i nie mam wątpliwości, że to nie odbywa się wyłącznie kosztem zysku właściciela.

i nie myslę tu o żadnej konkretnej firmie - a mówię ogólnie, o rynku.

temat rzeka ale może zacznę

-sezonowanie profili na hali produkcyjnej (zimą)

- odpowiednia długość i materiał na wzmocnienie

- prawidłowa odległość między śrubami mocującymi profil do wzmocnienia

- odpowiednia temperatura zgrzewarki i czas zgrzania

jejku, jest tego tyle, że musiałbym opisać Ci cały proces produkcyjny i w każdy jego punkt ma wpływ na efekt końcowy

Najwięcej potencjalnych błędów są gdy mamy do czynienia z firmą działającą dalej na jednogłowicówkach (jest ich sporo) oraz dwugłowicówkach. Najmniej błędów przy zgrzewach jest na czterogłowicówkach.

Może koledzy dalej pociągną temat bo albo nie wiesz albo prowokujesz niepotrzebnie, bo bardzo łatwo zagiąć Cię Charli . . .

...

- prawidłowa odległość między śrubami mocującymi profil do wzmocnienia

- ....

...prawidłowa tzn. ile cm - idziesz na reklamację do Klienta, który ma banan na skrzydle i ją rozpatrujesz a to kryterium jest jednym z dwóch do sprawdzenia w poszukiwaniu przyczyny.

Rozumiem, że za nim oskarżysz montażystów o cokolwiek to sprawdzasz punkty wrażliwe w budowie okna !

Chłopie ;) , doucz się najpierw

Skup się lepiej na aluminium które teraz promujesz :mad:

...to inaczej - sam zamontowałeś Klientowi okna i skrzydła wybananowały w zimie.

Jesteś pewien, że montaz zrobiłeś perfecto i teraz gdzie masz zamiar znaleźć przyczynę ?

Ktoś musi beknąć finansowo bo Klient Ci nie daruje.

Gdzie będziesz szukał przyczyny koślawych skrzydeł ?

Witam

Chciałbym prosić o opinie specjalistów które z tych zestawień wydaje się rozwiązaniem lepszym:

1. Firma Rodex: profil GEALAN - S 8000, szyby 4LE/14A/4/14A/4LE

2. Firma MS : profil TYTANOWEtermo (WZMOCNIENIE STALOWE) , szyby: 3-16-3-16-3 U=0,5

Ceny podobne i nie mogę się zdecydować.

...to inaczej - sam zamontowałeś Klientowi okna i skrzydła wybananowały w zimie.

Jesteś pewien, że montaz zrobiłeś perfecto i teraz gdzie masz zamiar znaleźć przyczynę ?

Ktoś musi beknąć finansowo bo Klient Ci nie daruje.

Gdzie będziesz szukał przyczyny koślawych skrzydeł ?

Nie ma takiej możliwości by pojawił Ci się banan w prawidłowo wykonanych oknach

I nie chce mi się tego dalej tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz.

Unikasz odpowiedzi bo nie znasz jej .

Co za typy przewijają się przez to Forum.

Cóż, typy będące już dość długo w branży by wiedzieć co nie co na temat zachowania się okien wykonanych z Pvc

Powodów może być wiele, i jeśli nie leżą po stronie spapranego montażu leżą po stronie błędów produkcyjnych, a nie samego materiału jako takiego.

Banan na skrzydle - bardzo często pojawia się gdy w skrzydle R docisków jest za mało bądź wcale nie ma. Z racji swojej konstrukcji przegabarytowane skrzydła wyginają się na wysokości klamki, gdyż tam naruszona jest ciągłość wzmocnienia frezowaniem gniazda pod klamkę. Wyśmiane przez ciebie rozmieszczenie wkrętów łączących pcv ze wzmocnieniem - powoduje dowolne odkształcanie się tworzywa gdyż stal ma jeszcze jedną funkcje - trzyma w ryzach tworzywo i nie pozwala mu się wyginać w ramach luzu w komorze gdzie jest wzmocnienie. wzmocnienei za krótkie wobec całego elementu ramy powoduje odkształcenia się pod wpływem ciężaru szyby - nagminnie widoczne na dolnej krawędzi skrzydła od strony zawiasów, następuje wygięcie profila w odległości do 20-30 cm od krawędzi,

Wszelkie odkształcenia (banany) nie mają prawa występować na ościeżnicy - jeśli tak jet to ewidentna wina montażu. I nie ma znaczenia czy wzmocnienie jest zamknięte, niedomknięte ;) czy otwarte.

To może jako spec od szyb powiesz nam jaki wpływ na kształt skrzydła może mieć złe rozmieszczenie podkładek wypierających szybę w skrzydle

Tak na marginesie, złe wyparcie skrzydła, źle rozmieszone podkładki mogą być także powodem kłopotów z oknami

Wykaż się swoją wiedzą - słuchamy, co złego może zrobić szyba w oknie

Jak już tak o owocach to może zdefiniujcie co to ten banan bo idealnie prostych skrzydeł niewiele można spotkać i zaraz tu wysypią się skargi na 2mm bananowatość.

A co do podatności na tą przypadłość to pomijając okna "ekonomicznie" wyprodukowane największy wpływ na nią ma niestety słońce, przysmażony profil w kolorze dostaje na zewnętrznej ściance przykurczu termicznego i nie ma takiego wzmocnienia które nie pozwoli mu się zupełnie wygiąć. Inna sprawa że z wygięciem 2-3mm na metrze okucia sobie radzą bezproblemowo i na pewno nie musi to oznaczać nieszczelności. To o wygięciach prostopadłych do płaszczyzny okna bo te równoległe do niej to najczęściej właśnie idiotyczne szklenie, czasem źle dobrana listwa przyszybowa która słabo zaciska się na szkle i w balkonie bez poprzeczki pozwala trochę "rozciągnąć" skrzydło.