Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli okna są na Winkhausie to na 99% powodem jest brak ślizgu. Wtedy przy zamykaniu nożyce nie trafiają w zawias i łatwo całość pokrzywić nie wiedząc jak zamknąć

Czy bylaby mozliwosc wkleic jakies zdjecie albo link, ktory obrazuje owy slizg.

Edytowane przez Tomaszs131

NIC NIE RUSZAJ !!! Niech sprzedawca bądź serwis się tym zajmie

Wcale nie zamierzam otwierac balkonu lukowego. Poczekam az serwisant sie tym zajmie. Mam jeszcze 4 prostokatne balkony. Chcialbym sprawdzic czy, w dzialajacych zamontowali okucie slizgowe. No chyba, ze w ich przypadku okucie moze wyglac inaczej i slizgowe jest montowane tylko dla balkonu lukowego?

Edytowane przez Tomaszs131

do łukowych powinno być

do prostokątnych - nie koniecznie

Jak to wygląda?

Po otwarciu balkonu spójrz na ościeżnice, jeśli masz taką czarną rolkę - średnica ok 10 mm, długość ok 5o mm - oznacza to że ślizg jest

Nie mam zdjęcia -niestety

Nie ma mnie na miejscu, ale poprosze tescia by zrobil pare fotek. Jak je dostane to sie z Wami podziele.

Nie jestem do konca pewny, chyba w lukowym nie ma slizgu. Nie przypominam sobie by cos taki bylo.

Hej :)

Szukam opinii o oknach DAKO. Mogą być nawet te pozytywne :)

Zastanawiam się nad modelem v82 lub v90. porównywałem je z Vetrex-ami. Jakościowo są bardzo podobne (może nawet lepsze).

Byłem już prawie zdecydowany na zakup v82 od Vetrex. Niestety ekipa montażystów mnie nie przekonała. Mam prawie 30 okien do wymiany i nie chcę ryzykować.

Jak ma się DAKO do Oknoplast? Ten ostatni producent wychodzi w mojej okolicy strasznie drogo i w cenie V90 (DAKO/Vetrex) mogę mieć profil Koncept (3 szyby).

Pozdrawiam, marloww

Hej :)

Szukam opinii o oknach DAKO. Mogą być nawet te pozytywne :)

Zastanawiam się nad modelem v82 lub v90. porównywałem je z Vetrex-ami. Jakościowo są bardzo podobne (może nawet lepsze).

Byłem już prawie zdecydowany na zakup v82 od Vetrex. Niestety ekipa montażystów mnie nie przekonała. Mam prawie 30 okien do wymiany i nie chcę ryzykować.

Jak ma się DAKO do Oknoplast? Ten ostatni producent wychodzi w mojej okolicy strasznie drogo i w cenie V90 (DAKO/Vetrex) mogę mieć profil Koncept (3 szyby).

Pozdrawiam, marloww

stawiasz pytanie i sam sobie na nie odpowiadasz , niech dako się cieszy:)

Pozdrawiam, marloww

Ostatnio porównywałem Winergetica Premium Oknoplastu do V90+ Vetrexa i cena wyszła praktycznie taka sama. Może oblicz okna Oknoplastu u innego dealera, bo profil Koncept to już przeżytek:) Co do Dako to dziwnie liczą ? -profil 82mm (DPQ82) droższy od 90mm (DPT90).

Ściema, a ja za to mimo złych opini bardzo mocno rozważam zakup stolarki aluminiowej :) Ściągnąłem już oferty na ALU jak również na ALU i muszę powiedzieć, że różnica cenowa między dobrym PCV i ALU powolutku się zaciera. Ludzie może podpowiecie na jakim profilu ALU i producencie się skupić. Na tą chwile zastanawiam się nad profilami:

- ALUPROF MB-86 (SI,ST),

- ALIPLAST STAR lub SUPERIAL I+,

- Reynears,

- YAWAL 77 HI

- DRUTEX 70 HI

jak ktoś miał/ma do czynienia ze stolarką aluminiową bardzo proszę o podpowiedź, co warto wybrać jaki profil i dlaczego .... :)

Co do wykonawców to jeszcze nie wiem, najlepiej jak by był ze śląska :)

Ściema, a ja za to mimo złych opini bardzo mocno rozważam zakup stolarki aluminiowej :) Ściągnąłem już oferty na ALU jak również na ALU i muszę powiedzieć, że różnica cenowa między dobrym PCV i ALU powolutku się zaciera. Ludzie może podpowiecie na jakim profilu ALU i producencie się skupić. Na tą chwile zastanawiam się nad profilami:

- ALUPROF MB-86 (SI,ST),

- Reynears,

- YAWAL 77 HI

- DRUTEX 70 HI

jak ktoś miał/ma do czynienia ze stolarką aluminiową bardzo proszę o podpowiedź, co warto wybrać jaki profil i dlaczego .... :)

Aluminium jak najbardziej jest pożądane zwłaszcza jeżeli chodzi o duże przeszklenia. Z profili jakie wymieniłeś najbardziej przekonuje mnie Aluprof MB-86 SI. Ma bardzo dobre parametry termiczne i niewiele jest droższy od MB-86 ST. Jest jeszcze MB 86 Aero z najlepszymi parametrami, ale w cenie nieadekwatnej do osiągniętych korzyści termicznych.

Czytałem na innym forum (nie podam linka z przyczyn oczywistych), że okna aluminiowe nie są raczej stosowane do domów jednorodzinnych. Ale oprócz kosztów właściwie nie padły żadne argumenty. Dlatego też bym się chętnie czegoś dowiedział na ten temat. Ma ktoś takie okna w domu?

Stosuje się i to coraz częściej ze względu na projektowane przez architektów duże przeszklenia, gdzie zastosowanie PVC jest niemożliwe ze względu na wytrzymałość. Aluminium jest droższe, ale to produkt nieporównywalny do PVC. W tej chwili też parametry termiczne okien Aluminiowych są coraz lepsze.

- ALUPROF MB-86 (SI,ST),

- Reynears,

- YAWAL 77 HI

- DRUTEX 70 HI

Bierz YAWAL 77 HI - przystępna cena i wysokie parametry.Uf = 1,1