Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Skoro zadajesz takie pytania nie mam siły i chęci (szczerze mówiąc) udowadniać Ci - DLACZEGO

Twój dom, Twoja kasa, Twoje zdrowie i Twój grzyb jak wyrośnie Ci na ścianach

Miej tylko świadomość, że zanim zauważysz czarne plamy tu i ówdzie to płuca Twoje i Twoich dzieci już będą tym świństwem oddychać

Wybacz, ale po prostu czasem nie ma sensu tłumaczenie czegokolwiek

A swoją drogą przy minus 20 także wietrzysz? Także rozszczelnisz? Czy może jak większość tego nie czynisz, bo w głowie pojawia się myśl - nie po to kupowałam ciepłe i szczelne okna by teraz wietrzyć i kasę wyrzucać w błoto

Zdaję sobie sprawę z tego że mogę zadawać głupie pytania ale to wynika z mojej niewiedzy na ten temat, w końcu weszłam tu właśnie po to żeby się dowiedzieć jak najwięcej; także jeszcze raz dziękuję i życzę aby wszyscy zadawali tylko takie pytania na które warto odpowiedzieć

pozdrawiam

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może opiszę Ci obrazowo, bo zamiast się obrażać i wytaczać jakiekolwiek argumenty przeciw naszym poradom (w moim odbiorze by zaoszczędzić kasę) ,zastanów się

Fakt nawiewniki higrosterowane kosztują ale to najwygodniejsza forma zadbania o klimat wnętrza i zdrowie użytkowników.

Stare okna miałaś nieszczelne, tak jakbyś nałożyła sobie na głowę worek po kartoflach, spokojnie oddychać możesz i nic Ci się nie stanie, tylko sobie włosy pobrudzisz ;)

Ale...wymieniasz okna na nowe, szczelne, to tak jakbyś zamiast worka na kartofle założyła sobie worek foliowy - chyba wiesz co się stanie? Czy tez nie?

Przerysowanie? Nie do końca. W szczelnych domach bez wentylacji (a takiej nie zagwarantuje ci otwieranie okien od czasu do czasu) zaczynają sie kłopoty zdrowotne - różnego rodzaju, od ospałości po alergię

Już zakończyłem swoje porady, zrobisz jak uważasz.

Że też chce się Wam przekonować jełopowatych.

Informować i niech podejmą sami decyzję.

w sumie masz rację ale czasem truno tak napisać wprost gdyż ma się hamulce hmmm.... kulturowe? A może wyniesione z domu wraz z wychowaniem - choć masz rację, czasem wypada tak prosto z mostu . . .

Witam,

Mam dwa pytania odnośnie okien, a dokładniej o pakiety szybowe:

Czy w oknie (fix w skrzydle) o wymiarach 1370 x 2370 (szer. x wys.) (powierzchnia szklenia ok. 1166 x 2166) można bez obaw zastosować pakiet szybowy 4-18-4-18-4 (pytanie w kontekście dopuszczalnych wymiarów pakietu z szybami 4mm, ale również a raczej przede wszystkim z uwagi na poruszany w poście problem zmniejszania się i powiększania odległości pomiędzy poszczególnymi szybami pakietu pod wpływem temperatury - zmian ciśnienia wewnątrz pakietu).

Drugie pytanie dotyczy okna (fix w skrzydle) o wym. 1780 x 2370 (powierzchnia szklenia ok. 1600 x 2166) w którym raczej na pewno jest konieczne szklenie 6-16-6-16-6. Czy jeżeli okno z pakietem 6-16-6-16-6 będzie sąsiadowało z oknem o szkleniu 4-18-4-18-4 to czy będzie zauważalne różnica w widoku przez nie, jak również w widoku z zewnątrz przez oba te okna?

Czy w oknie (fix w skrzydle) o wymiarach 1370 x 2370 (szer. x wys.) (powierzchnia szklenia ok. 1166 x 2166) można bez obaw zastosować pakiet szybowy 4-18-4-18-4 (pytanie w kontekście dopuszczalnych wymiarów pakietu z szybami 4mm, ale również a raczej przede wszystkim z uwagi na poruszany w poście problem zmniejszania się i powiększania odległości pomiędzy poszczególnymi szybami pakietu pod wpływem temperatury - zmian ciśnienia wewnątrz pakietu).
spokojnie można dać 4mm

Drugie pytanie dotyczy okna (fix w skrzydle) o wym. 1780 x 2370 (powierzchnia szklenia ok. 1600 x 2166) w którym raczej na pewno jest konieczne szklenie 6-16-6-16-6. Czy jeżeli okno z pakietem 6-16-6-16-6 będzie sąsiadowało z oknem o szkleniu 4-18-4-18-4 to czy będzie zauważalne różnica w widoku przez nie, jak również w widoku z zewnątrz przez oba te okna?
musi być 6mm i realnie widać będzie różnicę ale tylko wtedy gdy różne szyby będą obok siebie - poza tym, nie dajmy się zwariować !!!

Wszystko to ma tworzyć okno narożne ze słupkiem betonowym pomiędzy drzwiami balkonowymi a mniejszym fixem: na jednej ścianie będzie fix (1780x2370) koniecznie z szybą 6-16-6-16-6 tuż obok drzwi balkonowe 1000 x 2370 z szybą 4-16-4-16-4 a na drugiej ścianie fix 1370 x 2370 z szybą 4-18-4-18-4. Warto dopłacić i zrobić wszystko na szybach 6mm czy to już będzie wariactwo i przesada?

może inaczej. Każdemu to mówię - pomysł. Z jednej strony będziesz miał w sumie 18 mm szyby z drugiej 12 mm, różnica 6mm ale.... ale widok na inny obraz za oknem, inne oświetlenie...nie dajmy się zwariować, nawet jakbyś miał mnie przeklinać do końca swoich dni - ja bym dal w jednym 4 w drugim 6 mm i się nie przejmował

W nawiązaniu do nawiewników myślę, że się trochę zagalopowaliśmy.

Na własny rachunek sprzedaje okna już ponad 10 lat. Zgadnij ile nawiewników "sprzedałem" przez ten czas? ................. ok. 20 szt. z tego 13 jest zamontowanych w oknach w moim nowym salonie sprzedaży.... Ludzie wiedzą lepiej..... co dobre. :-)

Że też chce się Wam przekonować jełopowatych.

Informować i niech podejmą sami decyzję.

Panowie, nie przesadzajmy. WIemy, ze wg przepisów okna mają być szczelne a w przypadku braku wentylacji mechanicznej powinny być nawiewniki. Tak jest wg przepisów. Tak samo jak 50km/h w terenie zabudowanym ale niemal każdy i tak jeździ po swojemu. Tak samo z nawiewnikami. Wg mnie świadome i stałe używanie mikrowentylacji może być substytutem wywietrzników. Problem w tym, że większość z nas tego nie robi, bo zimno..

A czy nawiewnik, który w praktyce jest często zatkany watą lub zaklejony taśmą będzie skutecznie działał? Nie problem w wymaganiach, a naszym rozumieniu pewnych zjawisk. Nie jeździmy przepisowo, bo nie przemawia do nas ta konieczność..

Wszystko to ma tworzyć okno narożne ze słupkiem betonowym pomiędzy drzwiami balkonowymi a mniejszym fixem: na jednej ścianie będzie fix (1780x2370) koniecznie z szybą 6-16-6-16-6 tuż obok drzwi balkonowe 1000 x 2370 z szybą 4-16-4-16-4 a na drugiej ścianie fix 1370 x 2370 z szybą 4-18-4-18-4. Warto dopłacić i zrobić wszystko na szybach 6mm czy to już będzie wariactwo i przesada?

Niestety, ale w takim przypadku ( okno narożne ) musisz zastosować szyby o tej samej grubości ale nie wszystkie :) Widać różnicę w odcieniu między grubościąi 4 mm a 6 mm.

Zamów sobie szybki w tej samej grubości 6 mm ale tylko zewnętrzne ( będzie taniej ) - odcienie szkła będą wyrównane przy widoku od zewnatrz . Look od wewnątrz nie ma znaczenia - nie widać różnicy.

Pozdrawiam

Jeżeli okna z widocznymi zawiasami sa wykonane z kiepska dokładnością to zawiasy Designo pomoga poprawić szczelność. Inna zaleta jest możliwość większego ich obciążenia oraz delikatny opór jaki skrzydło stawia przy otwieraniu i zamykaniu, dzięki czemu byle przeciąg Nie zamknie nam okna z hukiem.

Witam

Jeżeli okna z widocznymi zawiasami sa wykonane z kiepska dokładnością to zawiasy Designo pomoga poprawić szczelność. Inna zaleta jest możliwość większego ich obciążenia oraz delikatny opór jaki skrzydło stawia przy otwieraniu i zamykaniu, dzięki czemu byle przeciąg Nie zamknie nam okna z hukiem.

hmmmm to lekka przesada - twierdzisz zatem, że okno z krytymi zawiasami można wykonać "mniej dokładnie" - tu bym się nie zgodził. Co do siły zamykania to może być zarówno zaleta jak i wada - w zależności od upodobań inwestora.

Pozdrawiam

Michał chodzi mi oczywiście nie o wykonanie całego okna mniej dokładne a ułożenia uszczelki w miejscu zawiasu górnego.

Wielokrotnie widziałem okna białe, głównie te tańsze w blokach, gdzie przy zawiasie górnym, wewnątrz rama jest dosłownie czarna od przedmuchów z pozaginanej zawiasem uszczelki.

Edytowane przez ClNEK

Witam

Michał chodzi mi oczywiście nie o wykonanie całego okna mniej dokładne a ułożenia uszczelki w miejscu zawiasu górnego.

Wielokrotnie widziałem okna białe, głównie te tańsze w blokach, gdzie przy zawiasie górnym, wewnątrz rama jest dosłownie czarna od przedmuchów z pozaginanej zawiasem uszczelki.

noooo i takie doprecyzowanie jest już dla mnie jasne :) i myślę, że przede wszystkim dla inwestorów :)

Pozdrawiam