Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

To działa w dwie strony, skuchę montażu może przepuścić Producent, aby nie stracić odbiorcy. Wszędzie rozchodzi się o uczciwość wobec Klienta.

Tak, dlatego uuważam że takei jednostronne akcentowanie jakiejś drogi jest reklamą. Myślę że niedługo dowiemy się jakiej firmy:)

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja jestem zdania ze szyba 0,6 do 5-komorówki to dość dobre zestawienie dla normalnego domu. Oczywiście jeśli jest wszystko dobrze zamontowane i spełnia swoje funkcje.

Ja też wybrałem szyby o współczynniku 0,6 okna kupiłem w Stolbud w zeszłym roku. Ze względu na moje ograniczone możliwości finansowe, doradzono mi profile o szerokości 70mm, jednak z cieplejszymi szybami (gość w salonie powiedział, że więcej ciepła z uwagi na powierzchnię traci się przez szybę a nie profile). Przed zakupem, dość mocno się wgłębiłem w temat i rzeczywiście wszyscy podkreślają znaczenie montażu w ścianie - osobiście dopilnowałem tego u siebie (na ile pozwoliła wiedza z netu :).

Okna działają bez zastrzeżeń!

Edytowane przez okn11

A co tu wyjaśniać? Niezależnie od ilości komór, uszczelek i czego tam jeszcze uwagę zwracać należy na klasę przepuszczalności powietrza, a jeśli dla porównywanych produktów jest taka sama, to na wartość całkowitego przepływu powietrza oraz całkowitego przepływu powietrza na 1 mb linii stykowej przy danych wartościach ciśnienia.

Mnie okna potrzebne będą dopiero na wiosnę, ale powoli zaczynam się rozglądać w temacie. Chciałbym żeby były szczelne, ale te klasy, przepływy i linie, to jakaś czarna magia. Jak zapytałem dwóch sprzedawców z Płońska to coś tam mówili o jakichś 3 uszczelkach, jakichś płetwach albo komorach. W sumie nic konkretnego, żadnych wartości. Dużo technicznego bełkotu. Czy ktoś coś na ten temat wie?

Przeglądnięcie tego wątku zwróciło moją uwagę na kwestie bezpieczeństwa w przypadku rozbicia, o czym wcześniej nie myślałem. Przewiduję kilka dużych przeszkleń (np. 2,2 x 2,7m) i nie chciałbym, żeby potencjalne zderzenie szyby z jednym z moich dzieci skończyło się tragicznie.

Przeszukałem wątek, ale nie znalazłem odpowiedzi na poniższe pytania, będę wdzięczny za pomoc:

- które szyby powinny być bezpieczne w przypadku np. drzwi tarasowych (wewnętrzna, wew. + zewnętrzna, wszystkie trzy)?

- który wariant jest wystarczający z punktu widzenia bezpieczeństwa? - hartowane/ klejone/ hartowane+klejone

- od jakiej wielkości warto montować bezpieczne szyby (np. czy warto okno balkonowe 0,9x2,5m)?

Jeśli masz takie obawy to zrob wszystkie okna balkonowe. Haryowac wystarczy te tafle z ktorymi potencjalnie mozesz sie zderzyc. I wg mnie optymaljiej jest hartowac niz stosowac podwojne szklo klejone. To kwestia ceny i wagi okna.

Jeśli masz takie obawy to zrob wszystkie okna balkonowe.

Dobre spostrzeżenie. Obawy mam, ale nie jestem w stanie stwierdzić w jakim stopniu są uzasadnione. Jeśli ryzyka nie ma, to nie chcę dopłacać. Z drugiej strony pojawił się w tym wątku post o dziecku, które mocno ucierpiało w wyniku rozbicia nie-bezpiecznej szyby.

Odnośnie wagi wstawienie szyby 33.1 lub 33.2 zamiast 6mm (o ile to technicznie wykonalne) nie powinno znacząco podnieść wagi. Pozostaje aspekt cenowy, którego jeszcze nie zbadałem.

Edytowane przez Likopen

Mnie okna potrzebne będą dopiero na wiosnę, ale powoli zaczynam się rozglądać w temacie. Chciałbym żeby były szczelne, ale te klasy, przepływy i linie, to jakaś czarna magia. [...] Czy ktoś coś na ten temat wie?

O czarnej magii rodem z Płońska wiem niewiele. Co do oceny szczelności okien PVC, a dokładniej oceny przepuszczalności powietrza może coś więcej wyjaśnią te dwa artykuły:

Okna Passivline PLUS test jakości Pro Quality cz.2 - szczelność

Ocena szczelności okien PVC na podstawie badań ITT

Odnośnie wagi wstawienie szyby 33.1 lub 33.2 zamiast 6mm (o ile to technicznie wykonalne) nie powinno znacząco podnieść wagi. Pozostaje aspekt cenowy, którego jeszcze nie zbadałem.

Szyba 33.1 lub 33.2 ma ograniczoną powierzchnie do 3,35m2

Szyba 6 to już ok 7m2

Alternatywa jest szyba 44.2 z szyba 6mm pośrodku pakietu

Szyba 44.2 / 6 / 44.2 wyjdzie minimalnie drożej jak szyba hartowana obustronnie 6 / 6 / 6

Edytowane przez ClNEK

Okno fix 210×275 jak to jest że jeden twierdzi że nie da się bez belki (Petecki Veka) drugi (Vetrex Veka) nie widzi problemu przy zastosowaniu takiej tafli w jednym kawałku.

A jak to jest w praktyce.

Może być tak, ze dany dealer założył "z głowy" iż tak dużych okien się nie da bo nigdy takich nie robił. Okna tych gabarytów wykonuje ale z pełną gwarancja... na profil

Dobra, no to teraz przyszedł czas na mnie. Oczywiście rzecz jasna jako inwestorka nie znająca się kompletnie na oknach mam wrażenie, że jestem na okrętkę kołowana...dobra ale do szczegółów. Przeczytałam prawie 200 stron tego wątku i powiem szczerze, że nie znalazłam nic a nic na temat okien z szybami p4 i ramami wk2. Byliśmy ratpem w dwóch salonach.

Jedne okna są z drutexu, ale niestety brak jest w wycenie tak cennych informacji jaki zastosowano profil czy okucia. Za to cena bardzo fajna zaledwie 11700brutto z montażem. I już w ogóle się o nich naczytałam, że złe i w ogóle są złe, a w ogóle to nie kupujcie ich bo są złe. No fajne argumenty. Natomiast na tym właśnie forum z tym właśnie wątpiem na którejś tam stronie jakiś forumowicz pisze, że on ta jest zadowolony i nic się nie dzieje z tymi oknami.

Druga wycena to firma Oknoplast - okna z krakowa, tu cena poszybowała trochę w górę, ale za to wiemy, że okna są na profilu veki.

I nie chodzi mi to w ogóle o to, czy okno będzie ciepłe, bo te współczynniki, które podał oknoplast są jak najbardziej w normie, dla całego okna podał 1,0 (nie budujemy domu pasywnego, więc nie będziemy wymagać więcej). Chodzi mi o to czy rama okna z profilem o szer.70mm wytrzyma ciężar szyby p4? Nas najbardziej przeraża to jak ktoś do nas mówi - wiesz okna mamy 2 lata, użytkuję je od roku, a właśnie zobaczyłem/am, że rama mi się w jednym z nich wygięła (a ów użytkownik ma okna 3 szybowe, a ja chcę p4 więc to jakby nie patrzył też 3 szyby i ten sam ciężar).

W salonie babka powiedziała mi bez większej tajemnicy, że takie okna sprzedają może 2 razy w roku. Nie wiem już co o tym sądzić. Wiemy, że te p4 i wk2 tylko w pewnym stopniu "odroczą" czas wejścia, ale to zawsze jakieś "uprzykrzenie życia" dla jakiegoś gnojka, który będzie się chciał dostać do naszej chałupki, a takich w naszej okolicy nie brakuje, bo nie są to potencjalni złodzieje, tylko po prostu jakieś obszczykioski, które chcą zajrzeć z ciekawości i coś tam sobie wynieść.