Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam,

czy jest możliwe połączenie hs alu z witryną narożnikiem całoszklanym?

Jeśli dobrze rozumiem ten całoszklany narożnik jako szklenie fasady strukturalnej to nie da rady, przecież HS musi się kończyć profilem ramy i doopa. Zresztą narożne połączenie HS-a z czymkolwiek jest problemowe ze względu na głębokość ościeżnicy.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No właśnie.Schuco mówi,że jest to możliwe,ale oczywiście nie da na to gwarancji(jeśli chodzi o połączenie hs z witryną cało szklanym narożnikiem).U mnie jest jeszcze taka trudność,że hs schodzi się z ową witryną pod kątem ostrym a nie prostym.Firma Alpina Design z Krakowa(Kryspinowa) utwierdzała mnie w przekonaniu,że to nie problem,wpłaciłem kasę no i się skończyła realizacja,no i problem z odzyskaniem zaliczki.Dlatego zgłębiam problem sam.Za odpowiedzi z góry dziękuję,jak możecie polecić jakaś dobrą firmę do takich dziwactw będę wdzięczny,pozdrawiam

PS:lokalizacja woj.opolskie

okapnik o k... potłuc i sprawi ci więcej kłopotów niż to warte

Jest elementem dodatkowym a tym samym, nie będąc elementem profila nie zagwarantuje Ci szczelności

No dobre. W dwu balkonach rezygnuję, niech będzie normalnie. Ale na trzecim bym zrobił eksperyment. Albo próg niski, to wiadomo jak montować, albo zupełnie bez progu. Czyli próg zrobiłbym samodzielnie, a na dole drzwi balkonowych uszczelki. Zastanawia mnie gdzie jest odprowadzenie wody z wnętrza ościeżnicy w tych niskich progach. Dzięki za przypomnienie o tym odprowadzeniu wody.

No dobre. W dwu balkonach rezygnuję, niech będzie normalnie. Ale na trzecim bym zrobił eksperyment. Albo próg niski, to wiadomo jak montować, albo zupełnie bez progu. Czyli próg zrobiłbym samodzielnie, a na dole drzwi balkonowych uszczelki. Zastanawia mnie gdzie jest odprowadzenie wody z wnętrza ościeżnicy w tych niskich progach. Dzięki za przypomnienie o tym odprowadzeniu wody.
może inaczej, bo zaczynasz tworzyć cuda na patyku które za rok- dwa wymieniać będziesz, z różnych powodów.

Co chcesz osiągnąć i w jakim celu ?

Bezprogowe możesz mieć tylko ze szczotką a to możesz sobie w Realu zamontować a nie we własnym domu

Już niski próg systemowy (20 mm) jest zimny i mniej szczelny niż normalne rozwiązanie z ościeżnicą bądź HS który z racji swej konstrukcji jest szczelny na dole i ma tylko 8mm

o takich podstawowych rzeczach nie mówię.

Dobrze jak jeszcze klient co roku posmaruje co trzeba bądź zapłaci za przegląd, regulacje i konserwację

Właściwie powinno się wprowadzić książeczki gwarancyjne, nie ma wpisu i stempelka - jest problem? Spadaj klient na drzewo ;) i płać jak za zboże

Sprawdź poszczególne parametry oferowanych okien. Jeżeli identyczne systemy to trzeba by było sprawdzić rodzaj wyposażenia i dodatków.

dostałam wycenę: Witraż system Veka Efektline pięciokomorowy 2 szyby okucia maco Uw 1,0 za 2700 zł i KNS ten sam system okucia roto taki sam Uw też 2700? które będą lepsze?

dostałam wycenę: Witraż system Veka Efektline pięciokomorowy 2 szyby okucia maco Uw 1,0 za 2700 zł i KNS ten sam system okucia roto taki sam Uw też 2700? które będą lepsze?

Po pierwsze Uw wydaje się być nieco za niskie jak na ten system z szybą jednokomorową - znaczy obie firmy już naciągają:-). Po drugie ma Pani jeszcze do wyboru 22 inne cechy okien, które mogą je od siebie odróżniać. Na okrasę pozostaje porównanie warunków umownych, gwarancji itp itd. Może zamiast kierować nieco złośliwe pytania:

a może Pan Nikt Ważny się wypowie? no chyba że znowu głupie pytanie zadałam?

lepiej samej wziąć się do roboty.. Było nie było to nie nasze okna i złośliwostki ich nie ocenią, ani nie kupią:-)