Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

naczytałam się sporo tutaj nawet i już nic nie wiem, zanim zgłębiłam temat to słyszałam że im więcej komór tym lepsze okno i tak naprawdę tym trzeba się kierować przy wyborze, a tu okazuje się że chyba najistotniejszą rolę odgrywa szyba? a co z profilem?teraz mam ze starymi oknami tez pcv taki problem że "płaczą" i chciałabym żeby nie było tego problemu z nowymi, jak już wcześniej pisałam to okna do bloku i nie odpowiedziałeś czy muszę się czymś konkretnym kierować

A wiesz przynajmniej czego od nich oczekujesz?

naczytałam się sporo tutaj nawet i już nic nie wiem, zanim zgłębiłam temat to słyszałam że im więcej komór tym lepsze okno i tak naprawdę tym trzeba się kierować przy wyborze, a tu okazuje się że chyba najistotniejszą rolę odgrywa szyba? a co z profilem?teraz mam ze starymi oknami tez pcv taki problem że "płaczą" i chciałabym żeby nie było tego problemu z nowymi, jak już wcześniej pisałam to okna do bloku i nie odpowiedziałeś czy muszę się czymś konkretnym kierować

Spisz z ramki dystansowej ( łączy dwie szyby ze sobą ) napis jaki jest tam nadrukowany i zaserwuj na forum.

Nie ma czegoś takiego jak "samoistne pękanie szkła" - zawsze jest jakaś przyczyna.

Chyba, że wierzysz w cuda :)

W cuda nie wierzę, więc wrzucam napis z ramki dystansowej :) Tylko jako laik nie bardzo wiem co ten napis ma do rzeczy? :)

https://picasaweb.google.com/101994158593614730683/SZYBA?authkey=Gv1sRgCPG-pubfnf6SNw#5980679659748344482

Rozmiar szyby : 923 x 2126

współczynnik Ug = 0,6 W/m2xK

Rw = 37 dB ( C -2 ; Ctr -6 )

g = 45%

Tl = 69 %

szyba zew. P2A

Budowa szyby odpowiednia do rozmiaru - pęknięcie nie było spowodowane złą budową versus jej gabaryt.

Sądzę, że problemem jest zły montaż szyby w ramie - okna były wyszklone przed montażem ram w ościeże i ponownie zaszklone. Obstawiam, że źle zostały podłożone podkładki podszybowe. Szyba zespolona musi stać/opierać się w całości na podkładce. Błąd dosyć często popełniany w takiej sytuacji kiedy okno nie jest szklone na hali a w warunkach polowych czyli za głeboko wepchnięta podkładka przy wypieraniu szyby łopatką.

Edytowane przez Charlie

Może być też tak, że w którymś momencie została uszkodzona szyba (hala produkcyjna lub w miejscu montażu) i od tego miejsca pękło. Bez wizyty lokalnej nie sposób jednoznacznie ocenić dlaczego powstało pęknięcie. Może się również okazać, że na wizji lokalnej też nie będzie do końca wiadomo dlaczego powstało pęknięcie. Tak to już jest ze szkłem :yes:

Dowiedz się we wspólnocie czy musisz się trzymać konkretnego koloru i podziału okien, bo i takie kwiatki bywają, że okna MUSZĄ być takie same jak w całym bloku czyli białe i dzielone na 2 ;)

Dzięki Charlie za przetłumaczenie napisu :)

Może być też tak, że w którymś momencie została uszkodzona szyba (hala produkcyjna lub w miejscu montażu) i od tego miejsca pękło. Bez wizyty lokalnej nie sposób jednoznacznie ocenić dlaczego powstało pęknięcie. Może się również okazać, że na wizji lokalnej też nie będzie do końca wiadomo dlaczego powstało pęknięcie. Tak to już jest ze szkłem :yes:

Jeśli szyba była uszkodzona np. na budowie, czy w transporcie, to mogło to tak długo trwać? Chodzi mi o czas jaki upłynął od montażu aż do teraz (ponad 7 miesięcy). Nie powinna pęknąć szybciej?

I drugie, najważniejsze pytanie-jaka jest szansa, że za jakiś czas pęknie mi kolejna szyba? Tego się najbardziej obawiam teraz :(

Dowiedz się we wspólnocie czy musisz się trzymać konkretnego koloru i podziału okien, bo i takie kwiatki bywają, że okna MUSZĄ być takie same jak w całym bloku czyli białe i dzielone na 2 ;)

z tego co widzę po sąsiadach to chyba nie ma jakichś konkretnych wytycznych bo mają brązowe, dzielone na pół , niedzielone ;) ale dziękuję sprawdzę dla pewności

ok, pisałam że się nie znam. A ty skoro się znasz to czemu nie wytłumaczysz mi łopatologicznie? konkrety proszę :no:
wątek ma ponad tysiąc stron a tu łopatologicznie w jednej wypowiedzi? Najlepiej pójdź do sąsiadów, pogadaj, podotykaj, pobaw się klameczką (bez podstekstó proszę), zobacz jak chodzi, jak się otwiera,zamyka, uchyla, jak im się sprawowało latem, zimą i . . . zamów tam gdzie oni

wątek ma ponad tysiąc stron a tu łopatologicznie w jednej wypowiedzi? Najlepiej pójdź do sąsiadów, pogadaj, podotykaj, pobaw się klameczką (bez podstekstó proszę), zobacz jak chodzi, jak się otwiera,zamyka, uchyla, jak im się sprawowało latem, zimą i . . . zamów tam gdzie oni

łopatologicznie? tak, konkrety. A jak nie chcesz pomóc to po prostu nie odpisuj

łopatologicznie? tak, konkrety. A jak nie chcesz pomóc to po prostu nie odpisuj

Ola - wyluzuj. Wbrew pozorom to BYŁ KONKRET !!! Ale skoro z sąsiadami masz na pieńku ;)

W bloku bezsensem jest wchodzenie w super cieple okna - takiej jest moje zdanie. Wystarczy pięciokomorówka z dwoma szybami ale zainwestowałbym w ciepłą ramkę z tworzywa (swisspacer) by zjawisko wykraplania się pary wodnej przesunąć gdy wilgoci jest wiecej w pomieszczeniu. Zainwestowałbym w nawiewniki by nie myśleć o rozszczelnieniu okien. Skupiłbym się na elementach podwyższających komfort obsługi tj. blokada błędnego położenia klamki, stopniowanie uchyłu, ogranicznik rozwarcia by skrzydłem nie walić po ścianach i to chyba wszystko.

Producent - nie wskażę. Montażysta - tym bardziej nie wskażę.

Czego jeszcze chcesz się dowiedzieć ?

Acha... jeśli pakiet trzyszybowy nie jest za drogi można nad nim pomyśleć bo zawsze przy oknie będzie troszkę cieplej.

To tyle

I najlepiej, zamiast się obrażać, że nikt nie chce Cię uczyć, jeszcze raz przemyśl moją pierwszą sugestie - sąsiedzi, najlepsze źródło informacji i do tego bardzo krytyczne wobec wykonawcy, zawsze niezadowolony hi hi hi, chyba, że się naraziłaś i na minę Cię wsadzą z pełną premedytacją