Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pchełek, wybacz ale troszkę się mijasz z prawdą. Nie dasz ciasno podkładek to po miesiącu okno do regulacji, ekstremalnie do przeszklenia na nowo - dlaczego?

Listwa przyszybowa nie utrzyma skrzydła, elementem konstrukcyjnym okna PVC jest także szyba, ona i jej 'wyparcie' odpowiada za wymiary i przekątne skrzydła, jeśli jest 'wyparka' lekko lub z luzem, okno pod wpływem ciężaru się odkształci. Nawet przy silnym 'wyparciu' szyby często pod podkładkę dostaje się silikon i on z czasem ulega zgnieceniu - ale to nie ma nic do rzeczy jeśli chodzi o pękanie szyb, zwłaszcza "samoistne"

aguso okna mam prawie wszystkie nie otwierane ! i nie sądzę aby jakieś blaszki nabiły 6 tys [ TERAZ 8 TYS ] różnicy ?

finlandia : oto wycena stoplastu I ARTOKNA [ jako mało doświadczony mogę nie widzieć różnic wy pewnie dostrzeżecie ]

stoplast

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a6a961e971.jpg

NA DODATEK ART OKNA NIE WYCENIŁY JEDNEGO OKNA 1550X2400 czyli ich wycena będzie się różnić jeszcze więcej !!!!! 8 tys !!

ART-OKNA - DROGO STRASZNIE !

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a1b0e2229f.jpg

DROBNA ZMIANA :

firma ARTOKNA po doliczeniu brakującego fixu i udzieleniu rabatu + ciepły montaż wyceniła całość na 27 tys

"grubość stali zależy od gabarytów okna oraz koloru" - tak jest w teorii i w dokumentacjach

w realu 99,99 % producentow daje stal 0,75 mm - jest na wage i jak jest ciensza to tansza

Mam w swoim śmietniku parę skrzydeł wymienionych z róznych powodów(włamania,uszkodzenia). Są do pocięcia (odzyskana stal na złom a reszta do kosza) Chcesz sprawdzić jaka jest w nich stal?

Bo ja jeszcze nie spotkałem takiej cienizny jak piszesz, może dlatego że staram się obracać wśród lepszych produktów.

Edytowane przez finlandia

....Bo ja jeszcze nie spotkałem takiej cienizny jak piszesz, może dlatego że staram się obracać wśród lepszych produktów.
I tu masz odpowiedź. Niestety taka stal o jakiej Pchełek pisze się zdarza i gdybym nie zobaczył, nie uwierzyłbym.

Z czym ma się doczynienia już się wie przy wyładunku dlatego okien D... nigdy sprzedawać nie będę, choć reklama w TV nakręciła popyt

jak tak czytam te informacje na temat stali to chyba jednak sobie podaruję te plastiki i kupie zimniejsze aluminium w tej samej cenie !! ale pewnie mocniejsze

dodatkowo otrzymałem taką informację:

Dzień dobry,

W załączniku przesyłam ofertę.

Wyceniłem Panu tylko profil VP70 ponieważ w większości posiada Pan witryny.

Profil pośredni, o którym rozmawialiśmy ma tę samą ramę co VP70, tylko skrzydło grubsze – przy szkleniu stałym nie ma Pan skrzydeł.

czy to jest prawda ?

Edytowane przez Salah

Zastanawia mnie brak cen jednostkowych przy pozycjach 3, 4, 5... Program nie podał ceny więc pewnie są niewykonalne lub bez gwarancji... Konkurencyjna firma wyceniła balkony jako 2 skrzydłowe. Przypadek? W jednej wycenie balkon ma szerokość 1300 a w tańszej 1200...

EDIT:

Teraz jeszcze zauważyłem różnicę w trapezach. Pewnie dom (kąt) się przerobi pod okno?

Edytowane przez bwojtek
Dodano informację.

wedle uznania i finansów, warunków. Gaz to tragiczna ostateczność :)

:jawdrop: Nie ma jak poczytać dobre rady na forum.

bo jak dostałem propozycję V90+ to te współczynniki praktycznie były identyczne ! a w niektórych wypadkach gorsze ! [ co mnie dziwi ]

Też bym się dziwiła.

P.S. O oknach bez gwarancji słyszałam. Nie jeden proponował wykonanie okna PVC o wys. 255 cm na moją odpowiedzialność.

Edytowane przez nicram_aisak

nicram_aisak wnioski z forum każdy wyciąga takie na jakie go stać. ;) Odnośnie ogrzewania mam wiedzę na temat gazu ,węgla i niedługo pompy. Gdybym tylko mógł to w firmie byśmy zmienili ogrzewanie z gazowego na każdy inny :) zresztą sąsiad też :) jak dla mnie gaz ma same wady włącznie z putinem, łupkiem itp. To jest tylko moje odczucie, wiedza i moja kieszeń. Pewnie Ty masz inną wiedze opartą życiowym doświadczeniem i głębszą kieszeń ;)

odnośnie dużych FIXów jeszcze ciekawa sprawa mnie spotkała - OknoPlus z mojej okolicy napisał mi że max szerokość FIXa dla mnie to 2100 przy otworze 2200, cena ok 2700zł po rabatach a inny sprzedawca OknoPlus z Bielska-B nie dość że policzył mi takie okno za 1300zł to jeszcze napisał że bez problemu zrobi mi takie okno do 3200 szerokości.... sprawdziłem jeszcze u innego przedstawiciela OP i to samo max 2100mm szerokości... co do szkła hartowanego zgodzę się warto.

Salah co do gazu - inny dział forum itp. wg mnie ekogroszek do nowego domu to niewypał ,tona dobrego węgla ok 850zł, pompa póki co za droga inwestycja , gaz więc nie jest tragedią, zależy kto co lubi, ja uważam że gaz ma zalety choć troszkę więcej kosztuje.

marnon uwierz mi że to nie są jakieś super mega ogromne fixy że technologia nie pozwala :) od dawna w domkach jednorodzinnych robią znacznie większe :) poprostu firma bez doświadczenia i umiejętności nie podoła :)

co do ogrzewania to właśnie pompa ciepła się najszybciej zwraca porównując do "przyjaznego" gazu :)

http://radiozw.com.pl/files/minigalerie/03042014/0304kadlub02.jpg ot malutki remont po gazie się kłania :)

odnośnie dużych FIXów jeszcze ciekawa sprawa mnie spotkała - OknoPlus z mojej okolicy napisał mi że max szerokość FIXa dla mnie to 2100 przy otworze 2200, cena ok 2700zł po rabatach a inny sprzedawca OknoPlus z Bielska-B nie dość że policzył mi takie okno za 1300zł to jeszcze napisał że bez problemu zrobi mi takie okno do 3200 szerokości.... sprawdziłem jeszcze u innego przedstawiciela OP i to samo max 2100mm szerokości... co do szkła hartowanego zgodzę się warto....

Więc wiesz już który sprzedawca jest "świeży" w branży. Nie wiem jak OP ma skonfigurowany program, ale czasem mniej doskonałe cenniki potrafią puszczać takie kwiatki i do tego jest właśnie potrzebny doświadczony sprzedawca - by od razu nie puszczać takich absurdów. Co więcej - jakby się taki klient wraz ze sprzedawcą uparł i jakimś cudem to wyprodukował, to uważam że ucierpią na tym wszyscy - klient i producent najbardziej.

Dodane:

marnon uwierz mi że to nie są jakieś super mega ogromne fixy że technologia nie pozwala :) od dawna w domkach jednorodzinnych robią znacznie większe :) poprostu firma bez doświadczenia i umiejętności nie podoła :)

Nie zawsze jest to kwestia braku doświadczenia. Czasem wręcz przeciwnie. Ja przy takich fixach mówię wprost i głośno podkreślam że pęknięcia szyb nie są objęte gwarancją, bo taka wymiana trochę później kosztuje. Druga sprawa to kwestia ryzyka pęknięcia w trakcie montażu i ogólnie pojętej logistyki (auto, ludzie itd). To wszystko należałoby przekalkulować i uwzględnić w cenie, a Klient i tak wybierze tam, gdzie uzna to za korzystniejsze dla siebie (pytanie czy sprzedawca jest świadom tego ryzyka czy później nie będzie jazdy jak u UGI)

Edytowane przez finlandia