Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Przemek ma rację, Finlandia - RANKING nie jest aktualny - autor przyznaje sam, że posiłkuje się netem, który jako źródło nie jest w wielu przypadkach wiarygodny.

Czyżby data była wyznacznikiem aktualności wyników badań? Rozumiem, że przeciętni użytkownicy FM mogą tego nie rozumieć, ale Ty? Chyba nie zaprzeczysz, że o aktualności wyników badań nie świadczy data ich wykonania, czy wprowadzenia do jakiejś bazy danych, a są one ważne aż do wprowadzenia istotnych zmian konstrukcyjnych produktu mogących wpływać na poziom poszczególnych właściwości. Jeśli wykażesz, że dla którejś z firm prezentowane w rankingu wyniki różnią się od uzyskanych w wyniku nowszych badań produktów wykonanych w oparciu o zmienione komponenty wtedy możesz mówić o "nieaktualności" tych prezentowanych. Uważasz, że te zasady z EN 14351 są nieaktualne, bo ustalono je w 2006 roku? A może w gronie malkontentów ustaliliście inną zasadę obowiązywania wyników badań tylko Europa jeszcze o tym nie wie?

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To jak to jest z tą Heką? Myślałem ze to tylko nazwa się zmieniła a nie właściciel.

Nie mniej jednak nie w tym rzecz: straszy się czasem że jak firma zmieni markę, właściciela, upadnie itp to przepadają gwarancje. Znam przynajmniej dwa takie przypadki, gdzie z perspektywny klienta nie zmienia się nic. Nowa firma powstająca w miejscu starej ma interes w tym, by przekonać do siebie swoich klientów i realizuje reklamacje bez zastrzeżeń. Pewnie w przypadku jakiś kwestii extra naciąganych argument braku ciągłości byłby wyciągnięty, ale to specyficzne przypadki.

...straszy się czasem że jak firma zmieni markę, właściciela, upadnie itp to przepadają gwarancje....

Tego wlasnie sie obawiam. W taki sposob "wycina"sie konkurencje. Miejmy nadzieje, ze w tym przypadku tak nie bedzie.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam

Tego wlasnie sie obawiam. W taki sposob "wycina"sie konkurencje. Miejmy nadzieje, ze w tym przypadku tak nie bedzie.

w przypadku Heki nie ma się co obawiać - tak na moje - była firma z dwoma właścicielami teraz jest z jednym pod zmienionym szyldem i tyle, z tego co wiem zmiana nazwy była konieczna, wszak Hekaplast nadal jest firmą u naszych zachodnich sąsiadów.

Pozdrawiam

Czyżby data była wyznacznikiem aktualności wyników badań? Rozumiem, że przeciętni użytkownicy FM mogą tego nie rozumieć, ale Ty? Chyba nie zaprzeczysz, że o aktualności wyników badań nie świadczy data ich wykonania, czy wprowadzenia do jakiejś bazy danych, a są one ważne aż do wprowadzenia istotnych zmian konstrukcyjnych produktu mogących wpływać na poziom poszczególnych właściwości. Jeśli wykażesz, że dla którejś z firm prezentowane w rankingu wyniki różnią się od uzyskanych w wyniku nowszych badań produktów wykonanych w oparciu o zmienione komponenty wtedy możesz mówić o "nieaktualności" tych prezentowanych. Uważasz, że te zasady z EN 14351 są nieaktualne, bo ustalono je w 2006 roku? A może w gronie malkontentów ustaliliście inną zasadę obowiązywania wyników badań tylko Europa jeszcze o tym nie wie?

Chodzi mi tylko o to, żebyś umieścił na swojej www tekst mówiący o ewentualnej niezgodności jakichkolwiek danych ze stanem faktycznym jeśli chodzi o ranking.

To tylko jeszcze bardziej uwiarygodni Twoją misję.

Zdrowych Wesołych Świąt WN.

ELWIZ to bardzo porządny producent okien pvc. Spokojnie możesz im zaufać.

no to teraz proszę Cie o poradę

wyceniłem okna w Ewlizie +/- 13000 pln profile Elwiz energio standard i Vertex profile VR90 cena +/- 15000 pln. (obie wyceny na pakiety 3 szybowe)

Z tym że Vertex mam na miejscu a Elwiz z 80 km dolotu.

I mały dylemat powstał :) które wybrać

mic - nie zrozumiałeś. Zwróć szczególną uwagę na moje stwierdzenie " Pakiet trzyszybowy to nie wszystko" Jest w oknie kilka parametrów na które warto zwrócić uwagę i porównać. Przeczytaj choć kilka ostatnich stron w tym wątku. Na pewno nikomu już tutaj nie będzie się chciało powtarzać tego co kilkanaście razy było tu opisywane.:)

mic - nie zrozumiałeś. Zwróć szczególną uwagę na moje stwierdzenie " Pakiet trzyszybowy to nie wszystko" Jest w oknie kilka parametrów na które warto zwrócić uwagę i porównać. Przeczytaj choć kilka ostatnich stron w tym wątku. Na pewno nikomu już tutaj nie będzie się chciało powtarzać tego co kilkanaście razy było tu opisywane.:)

ostatnie 3 tygodnie nic innego nie robię tylko czytam na temat okien :)

mic81 - V. to bardzo uznany producent na rynku. Także wybór jest bardzo dobry. I oczywiście pamiętaj o montażu., skoro czytasz od dawna to już raczej wiesz na co zwrócić uwagę. Co do ceny to możesz jeszcze dokonać kilku zmian np. w V90+ zrezygnować z okuć Designo. Poproś jeszcze o wycenę na V82 - konstrukcja moim zdaniem udana ( a cena powinna być znacznie niższa).

Witam.

Co zrobić z pianką montażową na dolnej krawędzi okien tarasowych ( a dokładniej pod poszerzeniem ) ?

To znaczy chodzi mi o to czy mogę ją od wewnątrz zasilikonować ?

Ale co wtedy z ewentualną wilgocią która wleci jednak do środka , którędy ona wyparuje:rolleyes:

Od zewnątrz będę kleić coś paroprzepuszczalnego ( epdm), ale obawiam się mimo wszystko o szczelność bo jednak przy tarasie epdm może się gdzieś podziurawić :confused:.

a gdzie wyczytałeś że ma być paroprzepuszczalne?

Nawet w instrukcji ITB jest napisane, że pod parapety, tarasy itp należy stosować materiały szczelne

Taras, balkon to te miejsca gdzie należy z zewnątrz wykonać dokładna izolacje wodoszczelną

Piankę możesz zasilikonować i nic się nie stanie