Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Charlie to prawda. Te podane przez ciebie profile faktycznie są odchudzone. Ale WYMAR odchudzony jest legalnie 0- ma na to aprobatę.Aluplast 2000 EURO i 4000 EURO też są legalnie dopuszczone.

Ten trzeci już nie.

Aktualnie mam WSZYSTKIE [wszystkie] aprobaty na okna PVC. Jest ich 69. Robię spis i zestawienie. Jak zrobię to się z Tobą tym podzielę.

Chyba, że masz chęć sobie je wszystkie zakupić.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja trochę z innej strony proszę o poradę :)

Mam otwory okienne o wymiarach 1800 mm (szer.) x 1600 mm (wys.) oraz 900 x 1600. Przy wycenie okien okazało się, że wysokość jest zbyt mała (podobno o ok. 10 cm) aby zmieściła się puszka rolety w otworze oraz standardowy wymiar okna. Na tym etapie raczej niemożliwe jest wykucie dolnej krawędzi otworu okna, nie chcemy też zeby puszka wystawała poza elewację. Czy któryś z producentów profili pcv zmieści się z oknem i puszką rolety w tych wymiarach, czy musimy zamawiać niestandardowe okna? Wiem, że aluplast (nad którym do tej pory zastanawialiśmy się) nie zmieści się, czy ktoś może wie do jakiego producenta zwrócić się albo jak rozwiązać sprawę?

Z góry dzięki za info.

Ja trochę z innej strony proszę o poradę :)

Mam otwory okienne o wymiarach 1800 mm (szer.) x 1600 mm (wys.) oraz 900 x 1600. Przy wycenie okien okazało się, że wysokość jest zbyt mała (podobno o ok. 10 cm) aby zmieściła się puszka rolety w otworze oraz standardowy wymiar okna. Na tym etapie raczej niemożliwe jest wykucie dolnej krawędzi otworu okna, nie chcemy też zeby puszka wystawała poza elewację. Czy któryś z producentów profili pcv zmieści się z oknem i puszką rolety w tych wymiarach, czy musimy zamawiać niestandardowe okna? Wiem, że aluplast (nad którym do tej pory zastanawialiśmy się) nie zmieści się, czy ktoś może wie do jakiego producenta zwrócić się albo jak rozwiązać sprawę?

Z góry dzięki za info.

dochodze do wniosku ze faktycznie do tej wysokosci otworu w murze nie da sie zmiescic rolety nakladanej + okno o tzw. wymiarach typowych skrzynka na rolete musi miec odpowiedni wymiar zeby roleta sie zmiescila i nie ma innego wyjscia jak zmiejszenie okien o kilka cm na wysokosci jesli nie chcesz powiekszac otworow

Violator wysokosc tzw. standardowa nie zalezy od profila

Wynosi po kolei:

535 mm - wysokosc otworu 600 mm

835 mm - wysokosc otworu 900 mm

1135 mm - wysokosc otworu 1200 mm

1435 mm - wysokosc otworu 1500 mm

1635 mm - wysokosc otworu 1700 mm

Czesc producentow w tzw. typowce dopuszcza odchylki (+/-) 1-2 cm

wyglada na to ze niestety albo kucie albo wymiary nie standardowe co realnie az tak bardzo kosztow okien nie powinno podniesc (max 5%) a jesli wiecej to targuj sie o rabat

jareko i czmirek, dzieki za szybka mało pocieszająca odpowiedz - ale w Poznaniu chyba nie wszyscy są chętni do podwyżki tylko 5% przy niestandardowych (aluplast, o którym do tej pory myśleliśmy ok 20%) czy może wiecie, ktory z producentów w swojej polityce sprzedaży dopuszcza tylko 5%?

Dzięki.

Violator Chcby ja :)niestety Poznan zbyt daleko ode mnie jest :( walcz o rabat - dealerka przy nietypowych jest inna i realnie mozesz wywalczyc tylko te 5% podwyzki wobec standadu - chyba ze w Reichu tyle roboty maja iz rodzimy rynek maja gdzies

realnie podwyzszenie kosztow nie powinno przekroczyc tych 5% - wiec walcz :) o ten rabacik :)

jejku Charlie jak tak dalej pojdzie to za dwa miesiace za darmo bedzie ;)

Wiesz - kiedys byla taka akcja KBE by wspomoc przetrwac firmom produkujacym okna p[ierwsze zalamanie rynku (cos jakby dwa lata temu) - i faktycznie - ceny profila poszly w dol ale nie mialo to przelozenia na wyrob gotowy - sadze ze teraz jest podobnie gdyz juz spora rzesza producentow lednwo dyszy konkurujac ze soba zawziecie gdyz tortu do podzialu na tynku jest bardzo malo

Ostatnio rozsmieszyl mnie moj konkurent na Bemowie - klient po wizycie u mnie poszedl do niego z wycena i ten jak sie dowiedzial ze ja mu chce sprzedac za iles tam a jego wycena byla wyzsza o prawie tysiac od mojej, od razu chcial mnie przebic o 200,- zl. Fajnie ;)

Jareko ma ogromną prośbę o wytłumaczenie pewnej sprawy. Mam ścianę trzywarstwową (poroton 24+wełna12+cegła klinkierowa. Myślałam że okna będą montowane do porotonu. Dziś jednak mój kierownik powiedział mi że do klinkieru. Zaczęłam się w takim razie zastanawiać czy dobre wymiary podałam im na te okna. ponieważ w firmie w której zamówiłam okna (oni też będą to montować) powiedzieli mi że należy zostawić po 2 i 5cm od wymiaru okien. Zastanawiam się w jaki sposób się to montuje gdyż w takiej sytuacji nie będzie to wykańczane w tradycyjny sposób (pianki, zaprawy) gdyż okno bedzie przylegać bezpośrednio do cegły klinkierowej i nie będzie można zakryć ewentualnych za szerokich dziur w ścianie. Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłam, nie znam się na tym. Nie będę tego montować sama mam jednak dylemat bo boję się czy jak zrobią te ściany, wyłożą to klinkierem i później się okaże że otwory są nieprawidłowe. Jeszcze tylko raz powiem, że ten klinkier będzie też na tej bocznej ściance do której zawsze montuje się ościerznicę okna a nie tylko od zewnątrz ściany a za tym klikierem będzie wełna. O kurcze nie wiem czy ktoś to zrozumie :oops: :oops: :oops:

Malinka - spoko - zrozumialem :)

temat montazu w scianie 3W juz walkowany byl - kierownik niestety glupoty gada

Okno powinno byc, ba!!!, musi byc w warstwie osieplenia

Jak zamontuje ci tak jak mowi to mostek termiczny sie wytworzy i efekty beda tragiczne

Ekstremalnie nie zdiwilbym sie gdybys w mieszkaniu lod na oscieznicy miala zima

patrzac od zewnetrznej powierchni sciany powinno to byc tak

- klinkier 12cm

- dylatacja miedzy klinkierem o powierzchna zewnetrzna oscieznicy 0.5 do 2 cm (zalezy od tego czym wykonczyc te szczeline chcesz ale przewaznie dylatacje w 3W daje sie taka sama jak szczelina wentylacyjna w scianie)

- teraz dopiero okno - w warstwie docieplenia

- i dopiero mur

a jak to wymiarowac?

na odleglosc ci nie powiem - oni przyjeli zasade zgodna jakby z murem pelnym lub przy technologi docieplenia gdy okno montowane jest w livu sciany i styropian (czy welna) czesciowo oscieznice zakrywa

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=304419&highlight=#304419 mniej wiecej od tego postu watek sciany 3W i okien sie pojawia - milej lektury

Wielkie dzięki za pomoc. Ale teraz to już nic nie rozumiem. Gdyż właśnie do mnie dzwoniła kobitka z firmy z której zamawiałam okna. Powiedziała, że rozmawiała z montażystą i ten powiedział, że w takim przypadku należy zostawić tylko po 1cm od wymiaru okien i tak to się montuje. Coś mi się wydaje, że przez ten klinkier to narobiłam sobie bałaganu. Ja już naprawdę nie wiem co mam robić:-?

MALINKA juz dawno temu pewien filozow piekne slowa powiedzial - wiem ze nic nie wiem :) wiec spoko - zdarza sie najlepszym :) nie stresuj sie:)

Jak to o czym pisalem wyglada obejrzyj sobie na mojej stronie - moze to pozwoli ci slowa na obraz latwiej przelozyc :)

http://www.jar-eko.home.pl/montaz_w_scianie_warstwowej.htm

Szymon Szymonowicz, popieram Cię w całej rozciągłości. Wątek o oknach był niezwykle dynamiczny, wręcz zapierał dech w piersiach, dopóki nie pojawił się "ekspercik" jareko. Skąd Jurek Płoński wytrzasnął takiego "eksperta"??? Rozumiem, że pchelkowi mogło się już nie chcieć, ale mógł zwyczajnie to oznajmić nam wszystkim a nie próbować zastępować siebie takim przynudasem. Zauważ, że mało kto już zagląda do tego wątku od kiedy "odszedł" pchelek a teraz bredzi i truje o du.ie Maryny niejaki Jareko...

Jareco - mogles choc z przyzwoitosci inny nick sobie obrac - a co do reszty ......... masz prawo do wlasnego zdania na kazdy temat - nawet moj :)

Szymon co do rankingu - zobacz kto go stworzyl zanim cos napiszesz http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=378725&highlight=okna+najlepsze+net#378725 - tam reklamacje skladaj :)

A dlaczego tylko na Twojej stronie jest link do stworzonej przez "kogoś" Top Listy? Przejrzałem strony innych firm - żadnych linków do Top Listy. Chyba jedynie dlatego Twoja firma prowadzi w rankingu. Tymbardziej, że licznik bije tylko przy wejściu Twoją stronę.

Zainteresowanych "wiarygodnością" firmy Jar-Eko zapraszam - http://okna.najlepsze.net/?we=jareko&kod=169764

Naprawdę nie liczysz na klientów z Forum?

A czy ktoś już odważył się wpisać Cię i Twoją firmę na stworzoną przez Ciebie listę nierzetelnych firm?