Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

A w ogóle istniały kiedyś albo istnieją obecnie ramki dystansowe ze zwykłej stali?!

Tak. Popatrz na poniższe zestawienie, które wyjaśnia o co mi chodziło z tymi ramkami:

Materiał d1 λ1 d2 λ2 ∑ (d·λ) ≤0.007 Ciepła ramka

Aluminium 0.00038 160 0.00038 160 0.12160 -0.1146 NIE

Stal 0.00040 50 0.00040 50 0.04000 -0.0330 NIE

Stal nierdzewna 0.00020 17 0.00020 17 0.00680 +0.0002 TAK

Z zestawienia łatwo można odczytać, że zarówno ramka dystansowa wykonana z aluminium, jak i ramka ze stali zwykłej NIE spełniają podanego w normie kryterium i jako takie NIE mogą być klasyfikowane jako “ramka ciepła”. Dopiero ramki ze stali nierdzewnej o grubości ścianki nie większej niż 0,0002 m (0.2 mm) spełniają graniczny warunek 0,007 [W/K] i mogą być klasyfikowane jako “ciepłe”.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1833

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do zgrzewów:) Nie neguję zgrzewów "nitkowych" wręcz przeciwnie sam bym kupił okna właśnie z takimi, bo są bardziej estetyczne.

Jednak z tego konkretnego badania jakie zostało przeprowadzone (link podawałem wcześniej) wynika że zgrzew tradycyjny ma wyższą nośność naroża niż tzw. "nitkowy". Taki jest fakt. Oczywiście oba spełniają wymagania. Niestety brak jest jakichkolwiek innych badań do których byłby dostęp i bardziej dogłębnie badał tą kwestię.

Tak. Popatrz na poniższe zestawienie, które wyjaśnia o co mi chodziło z tymi ramkami:

Wszystko ok, tylko czy widziałeś kiedyś w szybie ramkę ze stali innej niż nierdzewna? Ja nie. Jeśli intencja była taka jak opisujesz wystarczyło dodać "ze stali innej niż nierdzewna". Wtedy byśmy o tym teraz nie dyskutowali.

HO, ho! Jakaż diametralna odmiana :rolleyes:Coś się wydarzyło?

Sądzę, iż bez specjalnego wysiłku znalazłbym kilkadzieścia wpisów Kolegi wyjaśniających bezsens stosowania tzw. standardowego okucia czy szyby - czyli bez jakichkolwiek wzmocnień w rodzaju WK2 czy P4.

Okno w klasie RC2 ma opóźnić wejście oprycha o co najmniej 3 minuty, wyposażonego w odpowiednie narzędzia, jednak okno z normalnym okuciem to wjazd na chatę w kilkanaście sekund za pomocą łyżki do opon, niewielkiej łapki czy odpowiednio zagiętego drutu.

Czy warto je stosować?

Z P4 ostatecznie zrezygnowaliśmy ze względów "zimna". Niestety U całego okna oscyluje w granicach 1,5. Co do ceny, to nie wiemy dlaczego, ale o dziwo okna z szybami p4 i wk2 są tańsze od 3 szyb !!! Ostatecznie zostaliśmy przy 3 szybach, klamkach z kluczykiem i okuciach wk1. Przy wk2 prawdopodobnie jest lekki problemik z użytkowaniem okien, coś słyszeliśmy już nawet od samych sprzedawców o tym, że takie okna ciężko chodzą, a to zawiasy trzeba często regulować, jest ogólny problem z drzwiami balkonowymi. Dlatego pozostaliśmy ostatecznie przy wk1. Jesteśmy oczywiście świadomi tego, że nie ma takich zabezpieczeń, które powstrzymają złodzieja, to wk1 to raczej dla mojej psychiki, po prostu nigdy nie mieszkałam na parterze i boję się tej przeprowadzki jak diabli, na szczęście do niej jeszcze daleko...

... Jesteśmy oczywiście świadomi tego, że nie ma takich zabezpieczeń, które powstrzymają złodzieja, to wk1 to raczej dla mojej psychiki, po prostu nigdy nie mieszkałam na parterze i boję się tej przeprowadzki jak diabli, na szczęście do niej jeszcze daleko...

...nie martwcie się na zapas :) jakby coś to złodzieja nic nie powstrzyma, w takich przypadkach mówimy tylko o utrudnieniu mu pracy...

Z P4 ostatecznie zrezygnowaliśmy ze względów "zimna". Niestety U całego okna oscyluje w granicach 1,5. Co do ceny, to nie wiemy dlaczego, ale o dziwo okna z szybami p4 i wk2 są tańsze od 3 szyb !!!...

Zwykle sam pakiet 3szybowy jest drozszy od zespolenia jednokomorwego P4.

Prawdodopodobnie jest tak, że "okno antywłamaniowe" były wyceniane na starych, pieciokomorowych profilach a trzyszybowe to w wiekszosci nowe, cieplejsze rozwiazania.

Gdyby do takiego samego okna (profila) włożyć trzy szyby to powinno być tańsze niż P4 (nie mówiąc juz o dodaniu okuć WK2).

Wszystko zależy od ceny jaką otrzymałeś. Jeżeli w tej samej cenie masz okna z lepszym Lt to je wybierz. Jeżeli masz za nie dużo dopłacać to nie warto.

Oczywiście Lt to tylko jeden z elementów opisujących parametry okna i wg mnie nie najważniejszy:)

Na cene jeszcze czekam, ale szczerze to bardziej zależy mi na walorach użytkowych.

3-szyby żeby nie ciągnęło zimno przy dużych przeszkleniach, a nie oszczędność kilku zł (tanie grzanie pompą ciepła).

Z tego co czytałem to problemy z ciemnymi szybami i przebarwieniami dotyczyły pierwszych pakietów dwukomorowych, prawda to? Czy można teraz postawić mały znak równości między pakietem jedno i dwu-komorowym? Nie licząc strat ciepła, a jedynie wspomniane walory użytkowe...

Szanowni,

czy możecie coś powiedzieć o firmach Raven z Komorowa (okna z profili Schuco z Mark-Budu Dziekanów Leśny) oraz Salon MS Okna w Nadarzynie (okna - wiadomo)? Czy warto z nimi rozmawiać - aktualnie chodzi mi o jakość pracy montażystów czy też jakość okien (Mark-bud) - na wybór konkretnego profilu przyjdzie czas nieco później. Dzięki.

Z tego co czytałem to problemy z ciemnymi szybami i przebarwieniami dotyczyły pierwszych pakietów dwukomorowych, prawda to? Czy można teraz postawić mały znak równości między pakietem jedno i dwu-komorowym? Nie licząc strat ciepła, a jedynie wspomniane walory użytkowe...

Zawsze proś o parametry i wpisuj je do podpisywanej umowy. Na rynku występują pakiety o słabym Lt na poziomie 55%, a to już daje różnicę w stosunku do 70-74%.

Generalnie wg mnie patrz na takie cechy okien: Uw, Lt, G, klasę szczelności, wodoszczelność i obciążenie na wiatr. Wszystkie te cechy odczytasz z deklaracji właściwości użytkowych danego produktu. Poproś o nią sprzedawcę. Część firm podaje je na stronach www.

I powtarzam - NAJWAŻNIEJSZY JEST MONTAŻ.

Salon MS Okna w Nadarzynie (okna - wiadomo)? Czy warto z nimi rozmawiać - aktualnie chodzi mi o jakość pracy montażystów .

Też chciałbym usłyszeć opinię o tej firmie dodatkowo poszukuję opinii o ekipach montujących jako przedstawiciele Vetrexu Oknoteka oraz Nowal obie z Warszawy. Macie jakieś zdanie o firmach wyżej wymienionych ?