Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

nikt ważny ma rację - okna i drzwi są najbardziej zimne ze wszystkich elementów elewacji.

Dlatego walczy się o każde 0,1 W/m2xK w oknach.

Najlepszy profil okienny - drewno, pvc czy alu nie ma żadnych szans z wełną czy styropianem.

Szkło napędza Uf - im większa szyba tym okno cieplejsze ale to i tak mało w stosunku do ocieplonej elewacji styropianem czy wełną nie mówiąc już o poddaszu.

Nie ma co się czarować i przepychać parametrami okien. To przez nie są największe straty ciepła w okresie zimowym i żaden święty tu nie pomoże.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tu jest paradoks. Dąży się do jak największych przeszkleń i zarazem generuję one największe straty. Tych których później stać na koszty utrzymania chałupy jeszcze rozumiem ale innych> Napatrzyli się na filmy z hameryki, na dodatek z Florydy i marzą im się duże przeszklenia. Nie dość że szyby zimniejsze i to znaczeni, to płaca za to jak za zboże już na etapie zamawiania okien.

Procentowy udział przeszkleń w "nowoczesnym" budownictwie jest ogromny i realnie ich udział w kosztach ogrzewania to nie 30-40 ale i 60 %

Charlie, masz rację że szkło jest podstawowym parametrem finalnego Uw szyby ale . . . powierzchnia szkła ma swoje ograniczenie, bo w pewnym momencie, gdy trzeba zastosować szklenie grubszym szkłem Uw okna nagle malej maleje

Tak twierdzą albo ja ślepy...[ATTACH=CONFIG]260187[/ATTACH]

2500 wysokie, obustronny kolor śmiać się chce. Szerokość 1240 to naprawdę szacun dla magika który to rysował. Będzie chyba co tydzień na regulacji. Tych okien na pewno nie zrobi na gwarancji Oknostyl ani Nowy dom ( Cztery pory roku). Oknostyl przy kolorze obustronnym do 2350 na gwarancji, Nowy dom 2 400. Później skrzydła 103 mm Oknostyl do 2450 Nowy dom do 2490. Znam jedną i druga fabrykę bardzo dobrze. Jedna i druga bardzo przestrzega wytycznych Schuco. W Oknostylu uważaj na terminy bo są mocno "robotą" obłożeni.

Pewnie to mało ważne ale załączony projekt okna dotyczy Rehau Geneo :D

No właśnie, dla Schuco i MS jest to niewykonalne, dostawcy mi o tym już powiedzieli.

Mam jeszcze jedno pytanie. Nie dotyczy ono samych okien co poszerzeń. Zakładając wybór okien MS,4Pory(Schuco) lub Petecki Geneo, tu chyba nie ma znaczenia jakie w każdym przypadku pod ramami dla balkonów (przypominam 2500wys) montowane są poszerzenia. Teraz taka sytuacja: Od stanu obecnego chudziaka do poziomu 0 na gotowo podłogi jest ok 25cm. Dzieli się to na 15cm xps/styro + 8cm wylewki+2cm materiał na podłogę(gres, deska warstwowa itd). Oczywiście wszystko jeszcze do ustalenia co do grubości tych warstw ale przyjmijmy jak z projektu ze mamy 25cm od chudziaka do dołu ramy okiennej. Dostawcy proponują mi poszerzenia pod ramy wys 120-150mm lub na całości na ok250mm składane z kilku profili poszerzeń bo nie robią tak wys profili. Stosowanie tych wysokich profili oczywiście podnosi cenę całego zamówienia. Teraz pytanie czy warto zastosować pełne poszerzenie na ok 25cm czy podobny efekt da zastosowanie tych 12-15cm plus ew jakieś kliny dla podparcia dołu całej tej konstrukcji??? Mostek się tak nie powinien zrobić bo poszerzenie już najdzie na styro z podłogi. Okna i tak są przytwierdzone do ścian i nadproża więc nie polecą a od doły miedzy klinami można jeszcze dołożyć styropian lub jakiś twardy xps..

....Dostawcy proponują mi poszerzenia pod ramy wys 120-150mm lub na całości na ok250mm składane z kilku profili poszerzeń bo nie robią tak wys profili. Stosowanie tych wysokich profili oczywiście podnosi cenę całego zamówienia. Teraz pytanie czy warto zastosować pełne poszerzenie na ok 25cm czy podobny efekt da zastosowanie tych 12-15cm plus ew jakieś kliny dla podparcia dołu całej tej konstrukcji??? .....

przeczytaj własne słowa jeszcze raz

Nie ma poszerzenia 25 cm, przynajmniej nie znam producenta który miałby to u nas w swojej ofercie

Bazując na wymiarach poszerzenia KAŻDĄ wysokość docelowej posadzki uzyskasz. Możesz też do tego policzyć listwę podparapetową którą dwie pierwsze firmy dają w standardzie

Ważne by pierwsze poszerzenie było ze wzmocnieniem i dokładnie przymocowane do ościeżnicy

Przy dużych wysokościach należy dodatkowo zabezpieczyć całość przed wypchnięciem środkiem na zewnątrz w trakcie wykonywania wylewek

Zamieszczałem tu już zdjęcia jak sobie z tym radzę, poszukaj

Dąży się do tego by pozostała na dole szczelina by możliwe było stworzenie klocków podporowych z klinów pvc, i dobrze by było by nie przekraczała ta dziura 4 cm (cztery kliny odpowiednio złożone)

Edytowane przez nikt ważny

No właśnie, dla Schuco i MS jest to niewykonalne, dostawcy mi o tym już powiedzieli.......
Wbrew pozorom jest wykonalne 90/250 na Schuco CT czy Si i skrzydle 103 nawet w kolorze, w jednym skrzydle bez przewiązki (wbrew pozorom czasem osłabia a nie wzmacnia konstrukcje i wogóle jej rola jest inna niż dealerzy obu firm na D sugerują)

A swoją drogą dokumentacja Schuco potrafi zaskoczyć wymiarami i marketingowo wygra ten producent okien w Polsce, który będzie miał to przebadane by mieć papier, bo dopiero wtedy wierzy się w te wszystkie wykresy czy tabelki

..... Dostawcy proponują mi poszerzenia pod ramy wys 120-150mm lub na całości na ok250mm składane z kilku profili poszerzeń bo nie robią tak wys profili. Stosowanie tych wysokich profili oczywiście podnosi cenę całego zamówienia. Teraz pytanie czy warto zastosować pełne poszerzenie na ok 25cm czy podobny efekt da zastosowanie tych 12-15cm plus ew jakieś kliny dla podparcia dołu całej tej konstrukcji???.......

Bierz poszerzenie na całą wysokość, tutaj nie oszczędzaj:)

Witam. Szukam ciepłych, dobrych termicznie okien ale w przystępnej cenie. Czy możecie coś polecić? Wysokość 2400, większość okien to fixy. Liczę na pomoc...

Biorę pod uwagę okna z firmy Profitech - S 9000 (83mm). Co sądzicie?

Profitech to raczej słaby producent, kojarzy mi się z niską ceną. Jeżeli myślisz o profilu Gealan S9000 to na tym rynku możesz pomyśleć o produkcie Norskill z firmy Oknoplus.

przeczytaj własne słowa jeszcze raz

Nie ma poszerzenia 25 cm, przynajmniej nie znam producenta który miałby to u nas w swojej ofercie

....

Przeczytaj ze 3 razy ze zrozumieniem " lub na całości na ok250mm składane z kilku profili poszerzeń bo nie robią tak wys profli." ale chyba można skręcić ze sobą dwa lub więcej i całość do dołu ramy okna?

Chodziło CI o takie rozwiązanie? jak tu podparcie.jpg pisałeś kawałek wcześniej. Rozumiem że ten metalowy płaskownik zabezpiecza poszerzenie przed wypchnięciem w czasie robienia wylewek i to miałeś na myśli w swojej nie do końca jasnej odpowiedzi. Widzę również te kliny pod poszerzeniem, moje pytanie było czy zamiast szczeliny 2-4cm jak na tej fotce może byćok 10cm i zastosować tam jakieś podpory, nawet tak gęsto jak kliny na fot.??

Profitech to raczej słaby producent, kojarzy mi się z niską ceną. Jeżeli myślisz o profilu Gealan S9000 to na tym rynku możesz pomyśleć o produkcie Norskill z firmy Oknoplus.

no ktoś się wreszcie zlitował i coś odpowiedział. Dziękuję bardzo :)

Faktycznie bardzo zdziwiła mnie cena w Profitech w stosunku do innych wycen o jakie się zwracałam. Nie znalazłam jednak jakiś złych opinii czy komentarzy na ich temat - a są na rynku już dobre kilka lat. Opis oferty i parametry energetyczne są bardzo zachęcające. Samych okien nie widziałam

Nie zależy mi szczególnie na Gealan S9000, chodzi mi o okna ciepłe i w dobrej cenie. Najlepiej jakby były minimalistyczne z wąskimi ramkami, kanciaste coś w stylu aluminiowych, które ze względu na cenę są poza moim zasięgiem.

Może jeszcze znawcy tematu coś zaproponują - gdzie szukać?

..... Teraz pytanie czy warto zastosować pełne poszerzenie na ok 25cm czy podobny efekt da zastosowanie tych 12-15cm plus ew jakieś kliny dla podparcia dołu całej tej konstrukcji???......

Precyzja Twej wypowiedzi sugerowała odpowiedź

A do meritum

Tak, proponują takie rozwiązanie, stosuję je od wielu wielu lat i nie wyobrażam sobie inaczej

Drzwi balkonowe z profilem bazowym i poszerzeniem.jpg

Dlaczego? Bo wbrew pozorom w dobrze pojętym interesie montażysty jest zamontować to tak, by później nie mieć kłopotów.

A nie tak jak widać

podparcie balkonu na pustaku.jpg

kliny ustawia się tak, by tworzyły klocek podporowy

Kliny jako klocki podporowe (2).jpg

Ok twoje rozwiązanie sugeruje zastosowanie poszerzeń na całości czyli spinamy kilka profili i robimy jedno poszerzenie na wys ok 250. Tego rozwiązania z fot nr 2 nawet nie biorę pod uwagę. Myslałem o poszerzeniu standardowej wys ok 15cm i w powstała szczelinę jakieś kliny lub podpory. Opcji pomurowania nie biorę pod uwagę strata czasu i koszt podobny a efekt nie pweny.

to przestań wyważać otwarte drzwi, weź poszerzenia po całości

Jeśli zdecydujesz się na Schuco to weź po kolei, licząc od ościeżnicy:

- profil bazowy 40 mm ze wzmocnieniem

- poszerzenie 120 mm może być i bez wzmocnienia (mniejszy koszt)

- poszerzenie 50 mm może być bez wzmocnienia

- profil transportowy 30 mm

razem masz 240 mm i na podkładki czy kliny w zupełności wystarczy

by nie płacić bez sensu poszerzenia białe a nie w kolorze - najtańsze

Podparcie zgodnie z zasadami, stalowych kątowników nie znajdziesz w żądnej Instrukcji ale polecam CI takie rozwiązanie jako praktyk :)

to przestań wyważać otwarte drzwi, weź poszerzenia po całości

Jeśli zdecydujesz się na Schuco to weź po kolei, licząc od ościeżnicy:

- profil bazowy 40 mm ze wzmocnieniem

- poszerzenie 120 mm może być i bez wzmocnienia (mniejszy koszt)

- poszerzenie 50 mm może być bez wzmocnienia

- profil transportowy 30 mm

razem masz 240 mm i na podkładki czy kliny w zupełności wystarczy)

Chyba tak zrobię. W ms profil bazowy ma 120mm, za dopłatą można dołozyć drugi tej samej wys plus kliny. Czekam do jutra na rozwiązanie zaproponowane przez rehau/petecki. Na pomiarach mówiłem o tym problemie wysokich poszerzeń.

Czy możesz/możecie ocenić jakość okien na profilu schuco si82 z fabtyk Oknostyl, 4pory roku i AdamS? Czy są jakieś znaczne różnice w ich jakości itd?