Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Na goraco - odpowiedz z firmy V...x, a zapytanie dotyczylo profilu drzwiowego jak z obrazka ( tylko obrazek, zeby nie zostac oskarzonym o marketing szeptany )

profil drzwiowy.jpg

Witam.

Uprzejmie dziękujemy za zainteresowanie produktami naszej firmy. Dopuszczamy możliwość zamontowania profilu drzwiowego

Pytanie bylo ogolne - o co nalezaloby spytac dokladnie? Dokladne zalecenia dotyczace montazu z uzyciem takiego profilu ?

Edytowane przez karolek75

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na goraco - odpowiedz z firmy :

Uprzejmie dziękujemy za zainteresowanie produktami naszej firmy. Dopuszczamy możliwość zamontowania profilu drzwiowego[/i]

Pytanie bylo ogolne - o co nalezaloby spytac dokladnie? Dokladne zalecenia dotyczace montazu z uzyciem takiego profilu ?

Dopuszczamy -ja w tym słowie widzę duży zapas interpretacji. Zapytaj o warunki dopuszczenia a szczególnie jak się to ma do montazu balkonów choćby dwuskrzydlowych i szerszych. Czy nie jest wymagane mocowanie w progu okna.

Podobnie jak koledzy - ze swojej praktyki powiem, że uważam za bardzo istotne zamocowanie takiego okna na dole, na środku.

Z drugiej strony - dlaczego nie poszerzenia a podkład?

Dopuszczamy -ja w tym słowie widzę duży zapas interpretacji. Zapytaj o warunki dopuszczenia a szczególnie jak się to ma do montazu balkonów choćby dwuskrzydlowych i szerszych. Czy nie jest wymagane mocowanie w progu okna.

Podobnie jak koledzy - ze swojej praktyki powiem, że uważam za bardzo istotne zamocowanie takiego okna na dole, na środku.

Z drugiej strony - dlaczego nie poszerzenia a podkład?

Dopytalem - nie odpowiedzieli wprost, ale podeslali swoja instrukcje mocowania na takim bloku, a tam stoi - niejednoznacznie:

Jeśli nie ma odrębnych uzgodnień, co do sposobu przenoszenia obciążeń

statycznych w progowej części okna zaleca się montaż mechaniczny okna w części parapetowej

zgodnie z założeniami przedstawionymi na rysunku nr 1 - przy użyciu mocowań

ramowych (dyble, wkręty),

Ktos z was poddal w watpliwosc wkręcanie przez 15-20cm XPS - zwasze mozna uzyc niższego bloku, wykorzystujac bloki podokienne, poza tym producent jest elastyczny i zrobilby pewnie nizsze.

Dlaczego? Juz pisalem, walka o waciki. Nikt wazny ma okreslona opinie na ten temat, ktora szanuje - pokazywal jak to powinno wygladac wg niego. Nie mam watpliwosci ze, z punktu widzenia mechanicznego poszerzenia sa pewniejsze, ale tez ze podklad XPS-owy bedzie "cieplejszy". Ile - nie jestem tak biegly w liczneiu jak kolega słoneczny :lol2: Czy warto ryzykowac ??? Jesli mozna zrobic "dobrze na bloku z XPS - to przy cenach porownywalnych a nawet nizszych tak. Jesli nie mozna zrobic dobrze na XPS - zdecydowanie nie warto. Stad drąże temat. ( a dom chce zbudowac taki, w ktorym moze mogloby miec to znaczenie )

Z innej strony - jak to wyglada w MOWO ? Przykreca sie to do tych profili przyklejonych do muru ?

Jeżeli chodzi o Vetrex to można nie pytać o szczegóły, bo ja już czekam na dokładną interpretacje od odpowiedniej osoby co do połączenia okna balkonowego z podkładem styro

:) ... no wlasnie ...

Taka uwaga - info od nich jest takie, zeby uzyc podklady z mojego obrazka, bo sa lepsze bo z XPS-a a nie styro.

a może lepiej podesłać mu sposób jaki chcesz zastosować i poprosić o ustosunkowanie się do tematu?

Powyżej 10 cm zalecane są jednak poszerzenia, gdyż jak psiałem pojawia się problem z mocowaniem futryny do podłoża. Tak jak ktoś tu proponował, można podmurować część wysokości, żeby nie przekroczyć 10 cm i koniecznie przykręcić ramę przez ten styrodur do podłoża.

.... Nikt wazny ma okreslona opinie na ten temat, ktora szanuje - pokazywal jak to powinno wygladac wg niego. Nie mam watpliwosci ze, z punktu widzenia mechanicznego poszerzenia sa pewniejsze, ale tez ze podklad XPS-owy bedzie "cieplejszy". Ile - nie jestem tak biegly w liczneiu jak kolega słoneczny :lol2: ...

Uf ościeżnicy to 1,3 W/m2K dla profili 5 komorowych i na nich dalej działamy, i to ze wzmocnieniem by nie było że ułatwiam sobie obliczenia.

I tak.....balkon 1,80 szerokości, docelowy poziom posadzki 27 cm czyli poszerzeń będziesz miał z 20 cm

daje CI to 0,36 mkw czyli 0,36 * 1,8 => 0,648 [W/m2K] . Teraz pomnóż to przez K sezonu grzewczego i wiesz co karolek? W tym wyliczeniu jest podstawowy błąd bo przy takiej posadzce masz co najmniej 18 cm styropianu pod wylewką czyli dotyka opiera się on o poszerzenie, dotyka do niego, co zobaczyłeś na rysunku który zamieściłem i wiesz . . . .

A zresztą, rób sobie co chcesz

Ja dla 0,65 W nie zawracałbym sobie d... i nie wygłupiałbym się z "oszczędnościami na ogrzewaniu"

Ważniejsze jest prawidłowe zamocowanie i podparcie tego okna - ale to już nie mój problem

Edytowane przez nikt ważny

Kręci się, popatrz w sieci jak to się robi w MOWO

Popatrz na stronie oknotest.pl co i jak, T12345T jest podobnie jak ja, zwolennikiem takiego montażu gdy trzeba okna zamontować w warstwie ocieplenia

Tyle, ze koszty chyba sporo wieksze niz konsole... a przy 30cm styro to w zasadzie wskazane byloby. Czemu mowo a nie konsole ?

Dlatego bo po kilku montażach na MOWO jestem do nich bardziej przekonany

A ja z kolei uważam, że jest to po prostu system prostszy w obsłudze i kompletny od razu.:-).

A tak przy okazji kilka fotek z MOWO wariacji, a właściwie podpowiedź co zrobić z.... odpadami:-). To było ciekawe wyzwanie. Budynek ma być pasywny. Będzie całkowicie opomiarowany dla sprawdzenia efektu. Jeśli zamierzenia inwestora sprawdzą się do końca koszt całości będzie oscylował koło 200.000,-. :-).

DSC08883.JPG

DSC08906.JPG

DSC08938.JPG

DSC08940.JPG

Pomysł całkiem fajny, tylko widzisz, gdy montujesz jako usługobiorca to za bardzo nie możesz odejść od systemu, czego pilnuje Illbruck.

Zaoszczędzone 2 metry kształtki z (tak na oko) 6 mb obwodu - całkiem nieźle. Ja czegoś takiego klientowi zaproponować nie mogę

A co do zalet MOWO obaj jesteśmy zgodni

Odpadów nie ma gdy masz więcej jak jeden montaż.System dopuszcza sklejanie całości nawet z małych kawałków jak tutaj widać. Wszystko można, tylko z głową :)

Edytowane przez nikt ważny