Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Profil nie ma nic do rzeczy, może jest różnica w wyposażeniu bądź możliwościach samych okuć, nie wiem, nie znam na tyle dobrze MACO, pracowałem z nimi prawie 10 lat temu - to w branży - wieczność

Mają jakie mają na możliwości profila jako takiego. Nie przesadzaj, te parametry naprawdę sa dobre. Nie jedem z czytających i ściubiących kasę na maksa nie tam gdzie trzeba, w domach, gdzie cały dom to jedna wielka strata ciepła, mają okna o gorszych parametrach niż Tobie zaproponowane

Edytowane przez nikt ważny

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co do tych parametrów to męczy mnie czy nie są słabe dokładnie o to że z dwoma szybami nie zmieściłabym się w U 1.3;Finlandia pisał o dobrych 5 komorowych z 2 szybami gdzie U nie przekroczy 1.3

Hmm,

Mój dostawca do "pięciokomorówki" wrzuca szybę "prawdziwe" 1,0 i ciepłą ramkę - i to ma się mieścić w oknie Uw 1,3.

Do mieszkania w bloku nie szedłbym aż tak koniecznie w 3 szyby. Ale na pewno nie zaszkodzą a parę zalet mają. Współczynniki przepuszczania światła (Lt) i energii słonocznej (G) - w większości okien są zbliżone i też specjalnie nie zaprzątałbym sobie nimi głowy - no chyba że jesteś wyjątkowo światłolubna i do tego nie robisz nic, tylko wygrzewaszz się w promieniach wiosennego słońca..

Olu ja bym się raczej skupił na szukaniu dobrego Wykonawcy - polecanych montażystów. Właśnie sprawdziłem strone montaze.info, ale w Radomiu nie ma nikogo polecanego - są tylko zgłoszeni.. Szkoda. Więc nie wiem kogo polecić, mimo iż znam tam kilka firm, ale u mnie słowo "droższe pieniędzy" - i po prostu nie dam głowy jeśli nie mam zaufania.

Przykład z wczoraj - wymieniałem kilkuletnie okna. Montowała je firma którą kiedyś nawet polecałem na forum. Klientowi ciągnęło od okien chłodem. Po zdemontoaniu okazało sie, ze okno było za duże (a raczej otwór nierówny) i cała góra nie była zapianowana (bo majstrom nie chciało się już podkuć otworu). Błąd który zdecydował, że okna się nie sprawdziły..

I jeszcze co do Efectline - profil nie ma nic do rzeczy. Ale generalnie to ma być tanie okno i dlatego firmy wyposażają je w bardziej odchudzone garnitury okuć - stąd moje twierdzenie, by sobie go raczej odpuścić..

...Mój dostawca do "pięciokomorówki" wrzuca szybę "prawdziwe" 1,0 i ciepłą ramkę - i to ma się mieścić w oknie Uw 1,3

Jak sam zauważyłeś jest problem z montażem, ale wspomniałeś że znasz kilka firm może dałbyś mi namiary? i jeszcze pytanie czy powinnam się trzymać U 1.3 ? bo w Perfectline z 2 szybami nie zmieszczę się w granicy.

Przygotowuję się do tynków i chcę zrobić co trzeba przy oknach zamontowanych na pianę w związku z tym pytanie czy pianę obciąć na równo z płaszczyzną ramy ? Czy może zostawić ją w spokoju i zatynkować ? Czy po obcięciu piana traci jakąś właściwość np. bardziej chłonie wodę ?

Będę przyklejać fartuchy EPDM od zewnątrz paroprzepuszczalne a od środka paroszczelne .Czy kupić fartuchy z przyklejonymi paskami butylu czy dam radę przykleić sama osobne paski butylu ??

Czy bloczki z boków okien ma sens dodatkowo smarować folią w płynie paroprzepuszczalną ( znalazłam taki rodzaj) ?

Czy na coś zwrócić uwagę przy klejeniu fartuchów , pomóżcie proszę :)

Witam

Przygotowuję się do tynków i chcę zrobić co trzeba przy oknach zamontowanych na pianę w związku z tym pytanie czy pianę obciąć na równo z płaszczyzną ramy ? Czy może zostawić ją w spokoju i zatynkować ? Czy po obcięciu piana traci jakąś właściwość np. bardziej chłonie wodę ?

Będę przyklejać fartuchy EPDM od zewnątrz paroprzepuszczalne a od środka paroszczelne .Czy kupić fartuchy z przyklejonymi paskami butylu czy dam radę przykleić sama osobne paski butylu ??

Czy bloczki z boków okien ma sens dodatkowo smarować folią w płynie paroprzepuszczalną ( znalazłam taki rodzaj) ?

Czy na coś zwrócić uwagę przy klejeniu fartuchów , pomóżcie proszę :)

po pierwsze trochę nie ten dział

po drugie a dlaczego fartuchy epdm ? do czego chcesz kleić na zewnątrz ? do muru ? czy może do ocieplenia ?

Jeżeli masz możliwość to nie tnij piany, dotniesz zwiększysz nasiąkliwość.

pozdrawiam

Witam

po pierwsze trochę nie ten dział

po drugie a dlaczego fartuchy epdm ? do czego chcesz kleić na zewnątrz ? do muru ? czy może do ocieplenia ?

Jeżeli masz możliwość to nie tnij piany, dotniesz zwiększysz nasiąkliwość

pozdrawiam

Po pierwsze:) jeśli to nie ten dział to przepraszam:), ale na marginesie gdzie ja w innym dziale znajdę takie zagęszczenie osób znających się na rzeczy :):rolleyes:

Po drugie :) fartuchy epdm chcę kleić do poszerzenia w oknach tarasowych o wysokości 30cm ( poszerzenie + profil bazowy ) na paskach butylu a z boków do muru na kleju do tego przeznaczonego w "kiszkach". Nad pozostałymi oknami i krawędziami jeszcze dumam , czy robić jakiś pseudo montaż warstwowy silikonem czy coś tam przykleić innego .

Chcę uszczelnić porządnie bo boję się ze wyskoczą mi purchle na ścianach po jakimś czasie . Nie wymyśliłam nic innego do tego celu :rolleyes:

Edytowane przez modena

Witam

W ubiegłym roku illbruck robił aprobatę techniczną na technologię epdm/wełna/epdm nr AT -15-9160/2013. Co prawda dotyczy okien i konstrukcji alu, ale analogie są możliwe:-).

Dotyczy bo po to właśnie są fartuchy epdm - do konstrukcji alu w szczególności fasad wentylowanych :) do domku to przerost formy nad treścią, jedyne rozsądne w miarę zastosowanie epdm to zewnętrza izolacja przy drzwiach tarasowych.

Pozdrawiam