Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli dobrze pamiętam to O ma właśnie Koncept przebadany na RC2 i pewnie dlatego zaproponowano produkt z papierem a wy się tu doszukujecie zjawisk natury cudacznej...... Zapytać trzeba a nie podejrzewać cholera wie co.

No mnie też się wydaje, że tu nie ma co snuć podejrzeń, zapytali jaki kształt ramy mnie interesuje więc odpowiedziałam, że "kanciaty" i powiedzieli, że ten kształt u nich to KONCEPT

czyli mam wymagać tego oznaczenia TF na dwóch szybach z 3, które będą w oknie? czy tak?

Powinno tak być, jednak w związku z tym, że producenci i sprzedawcy stosują różne "skróty myślowe" i szybko mogą Cię zakręcić to powiem inaczej:

żądaj, aby przy każdym oknie był podany współczynnik przenikania ciepła całego okna (Uw) a oni niech się martwią jak to osiągnąć.

Jeżeli budynek jest z wnioskiem tegorocznym to nie może być Uw wyższe niż 1,3 W/m2*K.

W wycenie z drutexu mam napisane tak:

szyba nr 1 TMP 44.4 - no to ok

ramka dystansowa nr 1 16(ar)stal - mam rozumieć, że to ozn.AR to argon? i ramka stalowa?

szyba nr 2 float4 - czyli szyba 4 mm

okucie MACO - czy to godne polecenia okucie?

Z opisu wynika, że szkło jest p4 z jednej strony, ramka stalowa i szyba 4mm, czyli popularne Ug=1,0-1,1.co nie pozwoli osiągnąć Uw poniżej 1,3 na mniejszych oknach!

Maco to niezłe okucie, ale zależy w jakiej wersji? Mimo, że obie firmy na nim okuwają to wcale nie oznacza, że będzie to takie same okucie. :rolleyes:Po za tym, w Drutexie z samego napisu Maco wcale nie oznacza, że kalkulowano okucia mocniejsze niż w standardzie!

nic natomiast nie ma w tych dwóch fertach (oknoplast i drutex) o ilości grzybów anty - wiem, że o to mam zapytać sprzedawcę, ale jakiej min.ilości grzybków powinnam się spodziewać w takich oknach anty?

Nie zadręczaj się takimi wartościami bo dostaniesz kręćka jak zaczną odpowiadać. Ilość grzybków jest różna a musi być nie mniejsza niż w katalogu systemowym i to wszystko. W podanym wczoraj linku było schemat okna i przykładowa ilość grzybków antywyważeniowych co wcale nie oznacza, że na każdym oknie musi być dokładnie proporcjonalnie mniej lub więcej.

Możesz oczywiście podpytać to sprawdzisz co powiedzą.

W Oknoplaście masz kalkulowane okno atestowane, więc to oznacza, że taka konstrukcja jest odpowiednio wykonana i zamontowana a wcześniej była przebadana! Dodanie do jakiegoś okna szyby P4 i okuć RC2 wcale nie oznacza, że całe okno będzie atestowane w klasie RC2!

no niby półprodukt i tu właśnie mój rozum wariuje, to jak to veka w dwóch różnych firmach może mieć inną "klasę"? - tzn.chodzi mi o to, oknoplast na vece nie musi się "ugiąć", a np. już w innej firmie może? no bo nie bardzo rozumiem, niby półprodukt z tej samej fabryki a w jednym oknie się ugina w drugim nie, to coś tu nie halo

Półproduktem była blacha do karoserii?

U jednego leżąca od roku pod ścianą, zardzewiała, pomalowana pośpiesznie pędzlem przez fachowca na kacu i pozostawiona na powietrzu.

U drugiego pod dachem, wstępnie oszlifowana, położony podkład, oszlifowana na mokro, lakier bazowy, lakier bezbarwny, wszystko wykonane w komorze... Będzie różnica w cenie i trwałości karoserii?

Teraz są 3 szyby, za 2 lata wejdą 4, a później 5? Ludzie nie dajmy się zwariować. To samo było ze styropianem, jak kupowaliśmy - kiedyś ocieplało się 10cm białym i to było ok, później wszedł dalmatyńczyk więc każdy się na niego rzucił i było ok. Następnie wszedł grafit (mówią, że cieplejszy bo ma lepszą lambdę) cieplejszy więc zamówiliśmy 10cm, jak facet usłyszał na składzie, że "tylko" 10cm to mówi do nas - nie za mało? a ja mu na to - Panie był biały 10cm było ok, był dalmatyńczyk 10cm, to biały już be, a teraz jest grafit 10cm to i już dalmatyńczyk 10cm jest be, a jak wejdzie różowy to co grafit już będzie be?

Prawo jest prawem i należy go przestrzegać a pakiety trzyszybowe są chyba najprostszym i najtańszym sposobem aby się do niego dostroić.

Nikt jednak nie nakazuje stosowania 3 czy 5 szyb ani styropianu ponad 10 cm...:cool: Dla okien wymagany Uw ma być nie wyższy od 1,3 i są różne sposoby, aby to osiągnąć, np. zastosować dwie szyby z ciepła ramką, w mniejszych oknach próżniowe albo profile z aerożelem..:yes:

Wklej otrzymane kalkulacje, aby można było więcej napisać w temacie, inaczej będzie to gadka o wszystkim i niczym...

Prawo jest prawem i należy go przestrzegać .................... Dla okien wymagany Uw ma być nie wyższy od 1,3 i są różne sposoby, aby to osiągnąć

Przestrzegać trzeba a różne faktycznie są. Jedna taka poważna firma co do tej pory badała się u Germanów w tym roku przedstawiła dokument ze Zlina. No i przestrzega, poprawiło się o 0,2 dla złożenia 5-komorowego.

.....zapytali jaki kształt ramy mnie interesuje więc odpowiedziałam, że "kanciaty" i powiedzieli, że ten kształt u nich to KONCEPT

Możesz jeszcze u nich wycenić energooszczędnego Winergetica ze skrzydłem klasycznym (Veka Softline 82). Połączysz wówczas wysoką energooszczędność z bezpieczeństwem.

Przestrzegać trzeba a różne faktycznie są. Jedna taka poważna firma co do tej pory badała się u Germanów w tym roku przedstawiła dokument ze Zlina. No i przestrzega, poprawiło się o 0,2 dla złożenia 5-komorowego.

Sam wiesz jaka jest jakość tych badań ze Zlina ;) Płacisz i masz, a naiwny Klient w to wierzy.

Możesz jeszcze u nich wycenić energooszczędnego Winergetica ze skrzydłem klasycznym (Veka Softline 82). Połączysz wówczas wysoką energooszczędność z bezpieczeństwem.

No właśnie taką wycenę też dostaliśmy, cena różniła się niewiele. Ale to już są 4 szyby a nie 3, bo to będzie wyglądało w sposób następujący: szyba4mm+folia x4+szyba 4mm dystans szyba dystans szyba. I teraz pytanie czy ramy wytrzymają taki ciężar? Bo to już będzie spory ciężar, sami przyznacie, czy obie ramki muszą być "ciepłe"? Albo inaczej czy wtedy zaproponują 2 ciepłe ramki czy będę się musiała tego domagać? Bo uw dla całego okna w tej ofercie równe było 1,0

Jeżeli będzie wszystko zgodnie z technologią to tak, a O to dobry producent i możesz być spokojna.

Co do ramek dystansowych to obie ciepłe i zastosuj z ich oferty ramki Warmatec.

Bardzo dziękuję za odpowiedź. w nadchodzącym tygodniu zapewne jeszcze raz nawiedzę pana z oknoplastu i zapytam co i jak.

Dobry wieczór

zmęczona inwestorka prosi o pomoc w wyborze okien:). Dzielnie przeczytałam ponad połowę tego wątku, jednak nie ułatwiło mi to podjęcia decyzji. Wiem już trochę, ale to ciągle za mało, a dach się kończy i muszę w końcu okna zamówić. Mam dość dużo przeszkleń. Na parterze w salonie są trzy okna tarasowe o wymiarach 1.80 x 2.40. Góra ma też trzy okna balkonowe, tyle że wysokość 2.30 przy tej samej szerokości. Okna otwierane. Wymyśliłam sobie, że może na parterze zrobię jedno stałe szklenie, jedno okno w połowie stałe i jedno otwierane w obu skrzydłach . Korci mnie stały słupek, bo już wiem, że stabilizuje konstrukcję.

Waham się pomiędzy oknem termotytanowym MS , a artthermo oknoplusa . Cenowo w zasadzie to samo. Brałam jeszcze pod uwagę okna platinium evolution, które najbardziej mi się podobały, ale mają najgorszy współczynnik u. Nie napisałam jeszcze, że w górnej części okien mają być szprosy, całość obustronnie złoty dąb. Poradzono mi, że o ile zdecyduję się na MS, to mam wziąć z szybami 4mm i ze wzmocnieniem stalowym, nie tym steel pur. Parametry okna wtedy od razu spadają, ale z kolei nie wiem, czy to aż takie istotne w przypadku mojej budowy. Dom jest z wentylacją grawitacyjną. MS nie robi mi jakichkolwiek ograniczeń z uwagi na wysokość tych dolnych okien, te 2,40. Z kolei firma krakowska mi je zrobi, ale z listwą poprzeczną. Ponieważ mają być szprosy, to ta listwa by była na poziomie 50-60 cm od góry i jest dla mnie do zaakceptowania, choć mam świadomość, że wniknie nieco mniej światła.Nie wiem, które okna będą stabilniejsze i mniej narażone na wygięcia. Możecie mi Szanowni Specjaliści pomóc? Na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę?. Może powinnam szukać oferty z szerszym profilem niż Brugmann? Brałam pod uwagę producenta lokalnego , ale u niego możliwa wysokość to 2,30, zatem odpadł. Buduję pod Tarnowskimi Górami. Z góry dziękuję za każdą sugestię :).

Zarówno MS jak i Oknoplus to uznani producenci. Oba produkty o których piszesz są na tym samym profilu, różnica tylko w kształcie skrzydeł okiennych. To już kwestia gustu. W MS nie masz ograniczeń przy tych balkonach ponieważ wklejają szybę do skrzydła i sztywność konstrukcji rośnie.

Główną uwagę zwróć na montaż i popytaj tutaj obu sprzedawców o szczegóły jego wykonania.

Okna kupujesz z pakietem trzyszybowym?

Nani

wlasnie z tego powodu odradzalem Ci Drutex-a

[ATTACH=CONFIG]282971[/ATTACH]

Woooow jakie proste skrzydło ;)

I teraz poprosimy o wypowiedzi speców od okien - co jest tego powodem ?

Moja diagnoza jest następująca: nacisk podkładek szklących na skrzydło powoduje że wykrzywia się profil. Powodem tego może być albo brak stali albo wykonana z puszek od konserw ;)

Zarówno MS jak i Oknoplus to uznani producenci. Oba produkty o których piszesz są na tym samym profilu, różnica tylko w kształcie skrzydeł okiennych. To już kwestia gustu. W MS nie masz ograniczeń przy tych balkonach ponieważ wklejają szybę do skrzydła i sztywność konstrukcji rośnie.

Główną uwagę zwróć na montaż i popytaj tutaj obu sprzedawców o szczegóły jego wykonania.

Okna kupujesz z pakietem trzyszybowym?

Tak , trzy szyby. Tak mi doradzono mimo tej grawitacyjnej

Piszesz o kształcie skrzydeł. Niestety nie pamiętam różnic. Podobają mi się profile bardziej zaokrąglone.

A co odnośnie tego wzmocnienia? Jeśli MS to ze stalowym ( gorsze parametry U ) czy stell pur?

W oknoplusie w tej samej cenie proponowali okucia kryte select. Teraz już wiem, że do wysokości 2,30. Zatem albo w części okien, albo inne. Oferują też comfort ( piszą, że można bezpiecznie wietrzyć).

MS proponuje maco multi matic.

Inna zagwozdka to nawiewniki. Jak o nie pytałam, to patrzyli na mnie jak na ufoludka, że chcę szczelne okna dziurawić.

Co do montażu obydwaj sprzedawcy mają swoje firmy montujące. Montaż zwykły kotwy, piana. Za ciepły każą dopłacić 2300.Jeszcze mi się przypomniało, że Kraków daje 7 lat gwarancji , a MS 5.

I teraz poprosimy o wypowiedzi speców od okien - co jest tego powodem ?

Lubimy ten Drutex, czy też nie na podstawie takiego zdjęcia nie można wypowiadać się na temat ugięć kształtowników!!!. Tak na oko wygląda mi to na skrzydło czynne bez przewiązki drzwi balkonowych z ruchomym słupkiem, a wtedy wyciąganie profila na wysokości klamki to norma i nie ma na to mocnych, a zaradzić dość łatwo, wystarczy pchnąć:-). Pomoże na chwilę, bo kolejne otwarcia znowu spowodują przesunięcie stojaka skrzydła i tak do... śmierci okna lub nabywcy. Mierzenie ugięć skrzydeł okien PVC w pozycji otwartej, to... nieporozumienie. W ten sposób 9 na 10 będzie mniej lub bardziej odkształcone. Póki odkształcenie nie powoduje zmian w szczelności powietrznej lub wodoszczelności albo wartości sił operacyjnych powód do reklamacji raczej estetyczny niż techniczny.

W tytanowym masz skrzydło bardziej wyoblone od środka coś jak w Platinum. Co do wzmocnienia to stealpur jest cieplejsze, jak jest nieduża dopłata to warto.

Okucia kryte select to dobry wybór. MS też ma kryte tyko z dopłatą.

Co do nawiewników to osobiście też jestem przeciwnikiem, ale masz wentylację grawitacyjną więc zgodnie z przepisami nie masz wyjścia;)

Takie lobby. Dobrze użytkując okna można ich uniknąć.

Poproś o namiary na ich realizacje i kontakt do Inwestorów i zweryfikuj kwestie montażowe.

Co do gwarancji Mercedes, BWM, Audi daje 2 lata a Kia 7 lat - to nie jest jak dla mnie argument