Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Obie firmy ok. Forte ma lepsze parametry termiczne.

Możesz poczytać: http://www.oknoekspert.com/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=4&cntnt01returnid=21

Co do Lt to w Forte masz 71% w Sunenergy 74%. różnica niewielka.

Spytaj czy przy szybie 6mm też mają tak dobre Lt.

No i najważniejszy jest montaż. Może dadzą jakieś referencje:) popytaj.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do Lt to w Forte masz 71% w Sunenergy 74%. różnica niewielka..

Występując jako ekspert w roli doradcy byłbym ostrożniejszy w sądach. Wartość Lt jest zmienna. Nie dałbym głowy, że Avante bierze szkło tylko z jednego źródła, a jeśli nawet, to że pakiety zawsze mają stałą wartość Lt. Podobnie z Awilux'em. Niedawno ktoś tu robił aferę, że w umowie miał Lt 70 a dostał 55, czy jakoś tak. Jeśli to dla kupującego ważne trzeba zawsze zapytać. A tak przy okazji ramka ze stali szlachetnej nie jest "pseudo ciepłą ramką". Spełnia wymaganie normowe EN 10077-1, a że są produkty lepsze? Cóż, są.

Szczerze mówiąc obecnie dla mnie ważniejsze jest właśnie Lt. Nie chciałbym mieć wrażenia, że szyba jest ciemna... 3% to niewiele, ale pamiętajmy, że wyznacznikiem jest pakiet dwuszybowy o Lt 80%. Przy szybie 6mm jeszcze to sie pogorszy stąd moje obawy. Jak będe miał wartości podane przez producenta to napisze.

Odnośnie montażu:

Avante - Krysiak,

Awilex - lakbud.

Mało pozytywnych opinii, ale za to brak negatywów :) myślę, że będzie dobrze:)

Aha odnośnie tego cienkiego zgrzewu - spotkałem się z opinią, że producenci się z tego wycofali, bo powodowało to problemy... Spotkaliście się z tym tematem? Jakoś na Awiluxa nie ma negatywów, a oni tak robią....

spotkałem się z opinią, że producenci się z tego wycofali, bo powodowało to problemy

Problemy po stronie producentów w trakcie zgrzewania, bo wychodzą niedoskonałości wymiarowe profili:-). Dla odbiorcy oprócz wrażenia estetycznego nie ma to większego znaczenia czy zgrzew jest standardowy, czy na nitkę.

Problemy po stronie producentów w trakcie zgrzewania, bo wychodzą niedoskonałości wymiarowe profili:-). Dla odbiorcy oprócz wrażenia estetycznego nie ma to większego znaczenia czy zgrzew jest standardowy, czy na nitkę.

Argumentacja była, że jak w zimie profil się kurczył to pękały naroża...

Finlandia dzięki za info:)

Ciekaw jestem czy ktoś z was widział obok siebie standardową szybę i taką sunenergy? Oprócz lepszego Lt ma mieć jaśniejszą barwę. - "stare" szyby z tego co czytałem mogą mieć chyba lekko zielonkawe zabarwienie.

Ciekaw jestem czy ktoś z was widział obok siebie standardową szybę i taką sunenergy? Oprócz lepszego Lt ma mieć jaśniejszą barwę. - "stare" szyby z tego co czytałem mogą mieć chyba lekko zielonkawe zabarwienie.

Ostatnio Oknoplast też promuje szybę o Lt 74% (4XGlass), widziałem w jednym salonie porównanie szyby standardowej właśnie do tej promowanej. Podjedź i zobacz różnicę:). Tylko spytaj o Lt tej standardowej, bo osobiście nie spytałem. Możliwe, że aby różnica wizualna była duża dają do porównania szybę o bardzo kiepskim Lt.

Występując jako ekspert w roli doradcy byłbym ostrożniejszy w sądach. Wartość Lt jest zmienna. Nie dałbym głowy, że Avante bierze szkło tylko z jednego źródła, a jeśli nawet, to że pakiety zawsze mają stałą wartość Lt. Podobnie z Awilux'em. Niedawno ktoś tu robił aferę, że w umowie miał Lt 70 a dostał 55, czy jakoś tak. Jeśli to dla kupującego ważne trzeba zawsze zapytać. A tak przy okazji ramka ze stali szlachetnej nie jest "pseudo ciepłą ramką". Spełnia wymaganie normowe EN 10077-1, a że są produkty lepsze? Cóż, są.

Jeżeli dla Klienta ważny jest współczynnik Lt i jest to jeden z elementów decydujących o wyborze konkretnego produktu to nie może być sytuacji, że deklarowany w umowie parametr jest inny od tego rzeczywiście zastosowanego. Inaczej mamy do czynienia z oszustwem i niezgodnością towaru z umową.

Co do ramki to piszę o ramce stalowej, a nie o ramce ze stali szlachetnej.

Możliwe, że aby różnica wizualna była duża dają do porównania szybę o bardzo kiepskim Lt.

Parametr Lt, to jedno, a ocena ilości światła przedostającego się przez pakiet do wnętrza pomieszczenia, to już coś zupełnie innego. Bez sensu jest porównywanie "przezierności" szkła w salonie okiennym i przenoszenie odniesionego "wrażenia" do konkretnego innego pomieszczenia w konkretnym innym budynku, a to z tej prostej przyczyny, że warunki oceny się zmieniają. Jeśli już ktoś chciałby iść ścieżką organoleptycznych porównań "ilość światła" to porównanie pakietów o różnym Lt musiałoby się dokonywać w tym samym pomieszczeniu i w takich samych warunkach a i to miałoby znaczenie tylko dla tego pomieszczenia i tylko tych warunków.

Kolego - skoro masz być obiektywny w temacie okien to . . . jakie ma znaczenia o ile zgrzew przekracza wymagania ?

Powielanie bzdurnych opinii o tym, że cienki zgrzew jest słaby jest manipulacją mająca na celu zdyskredytowanie tego estetycznego rozwiązania

Dlaczego tak się dzieje? Bo cienki zgrzew wymaga maszyn i dobrej jakości profila a z tym jest w porażającej większości słabo u naszych "producentów"

Reasumując - czy zgrzew tradycyjnie zagarniany (lekkie wgłębienie po nożu zamaskowane korektorem w przypadku okien kolorowych) czy zgrzew nitkowy - okno tak wykonane będzie miało identyczne walory użytkowe

Zgrzew na "nitkę" ma mniejszą wytrzymałość ale dostateczną aby nie pękał. Ja bym go wybrał, bo mi się bardziej podoba. Co do pękania to masz gwarancję producenta,która te kwestie reguluje

W tabeli nr 9 tej analizy jest podana różnica: http://oknotest.pl/aktualnosci-badan...rzanych-narozy

Może jest nieznacznie słabszy, a może to tylko przypadek akurat na tym profllu i na tej zgrzewarce.

Bardziej polemizowałbym z określeniem "dostateczną" bowiem w swoich rozważaniach pomijasz zasadniczy fakt: wymagana nośność dla tego skrzydła 3508 N podana jest dla niezaczyszczonego naroża. Dla niego uśredniony wynik z badań to 4516 N - co daje 30% zapas. Czy to tylko dostatecznie?

A niezależnie od tego, wyniki dla skrzydeł zaczyszczonych (czyli mocno osłabionych) obydwiema metodami były wyższe od tych, które ma spełniać naroże prosto ze zgrzewarki.:)

Kolego - skoro masz być obiektywny w temacie okien to . . . jakie ma znaczenia o ile zgrzew przekracza wymagania ?

Powielanie bzdurnych opinii o tym, że cienki zgrzew jest słaby jest manipulacją mająca na celu zdyskredytowanie tego estetycznego rozwiązania

Dlaczego tak się dzieje?

A to kolega powinien sam sobie odpowiedzieć na własne pytanie, dlaczego tak się dzieje? Nikt tu nie twierdzi, że cienki zgrzew jest słaby, czyli w kolegi pojęciu "gorszy". Zgrzewalność to jedna z badanych cech kształtowników okiennych. Nośność zgrzewu ma być zgodna z wymaganiami normy i tyle. Jest, to dobrze, nie jest, to źle. Ergo cienki zgrzew byłby wtedy "zły" gdyby nie spełniał wymagań normowych. Jeśli je spełnia, to porównywanie nośności pomiędzy rodzajami zgrzewów ma charakter czysto informacyjny, podobnie jak porównywanie dowolnej innej właściwości okna lub kształtownika. Proste (jakże okniarskie) dzielenie od razu na lepsze i gorsze, tanie lub drogie świadczy o nikłej znajomości techniki okiennej. Podziałem wartym uwagi jest kryterium zastosowania. Zgrzew o takiej nośności odpowiada moim oczekiwaniom i jest odpowiedni do przewidywanego zastosowania, czy też nie jest. Okno ze zgrzewem odpowiadającym moim oczekiwaniom technicznym ma cenę odpowiednią do moich możliwości finansowych, czy nie ma. W ten sposób okaże się, że nie ma okien, czy zgrzewów lepszych lub gorszych. Są tylko takie, które w danych okolicznościach można zastosować albo nie można. Kłopot w tym, że wiedza o tym czy można, czy nie można wykracza poza zakres zainteresowań przeciętnego sprzedawcy, więc na okiennym rynku wszystko można tylko dzieli się to na lepsze i gorsze można. :-). Smutne, ale prawdziwe.