Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie nie mówcie Pani, że plastik nie może się zdeformować, bo może:-). Dlaczego nie? Warto jeszcze dodać, że aluminium lepiej przewodzi temperaturę, więc też może się odkształcić. Dlaczego nie? Każdy materiał w określonych warunkach może się odkształcić. No może grafen nie może, ale Pan w salonie grafenowej ramki nie proponował. Kurna dlaczego nie?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

niestety są to efekty szukania przez Inwestorów tylko ceny.

Większość z Was, dopiero jak zetknie się ze sprzedawcami w terenie z przerażenia pójdzie się upić ;)

Takie głupoty się ludziom opowiada jak ta o ramkach dystansowych, o trzeciej szybie i jakiejkolwiek inne

a skąd wiesz że moim motywem przewodnim jest cena??? wcale tego nie wiesz... to Ci napiszę otóż chcę dobre okna i cena wcale nie jest aż tak istotna

Witam

a te parametry które wyżej podałam są ok ?

pewnie tak, nie wiem jednak czy są odpowiednie dla Ciebie, nie wiem nic o Twojej inwestycji więc i o oknach do niej ciężko się wypowiedzieć prawda ?

to tak jak zapytać o to czy tenisówki Adidasa nr 38 w kolorze niebieskim będą OK ? ja osobiście wolę Nike w nr 42 białe :)

Mam nadzieję, że rozumiesz - nie wiem nic - więc nic nie odpowiem.

Oczekujesz więcej to PM

Pozdrawiam

Witam

pewnie tak, nie wiem jednak czy są odpowiednie dla Ciebie, nie wiem nic o Twojej inwestycji więc i o oknach do niej ciężko się wypowiedzieć prawda ?

to tak jak zapytać o to czy tenisówki Adidasa nr 38 w kolorze niebieskim będą OK ? ja osobiście wolę Nike w nr 42 białe :)

Mam nadzieję, że rozumiesz - nie wiem nic - więc nic nie odpowiem.

Oczekujesz więcej to PM

Pozdrawiam

mieszkam w bloku, blok jest ocieplony, ogólnie ciche osiedle czego oczekuję od okien? żeby były dobre i posłużyły mi trochę czasu jakieś 15 lat?;)

a skąd wiesz że moim motywem przewodnim jest cena??? wcale tego nie wiesz... to Ci napiszę otóż chcę dobre okna i cena wcale nie jest aż tak istotna
nie zrozumiałaś mnie i każda moją wypowiedź bierzesz za atak a to Charlie ci dowalał najbardziej ale nie ważne

Miałem na myśli fakt ,że sprzedawcy boją się kreować rzeczywistość proponując klientom rozwiązania dobre choć droższe.

I z tej bojaźni często wygadują takie głupoty, że człowiekowi włos na łysej głowie staje dęba ;)

Do rzeczy i jest to moja subiektywna ocena

Biorąc pod uwagę parametr Uw - spełnia wymagania obowiązujących od 1 stycznia przepisów, jest mniejszy niz 1,3

Ale jak wspomnieli przedmówcy, nie wiemy dokładnie jakie masz warunki w mieszkaniu i w związku z tym jakie Lt czy g byłoby dla Ciebie istotne choć moim zdaniem nie mają aż tak dużego znaczenia. Blok to dość specyficzne warunki, w mieszkaniu przeważnie okna to tylko jedna z 6 płaszczyzn którymi ucieka/napływa ciepło

Skupiłbym się przede wszystkim na wyposażeniu okien mającym wpływ na wartości użytkowe. Czyli takie tam stopniowania uchyłu, blokady błędnego położenia, ogranicznik rozwarcia skrzydła itp itd

Edytowane przez nikt ważny

...

Skupiłbym się przede wszystkim na wyposażeniu okien mającym wpływ na wartości użytkowe. Czyli takie tam stopniowania uchyłu, blokady błędnego położenia, ogranicznik rozwarcia skrzydła itp itd

w salonie powiedzieli mi że muszę wybrać czy chcę mikrowentylację czy stopniowanie uchyłu

jedno drugiego nie wyklucza w większości okuć. Jeśli już, to DLA MNIE bardziej wartościowe jest stopniowanie uchyłu niż mikrowentylacja

Ale tak sobie pomyślałem, że zapewne masz co najmniej dwa skrzydła w pokoju więc może mikrowentylacja w jednym skrzydle zaś w drugim stopniowanie uchyłu

Edytowane przez nikt ważny

nie zrozumiałaś mnie i każda moją wypowiedź bierzesz za atak a to Charlie ci dowalał najbardziej ale nie ważne

Otóż jak to napisałeś dowalał mi Charlie nie odebrałam tego tak; bo co pisał o jełopowatych?a kto zapoczątkował? oburzyłeś się w temacie nawiewników i zasugerowałeś że nie chcę ich bo szukam głupich oszczędności tak? otóż pomyliłeś się, wszystko co piszesz biorę za atak? trochę już tak bo styl w jakim piszesz mnie osobiście niekiedy nie odpowiada; jeszcze raz podkreślam to Ty tu wiesz co piszesz tak? a ja tu jestem żeby skonfrontować bo się nie znam i wystarczy tak jak inni bez złośliwości odpisać albo jeżeli Cię irytują moje pytania to nie odpowiadać, okna to temat rzeka więc jeżeli zajmuję się tym od 2 tyg to chyba można mi wybaczyć nawet głupie pytania i Wy możecie mi dopomóc w wyborze dobrych okien i tyle bo i tak nie będę się znała w tym temacie :)

jedno drugiego nie wyklucza w większości okuć. Jeśli już, to DLA MNIE bardziej wartościowe jest stopniowanie uchyłu niż mikrowentylacja

Ale tak sobie pomyślałem, że zapewne masz co najmniej dwa skrzydła w pokoju więc może mikrowentylacja w jednym skrzydle zaś w drugim stopniowanie uchyłu

Witraż system Veka Perfectline okucia maco tu kazali mi wybierać bo że nie ma możliwości żeby jedno i drugie ale może tak jak piszesz jedno w jednym skrzydle drugie w drugim :) muszę zapytać

Uw zależy od wielkości okna, czy jednoskrzydłowe w danym wymiarze czy dwu. Nie przesadzaj. Dwie szyby / trzy szyby. To jest dylemat ale.... ale trzy szyby z założenia mają kilka zalet, To grubsza szyba jako całość i w przypadku ramek dystansowych z tworzywa znaczące przesunięcie warunków do wykraplania się pary wodnej - znaczy się jest lepiej. Niewielka różnica w ochronie akustycznej - tez lepiej. Fakt, szkrzyło waży więcej ale...ale zawiasy spokojnie to wytrzymają bo nie jest to dla nich zabójczy ciężar - skrzydło waży na pewno mniej niż 100 kilo

a to zaskoczenie bo o ile pamiętam jedno drugiego nie wyklucza

Chyba że MACO wypuściło jakąś tanią wersję, jak kiedyś Winkhaus Flex (totalny badziew i nieporozumienie)

a może w efektline nie można a w perfectline tak?tyle że z jednej fabryki na takich samych okuciach i może być taka rozbierzność? miałam wyceniany i jeden system i drugi i może pomyliłam