Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Veka Softline 82 i Schueco SI 82 to na oko dwa bardzo podobne produkty. Mam mozliwość wyceny obu i zwykle zbliżona konfiguracja (kolor, podziały, dodatki) wychodzi podobnie - różnica +/- 5%.

A kto jest producentem tych SI 82? I kto to montuje? Ja bym wybrał Schucco mimo gorszych parametrów termicznych na papierze:)

Mozesz to jakos umotywowac? Rowniez wybralbys SI82 w konkurencji z Vetrex-owymi V90+?

Jak wygladaja inne niz Uw paramtery okien Awilux/Schucco ? Strona Awilux-a pozostawia wiele do zyczenia.

unikałbym za szerokiego profili. 90 mm i więcej, przy takim samym wzmocnieniu to jest problem, może nie od razy ale będzie. Pod wpływem słońca gnie się to jak nie wiem co.

A to chyba pierwszy glos o tym... nie przypominam sobie by ktos o tym pisal. I duzo takich pogietych V90+ widziales ?

A to chyba pierwszy glos o tym... nie przypominam sobie by ktos o tym pisal. I duzo takich pogietych V90+ widziales ?

Nie prawda, swego czasu napalilem sie na ten profil, ale jareko skutecznie wybil mi ten pomysl z glowy.

Edytowane przez Tomaszs131

Co do wygięć profili, to również profile 82mm mają takie sytuacje. Jeżeli oszczędza się na stali to takie są skutki.

Ale jak rozumiem oszczedzanie dotyczy konkretnych producentow? Jak pytalem wczesniej - do okien na "slonecznej stronie" dobrze tej stali dołożyć czy po prostu wybrac producenta ktory w standardzie odpowiednio dba o to ?

Bicie piany, powiedziałem czym grozi zastosowanie profila ponad 90 mm i nie ma znaczenia stal która jest tej samej wielkości jak w 80 mm i 70 mm i nawet jak ma lx wysokie dzieją się cuda

Nie piszę tego by dyskredytować jakieś tam producenta karolek uwaga raczej natury ogólnej

Bicie piany moze i tak, ale do tej pory moim faworytem byl V90+.

Powód takiej sytuacji to, moim zdaniem, poszerzanie profilu na bazie wcześniejszych konstrukcji bez przesunięcia wzmocnienia stalowego. Wzmocnienie stalowe jest za daleko od zewnętrznych komór, które przy kiepskiej wentylacji nagrzewają się nadmiernie i ...

Powód "takiej sytuacji" (czyli ewentualne wyginanie się profili) to niestosowanie się producentów okien do wytycznych systemodawców! Jeżeli producent profili podaje, że maksymalna wysokość balkonu z skrzydłem standardowym w kolorze to 2200 to tak ma być. A tymczasem (głównie podrzędne firmy) nie widzą żadnego problemu z wykonaniem takiego balkonu na 2500. A później "to wina systemu" ;)

Witam

bwojtku wybacz ale chyba nikt tutaj nie mówi o takich przypadkach gdzie stolarka została wykona z pogwałceniem wytycznych systemodawców ?

Jak inaczej wytłumaczysz wygięcie dolnej ramy ościeżnicy o dł 700mm i to tylko w części zewnętrznej ? wewnętrzna krawędź ramy jest prosta.

Pozdrawiam

Jak inaczej wytłumaczysz wygięcie dolnej ramy ościeżnicy o dł 700mm i to tylko w części zewnętrznej ? wewnętrzna krawędź ramy jest prosta.

Możliwe opcje to np:

- niewłaściwa stal

- niewłaściwe przykręcanie stali

- brak otworów odprężających

- niewłaściwe szklenie

Pewnie można znaleźć jeszcze inne powody.

Witam

Możliwe opcje to np:

- niewłaściwa stal

- niewłaściwe przykręcanie stali

- brak otworów odprężających

- niewłaściwe szklenie

Pewnie można znaleźć jeszcze inne powody.

bwojtku chyba się nie rozumiemy, nie jestem osobą, która nie ma pojęcia o oknach, coś tam jednak wiem i pierwsze 3 - mogły by mieć wpływ na ramę i owszem - ekspertyza wykazała, że wszystko jest jak być powinno - potwierdzona pisemkiem. Zresztą wszystkie te "niedociągnięcia" cz tyż niepoprawny montaż, który również był brany pod uwagę, powodowałyby wygięcie całej ramy a nie tylko jej zewnętrznej części - tak myślę, no chyba, że jestem w błędzie i ktoś poda racjonalne inne wytłumaczenie.

Co do niewłaściwego szklenie to nie wiem jak by miało to wpłynąć na ramę okna ? okno jest "normalne" otwierane, nie jest to stałoszklenie w ramie.

A rama nadal wygięta i co z tym fantem ?

Pozdrawiam

Co do niewłaściwego szklenie to nie wiem jak by miało to wpłynąć na ramę okna ? okno jest "normalne" otwierane, nie jest to stałoszklenie w ramie.

Nie podałeś wcześniej jaki to typ okna.

Może przynajmniej napisz, w którą stronę jest to wygięcie? Bo skoro wewnątrz jest prosto to trudno mi to sobie wyobrazić :(