Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

i to jest właśnie to o czym w życiu bym sobie nie pomyślał, że na etapie stawiania murów będę musiał być myślami daleko do przodu, wykonawca mnie pyta ile będę miał wylewki, jakie drzwi chcę, jakie schody itd itd... to samo tyczy się okien, wylewki planuję 6-7cm , 10cm styropianu + wylewka czyli z płytką 18cm, ogrzewanie podłogowe. więc tak jak piszecie albo podmurówka albo lepsze poszerzenie z pcv... wszystko zależy jak duży to koszt. Edytowane przez marnon

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Za 10cm wzmocnione poszerzenie do V82 zapłaciliśmy 92 zł/mb (z 8% vatem).

Mówisz o poszerzeniu a nie "profilu bazowym"? I może do tego w kolorze, a nie białym?

Właśnie zaglądam do cennika. Pod Vekę u mojego dostawcy jest:

10cm profilu bazowego (białego) ok 65zl brutto (po standardowych rabatach) za metr bieżący

4,3mm - 35zł/mb

Schueco -

profil bazowy 8cm - ok 80zl /mb

4cm - niecałe 30zł

poszerzenie białe - 12cm - niecałe 50zł (jeśli dobrze czytam cennik).

Także - rozpiętość jest duża.

Edytowane przez finlandia
uzupełnienie

W mojej sytuacji okna balkonowe na poszerzenia mam juz zamontowane od dawna. Nikt mnie przed zakupem nie poinformowal o takiej opcji.

Dlatego zachodze teraz w glowe jakie u mnie sa zamontowane? Sa dosyc wysokie i troche sie obawiam co z nimi w przyszlosc moze sie stac?

Edytowane przez Tomaszs131

Mogę polecić firmę Pumar z Ryk.

Zamontowali mi wczoraj okna. W tym Fixa 3mx1,40 oraz HS-a 3.60x.2,30 Wszystko wykonane terminowo i profesjonalnie.

Wrzuć fotki to zobaczymy jak bardzo profesjonalnie:)

Schueco -

profil bazowy 8cm - ok 80zl /mb

4cm - niecałe 30zł

poszerzenie białe - 12cm - niecałe 50zł (jeśli dobrze czytam cennik).

Także - rozpiętość jest duża.

ad.1 - ze wzmocnieniem, występuje tylko białe

ad.2 - bez wzmocnienia, występuje tylko białe

ad.3 - bez wzmocnienia cena białego plus ewentualne dopłaty za kolor 20-40%

przeglądam ostatnie strony, przeglądam i nie mogę nic pasującego do mojej sytuacji znaleźć.

Chcę wymienić 2 okna 1300x1600 + balkonowe 600x2270

mieszkanie w kamienicy 80letniej nie ocieplonej.

Chce coś*taniego (nie najtańszego), co wytrzyma te 8-10 lat. Patrzyłem na Veka Perfectline (5 komór), wychodzi wtedy 2200 za okna (z vatem 8%), a 2850 za okna z montażem.

Trochę tańsze są Ovlo classic - które mają 6 komór i szerszy profil, gwarancja niby tak samo na 5 lat - 1250 okna (vat 8%), z montażem 2100.

O Ovlo jest trochę*opinii, że zalezy jak się*trafi, z jakiej fabryki wyszły.

są jakieś inne na które mogę zwrócić*uwagę, które są dobre i w przyzwoitej cenie?

Nie chcę przepłacać za super energooszczędność skoro budynek nieocieplony + nie chce inwestować w to mieszkanie niewiadomo ile kasy, ale tez nie chcę kupić czegoś*co za 3 lata będzie mieć problem z domykaniem czy coś takiego.

powracam do tematy okien dachowych :/

rozmawiałem z jedną osobą i powiedziała że okna dachowe drewniane są dużo gorsze od plastikowych - czy to jest prawda ?

jeśli tak to jakie WYBRAĆ odpowiedniki :

ROTO Okno WDF R75 H WD 134/140

ROTO Okno WDF R75 K WD z PCV 134/140

ROTO Kołnierz EDR Rx WD 1x1 ZIE 134/140

vs

FAKRO Okno obrotowe FTP-V U3 134x140

FAKRO Kołnierz uszczelniający EZV-P 134x14

FAKRO Izolacja XDK 134x140

FAKRO Okno obrotowe FTU-V U3 134x140

DZIĘKI OGROMNE ZA PORADĘ !!

Zanim napisze ten komentarz do reklamy poprzedzajacej moj post to ta juz pewnie zniknie. Ktos firmujacy sie na spamokracje postaral sie napisac poradnik jak kupowac okna. Zapoznalem sie i ocena jest jedna:stek bzdur opartych na starym

, malo rzetelnym badaniu. Poswiecenie godziny na dowolny temst z forum da wiecej korzysci.

A kto jest producentem tych SI 82? I kto to montuje? Ja bym wybrał Schucco mimo gorszych parametrów termicznych na papierze:)

Awilux dawniej hekaplast od ArtOkna Bielsko-Biała ale czekam też na wycenę firmy Grzomba z Rybnika. Schucko jest tańsze/droższe od Vetrexu ? w sumie miałem już wybrane Vetrex V82 ale po ostatnich wyliczeniach szukam jakiejś tańszej alternatywy...

Edytowane przez marnon