Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Pchełek - sorki ale nie masz racji

Wentylacja mechaniczna której elementem jest rekuperator (ale nie musi) działa cały rok inaczej jest to rozwiązanie bez sensu

Wprowadzenie nawiewników zakłóca obieg powietrza i cała wentylację mechaniczną o kant d... potłuc

Nie słyszałem by przy wentylacji mechanicznej kiedykolwiek wzrosła wilgotność ponad miarę. Zwłaszcza zimą trudno to uzyskać

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej ten nawiewnik zaloz - rekuperator odzyskuje cieplo - ale znam przypadki ze okna zaplesnialy - cos z ta wymiana powietzra nie jest do konca w porzadku - ponadto rekuperator nie bedzie pracowal latem raczej - a wymiana powietrza jest niezbedna

pchełek no przestań. W szczelnym domu ( bo inaczej i reku i WM nie ma sensu) chcesz dziurawić okna? To po pierwsze a po drugie kto i w jakim celu wyłącza reku czy WM. Toż to przecież rozbój w biały dzień. Nie dość że zasyfi sobie kanały to jeszcze się udusi. Pokaż mi jeszcze kogoś komu udało się przy reku lub WM uzyskać w domu wilgotność wyższą jak 45% latem a zimą to ciężko 35% zobaczyć. No chyba że ktoś ciągle wodę leje na ściany i podłogę.

nie potraktujecie tego jako reklamę ale zetknąłem się z Polskim Komfortem i dodatkowymi jednostkami :

- cooler idealne rozwiązanie na lato

- nawilżacz

Tak jak napisał plusfoto - zimą trudno mieć przy wentylacji wilgotność ponad 40% tym samym podnoszony przez wielu ortodoksów sposób montażu na folie paroszczelne jest . . . .no zostawmy to bo znów wojnę na oświeconej górze rankingu spowoduje. Mało tego, we wnętrzu cały czas jest ruch powietrza omywający wnękę okienną gdzie przy wentylacji grawitacyjnej jest temperatura niższa niż we wnętrzu.

Itd . . . itd . . .itp. . .

Pchełku - sorki ale coś Ci się myli

1) reku bez wentylacji mechanicznej nie funkcjonuje

2) wentylacja bazująca na nawiewnikach, czyli grawitacyjna, nie funkcjonuje latem. Jaj największa skuteczność jest zimą i im niższa temperatura tym skuteczniej (więcej razy) wymieniane jest powietrze. Skompensowana wentylacja grawitacyjna to u nas rzadkość

no to zycze powodzenia z reku i bez wentylacji - nie chodzi o podwyzszona wilgotnosc a brak wymiany powietrza do oddychania - mozecie sobie nawiewnikow nie zakladac - zycze powodzenia latem - w dusznym zasmiardlym mieszkaniu

pchełku na początku chyba należy Ci się małe tłumaczenie.

Wentylacja może być grawitacyjna lub mechaniczna. Grawitacyjna myślę że wiesz na jakich zasadach działa. Skupmy się na mechanicznej. Ta może być, wyporowa, nawiewna, nawiewno-wywiewna lub nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła. I ta z odzyskiem ciepła to właśnie jest reku. Nigdy wentylacji się nie dubluje, stosuje się jeden rodzaj.

P.S. Dodam jeszcze w związku z tym iż robienie dziur w oknach lub ścianie (nawiewniki) przy innej wentylacji niż grawitacyjna to delikatnie rzecz ujmując - nieporozumienie.

Edytowane przez plusfoto

Łączenie tej wentylacji z nawiewnikami uważam za bezsens.
nie łączy się dwu różnych systemów wentylacji dlatego też przy wentylacji mechanicznej nie stosuje się nawiewników co zresztą zostało ujęte w obowiązujących przepisach, gdzie tą wentylację wyłączono z obowiązkowego stosowania nawiewników czy okiennych czy ściennych o których często się zapomina, że istnieją. Nawiewniki nie muszą być montowane w oknach a gama produktów nawiewników ściennych jest ogromna

Witam i proszę o sugestie, którą ofertę wybrać.

Do domu potrzebuję 15 okien, w tym 4 balkonowe. Dostałem następujące oferty:

• Vertex V70 Optimal black 4/18/418/4 - szyba u=0.5 - klamki Roto Swing Secustik - cena z montażem ok. 12800 zł
  • Dako - DPQ softline
    82 MD VEKA, okucia Winkhaus activPilot - 4/18/4/18/4 u=0.6 - cena z mont. 16000zł
  • Adams - Aluplast 8000 - 4TM/18/4/18/4TM u=0.5, okucie Siegienia Titan AF - ciepła ramka stalowa w standardzie - cena z mont. 12000zł
  • Drutex Iglo Energy TMP4/18/4/18/4TMP ug=0.5, okucia MACO multi matic KS, klamka aluminiowa, cena z montażem 14500zł
  • Oknoplast Winergetic Premium, 3TF/16/3/16/3TF, Ug=0.6, cena z montażem 14800zł

Wszystkie okna zostały wycenione z uwzględnieniem koloru jednostronnego.

Niestety nie wiem jakie klamki są w Adamsie, ani w oknoplaście jako standard. Może ktoś bardziej rozeznany będzię wiedział czyj standard jest bardziej bogaty. Moim faworytem są właśnie okna Adamsa, nie dlatego, że są najtańsze a dlatego, że mają najlepsze współczynniki Uw (patrząc na to co było w przesłanych ofertach). Zastanawiam się też nad oknoplastem, sporo dobrego o nim słyszalem.

Z góry dzięki za sugestie :)

W Adamsie klamki stalowe

Wśród ww na pewno olałbym Druty, i zastanawiał się nad Vetrexem , Adamsem i Oknoplastem - nie dlatego że duże firmy tylko że wyrób jest OK

Może wyróżnia się Adams dzięki okuciom Siegenii dzięki obrotowej rolce klamka lekko się porusza, ale chyba bardziej istotne ma to znaczenie przy okuciach WK2 . No i sam ID8000 jest dobry. Jeśli coś zasugerować to dopłać do ciepłej ramki z tworzywa w miejsce stalowej

Niech inni Ci podpowiedzą dlaczego nie Drutexy

Jedyna ich zaleta to to, że mają reklamę w TV a dla wielu to już wystarcza, Wizir też pierze skarpetki .... tylko mojego syna doprać nie może ;)

Zresztą - sam zdecyduj

Podpowiedziałem tylko co można dodać by parametry polepszyć i że klamka aluminiowa jest w standardzie we wszystkich wyrobach AdamSa - fakt, nie chwalą sie tym i speca od marketingu wysłałbym do szkoły ;)

Z Vetrexu powinieneś do tego porównania wziąć produkty V82 lub V90+. V70 black to niższa półka profilowa. Stalowa ramka to nie ciepła ramka to marketing, więc tak jak doradza nikt ważny dolicz tworzywową. W Oknoplaście poproś o policzenie pakietu szybowego 0.5 z ciepłą ramką.

Tutaj masz bardziej szczegółowe porównanie produktów energooszczędnych: http://www.oknoekspert.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=3&cntnt01returnid=21

Został Ci jeszcze VELUX.

lub ROTO - ja też szukam teraz okien dachowych i najlepiej wyszły mi ROTO z systemem WD a byłem nastawiony na te Fakro FTP-V U3

mam inne pytanie czy ktoś ma użytkuje lub może się wypowiedzieć na temat okna przesuwnego OknoPlus? mam otwór na taras 3000x2250 myślałem początkowo o HST dziś zastanawiam się czy nie lepiej ze wzgl na koszta będzie DuoPort czyli uchylno-przesuwne, oszczędność ok 5tyś zł pytanie czy przy pakiecie trójszybowym to skrzydło które swoje będzie ważyć da radę żona otworzyć no i czy w przyszłości nie będzie problemów z rolkami takiego okna...

szyba ok 95 kilo, profil skrzydła jakie 15 w sumie około 110 kilo ważyć będzie skrzydło

Zona powinna sobie poradzić , większe dzieci także, przedszkolaki - a po czorta same mają otwierać i szlajać się to tu to tam ? ;)

Koniecznie z mechanizmem wspomagania ruchu w klamce

A problemy to już insza inszość - ale nie powinno być, najmniejsza nośność sanek o której słyszałem to 120 kilo więc nie ma sprawy

Inną kwestią jest montaż i tu istotne jest dodatkowe podparcie prowadnicy przykręconej do profila - czy na etapie montażu czy póxniej przy wykonywaniu posadzki

czy nie lepiej ze wzgl na koszta będzie DuoPort czyli uchylno-przesuwne, oszczędność ok 5tyś zł pytanie czy przy pakiecie trójszybowym to skrzydło które swoje będzie ważyć da radę żona otworzyć no i czy w przyszłości nie będzie problemów z rolkami takiego okna...

Nie znam parametrów żony ;) więc skupię się na dzieciakach. Tu warto przemyśleć klejone szyby pod kątem bezpieczeństwa.

Co do "bedzie chodzić czy nie bedzie" to albo rzut monetą albo prawidłowy montaż. Np wspomniane podparcie szyny - już w momencie montażu - uważam za ciekawą alternatywę dla "jakoś to bedzie"...