Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To są pozytywne wyjątki:) Tylko brak trzeciej uszczelki. Nie patrz tylko na Uw ale również na szczelność. Co Ci po ciepłym oknie jak nie jest do końca szczelne?

Co znaczy ze nie jest do konca szczelne???

Mozesz sprecyzowac co miales na mysli?

bo tak piszac, to sugerujesz ze przez 5komorowe okna co najmniej wieje ;)

Może przewymiarowane? lub stal niezgodna z technologią? a może brak odpowietrzeń profila? Kto je wyprodukował?

Wymiary prawidłowe, a jaka stal w środku tego nie wiem. Odpowietrzenia zrobione w ramach, natomiast nie wyciągałem szyb i nie wiem co jest w skrzydłach, są na pewno na górze i dole otwory odwodnieniowe. Nazwę producenta zachowam dla siebie aż do rozwiązania sprawy.

To są pozytywne wyjątki:) Tylko brak trzeciej uszczelki. Nie patrz tylko na Uw ale również na szczelność. Co Ci po ciepłym oknie jak nie jest do końca szczelne?

W stopce masz napisane - obiektywnie o oknach

I dobrze by było byś się tego trzymał

Nie chodzi o Schuco tylko całokształt Twej wypowiedzi. Inne profile w zabudowie 82 mm nie mające trzeciej uszczelki są nieszczelne?

Herezje rozsiewasz a prosty lud to kupi - cytując klasyka hi hi hi

Tak naprawdę wystarczy jedna, dobrze przylegająca uszczelka by zagwarantować szczelność okna.

Są systemy, gdzie z racji zjawiska zasysania wody przez okno w trakcie deszczu, różnicy ciśnień i temperatura, zewnętrzna uszczelka z założenia nie jest szczelna gdyż wycina się tam jej odcinki by to zjawisko nie występowało (często klienci dziwią się, dlaczego przy zamkniętym oknie pojawia się woda na ramie - to właśnie o tym zjawisku wspominam)

Tak więc miły Panie nie zawsze jest tak obiektywnie w Pana wypowiedziach :)

Zapewne wszystkie posty poparte sa jakas teoria lub praktyka dlatego chetnie poznam jako klient wyjasnienie na temat roznic w szczelnosci okien 5 i 6 komorowych.

Będzie wyjaśnienie, to będzie wiadomo na co zwracać uwagę, bo szczelność jest równie ważna jak Uw.

pozdrawiam

Edytowane przez Piotr_Mr
uzupełnienie

Co do uszczelek moje odczucia są takie. Badaniami nie dysponuję :) tylko logiką. Nie napisałem także, że systemy dwuuszczelkowe są nieszczelne, doczytaj. Zresztą na szczelność wpływ mają jeszcze inne czynniki jak np. odpowiednie okucie okien.

Gdyby było tak jak mówisz (nikt ważny), że jedna uszczelka zagwarantuje szczelność to po co stosować dwie lub trzy jak można byłoby obniżyć koszty i zastosować jedną?

Trzecia uszczelka powoduje także lepszą izolacyjność akustyczną okna. Pozostanę przy swoim zdaniu, a Klienci niech sami sobie decydują.

Wracając jeszcze do stosowania pakietów trzyszybowych w profilach 5 komorowych 70mm to jak masz fix-a w ramie to nie wstawisz pakietu 0.5:(.

Oprócz Cavy Schucco o której piszesz, można jeszcze pakiet 48mm wstawić do Salamandra SL.

Będzie wyjaśnienie, to będzie wiadomo na co zwracać uwagę, bo szczelność jest równie ważna jak Uw.

A co tu wyjaśniać? Niezależnie od ilości komór, uszczelek i czego tam jeszcze uwagę zwracać należy na klasę przepuszczalności powietrza, a jeśli dla porównywanych produktów jest taka sama, to na wartość całkowitego przepływu powietrza oraz całkowitego przepływu powietrza na 1 mb linii stykowej przy danych wartościach ciśnienia.

Panowie , tak jak w temacie szukam dobrych okien ,kolor grafit w pcv ,interesują mnie rozmiary okna fix jakie możliwe jest najszersze okno przy wysokości okna 2,3 oraz jakich wymiarów mają być otwory ,np dla okna 2,3wys szer. 1,8

poza tym poszukuję dobrych okien z dobrymi montażystami w warstwie ocieplenia okolice Płocka mazowieckie

Witam,

Panowie która okna będą lepsze firmy forest trzyszybowe na profilu brugmann, czy ms line trzyszybowe na takim samym profilu, oba w podstawowych wersjach producenta. W ms sa okucia maco a w forest nie wiem. Pytam bo forest wychodzi ok 2kzł taniej ale czy warto doplacać do ms?

A może jakieś inne w podobnej klasie cenowej będą lepsze?

Jestem ze śląska, może kogoś możecie polecić...

Pozdrawiam