Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie to nie bajer. Geneo jest zbudowany nie z PVC tylko z tworzywa RAU-FIPRO - patent Rehau (kompozyt) i rzeczywiście nie wymaga wzmocnień, dzięki czemu termika profilu jest lepsza.

Padła w pytaniu wysokość balkonów 2500. Uważasz, że Geneo bez wzmocnień "da radę"?

wys 2500x1240 szer jest to jedna strona okna narożnego, inni dzieli te okno na dwa z ruchomym słupkiem

Dla mnie za duże na otwierane i jednoskrzydłowe, trzeba sprawdzić w dokumentacji systemodawcy (a takiej nie posiadam ;)).

Na plus jest wklejana szyba w skrzydło.

Tak twierdzą albo ja ślepy...[ATTACH=CONFIG]260187[/ATTACH]

Na Geneo robi też Eurocolor, spytaj ich czy wykonają też taką konstrukcję. Jeśli tak to widocznie system pozwala. Weź pod uwagę to, że skrzydło będzie bardzo ciężkie, może spróbuj to zwęzić do 1100.

Dla mnie za duże na otwierane i jednoskrzydłowe

I znowu instynkt cię zawiódł :( Wg dokumentacji Geneo można to wykonać ale ze stalą 2mm (244536) oraz wklejaniem szyby. Dodatkowe ograniczenie to ciężar wkładu szybowego - nie więcej niż 100kg.

Swoją drogą czy ta szyba z wyceny to na pewno P2?

I znowu instynkt cię zawiódł :( Wg dokumentacji Geneo można to wykonać ale ze stalą 2mm (244536) oraz wklejaniem szyby. Dodatkowe ograniczenie to ciężar wkładu szybowego - nie więcej niż 100kg.

Swoją drogą czy ta szyba z wyceny to na pewno P2?

Przecież pisałem, żeby sprawdzić dokumentację;) Mówię, że ja takiego bym nie polecał, mimo, że może technologia pozwala.

Masz dokumentacje techniczną wszystkich systemów?:) Mógłbyś mi poprzesyłać? Nie bądź żyła:)

....Natomiast inną sprawą jest to że najcieplejsze nie jest wcale Geneo tylko PasivLine Adamsa .....

Ale Uf dla PasivLine Adamsa wynosi 0,9 (informacja z ich strony www), to jak jest cieplejszy od Geneo? Może myślisz o pasivline ultra? - Uf = 0,73 Tylko badanie z LTB nie przekonuje mnie;) Bardziej polegam na IFT Rosenhaim.

Porównanie ok, tylko kto kupuje okna z pakietem czteroszybowym? Sprzedałeś taki? Bo ja nie. Druga kwestia to wiarygodność tych badań i sposób ich przeprowadzenia czy metodą badawczą czy obliczeniową? Z tych instytutów tylko IFT Rosenhaim dla mnie jest wiarygodny, a najmniej ten czeski jaki ma D...