Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cytat z dokumentacji Illbrucka dotyczące tego produktu.

Przygotowanie podłoża, Montaż. Ważne wskazówki. Wskazówki montażowe

Podłoże musi być suche, odtłuszczone, wolne od kurzu i luźnych cząstek, które mogą negatywnie wpływać na przyleganie taśmy. W razie wymaganego odtłuszczenia folii EPDM i podłoża zastosować produkt Perennator R 40.

I teraz co jest ważniejsze - aprobata czy zalecenia producenta?

I kolego MM o jakich wytycznych mówisz?

Masz włąśnie wytyczne producenta konkretnego kleju do EPDM

Edytowane przez nikt ważny

Panie Andrzeju dla mnie to on jest " jakiś " :) to znaczy jakiś specjalny ,a jaki jest właściwy to można by coś podpowiedzieć ( na przykład tutaj albo na priv :D:D:D )

Szanowna Pani nie wiem jaki jest właściwy, bo nic nie wiem o tym co z czym i jak ma być połączone. Kupiliście Państwo gdzieś EPDM, to tam pytajcie jak go połączyć z waszą ścianą konstrukcyjną. Ja bym tak zrobił:-). Być może wszystkie Wasze materiały są "uniwersalne" i dadzą się łączyć niezależnie od tego z jakiej stajni pochodzą, a być może nie są. Jak czegoś nie wiem, to się nie wypowiadam na temat co trzeba i co można. Wolę podpowiedzieć gdzie szukać rozwiązania.

Witam

Cytat z dokumentacji Illbrucka dotyczące tego produktu.

Przygotowanie podłoża, Montaż. Ważne wskazówki. Wskazówki montażowe

Podłoże musi być suche, odtłuszczone, wolne od kurzu i luźnych cząstek, które mogą negatywnie wpływać na przyleganie taśmy. W razie wymaganego odtłuszczenia folii EPDM i podłoża zastosować produkt Perennator R 40.

I teraz co jest ważniejsze - aprobata czy zalecenia producenta?

I kolego MM o jakich wytycznych mówisz?

Masz włąśnie wytyczne producenta konkretnego kleju do EPDM

no nie bardzo łapię, najpierw piszesz, że nie musi być gruntowane a potem ten cytat - zgubiłem się :)

a ja mówię właśnie o wytycznych, które zacytowałeś.

pozdrawiam

a gdzie masz tam napisane o gruntowaniu ?

Powierzchnia ma być sucha, odkurzona (najlepiej przetrzeć szczotka o sztywnym włosiu)

Zacytuję tylko jedno zdanie

W razie wymaganego odtłuszczenia folii EPDM i podłoża zastosować produkt Perennator R 40

to zdanie nie oznacza bezwzględnej konieczności gruntowania podłoża

Ot co, tylko tyle miałem do powiedzenia

Witam

a gdzie masz tam napisane o gruntowaniu ?

Powierzchnia ma być sucha, odkurzona (najlepiej przetrzeć szczotka o sztywnym włosiu)

Zacytuję tylko jedno zdanie

W razie wymaganego odtłuszczenia folii EPDM i podłoża zastosować produkt Perennator R 40

to zdanie nie oznacza bezwzględnej konieczności gruntowania podłoża

Ot co, tylko tyle miałem do powiedzenia

tak tak "ma być czyste ale myć nie trzeba" w sumie racja, zawsze można brud zeskrobać :)

pozdrawiam

A ja bym się nie spierał. Nie ma możliwości całkowitego "odkurzenia" powierzchni ściany konstrukcyjnej. Jak jest kurz, to i tłuszcz. Jest tłuszcz, jest gruntowanie. Tak jest po prostu bezpieczniej. To co wypisuje kolega Nikt ważny jest zwyczajnie nie rozsądne. Oszczędności żadne, a ewentualna utrata gwarancji "jak w banku". Ale każdy swój rozum ma i wybiera co dla niego lepsze.

Może znów powołam się praktyczne wymagania co do montażu za zachodnia granicą w takich sytuacjach. Gruntowane są zawsze słupy betonowe, wszelkie otwory wykonane z betonu w szalunkach. Ściany wykonane z innych materiałów nie są wogóle gruntowane ale zawsze odkurzane.

A ja bym zagruntowal na wszelki Banka gruntu to wydatek kilkunastu zlotych pracy przy tym pare minut

Ostatnie pytanie w tym temacie i zmykam :D

Jak myślicie czy lepiej przykleić epdm od wewnątrz przed tynkowaniem , do muru ( mam tam rdzenie betonowe , porotherm i silikat:rolleyes:)

i ryzykować co się z nimi stanie w trakcie tynkowania , czy lepiej zrobić to po tynkowaniu :confused:

Jak uważacie ?

Koleżance raczej chodzi o przypadkowe zniszczenie EPDM przez tynkarzy, bo klei do poszerzenia i posadzki z tego co wyczytałem i zrozumiałem.

Za bardzo nie widzę sensu EPDM od wewnątrz. Ja kleje zawsze od zewnątrz i obowiązkowo pod poszerzenie na klej + listwa plastikowa przykręcana lub np. podkładki od okien tak aby się nie wyciągał. Druga rzecz EPDM powinien być wyciągnięty na mur ja daje 50 cm tak jak na fotce. Kleje po oczyszczeniu i gruntowaniu.

DSC06116.JPG

Cześć,

Czy możecie polecić producenta dobrych jakościowo okien - takiego, który mógłby wykonać okna o wymiarach 2800 na 2750?

Praktycznie już byliśmy umówieni z Internormem ale niestety okazało się, że musielibyśmy zwężać otwory okienne do 2300 na 2750.

Podpowiecie nam, do kogo uderzać z pytaniem o ofertę? Kogo polecacie?

Cześć,Czy możecie polecić producenta dobrych jakościowo okien - takiego, który mógłby wykonać okna o wymiarach 2800 na 2750?Praktycznie już byliśmy umówieni z Internormem ale niestety okazało się, że musielibyśmy zwężać otwory okienne do 2300 na 2750.Podpowiecie nam, do kogo uderzać z pytaniem o ofertę? Kogo polecacie?
to już w ten sposób Inter się reklamuje ? Aż tak spadła ilośc zamówień?

Jeszcze może dodam że w Internorm planowaliśmy zakup takich okien:

http://www.internorm.com/pl/produkty/home-pure/home-pure-fenster/pcv/system/show/System/kf-410-2.html

Czy znacie jakieś firmy, które dostarczałyby okna o takich parametrach, zbliżonej jakości i miałyby ekipy montażowe na podobnym poziomie?

K.

słuchaj kolego. Pojawiasz się w marcu kiedy to od dobrych kilku tygodni nic ciekawego się nie dzieje tylko co chwila jak Filip z konopi wyskakuje jednostopowiec jak ty i wali linki do produktów Internornu - jak Ciebie odbierać jak nie wielbłąda? Od pewnego czasu jest tu nachalna reklama tej firmy. Ja wręcz żądałbym usunięcia każdego twego wpisu

A chcesz polecenia - masz w Milanówku fabrykę okien drewnianych - tam uderz, ładne okna robią

Widzisz, troszkę pomyślunku w tej kampanii reklamowej

Bo co za idiotyzm wypisujesz? "...okna o wymiarach 2800 na 2750..." a już napisać jakie okno to nie łaska? W takich duperelach wychodzi totalny brak wiarygodności. Na miejscu Internormu wycofałbym się ze współpracy z Wami i zażądał zwrotu kasy bo tylko robicie krecią robotę firmie

Edytowane przez nikt ważny