Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to chyba dobrze ze zanim kupisz poznasz stan antywlamaniowosci okien. Nie bedziesz zaskoczona po wlamaniu.

Pomysl ze to byly okna przebadane, sprawdzone. A jak sie zachowaja te ktore nie maja zadnych papierow?

No pewnie, że dobrze. Bo pewnie padlibyśmy z mężem ze zdziwienia gdyby firma ubezpieczeniowa powiedziała nam po fakcie, że możemy sobie te okna wsadzić w ..... jak nie mamy na nie papierów. Jedno jest pewne z tych okien anty już się wyleczyliśmy, co nam to da, że opóźnimy wejście do domu o 3 minuty. Jak będą chcieli wejść to i tak to zrobią. Na szczęście czas nas nie goni więc można się zastanowić co wybrać.

rozsądnie zaprojektowany system alarmowy bazujący na czujkach inercyjnych będzie wystarczającym zabezpieczeniem.

I powiem Ci, że to chyba będzie najrozsądniejsza decyzja do tego alarmu jeszcze trzeba będzie dodatkowo zapłacić legalny "haracz" i po sprawie. A jak chcą to niech wchodzą, najwyżej wyniosą sobie telewizor i jakiś stary laptop, bo tylko to będziemy mogli zaoferować złodziejom, a i jeszcze przy każdym oknie powieszę info: "Dom należy do Kota my tylko spłacamy kredyt"

Teraz taki "legalny haracz" to naprawdę marne grosze .

Okablowanie domu już wykończonego to jednak spory kłopot .

I dlatego zapłacimy te marne grosze dla świętego spokoju. Okablowanie nie będzie u nas problemem, dopiero szukamy okien, na razie mamy sso.

Edytowane przez Nani
pomyłka

i cieszę się, że rozsądek zwycięża :) Za "antywłamanniowość" okien dopłacisz tyle ile za dobrze wykonany alarm :) ........

HO, ho! Jakaż diametralna odmiana :rolleyes:Coś się wydarzyło?

Sądzę, iż bez specjalnego wysiłku znalazłbym kilkadzieścia wpisów Kolegi wyjaśniających bezsens stosowania tzw. standardowego okucia czy szyby - czyli bez jakichkolwiek wzmocnień w rodzaju WK2 czy P4.

Okno w klasie RC2 ma opóźnić wejście oprycha o co najmniej 3 minuty, wyposażonego w odpowiednie narzędzia, jednak okno z normalnym okuciem to wjazd na chatę w kilkanaście sekund za pomocą łyżki do opon, niewielkiej łapki czy odpowiednio zagiętego drutu.

Czy warto je stosować?

Okno w klasie RC2 ma opóźnić wejście oprycha o co najmniej 3 minuty,

To ja pójdę jeszcze dalej. Prosty rabuś nie ma prawa w jakikolwiek sposób otworzyć okna w klasie RC2 w ciągu 3 minut. To co pokazujemy mniej więcej od 3:50 na filmie będącym częścią artykułu Okna antywłamaniowe AdamS AS 4000 roundline jest zaledwie próbą wstępną włamania. Z przyczyn oczywistych nie pokażemy badania zasadniczego w którym atak trwa 3 minuty. Jeżeli okno wytrzymuje te 3 minuty w badaniach, gdzie włamanie nie niesie ryzyka, a punktem honoru "sprawcy" jest otwarcie okna, to w rzeczywistości rabuś amator, który nie może pozwolić sobie na podobny poziom hałasu nie przejdzie klasy RC2 i w pół godziny. To oczywiście moje subiektywne odczucie jako uczestnika takich badań. Jak pech sprawi, że trafi się jakiś okienny Kwinto, to... pech.

Kolego :) stary :)

Napisałem że mając do wyboru rozbudowany i rozsądnie zaprojektowany alarm wybrałbym alarm :) - tekst w odpowiedzi na konkretne pytania forumowiczki.

Co nie znaczy, że okna z okuciami WK2 i P4 uważam, dla osób obawiających się o swoje mienie i dobre samopoczucie, dobrym rozwiązaniem.

Jak kiedyś wygram w Lotto to pełen wypas sobie zrobię, a co, ale gdybym miał budować dom z kredytu to wybrałbym na pewno alarm i hartowane szyby wszędzie tam, gdzie okno dochodzi do posadzki

witam wszystkich,

chciałam się poradzić co do wyboru okien, ogólnie mam 19 okien, z czego dwa są po 4m i jedno 3m, mają być plastikowe w kolorze antracyt dwustronnym, dostałąm parę wycen z firm:

drutex iglo5 - 25 tys,

oknoplast koncept - 28 tys,

vetrex - 42 tys,

schuco - 40tys,

dwie ostatnie od razu wykluczyłąm bo mnie na nie nie stać, i pytanie jest czy lepiej wziąć drutex trzyszybowy za 25tys czy oknoplast dwuszybowy za 28 tys? pytam bo tak czytam forum i często o drutexie są gorsze opinie niż oknoplast

witam wszystkich,

chciałam się poradzić co do wyboru okien, ogólnie mam 19 okien, z czego dwa są po 4m i jedno 3m, mają być plastikowe w kolorze antracyt dwustronnym, dostałąm parę wycen z firm:

drutex iglo5 - 25 tys,

oknoplast koncept - 28 tys,

vetrex - 42 tys,

schuco - 40tys,

dwie ostatnie od razu wykluczyłąm bo mnie na nie nie stać, i pytanie jest czy lepiej wziąć drutex trzyszybowy za 25tys czy oknoplast dwuszybowy za 28 tys? pytam bo tak czytam forum i często o drutexie są gorsze opinie niż oknoplast

jeszcze dostałam oferte Profil 6 komorowy niemieckiej firmy Gealan. Okucia także niemieckie Winkhaus activPilot Select na 26,5 tys

w związku z tym, żę się za bardzo na tym nie znam pisałam tym firmom aby wycenili mi okna ciepłe ale nie z najwyższej półki

Ciepłe ale nie z najwyższej półki to pojemna definicja.

Jak widać Drutex wycenił Ci swój najzwyklejszy profil "wzbogacony" o trzecią szybę (pewnie o grubości 3mm). Oknoplast wrzucił okna ciepłe, ale pewnie najzimniejsze ze swojej oferty. Patrząc na ceny z Vetrexu masz pewnie okno V82 lub V90 a z Schueco pewnie profil SI82 (też mają jeszcze wyższe opcje). Tak na marginesie - słowa "okna Schueco" nic nie znaczą, bo może je wyprodukować zarówno uznana, szanująca się firma jak i mały producent walczący wyłącznie najniższą ceną (znam taką firmę, która pewnie dorówna ceną Drutexowi mimo iż sam profil jest droższy). Tak samo z Gelanem (może koledzy pamiętają gdzie się produkuje ten niemiecki profil?).

Witam

Tak samo z Gelanem (może koledzy pamiętają gdzie się produkuje ten niemiecki profil?).

Z Twoich ust taka hmmmm .... złośliwostka ? ;)

To, że u nas jest jeden ze zakładów produkcyjnych - Rzgów - o ile pamiętam, to nie znaczy, że profil do producenta okien nie mógł przyjechać właśnie z Niemiec, teoretycznie ;)

Pozdrawiam

Drutex-a od razu odrzuc. Jest to marka, ktora stac na pilkarzy w reklamach, ale na zkup dobrych profili odpowienio wzmocnionych juz nie.

Patrz post 27480.

Drutex nie kupuje profili tylko sam je tłoczy. Są to tanie okna skierowane do segmentu cenowego. Nie można ich tak całkowicie negować, bo każdy produkt ma swojego nabywcę.

Jak by było z nimi aż tak źle to nie byłoby tylu na nie nabywców a internet "kipiałby" od złych opini niezadowolonych użytkowników na ich temat.

Witam

Z Twoich ust taka hmmmm .... złośliwostka ? ;)

To, że u nas jest jeden ze zakładów produkcyjnych - Rzgów - o ile pamiętam, to nie znaczy, że profil do producenta okien nie mógł przyjechać właśnie z Niemiec, teoretycznie ;)

Pozdrawiam

Zaraz złośliwostka - po prostu szczerze nie pamiętałem gdzie w Polsce mają swój zakład, ale przede wszystkim chciałem uświadomić, że te "niemieckie profile i okucia" niemal wszędzie są takiego samego pochodzenia i to nie jest rzecz, która miałby jakiś wyjątkowy wpływ na oferowane okno.

Tak samo ten niemiecki Winkhauas... to że mają zakład w Lesznie nie czyni go gorszym - z resztą jak widzę ta firma okuciowa jest od lat najwyżej ceniona wśród producentów okien za jakość obsługi.

Witajcie,

Jestem na etapie zamawiania okien. Na placu boju zostały mi dwie firmy wrocławskich dystrybutorów:

- Awilux (dawniej Hekaplast) na schuco corona si82

- avante na deceuninck Forte

Firmy wydają się być ok, jedynie wizualniej bardziej mi pasuje Awilux - cienkie zgrzewy ramy.

Oprócz tego w Awiluxie mają szyby Sunenergy o podwyższonym Lt co w przypadku szyb 6mm w dużych przeszkleniach może "robić różnicę". Co myślicie? :)