Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wyobrażam sobie PCW które by mogło wyglądać gorzej. Na zdjęciu jest okno sosnowe na mikrowczepach, a to wg mnie słabe drewno na takie łaczenia.

Sam nie wiem czy z zadowoleniem, czy tez ze smutkiem muszę przyznac, że widuję drewniane okna konkurencyjne, które mógłbym już teoretycznie wstawiać (mają mniej niż 10 lat) a ich stan jest slaby.

Ps. Teraz widze drugie /pierwsze/ zdjęcie - gdzie jest poprzeczka. To jest karygodne że na sośnie nie ma okapnika na skrzydło. Koszt dla producenta 10 zł. Dla klienta 100zł na całości. Ale tych seteczek się parę zbierze także w innych miejscach i potem jest to co jest.

W tym przypadku uzasadnione jest hasło Cena Czyni Cuda.

Edytowane przez finlandia
uzupeł.

W moim mieście odbywa się przetarg na wymianę iluś tam okien w urzędzie miasta. Zacytuje Wam z przetargu pytanie zainteresowanego wzięciem udziału w przetargu oraz odpowiedz ogłaszającego przetarg:

"

Pytanie 3:

Wg naszej wiedzy okna stałoszklone nie posiadają okuć, natomiast w

specyfikacji

jest zapis: "okna stałoszklone, powinny być wyposażone w okucia zamykające,

łączące, zabezpieczające i uchwytowo - osłonowe". Prosimy o wyjaśnienie tej

kwestii.

Odpowiedź na pytanie 3:

Zapis w Specyfikacji Technicznej Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych

dotyczy okien zlokalizowanych na III piętrze elewacji od ul. Legionów,

odznaczonych numerem 4 - 2 sztuki, pokój 302 i 303 w załączniku nr 11 -

rysunki elewacji i zestawienie stolarki. Dotyczy on centralnego (nie

otwieranego

- zamontowanego na stałe) elementu w/w okien przy dwóch skrzydłach

(kwaterach) otwieranych."

Jasne, prawda ?

witam mam oferty na okna

1. Vetrex VEKA Alphaline V90+ , okucia roto, obustronny kolor, Pakiet: 4-18-4-18-4, Szyby:

MASTER THERM SZARY U=0.5

2. Suchco si82 , okucia winkhaus, obustronny kolor szyba: 4/18/4/18/4 Ug=0,5

różnica w cenie 1500 zł na korzyść veki

co według was jest lepsze?

Edytowane przez lukasziza

lukasziza - obie oferty są o`k . Systemy profili VEKA i SCHUECO należą do czołówki europejskiej.

W mojej opinii skoncentruj się na dalszych negocjacjach a w następnej kolejności na MONTAŻU stosownym - proponuję w warstwie ocieplenia bo najlepszy.

Wyjaśnij tylko zapisa SZYBY: MASTER THERM SZARY - co mają na myśli pisząc "szary" ? Kolor, odcień szkła czy co ?

Pozdrawiam

P.S jesteście z Wa-wy to do montażu bierzcie firmę jareko.pl

Witam,mam zamiar wymienić okna i jak zwykle u laika milion pytań ale najważniejsze to czy mając każde z pomieszczeń podłączone do wentylacji grawitacyjnej powinnam zamontować okna z nawiewnikami i w jakiej liczbie/po 3 okna na ścianie wschodniej i na przestrzał zachodniej/

Taki projekt jest po stronie producenta/sprzedawcy okien.

Jeśli odpowie Ci, że to Pani powinna zadecydować tzn., że się nie zna a takich w budowlance unikaj bo generują tylko problemy.

W moim mieście odbywa się przetarg na wymianę iluś tam okien w urzędzie miasta. Zacytuje Wam z przetargu pytanie zainteresowanego wzięciem udziału w przetargu oraz odpowiedz ogłaszającego przetarg:

"

Pytanie 3:

Wg naszej wiedzy okna stałoszklone nie posiadają okuć, natomiast w

specyfikacji

jest zapis: "okna stałoszklone, powinny być wyposażone w okucia zamykające,

łączące, zabezpieczające i uchwytowo - osłonowe". Prosimy o wyjaśnienie tej

kwestii.

Odpowiedź na pytanie 3:

Zapis w Specyfikacji Technicznej Wykonania i Odbioru Robót Budowlanych

dotyczy okien zlokalizowanych na III piętrze elewacji od ul. Legionów,

odznaczonych numerem 4 - 2 sztuki, pokój 302 i 303 w załączniku nr 11 -

rysunki elewacji i zestawienie stolarki. Dotyczy on centralnego (nie

otwieranego

- zamontowanego na stałe) elementu w/w okien przy dwóch skrzydłach

(kwaterach) otwieranych."

Jasne, prawda ?

Debile - niestety, ale taka jest rzeczywistość :(

Witam. Mam dylemat odnośnie wymiany okien w moim domu. Zrobiłam zdjęcie, aby jakoś to zobrazować. Chciałabym wymienić wszystkie okna na okna w kształcie okręgu, elipsy? Może mógłby mi ktoś zaproponować układ, a może nawet ma ktoś z Was zdjęcia takich elewacji. Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]269379[/ATTACH]

a skąd taka wizja ? jest już jakiś projekt ?

musisz liczyć się z tym że będzie drożej ok 1,5 -2 razy niż proste

Dzięki za radę,święte słowa ,ale niestety rzeczywistość jest strasznie prozaiczna.Sprzedawcy z którymi miałam przyjemność jak jeden mąż nie mają pojęcia co ja od nich chcę i albo odradzają bo będzie wiało albo twierdzą że jak pani uważa :D.Stąd mój dylemat na forum

Witam. Mam dylemat odnośnie wymiany okien w moim domu. Zrobiłam zdjęcie, aby jakoś to zobrazować. Chciałabym wymienić wszystkie okna na okna w kształcie okręgu, elipsy? Może mógłby mi ktoś zaproponować układ, a może nawet ma ktoś z Was zdjęcia takich elewacji. Pozdrawiam[ATTACH=CONFIG]269379[/ATTACH]

urzekła mnie rynna :)

Pytanie mam. Jakie mogą być przyczyny pęknięcia ramy dużego okna przesuwnego (PCV wymiary długość 2,7, wysokość 2,3- połowa przesuwna, połowa fix). Rama pękła w samym rogu przy podłodze po stronie otwierania przesuwki, pęknięcie poszło od zgrzewu (puścił zgrzew) i dalej w poprzek ramy. Dziś to zauważyliśmy i dopiero będziemy zgłaszać. Firma miała problem z wyregulowaniem okna po zamontowaniu, myślę, że pewnie nie zostało właściwie zamontowane. Co ważne- jeszcze nie mamy tarasu więc okno praktycznie nie jest używane. Strach pomyśleć co będzie dalje. Myślę, że pójdzie na noże, bo raczej trzeba ramę wymienić. Co uważacie? Jaka byłaby najlepsza droga w takiej sytuacji...
Odrzucili reklamację... zna ktoś jakiegoś rzeczoznawcę z okolic żuław wiślanych?