Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Charlie okna mam takie :

A- 220X240 – NIE OTWIERANE

F- 220X240 – NIE OTWIERANE

G- 90X240 – OKNO KUCHENNE - NIE OTWIERANE

H- 90X240 – OKNO KUCHENNE - NIE OTWIERANE

I - 60X240 – OKNO PRZY DRZWIACH WEJSCIOWYCH - NIE OTWIERANE

J - 60X240 – OKNO PRZY DRZWIACH WEJSCIOWYCH - NIE OTWIERANE

K- 70X240 – OKNO W ŁAZIENCE - NIE OTWIERANE

L - 210X90 – OKNO OTWIERANE KOTŁOWNIA

Ł- 210X90 – OKNO OTWIERANE GARAŻ

M- 153 – OKNO OKRĄGŁE dzielone na dwie części - otwierane

B – drzwi tarasowe maksymalnie szerokie [ max 140 min 110],a wysokie na 240

C- 160x240 – NIE OTWIERANE

D- 150x140 – NIE OTWIERANE

E- 150x240 – NIE OTWIERANE

Ech, nie dobrze. Może to przez to, że za delikatnie opisałas tu sprawe;) Oczywiscie zartuje, wielki szacunek za to, ze jeszcze przed rozstrzygnieciem nie szastasz na prawo i lewo nazwą firmy.

A nie pisaliśmy byś może wcześniej skontaktowała się z oknotestem ? (najlepiej zadzwonic). To oczywiscie moja sympatia, ale jak sie poczyta te listy od inwestorow, to trudno oprzec sie wrazeniu, ze to wlasciwy kontakt:

http://oknotest.pl/portal/czytelnicy_o_nas

Chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować Panu z portalu OKNOTEST za pomoc w rozwiązaniu sprawy pękniętej ramy w naszym oknie przesuwnym. Po interwencji Pana z OKNOTEST, firma uznała naszą reklamację i zamierza wymienić ramę.

W tej chwili czekamy na ustalenia szczegółów dalszego postępowania.

Charlie okna mam takie :

A- 220X240 – NIE OTWIERANE

F- 220X240 – NIE OTWIERANE

....

Dla tych gabarytów dedykuj szkło laminowane VSG 66.2 /16/ VSG 55.2 - LE + stępione krawędzie skoro nie chcesz mieć "fal Dunaju" :) Taka szybka będzie ważyć ok. 300 KG/szt . Przypomnij sprzedawcy, żeby ten zwrócił uwagę jak będzie szklił na budowie podczas montażu ram , na stosowny sposób rozmieszczenia podkładek pod szybowych oraz ich odpowiednią ilość. Jak tego nie zrobi przy szkle laminowanym to pękać może.

Kwadrat to najgorsza figura dla szkła dlatego nie daj się namówić na cieńsze szyby bo będą pękać.

P.S daj sobie spokój z drewnem a jak już to bierz liściaste_meranti lub dąb. Generalnie celuj w aluminium_bezproblemowe użytkowanie. Z aluminium zapomnisz o problemach z oknami do końca życia. Zobacz co się dzieje na Forum _ ludzie mają problemy non-stop.

Edytowane przez Charlie

Chcieliśmy bardzo serdecznie podziękować Panu z portalu OKNOTEST za pomoc w rozwiązaniu sprawy pękniętej ramy w naszym oknie przesuwnym. Po interwencji Pana z OKNOTEST, firma uznała naszą reklamację i zamierza wymienić ramę.

W tej chwili czekamy na ustalenia szczegółów dalszego postępowania.

To super:) Tylko powinni tak od razu, bez nacisków;)

Charlie a jakie sprawdzone okucia aluminiowe polecasz do takich okien ?

generalnie Roto sprawdza się czy to w drewnie czy aluminium.

Bardziej na klamce się skoncentruj - ona nadaje spory efekt. I tak tanio nie będzie także wybierz sobie fajny model dla klameczek.

Oczywiście w oknach tzw. stałych czyli bez żadnych funkcji ruchu klamek nie potrzeba :)

Kolor trendy do nowoczesnych budowli to: RAL 7016, RAL 7024 ; RAL 7026 a nawet RAL 7021 (czarnoszary). Jak aluminium to niech Ci pokażą próbnik w odmianie SATIN - pół mat oraz PERŁA ( kombinacja matu z drobinkami perlistymi - taki Svarowski _mnie się podoba).Ostatnio klamki okien też Klienci każą malować na kolor ram okiennych.

Gdyby alu wchodziło w grę to wybierz się do Łodzi na Rzgowską 142 _ przy salonie samochodowym ZIMNY. Producent ślusarki alu o tej samej nazwie + pełna profeska techniczna. Obawiam się, że w Wieluniu nie dadzą rady .

Zerknij sobie na link z montażu okien w rezydencji byłego posła Samoobrony_znanego łódzkiego dystrybutora cementu :) :

Edytowane przez Charlie

Według mnie daj sobie spokój... Jak coś jest tanie, robione masowo, to wiadomo, że nie jest zbyt wysokiej jakości...

U mnie np. okna pcv [moderowano] wybieram tylko od znanych i sprawdzonych dostawców. Może kosztują przysłowiowe "2 zł więcej", ale mam je już na X lat.

Edytowane przez joliska
pracujesz na bana

Witam wszystkich forumowiczów.

To mój pierwszy post na forum. Buduje domek parterowy. Porotherm 30ka, planowane

15cm ocieplenia, być może rolety. Aktualnie zakończony sso, czas na okna.

Czytam forum, wnikliwie analizuje oferty, próbuję wyrobić sobie opinie o montażystach

(wystarczy porozmawiać z innymi inwestorami i można sporo się dowiedzieć).

A wiadomo, że dobry montażysta to połowa sukcesu.

Zostaje decyzja, które okna wybrać. Przeszkleń jest sporo, bo 12 sztuk,

w tym 2 przesuwki 2100x2300, 2400x2300, spora witryna 2400x2100.

Na placu boju zostały:

MS który proponuje Brugmanna 3szybowy (4/12/4/12/4), klasa A, profil 73mm,

szyba superthermo 0,6 (opcja 0,5) okucia MACO Multi matic, 3 zabezpieczenia pw w RU,

klamka hope sekustic, 2 zewnętrzne szyby z powłoką niskoemisyjną i ciepła ramka w kolorze.

Gwarancja 5 lat, opcja do 7. Dealer lokalny, montażysta 20 lat w branży. Sporo dużych realizacji.

Druga firma poleca Salamander SL, też 3sz., trochę szerszy bo 76mm,

okucia winkhaus activPilot, też dwustronny kolor, ale tylko 1 pkt antywyważeniowy w RU

plus dodatkowy zaczep, ryglowany 8kątnymi grzybkami. Szyby 4/16/4/16/4, ciepła ramka,

5 lat gwarancji. Firma z polecenia, montażysta wyróżniony z dobrymi opiniami.

Też lokalne Dako wrzuca na profilu Veki nowe DPT S90, po szerokości profilu i wadze

skrzydeł widać najcięższą kategorie (witryna bez fix-a 228kg, ale w pakiecie 6x10x6x10x6),

te same okucia co Salamander. 10 lat gwarancji!!

Był jeszcze profil Gealan S9000, lokalny dystrybutor, tez dobre opinie, także montażowe.

Cena z montażem 18500. 3 dodatkowa uszczelka, okna barwione w masie.

Wartość okien wychodzi od 16000 plus 3600 montaż warstwowy (MS)

przez 19000 plus 2000 mw, i 18000 plus 1500 mw.

Właśnie ten montaż warstwowy zastanawia mnie najbardziej.

Za mb stawka jest od 25 zł aż po 75 zł!!!

Pytanie do was jest takie.

Czy w tych zestawieniach jest jakiś element, który wyróżnia zdecydowanie

in plus dany profil (pewnie szerokość Dako przekłada się na sporą wagę i obciążenia dla zawiasów).

No właśnie w 1 jest MACO, w 2 winkhaus.

A może zwrócić uwagę na to czy witryna jest dodatkowo klejona, etc.

Aha przesuwki to nie HS-y, to zresztą chyba widać po wycenie.

Jedna z opcji to duo port sk 100s lub suwanka PSK.

Jakieś sugestie ?

Pozdrawiam.

Ps. Wszystko w 1 poście by był pełen obraz :)

mam wycenę : co myślicie o tym ?

System profili : ALUPROF : MB-70HI

Ilość pozycji : 12 , Ilość konstr : 15

Powierzchnia : 48,5 m2

Kolory profili: RAL 7024

OKNO A , F - 2200 x 2400 - Szyby : 6/16/6/16/6 , U=0,6

OKNO G , H - 900 x 2400 - Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6

OKNO I , J - 600 x 2400 - Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6

OKNO K - 700 x 2400 -Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6

OKNO L , Ł - 2100 x 900 -Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6

OKNO M - FI=1530 -Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6 BRAK GWARANCJI NA IDEALNĄ SZCZELNOŚĆ

OKNO B - 1200 x 2400 -Szyby : 4/16/4/16/4 , U=0,6

OKNO C - 1600 x 2400 - Szyby : 6/16/6/16/6 , U=0,6

OKNO D , E - 3000 x 2400 - Szyby : 6/16/6/16/6 , U=0,6

OKNO nad D, E - 3000 x 2240 / 220 - Szyby : 6/16/6/16/6 , U=0,6 4/16/4/16/4 , U=0,6

co to za kolor ?

http://fotozrzut.pl/zdjecia/c6fee43e5c.jpg

Edytowane przez Salah

Dzięki za opinię.

Tak, ta 3 uszczelka ma faktycznie swoją wartość.

A dlaczego sądzisz, że MS to lipa z profilami ? 73 mm, ciepła ramka, w raporcie energetycznym

wszystkie okna razem od 0,96 do 1,1 Uw, wypadkowa wyniosła 1,0. Cieplejszy faktycznie jest Salamander 0,89.

W MS "boli" cena montażu warstwowego, ale miałem też wycenę dla mw na poziomie 6800zł (70mb).

Dako na papierze i z długą gwarancją też się jakoś broni.

We wszystkich 4 przypadkach o montażystach słyszę dużo dobrych opinii. A zatem kwestia tylko sensownego

wyboru profilu. Aha, będzie WM i podłogówka, ogrzewanie gazowe, stąd zależy mi by nie przyoszczędzić na

czymś co mnie za kilka lat sporo będzie kosztować. Ale przepłacić nikt nie lubi :)