Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

By zakończyć te mało eleganckie dyskusje językiej jak spod budki z piwem pogodzę Was:

- przy najbliższej okazji przełożę taką jedną szybę w oknie dwuskrzydłowym które wg mojej bliskiej inwestorki "jest fajne, ale paruje" ;) Będę miał czarno na białym czy zadziałało, udowodnione z prostym przekazem dla laików.

Odnośnie parowania: we wspomnianym opracowaniu firmy R, jest taki opis:kondensacja pary wodnej.JPG

Odnośnie parowania: we wspomnianym opracowaniu firmy R, jest taki opis:[ATTACH=CONFIG]272703[/ATTACH]
i tyle w temacie, czarno na białym potwierdzenie słów ciemniaków Starego i mnie

Czy mam satysfakcję ? Niestety nie

Wykraplanie się pary wodnej jest zjawiskiem fizycznym zależnym tylko od fizyki, procesów mających miejsce a naturalnym środowisku. Takie same powody występują gdy rano całe auto mamy pokryte rosą a w nocy nie padało takie samo występuje na szybach czy elewacji, trawie czy na okularach.

Reagować na głupoty tu wypisywane trzeba by sieczki z mózgów klientom nie czynić, bo jeszcze w taką głupotę uwierzy, zareklamuje i później napisze że firma X jest do d... bo reklamacji mu nie uznała bo w oparciu o Forum Muratora złożył słuszną (?) reklamację

Edytowane przez nikt ważny

Chyba jesteś kibicem i to na Ciebie działa :) To, że mają sukcesy na rynkach zachodnich wynika głównie z konkurencyjności cenowej naszych firm. Myślisz, że Włoch, Francuz czy Niemiec dadzą się nabrać na taki marketing. Przecież ich firmy mają dużo większe doświadczenie na rynku stolarki niż nasze. Kupują nasze produkty bo są po prostu tańsze, a nie odbiegają zbytnio jakością.

Tak jak pisałem wcześniej, ten marketing działa na ludzi szczególnie kiedy chcesz zwiększyć rozpoznawalność marki, jej zasięg. Co do sposobu na sukces na zachodzie to pewnym jest, że cena była znaczącym faktorem ale przy wyższej jakości. Teraz ceny okien zachodnich i polskich producentów są porównywalne, a jednak się sprzedają. Marketing sportowy...? ;)

Jakość, jakość i jeszcze raz jakość. Im bardziej na północ tym jakość lepsza (z wyjątkiem stolarki angielskiej)

Jakie to cudo, każdy może kupić na rynku taką szybę i nią zaszklić swoje okna;) Poza tym nie spełnia ona warunków okna pasywnego ze względu na parametr G, który wynosi dla szyby 0,3 - 33%.

Tak samo z tą "kosmiczną" technologią, która poprawia Uf tylko o 0,04. Marketing dla naiwnych:)

Sam sobie poniekąd odpowiedziałeś. Wiadomo tyle że, primo - są cięższe i ograniczają powierzchnie okna, dwa zmienia się przezierność, która spada co też nie jest zbyt korzystne. O cenie za medium do wypełnienia pakietów nie wspomnę.

Nie ma co kruszyć kopii. Oknoplast ma w opcji 0,3, 0,4 i 0,5 i wiele innych pakietów, ale proponują to co podpowiada zdrowy rozsądek, czyli 0.6. Zresztą zobacz na rynek, wszyscy chwalą się ciepłymi szybami, a później klienci i tak kupują okna z szybami 1,0

Zresztą zobacz na rynek, wszyscy chwalą się ciepłymi szybami, a później klienci i tak kupują okna z szybami 1,0

Pozwolę się nie zgodzić, większość Klientów do nowo-budowanych domów wybiera pakiety trzyszybowe, przynajmniej w segmencie okien tzw. premium do których zalicza się Oknoplast.

Witam,

Chciałbym wymienić okna w mieszkaniu. Dostałem dwie oferty z podobnymi cenami:

1. Drutex: IGLO ENERGY.

2. Vetrex: VP70.

Które okna lepiej zamontować?

Trochę żartem: zamontować je należy tak samo dobrze. Nie ma tak ze ktoreś wymagają lepszego montażu a inne gorszego;)

Ale rozumiem że pytasz które lepiej kupić. Producent okien nr 2 ma lepsze notowania w branży, producent okien nr 1. nie jest szczególnie ceniony.

Ale też mam wrażenie ze pytasz o dwa zupełnie rózne standardy podobne jedynie ceną, np. czy lepiej fiata jakiś najwyzszy model, czy może jednak audi A 1?

Edytowane przez finlandia
literówka

.... audi A 1?
No co Ty

Jeśli Audi to tylko . . .

pobrane.jpg

R8 :)

a jeśli już to tylko z West Coast Custom :)

tron-car1.jpg

A z innej beczki.

Okna dachowe, drewniane a jako że drewna nienawidzę nie wiem jak konserwować - Fin, podpowiesz??? Co i jak by jednak jeszcze troszkę posłużyło. Brak konserwacji przez ostatnie 12 i 7 lat.

Edytowane przez nikt ważny

Wracając do dylematów i pytań.

Nie podsunęło mnie to jakiekolwiek odpowiedzi - co wybrać?

Potrzebuje ciepłe okna - zimny pokój (jeżeli tak to można nazwać).

Mam też ofertę Oknoplastu - 15% droższe od pozostałych (okna Koncept).

Widziałem, że Vetrex mają jeszcze wyższe "modele" okien - może po winieniem zastanowić się nad nimi?

Co sądzicie?

Co do więcej szczegółów - co masz na myśli?

Wracając do dylematów i pytań. Nie podsunęło mnie to jakiekolwiek odpowiedzi - co wybrać? Potrzebuje ciepłe okna - zimny pokój (jeżeli tak to można nazwać).

Okna nie kaloryfer, to po pierwsze. Po drugie, jeśli pokój jest "zimny" to trzeba ustalić przyczynę wychładzania. Rzadko są to straty ciepła wynikające li tylko z przewodnictwa. Częściej przyczyną jest niekontrolowana infiltracja powietrza przez okna i szczeliny wokół okien. Jeżeli w tym tkwi problem, potrzebuje Pan okien nie tyle ciepłych, co szczelnych albo poprawniej bardziej szczelnych niż ciepłych.

Jak napisał Fin porównujesz zupełnie dwa rożne produkty:

Iglo Energy - okno energooszczędne z masowej produkcji

V70 - standardowe okno, prawdopodobnie ;) lepiej wykonane i z lepszych komponentów

To co najważniejsze to popytaj o montaż i namiary na wykonywane montaże i Klientów.

Wychładzanie związane jest z nieszczelnościami (zauważyłem w oknach balkonowych). Dlatego postanowiliśmy wymienić okna. Myślałem, że jak kupie lepsze okna (czytaj cieplejsze) to też to pomoże w "ociepleniu" mieszkania.

Tak jak piszecie ważniejsze jest kto to zamontuje. Czy jakieś opinie nt. montażu w Warszawie posiadacie - kogo warto, kogo lepiej nie?

Co do szczelności to obaj producenci deklarują klasę 4, więc za bardzo tego nie sprawdzisz.

A niby dlaczego nie sprawdzę? Właśnie w tym momencie robi się naprawdę ciekawie od strony porównań technicznych:-). Jedyny problem z jakim można mieć do czynienia to dostęp do sprawozdań z badań. Tych od Druta "jako cywil" nie dostaniesz. Od Druta w ogóle niczego nie dostaniesz o czyn boleśnie przekonała się pewna pani z Australii, która uwierzyła reklamie.