Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie od 4 dni wertuje temat od 1 posta do ostatniego, trochę się ich tu nazbierało, aby uniknąć głupiego pytania które i tak zadam bo dalej nie znam odpowiedzi .....jak już wiem to zaraz 20 postów przeciwko ...... a ,że jak do tej pory wybudowałem dom z Wielką pomocą FORUM tak i okna chciałbym wybrać i kupić z pomocą osób które nie mają za plecami xxx okien których nikt nie chce więc wcisnę je laikowi.......

Szukam Okien do mojego nowo wybudowanego domu . Nie chcę okien najwyższej klasy bo mnie na nich nie stać ale też nie chcę pakować się w najtańsze gdyż nie chcę podwajać kosztów za kilka lat ..... Dlatego chciałbym dowiedzieć się jakie okna polecacie dla typowego P.kowalskiego który chce mieć rozsądnej jakości okna w rozsądnej cenie tak aby nie żałował wydanych pieniędzy ....

kolor grafit lub antracyt.

Proszę o pomoc.

myślę że na ostatnich 5-10 stronach na pewno było tak zadane pytanie i odpowiednia do niego odpowiedź

wiec albo czytasz bez zrozumienia albo idziesz na łatwiznę

drogie okna ? tanie okna? są okna które warto polecić i takie których nie warto

budujesz na pustyni czy są jakieś domki obok podpytaj co mają ,czy zadowoleni itd i już coś będziesz wiedział

zawsze mówię że warto wybrać z 3 firmy udać się do nich osobiście porozmawiać wtedy już coś wiesz już masz jakieś odniesienie

jeśli któryś ci z nich nie pasuje odrzucasz jak mówi że oni są naj a inni to shit to też bym odrzucił

bo przedstawić swój produkt tak aby ci w nim pokazać to co ciebie zainteresuje i polecić ci to co dla ciebie będzie odpowiednie to sztuka .

mamy ty taką lokalna firmę która uważa się za "naj"

i ok niech sobie mówią o sobie co chcą ale jak słyszę od klienta że "mówili że wasza firma źle zrobiła ..." coś tam itd

haha mina przedstawiciela który to powiedział a później dostał tel od klienta którego niby słowa powtarzał bezcenna

ale ok bo już prywata się wdała :)

jak już będziesz miał coś wybrane wtedy możesz się podzielić na forum a my na pewno ci powiemy czy dobrze kombinujesz;P

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na Forum Muratora są popierane takie firmy jak HEKA PLAST i VETREX w obszarze okien PVC.

Trzeba przyznać, że nie ma złego odzewu Klientów forumowych.

A to znaczy, że produkt jest jakościowo poprawny i jego montaż też.

Forumowicze, którzy szukają alternatywnych producentów okien raczej powinni udać się na fora regionalne gdzie szybciej dotrą do informacji o lokalnych producentach okien.

Pozdrawiam

jesteś lekko niesprawiedliwy gdyż jest też proponowany Oknoplast, Adams, MS, niedoceniany Oknoplus żyjący w cieniu Oknoplastu . . . i jeszcze kilku których zapomniałem.

A Heka . . . nie istniałaby gdyby nie jeden pasjonat na FM i kłopoty Jezierskiego

Apropos Oknoplusa - to że żyją sobie w cieniu Oknplastu to są sami sobie winni.

Sorry, ale jeżeli olewają klientów i nie potrafią odpwiedzieć na kontakt wysłany za pomoca ich strony - to niech nadal żyją w cieniu. Widocznie to im pasuje i już.

hahahha padłem, jaki Ty jesteś skromny :)

Istnieli dużo wcześniej - tylko dzięki Tobie mieli darmową reklamę.

Ale sami przyznacie, ze to poparcie na forach jest wiele warte. W mojej ocenie to przynajmniej 15-25% sprzedazy. A to znacznie wiecej niz latajace banery ktorych sie praktycznie nie zauwaza.

Sadze że duzo wiecej. Jak firma nieznana to wypromowanie jej na forach jest bezcenne. I gdy na dodatek produkt jest dobry to szybciej zdobywa sie pozycje na rynku

Dlatego napisłem "przynajmniej". W szacunkach "nieostrożnych" powiedziałbym, że nawet 50%. Ale szefowie takich firm są przekonani że nie więcej niż 1-3% a reszta to ich zasługi :D

Oczywiście mówimy o pozytywnych poleceniach, tzn opartych na przekonaniu fachowców, a nie tych opłacanych po 2 zł za post. Bo tu różnica w efektach jest kolosalna.

Nie sądzę żeby aż taką siłę miał internet. To nie USA :)

Forum Muratora może jest najbardziej fachowym w stolarce otworowej w stosunku do innych działów tematycznych ale ilu Inwestorów indywidualnych w Polsce je odwiedza ? W.g mnie to nawet nie 1%.

Murator nie reklamuje się w mediach, właściwie nigdzie nie widzę jakiś akcji medialnych.

Pewnie nie mają kasy :)

Na Forum Muratora są popierane takie firmy jak HEKA PLAST i VETREX w obszarze okien PVC.

Trzeba przyznać, że nie ma złego odzewu Klientów forumowych.

A to znaczy, że produkt jest jakościowo poprawny i jego montaż też.

Forumowicze, którzy szukają alternatywnych producentów okien raczej powinni udać się na fora regionalne gdzie szybciej dotrą do informacji o lokalnych producentach okien.

Pozdrawiam

Hekaplast jak najbardziej ale z tym Vetrexem to bez przesady ma tyle samo opinii pozytywnych co i negatywnych do tego dość wysoką cenę jak z Veke. Większość reklamacji załatwia jak ktoś na forach opisze. Poszukaj na rynkach lokalnych np. Veki popytaj "sąsiadów" i na pewno kupisz coś dobrego w normalnej cenie. Bardzo ważny jest też montaż co można łatwo wyczytać. Dla mnie istotny jest fakt czy firma pobiera zaliczki czy nie. Ta która nie pobiera praktycznie musi dopieszczać klienta maksymalnie bo jest pod większą presją.

Dla mnie istotny jest fakt czy firma pobiera zaliczki czy nie. Ta która nie pobiera praktycznie musi dopieszczać klienta maksymalnie bo jest pod większą presją.

Jak firma nie pobiera zaliczek to świadczy to raczej o skrajnej nieodpowiedzialności lub desperacji :rolleyes:

Nie sądzę żeby aż taką siłę miał internet. To nie USA :)

Forum Muratora może jest najbardziej fachowym w stolarce otworowej w stosunku do innych działów tematycznych ale ilu Inwestorów indywidualnych w Polsce je odwiedza ? W.g mnie to nawet nie 1%.

Murator nie reklamuje się w mediach, właściwie nigdzie nie widzę jakiś akcji medialnych.

Pewnie nie mają kasy :)

Tez jestem ciekaw, ile % budujących odwiedza forum. Udziela się faktycznie 1%, ale na jednego piszącego przypada kilku czytających. Każdy z nich ma kilku znajomych dość zapracowanych by tu nie zaglądać i już mamy te kilkanaście % :)

... ale z tym Vetrexem to bez przesady ma tyle samo opinii pozytywnych co i negatywnych ...

Absolutnie się z Tobą nie zgadzam, bo pozytywnych głosów widzę wystarczająco dużo. Może nie często tu zaglądasz? Z drugiej strony rozumiem - jak kogoś nie lubię, to też patrzę tylko na chwile, kiedy się potyka..

Zapewniem Cię (a raczej potencjalnych klientów) ze serwis jest i działa i bardzo sporadycznie mam okazję go wzywać.

A to że Klienci czasem /nie/świadomie wykorzystują forum do załatwienia swoich spraw to już inna kwestia i dotyczy większości firm.

Jak firma nie pobiera zaliczek to świadczy to raczej o skrajnej nieodpowiedzialności lub desperacji :rolleyes:

W 100% się zgadzam. Widzę jeszcze trzecią możliwość - firma jest bardzo bogata (czyli drogo sprzedaje) i może sobie pozwolić, że zostanie jej nieodebranych całkiem dużo okien.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

Dokładnie - zaliczka to gwarancja, że Klient nie wycofa się w trakcie już realizacji.

Zagrywka Klienta - Panie, ale ja mam ofertę o 10% niższą od Pana a okna w trakcie montażu.

Oferta niższa ma szybę o gorszych parametrach albo zubożone okucia albo kilka innych cfaniackich skrótów nieuczciwej konkurencji.

W Belgii jest fajnie - nikt się nie targuje. Jak się podoba cena to Klient kupuje a jak nie to nie kupuje.

Konkurencja jest olbrzymia - Polacy pacyfikują rynek na 20% aż huczy.

W Irlandii są tylko Polscy montażyści stolarki otworowej - rodzime firmy zbankrutowały :)

Norwegia jako tako trzyma się bo pewnie daleko a i sezon krótki.

Co do Heki i Vetrexu - na Forum jest kilku ich Sprzedawców i stąd pewnie bierze się atencja do tych producentów :)

Natomiast nikt tu nie mówi, że TYLKO TYCH FIRM okna są dobre.

Sądzę, że większość Polskich producentów ma przyzwoitą jakość, serwis gwarancyjny, pogwarancyjny, doradztwo techniczne ( z tym najtrudniej bo i w Heka i Vetrex zdarzają się kwiatki ).

Dlaczego nie udzielają się FM ?

Sądząc po ilości postów nowych Inwestorów w tym roku to słabą oglądalność ma Forum Muratora w dziale okien a to jest w mojej opinii wina braku reklamy tego nośnika.

Dlaczego nie udzielają się FM ?

Sądząc po ilości postów nowych Inwestorów w tym roku to słabą oglądalność ma Forum Muratora w dziale okien a to jest w mojej opinii wina braku reklamy tego nośnika.

Chyba nie masz racji. FM istnieje już tyle lat, ze każdy budujący wrzucając jakiekolwiek pytanie w Googlarke ma link to Muratora i Forum.

Dlaczego ich nie ma?

Inaczej.

Dlaczego ich sprzedawcy nie udzielają się na FM? Prowokacyjnie powiem, bo nie mają nic do powiedzenia.

Mają za małą wiedzę ogólną o oknach, montażu, wentylacji itd. Po prostu nie są pasjonatami i szybko punktowani, za głupoty jakie wypisują, znikają stąd, by się do końca nie ośmieszyć i tym samym zamiast zyskać - nie stracić wizerunku

Poza tym weź pod uwagę inny powód.

Budownictwo leży i leżeć będzie coraz bardziej.

To już nie kryzys.

To zapaść totalna.

I to zasługa rządzących i brak rozwiązań systemowych na własne lokum czy budowanie. Nic dziwnego że młodzi rozmnażają się poza granicami Polski a tu tylko uprawiają bezpieczny seks ;)

Gdyby nie eksport to firmy bankrutowałyby jedna po drugiej.

zapaść budownictwa? Gdzie. Szukam wykonawców budowy i ekipę do murarki dopiero na lipiec sierpień (zacząłem poszukiwania w styczniu tego roku). Mówią że jeszcze tyle ofert nigdy nie robili. Potrzebuję zrobić meble do mieszkania stolarz dopiero we wrześniu. Żadnej zapaści to nie widać. Od wielu firm budowlanych słyszę że coś się ruszyło i idzie ku lepszemu. Trochę optymizmu

nie wiem jak jest na innych forach (fin pewnie wie) ale murator jeszcze się broni przed typowymi spam-owcami jednopostowcami itp

może to też zasługa kilku osób które to siedzą bo lubią a nie bo muszą i zgłaszają takie sytuacje do moderacji

więc nie ma w co drugim poście że kupiłam okna firmy x jestem super zadowolona ochy achy nr tel i adres www

jest sporo dobrych firm jedna ma to druga siamto . same okna to 50% dobry sprzedawca i montażysta to pewnie sporo więcej więc

nikt tu nie powie klientowi który wybrał dobre okna do swojego domu aby ich nie brał bo .....

co do popularności forum to jest spora bo przecież jak wpiszesz w google opinia o ...... i nie ma szans że nie wyskoczy jakiś link do forum muratora

jeśli chodzi o te 50% klientów to uważam że aż tyle to chyba nie ma :)

właśnie zastanawiałem się nad tym że dawno nie brałem do ręki papierowego muratora bo troszeczkę mi "zbrzydł" ,ale nic idę zobaczę jak to wygląda teraz to będę mógł się wypowiedzieć