Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zawsze możesz kupić ich okno i przeprowadzić test. Robienie testów na oknach dostarczonych od producentów wg mnie nie ma do końca sensu, lepiej kupić takie okna na rynku i wtedy zrobić taki niezależny test. Kiedyś taki test był robiony kupiono 10 nowych okien na rynku i je sprawdzono, TYLKO DWA spełniały swoje funkcje i deklarowane wartości. Ciekawe jak jest teraz;) Tutaj masz pole do popisu T1234T

Wracając do mojego pytania (bo wątek zaczął uciekać): które okna lepiej wybrać?

Drutex: IGLO ENERGY.

Vetrex: VP70 (trzyszybowe).

Oknoplast: Koncept.

Czy jakieś inne?

Wychładzanie związane jest z nieszczelnościami (zauważyłem w oknach balkonowych). Dlatego postanowiliśmy wymienić okna. Myślałem, że jak kupie lepsze okna (czytaj cieplejsze) to też to pomoże w "ociepleniu" mieszkania.

Tak jak można przeczytać ważniejsze jest kto to zamontuje. Czy jakieś opinie nt. montażu w Warszawie posiadacie - kogo warto, kogo lepiej nie?

Wiesz... chyba już nasze sympatie dało się odczytać? Nikt z branżowców Ci nie napisze wprost że nie kupuj firmy X, bo nie gra fair..

Okno Koncept oraz VP70 jest zdaje się porównywalne . Nie piszesz nic więcej - tylko nazwy, a ważne dla oceny produktow jest wyposażenie, np. jaką szybę CI zaproponowano - choćby ten wsp. U dla szyby? Bez problemu sprzedawcy powinni Ci udostępnić także bardziej konkretną informację - Uw całego okna - to zwykle jest już w ofertach które dostają klienci.

No to niezle jaja jak najbardziej niezalezny i wiarygodny portal pokazuje ze mozna odbic sie od sciany z drutu..

Fin, to nie są "jaja", to jest smutne. Co prawda świadectwa i sprawozdania z badań są własnością tego co je zlecił, ale są też kopalnią wiedzy o produkcie. Odmowa udostępnienia tych dokumentów musiałaby mieć mocne uzasadnienie wynikające np. z ochrony własności intelektualnej. W badaniach okien taki argument raczej nie ma racji bytu, bo opis techniczny produktu w sprawozdaniu z badań jest na tyle ogólny, że owych tajemnic nie dotyka. A zatem jeśli się odmawia, to powód tkwi gdzie indziej. Gdzie? Nie mnie spekulować.

Zawsze możesz kupić ich okno i przeprowadzić test

Mogę, kupuję i testuję, ale tylko te produkty, które w mojej ocenie warto kupić i testować. Inna sprawa, że badanie o którym wspominasz było "ubogie". Tam badano jednokrotnie tylko powietrze, wodę i wiatr. My w ramach programu Pro Quality idziemy znacznie dalej. Właśnie rozpoczynamy testy produktów dwóch kolejnych firm. Cały cykl to sekwencja 24 kolejnych badań w zakresie 7 różnych właściwości okien.

Rozwiniesz temat?

Pewnej Pani z Australi zachciało się być ambasadorem polskiej myśli okiennej na południowym wybrzeżu tej wysepki. Kupiła sobie okna wraz z montażem od lokalnego australijskiego partnera firmy D. A on zrobił co umiał i co widać. Ja bym tego tak w domu Pana Lahma, czy Pirlo nie zrobił. Nie zrobiłbym tego tak też w domu Pani Ambasadorki. Co oczywiste partner nie dostarczył Ambasadorce instrukcji montażu. Na jej prośby w tej kwestii głucha pozostała także firma D mimo wielokrotnych maili i rozmów telefonicznych. Czując wsparcie dla swojej "jakości" Pan "partner" pozwał Panią Ambasadorkę o zapłatę za to wyszukane dzieło. Sprawa w toku.

DSCF2184.jpg

DSCF2191.jpg

DSCF2357.jpg

DSCF2361.jpg

DSCF2363.jpg

T12345T Bardzo popieram Twoje działania i im kibicuję. Tylko wiesz jaki jest rynek. Na razie jeszcze niedojrzały.

No to dzięki za wsparcie:-). A co do rynku i jego niedojrzałości, to... rynek, (jako całość) nigdy nie dojrzeje, (według mnie). Nic i nikt go do tego nie zmusza. W związku z tym postanowiłem pracować z tymi co sami dojrzeli albo tymi, którzy chcą dojrzeć. Jak to mówią lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć.

mam do was pytanie odnośnie tych okien Fakro :

FTP-V U3 134x140cmm [ około 1600 zł. ]

Okno drewniane z nawiewnikiem V40P

Okna FTP-V to bogato wyposażone okna obrotowe. Drewno lakierowane jest dwukrotnie, posiada potrójny system uszczelnienia, oraz automatyczny nawiewnik V40P. Nowy nawiewnik V40P zapewnia optymalną ilość powietrza w pomieszczeniu przy szczelnie zamknietym oknie.

- czy nawiewnik jest mi potrzebny skoro będzie rekuperacja ? [ handlowiec mi zasugerował ,że nie jest potrzebny ]

- czy w tym przedziale cenowym kupi się coś lepszego ?