Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Zadowolenie klientów? Zawsze mnie to trochę bawi. Ostatnio jadąc przez Polskę zajrzałem całkiem przypadkiem na pewną budowę w celach nieokiennych. Ale jak to "zboczeniec" trudno było nie spojrzeć na okna. Zamontowane były tak, że zrobiłem sobie kilka zdjęć do galerii błędów, a klient? Klient był zachwycony kompetencjami ekipy. Sprawni szybcy i grzeczni ludzie:-). Tyle w kwestii tych "referencji". Może gdyby tak szukać opinii osób użytkujących produkt lat 4 - 5 wtedy byłoby bardziej celowo:-).

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Forum jest pełne "zadowolonych" klientów tuż po montażu, tak samo kiedyś wszedłem na wątek, gdzie klient był niezadowolony z ubrania ekipy, że umorusane czy coś tam i, że jeden miał niepełne uzębienie.

Fakt, że montaż wykonany prawidłowo i zgodnie ze sztuką był już bez znaczenia

Są profile mające 70 mm zabudowy i na tyle szerokie skrzydło, że wejdzie w nie pakiet trzyszybowy Ug=0,5 i są "cieplejsze" jak nie jeden 82 mm z szybką 0,7. Niestety kolejna porada lekko bez sensu

Są profile mające 70 mm zabudowy i na tyle szerokie skrzydło, że wejdzie w nie pakiet trzyszybowy Ug=0,5 i są "cieplejsze" jak nie jeden 82 mm z szybką 0,7. Niestety kolejna porada lekko bez sensu

No i widzisz, czy profil będzie miał 5 6 czy 7 komór to nie wiele zmieni się parametr Uw (nie zauważalne dla klienta w trakcie użytkowania), ale jeśli zastosujemy 3-szybówkę to już inna bajka.

Możesz porównać wyniki dla Uw dla okna referencyjnego 1230/1480 i nie mów że nie ma to znaczenia.

Realne korzyści - czyli jakie?

Przekładasz wszystko na złotówki?

Jaka skala zwrotu jest dla Ciebie satysfakcjonująca?

Uf ma taki sam wpływa na wartość końcową Uw jak Ug

Ale zakładając takie samo Ug masz do wyboru, na przykładzie jednego z wiodących profili, Uw dla zabudowy 70mm = 1,3 a dla profila 82 mm =1,2 W/m2K

niby 0,1 bez znaczenia ale . . . na tym jednym oknie, przy ogrzewaniu gazem masz oszczędność 2 € na rok, niewiele ale nie tylko kasa się liczy.

Wnęka okienna jest cieplejsza, wykraplanie się pary wodnej następuje przy wyższym jej stężeniu przy tej samej temperaturze itd itd

Nie zawsze kasa jest najważniejsza ale już tu widzisz namacalną różnicę

A teraz dla tych, którzy wymieniali okna w latach 90-tych

Wymiana takiego okna jak powyżej na dzisiejsze daje już 28€ na rok - i teraz się zastanów - czy warto? wymiana takiego okna zwraca Ci się po ok 4 latach. Pewnie też się nie opłaca ?

Edytowane przez nikt ważny

wymiany okien ze starych np. skrzynkowych na nowe to zupełnie inny temat. Piszesz, że wnęka okienna jest cieplejsza, że wykraplanie się pary wodnej występuje przy innych wartościach, ale te wartości są baaaardzo małe, wręcz niezauważalne. Więcej szkód będzie jak pojawi się przedmuch w okolicach parapetu lub w nie do końca dobrze wyregulowanym oknie. I te minimalne różnice można zauwać (o ile się da, bo jest jeszcze subiektywne odczucie oraz wrażliwość ;) ) przy dwóch zamontowanych w taki sam sposób oknach w tym samym pomieszczeniu na tej samej ścianie.

Więc nie róbmy z tego nie wiadomo czego. Lepiej gdy okno będzie dobrze zamontowane i wyregulowane.

A złotówki? kurde czasami trzeba otworzyć drzwi żeby wyjść z pomieszczenia i tutaj może nastąpić ochłodzenie powietrza w pomieszczeniu, jest też kratka wentylacyjna, przez którą ucieka ciepło. tak można bez końca. Wiec wg. mnie jeden pies czy jest 5 6 czy 7 komór przy zbliżonej głębokości zabudowy. Okno ma być dobrze wyprodukowane, zamontowane i wyregulowane.

Witam

Rozumiem że nikt nie ma nic do powiedzenia o Sonarolu, Abakusie i Peteckim.

Najwidoczniej nie ma ;) Czasem lepiej siedzieć cicho niż chlapać bez sensu. Potraktuj to jako dobry znak, ale pamietaj, ze praktycznie wazniejsze od marki okien bedą kompetencje Twojego Wykonawcy.

Zadowolenie klientów? Zawsze mnie to trochę bawi. Ostatnio jadąc przez Polskę zajrzałem całkiem przypadkiem na pewną budowę w celach nieokiennych. Ale jak to "zboczeniec" trudno było nie spojrzeć na okna. Zamontowane były tak, że zrobiłem sobie kilka zdjęć do galerii błędów, a klient? Klient był zachwycony kompetencjami ekipy. Sprawni szybcy i grzeczni ludzie:-). Tyle w kwestii tych "referencji". Może gdyby tak szukać opinii osób użytkujących produkt lat 4 - 5 wtedy byłoby bardziej celowo:-).

Po części się z tobą zgadzam, ale tylko po części. Nie każdy Klient jest zadowolony, bo np. miał opóźnienie, ekipa niedokładna, kiepska obsługa posprzedażowa, brak reakcji na zgłoszoną reklamację. Klientowi może się też wydawać, że ekipa zrobiła dobry montaż, a są tam popełnione podstawowe błędy. Każdy z Klientów może poczytać jak to powinno wyglądać w praktyce, np. na Twojej stronie. Na każdej budowie jest lub powinien być kierownik budowy i podpisać się w dzienniku budowy pod wykonaną pracą i tego powinien wymagać INWESTOR. Wiadomo, że niektóre błędy montażowe wychodzą później, ale niektóre widać od razu.

Forum jest pełne "zadowolonych" klientów tuż po montażu, tak samo kiedyś wszedłem na wątek, gdzie klient był niezadowolony z ubrania ekipy, że umorusane czy coś tam i, że jeden miał niepełne uzębienie.

Fakt, że montaż wykonany prawidłowo i zgodnie ze sztuką był już bez znaczenia

A uważasz, że Ekipa Montażowa powinna wyglądać jak goście spod budki z piwem :no: Ja bym takich do domu nie wpuścił, bo by mi się kojarzyli z programem "USTERKA":P

Znam tylko jeden CT70 Cava (może znasz inne?), ale szyba 0.5 wchodzi tylko do skrzydła, jak już jest stałe szklenie w ramie to niestety 0.7 lub duża powierzchnia, gdzie trzeba dać szyby 6mm.

Możesz porównać wyniki dla Uw dla okna referencyjnego 1230/1480 i nie mów że nie ma to znaczenia.

Realne korzyści - czyli jakie?

Przekładasz wszystko na złotówki?

Jaka skala zwrotu jest dla Ciebie satysfakcjonująca?

Uf ma taki sam wpływa na wartość końcową Uw jak Ug

Ale zakładając takie samo Ug masz do wyboru, na przykładzie jednego z wiodących profili, Uw dla zabudowy 70mm = 1,3 a dla profila 82 mm =1,2 W/m2K

niby 0,1 bez znaczenia ale . . . na tym jednym oknie, przy ogrzewaniu gazem masz oszczędność 2 € na rok, niewiele ale nie tylko kasa się liczy.

Wnęka okienna jest cieplejsza, wykraplanie się pary wodnej następuje przy wyższym jej stężeniu przy tej samej temperaturze itd itd

Nie zawsze kasa jest najważniejsza ale już tu widzisz namacalną różnicę

A teraz dla tych, którzy wymieniali okna w latach 90-tych

Wymiana takiego okna jak powyżej na dzisiejsze daje już 28€ na rok - i teraz się zastanów - czy warto? wymiana takiego okna zwraca Ci się po ok 4 latach. Pewnie też się nie opłaca ?

Jak wyliczyłeś te 2€ i 28€ na oknie na rok? Mnie się nie zgadza i wychodzi jakieś 3,3 zł:) przy pierwszej opcji

Jak wyliczyłeś te 2€ i 28€ na oknie na rok? Mnie się nie zgadza i wychodzi jakieś 3,3 zł:) przy pierwszej opcji
A widzisz, są takie programy liczące dokładnie koszty oszczędności jak choćby PlanSoft

Nie wiem czy wiesz ale Uw okna z lat 90-tych miało około 2,6 zaś skrzynka to już ok 4,5