Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

ja za namową znajomych budowlańców i w sumie tak po przemyśleniach postanowiłem, że okna zamówię w zimie licząc na jakąś może minimalną promocję zimową, w zimie nie przewiduje prac na budowie po prostu mi się nie spieszy, więc lepiej będzie jak mury lepiej przeschną a na wiosnę ruszę pełną parą... mój wybór na dzień dzisiejszy to trochę droższy Vetrex V82 z pakietem trójszybowym lub 1,5tyś tańszy OknoPlus Activ Thermo+ też pakiet trójszybowy... mam nadzieję że ok grudnia - lutego ceny będą porównywalne lub troszkę tańsze niż obecnie.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok**t zdecydowałem się na ROTO jeśli chodzi o dachowe. Natomiast co do reszty okien przyszły mi kolejne wyceny na VERTEX V82 i są one robione na standardowym montażu ,a wtedy o 5-6 tys tańsze niż poprzednie wyceny [ ciepły montaż ] i o 5-6 tys taniej niż Aluprof [ aluminium ]

oferty od firm:

Aluprof - http://www.rapol.pl/index.php 25 tys.

yawal (TM 77HI) - ZIMNY SP. Z O.O. 26 tys

V82 normalny montaż - STOPLAST 19 tys

V82 normalny montaż + stal 2 mm- ART.OKNA 25 tys

V82 normalny montaż - instal-diament.pl 19 tys

V90+ normalny montaż - instal-diament.pl 22 tys

V82 ciepły montaż + stall 2mm ART SEVEN 28 tys

V90 ciepły montaż + stall 2mm ART SEVEN 32 tys

widać że rozbieżność cenowa spora :/ i nie umiem się zdecydować co będzie najlepsze :/

Edytowane przez Salah

Jeżeli montaż to tylko tzw. ciepły (prawidłowa nazwa warstwowy). Dlaczego, poczytaj: http://oknotest.pl/montaz-okien/co-daje-cieply-montaz-okien-pvc

Sprawdź te wyceny na PVC bo rzeczywiście rozbieżności są duże, np V82 stoplast za 19 tys zł a Art okna za 25 tys zł, taka różnica nie może występować. Zobacz ilość okien, podziały i zastosowane rozwiązania.

Już pisałem gdzieś na forum ale pozwolę sobie napisać na temat okien z oknostylu, a właściwie przestrzec przed tą firmą. Wklejam mój tekst z innego forum:

nabyłem w firmie oknostyl okna w systemie schüco (czy jak to się pisze), okna zostały zamontowane przez ich montera, budynek jest jeszcze nie użytkowany, okno nigdy nie było otwierane/myte/dotykane itd itp. Pewnego pięknego dnia zauważyliśmy pękniętą szybę. Po przesłaniu reklamacji mailem wraz z załączonymi zdjęciami, dostałem odpowiedź, że szyba pękła z powodu wysokiej temperatury (??!!) i takie uszkodzenie nie jest objęte gwarancją? Już nie wnikam w to jak to ustalili ze zdjęcia, ale nawet gdyby to znaczy że podczas procesu produkcji ktoś spaprał sprawę i dał zbyt ciasną ramę? z tego co czytam właśnie (szukam biegłego w tej sprawie) OKNOSTYL ma problemy z uznawaniem gwarancji. Miły pan na sklepie wygadał się że to prawdopodobnie z powodu zbyt dużej podkładki zamontowanej w fabryce i tym tropem teraz pójdziemy. Jeszcze raz odradzam OKNOSTYL, okna z OKNOSTYLU, dla chętnych zdjęcia na maila.

Może dzięki temu mniej osób się natnie tak jak ja...oczywiście zamierzam walczyć i nie dam się odesłać z kwitkiem w tak oczywistej sprawie ale uważam, że dzielenie się takimi opiniami z innymi jest konieczne - może kogoś "uratuję" :(

"Zmartwie" Cie ale praktycznie wszystkie znane mi karty gwarancyjne zawieraja zapis typu :"pekniecia szyb nie podlegaja gwarancji". A Ty zapoznales/as sie wcześniej z warunkami gwarancji swojego producenta.

ps. Nie uwazam bys kompletnie byl/a w przegranej sytuacji ale forma protestu jest malo etyczna.

Edytowane przez finlandia

"Zmartwie" Cie ale praktycznie wszystkie znane mi karty gwarancyjne zawieraja zapis typu :"pekniecia szyb nie podlegaja gwarancji". A Ty zapoznales/as sie wcześniej z warunkami gwarancji swojego producenta.

ps. Nie uwazam bys kompletnie byl/a w przegranej sytuacji ale forma protestu jest malo etyczna.

Jeżeli uważasz dzielenie się z innymi swoimi doświadczeniami z producentami okien w temacie do tego dedykowanym to nie rozumiem po co jest ten temat wogóle założony? Do tego aby dzielić się tylko pozytywnymi doświadczeniami? oknostyl ewidentnie liczy na to, że klient "da sobie spokój". Jako, że zostałem niejako wywołany do tablicy przytoczę cytat z dokumentu, który odesłali w odpowiedzi:

(...)Z uwagi na wysokoą jakość wytwarzania szkła float [z tym mogę się zgodzić bo szkło wytwarzają profesjonaliści a nie oknostyl], napreżenia własne szkła charekteryzują sie rownomiernością i znikomą wartością wstępną [cokolwiek]. [A teraz uwaga] Jeżeli przy przetwarzaniu w szkle występowały by nierównomierne naprężenia, to nie mogłoby być ono cięte i przetwarzane gdyż, w trakcie procesów produkcyjnych formatki ulegały by pękaniu. [czyt. jeżeli już jakimś cudem udało nam się szybę przeciąć i wsadzić w ramę to ma "być", dalej]

W związku z powyższym [czyli nie na podstawie oględzin, których nigdy nie było!] pęknięcie spowodowane jest [i tutaj uwaga na temat budowy logicznej zdania] WYŁĄCZNIE zewnętrznymi, mechanicznymi badź termicznymi czynnikami [i nareszcie możemy napisać upgragnione] dlatego nie objęte jest gwarancją.

Opinia wstępna szklarzy, z którymi rozmawiałem jest taka: ktoś kto składał to okno "dał ciała" (przypomnę jeszcze kilka razy: oknostyl), prawdopodobne przyczyny (a nie bzdury wypisane przez oknostyl w dokukmencie) to:

-uszkodzenie (wyszczerbienie) szyby przy cięciu w kilku punktach co później skutkuje "połączeniem się tych punktów pęknięciem"

-zbyt ciasno dopasowane dystanse

Jeżeli jest to któreś z powyższych to są to wady ukryte i jako klient nie mogłem o nich wiedzieć w momencie odbioru okna.

Jeżeli ktoś się orientuje jak wygląda procedura komisyjnego(?) rozebrania okna - tzn. w ten sposób bym mógł to solidnie udokumentować i wykorzystać później w sprawie to bardzo proszę o informację, jestem gotów poświęcić swój czas i pieniądze dla dobra nauki i tzw. "sprawiedliwości" ;) Tylko muszę być pewien, że jest to zrobione tak jak trzeba, żeby ewentualna ingerencja nie przekreśliła całej sprawy.

Opisałes swoje doswiadczenia, a ja swoje. Czytam czasem karty gwarancyjne, szczególnie działy "wykluczenie odpowiedzialności". I zdecydowana większość znanych mi Producentów wysłałoby Ci podobną formułkę bo powstała ona nie w fabryce okien a w "Glaspolu".

To jeszcze raz zapytam: przeczytałeś kartę gwarancyjną?

W takich sytuacjach o "sukcesie" decyduje profesjonalnie złożona reklamacja lub dobra wola producenta, a jeszcze częściej sprzedawcy.

Sprawdź te wyceny na PVC bo rzeczywiście rozbieżności są duże, np V82 stoplast za 19 tys zł a Art okna za 25 tys zł, taka różnica nie może występować. Zobacz ilość okien, podziały i zastosowane rozwiązania.

parametry są identyczne dodatkowo STOPLAST odpowiedział mi "Dopłata za ciepły montaż 2208zł brutto"

czyli za 21 tys mam z ciepłym montażem ,a w ARTOKNA 25 tys z normalnym ! jedyna różnica to tak jak napisałem wzmocnienie 2mm stall !

więc wydaje mi się że jest to najlepsza opcja cenowa i jakościowa [ okucia v82 ] bo jak dostałem propozycję V90+ to te współczynniki praktycznie były identyczne ! a w niektórych wypadkach gorsze ! [ co mnie dziwi ]

Edytowane przez Salah

Różnice w cenie mogą wynikać także z różnego wyposażenia okuć. Jedne mogą mieć uboższą wersję, drugie mogą być bardzie rozbudowane np. o większą ilość zaczepów antywyważeniowych, stopniowanie uchyłu, dodatkowe funkcje uchyłu w oknach wieloskrzydłowych itd. Niektóre funkcje są naprawdę fajne i przydatne i warto jest mieć w swoich okna. Okna powinny być nie tylko ciepłe ale także bezpieczne i komfortowe w użytkowaniu.

parametry są identyczne dodatkowo STOPLAST odpowiedział mi "Dopłata za ciepły montaż 2208zł brutto"

czyli za 21 tys mam z ciepłym montażem ,a w ARTOKNA 25 tys z normalnym ! jedyna różnica to tak jak napisałem wzmocnienie 2mm stall !

więc wydaje mi się że jest to najlepsza opcja cenowa i jakościowa [ okucia v82 ] bo jak dostałem propozycję V90+ to te współczynniki praktycznie były identyczne ! a w niektórych wypadkach gorsze ! [ co mnie dziwi ]

Nie rozumiem wycen które wcześniej przytoczyłeś. Różnice są ogromne (nawet 50%) podczas gdy "normalna" rynkowa rozbieżność to zwykle ok 10%. To by sugerowało, że masz policzone różne warianty okien - niekoniecznie to samo jest w wycenie (np. kolor, dodatki itp).

Skąd i po co tam się wzięły dopiski o stali 2mm?

Teoretycznie V90 powinno wychodzić minimalnie lepiej niż V82. Praktycznie - to żadana różnica - tylko na papierze.

prześlij mi na priv wyceny to sprawdzę w wolnym czasie:) taka różnica jest niemożliwa,

a pisanie o stali 2mm to marketing, grubość stali zależy od gabarytów okna oraz koloru

aguso okna mam prawie wszystkie nie otwierane ! i nie sądzę aby jakieś blaszki nabiły 6 tys [ TERAZ 8 TYS ] różnicy ?

finlandia : oto wycena stoplastu I ARTOKNA [ jako mało doświadczony mogę nie widzieć różnic wy pewnie dostrzeżecie ]

stoplast

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a6a961e971.jpg

NA DODATEK ART OKNA NIE WYCENIŁY JEDNEGO OKNA 1550X2400 czyli ich wycena będzie się różnić jeszcze więcej !!!!! 8 tys !!

ART-OKNA - DROGO STRASZNIE !

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a1b0e2229f.jpg

Edytowane przez Salah

aguso okna mam wszystkie nie otwierane ! i nie sądzę aby jakieś blaszki nabiły 6 tys [ TERAZ 8 TYS ] różnicy ?

finlandia : oto wycena stoplastu I ARTOKNA [ jako mało doświadczony mogę nie widzieć różnic wy pewnie dostrzeżecie ]

stoplast

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a6a961e971.jpg

NA DODATEK ART OKNA NIE WYCENIŁY JEDNEGO OKNA 1550X2400 czyli ich wycena będzie się różnić jeszcze więcej !!!!! 8 tys !!

ART-OKNA - DROGO STRASZNIE !

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a1b0e2229f.jpg

nie boisz się takiego okna 2200x2400? ja chciałem FIX 2200x2250 i większość sprzedawców odradzała mi taki wariant mówiąc że będzie takie okno "pracować" a w dodatku przy nasłonecznieniu może pęknąć - oczywiście szyba 6mm przy trójszybowym pakiecie... znajomy ma takie okno i już raz wymieniał uszczelki i mówił że jak delikatnie dotknie tego okna to czuje jak cała szyba "rusza" się. ja wezmę prawdopodobnie z belką przez środek, wiem efekt takiego FIXa stracę, ale przynajmniej będę spał spokojnie...

....Opinia wstępna szklarzy, z którymi rozmawiałem jest taka: ktoś kto składał to okno "dał ciała" (przypomnę jeszcze kilka razy: oknostyl), prawdopodobne przyczyny (a nie bzdury wypisane przez oknostyl w dokukmencie) to:

-uszkodzenie (wyszczerbienie) szyby przy cięciu w kilku punktach co później skutkuje "połączeniem się tych punktów pęknięciem"

-zbyt ciasno dopasowane dystanse.....

mało ci "szklarze" wiedzą, bo gdyby wiedzieli to wiedzieli by także, że z automatu pęknięcia szkła po zamontowaniu okien (gdzie już w kość dostały załadunkiem, transportem, wyładunkiem i montażem) są przez producentów szkła odrzucane.

Ale jeśli już to to ad.1 - winny byłby producent szkła a nie producent okien

ad.2 - za ciasno dopasowane dystanse, wybacz ale uśmiałem się gdyż one muszą być ciasno dopasowane by skrzydło Ci się nie odkształcało

"Tak jak pisze finlandia samoistne pęknięcia szyb nie podlegają wymianie reklamacyjnej": - szyby NIGDY nie pekaja same. MUSI byc jakis impuls zewnetrzny. Wyszczerbienie, stepiony noz przy cieciu, skaleczenie przy skladaniu okna. Za szerokie i wiotkie skrzydlo,

A to jest belkot "Jeżeli przy przetwarzaniu w szkle występowały by nierównomierne naprężenia, to nie mogłoby być ono cięte i przetwarzane gdyż, w trakcie procesów produkcyjnych formatki ulegały by pękaniu." Naprezenia moga zniszczyc szybe juz pocieta, zlozona w szybe zespolona, zamontowana w oknie, uzytkowaną.

nie boisz się takiego okna 2200x2400? ja chciałem FIX 2200x2250 i większość sprzedawców odradzała mi taki wariant mówiąc że będzie takie okno "pracować" a w dodatku przy nasłonecznieniu może pęknąć - oczywiście szyba 6mm przy trójszybowym pakiecie......
jedyny problem z takim przeszkleniem to waga - resztę obaw mozna sobie między bajki włożyć. Szyba w takim fixie to ok 203 kilo i nie jest to rewelacja. Poprzeczka nic Ci nie da, co najwyżej przysporzy kłopotów czysto montażowych - nie każdy wie, że wtedy trzeba rozpierać szybę także góra-dól i podkładki górne w dolnej szybie muszą być w tym samym miejscu co podkładki dolne szyby górnej. A co do ciężaru to co najmniej cztery osoby do przeniesienia i zaszklenia

I pamiętaj jeszcze o jednym, takie przeszklenia powinny być wykonane z szybą bezpieczną, najlepiej hartowaną

Edytowane przez nikt ważny