Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Zadzwoń do Vetrexu, którego dealera polecają:)

I tak zrobiłem w maju, polecili Instal Diament ale niestety podeszli do mnie bez wiary i otrzymałem ofertę na kwotę taką samą jak u innych tyle że ich okna były białe u konkurencji kolor 2 stronny (prawie 90mb okien)

Obecne zrezygnowałem z koloru i oferty są zbliżone tyle że u konkurencji mam HST a w Instal zwykłe.

Nie lubię jak ktoś wysyła ofertę tylko po to by wysłać a nie sprzedać ale kto bogatemu zabroni :)

Może dam im szansę i zaraz wyślę zestawienie stolarki.

Edytowane przez kwasniak

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I tak zrobiłem w maju, polecili Instal Diament ale niestety podeszli do mnie bez wiary i otrzymałem ofertę na kwotę taką samą jak u innych tyle że ich okna były białe u konkurencji kolor 2 stronny (prawie 90mb okien)

Obecne zrezygnowałem z koloru i oferty są zbliżone tyle że u konkurencji mam HST a w Instal zwykłe.

Nie lubię jak ktoś wysyła ofertę tylko po to by wysłać a nie sprzedać ale kto bogatemu zabroni :)

Może dam im szansę i zaraz wyślę zestawienie stolarki.

A może po prostu potrafią właściwie wycenić swoją pracę? Jeżeli szukasz ceny a nie dobrych okien to zainteresuj się firmami z nazwą na "D".

każdy by chciał czuć się dowartościowanym klientem :) ale też nie przesadzajmy. Zapytań bywa kilka dziennie albo i więcej, wykonuje się swoją pracę tzn. wycenia się w oparciu o przesłane materiały i wysyła. Choćby nie wiem jak namawiać klient sam podejmuje decyzję zakupu - i jak to nagminnie bywa, w oparciu o podsumowanie końcowe oferty, często nie czytając co ona zawiera

A może po prostu potrafią właściwie wycenić swoją pracę? Jeżeli szukasz ceny a nie dobrych okien to zainteresuj się firmami z nazwą na "D".

Zostaw te głupio mądre uwagi dla siebie bo jesteś lekko śmieszny i chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Jak napisałem wyżej a niżej potwierdził to nikt ważny zostałem olany i tyle w temacie.

....a niżej potwierdził to nikt ważny zostałem olany i tyle w temacie.
Czy ja napisałem że zostałeś olany ? Dostałeś ofertę i TY decydujesz co dalej. Jesteś zainteresowany - drążysz temat, dopytujesz się, negocjujesz. Nikt na silę Ci nie będzie wciskał towaru - tak myślę

Namolny sprzedawca wywołuje efekt odwrotny od zamierzonego

Czy ja napisałem że zostałeś olany ? Dostałeś ofertę i TY decydujesz co dalej. Jesteś zainteresowany - drążysz temat, dopytujesz się, negocjujesz. Nikt na silę Ci nie będzie

wciskał towaru - tak myślę

Namolny sprzedawca wywołuje efekt odwrotny od zamierzonego

oczywiście że zostałem po prostu ktoś wklepał w program wymiary zapisał i wysłał szkoda tylko że w ofercie nie dopisał że jest to cena surowa bez rabatów które i tak mają z fabryki. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć że pozostałe firmy zrezygnowały z zarobku i okna mi wstawią poniżej kosztów.

Zostaw te głupio mądre uwagi dla siebie bo jesteś lekko śmieszny i chyba masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Jak napisałem wyżej a niżej potwierdził to nikt ważny zostałem olany i tyle w temacie.

Jestem uczestnikiem tego rynku i dodatkowo uważam się za osobę, która potrafi czytać ze zrozumieniem. Jeśli cię rozśmieszyłem, to zaoszczędziłeś na płatnych kanałach TV z programami rozrywkowymi, więc z mojego posta i tak odniosłeś korzyść mimo, że jego przekazu nie zrozumiałeś :(

Edytowane przez bwojtek

Jestem uczestnikiem tego rynku i dodatkowo uważam się za osobę, która potrafi czytać ze zrozumieniem. Jeśli cię rozśmieszyłem,

to zaoszczędziłeś na płatnych kanałach TV z programami rozrywkowymi, więc z mojego posta i tak odniosłeś korzyść mimo, że jego przekazu nie zrozumiałeś :(

Z takim podejściem to dziwne że jeszcze jesteś ale za to masz kolejne dwa posty do tytułu guru forum.

Edytowane przez kwasniak

oczywiście że zostałem po prostu ktoś wklepał w program wymiary zapisał i wysłał szkoda tylko że w ofercie nie dopisał że jest to cena surowa bez rabatów które i tak mają z fabryki. Bo chyba nie chcesz mi powiedzieć że pozostałe firmy zrezygnowały z zarobku i okna mi wstawią poniżej kosztów.

Małe pytanie: konkurecja, to wg Ciebie inni dilerzy tego samego producenta, czy zupełnie inne firmy?

Nie każdy podmiot na tym rynku ma za zadanie dopieszczać klientów, szczególnie w pierwszej wiadomości. Pewnie oczekiwałeś więcej - nie wiem czy dlatego że chcesz wydać 2o tys czy może 35. Np. na mnie nie kwota robi wrażenie, a człowiek. Przy kontakcie wyłącznie mailowym trudno o bliższą relację.

Małe pytanie: konkurecja, to wg Ciebie inni dilerzy tego samego producenta, czy inne firmy?

Nie każdy podmiot na tym rynku ma za zadanie dopieszczać klientów, szczególnie w pierwszej wiadomości. Pewnie

oczekiwałeś więcej - nie wiem czy dlatego że chcesz wydać 2o tys czy może 35. Np. na mnie nie kwota robi wrażenie, a człowiek. Przy kontakcie wyłącznie mailowym trudno o bliższą relację.

No i super że kwoty po 20-30 tyś nie robią na Tobie wrażenia widocznie jesteś bardzo bogatym człowiekiem. Chociaż nie, bogaci dbają o swoje pieniądze.

.

Najlepiej jak w pierwszym kontakcie kijent dostanie informacje.

kochany klijencie mam cię gdzieś jak ci się nie podoba idź do firmy na "D"

Normalnie majstersztyk sprzedaży bo chyba o sprzedaż chodzi mając firmę usługową.

Dla mnie sprawa jest jasna skoro producent na stronie informuje o promocji to firma która ją reprezentuje przedstawia ją w ofercie.

Tak się zastanawiam o co walczycie bo już trzeci z branży stara się udowodnić że to klient ma zabiegać o kupno okien w danej firmie a nie odwrotnie.

Edytowane przez kwasniak

Nie odpowiedziałeś czy "konkurencja" wg Ciebie to diler tej samej firmy czy sprzedawca zupełnie innych okien? Bo tu tkwi klucz do rozwiązania Twojej zagadki. Przy tym co podałeś nie wiadomo, czy faktycznie ktoś CI wysłał gołą ofertę bez uwzględnienia rabatów, czy może to była oferta na okna z najwyższej półki i siłą rzeczy droższa od średniej rynkowej.

Nie znam dobrze produktow MS, ale wygląda że Ms line - z wymienionych produkt to najprostsze okno (no chyba że w standardzie ma to wzmocnienie termiczne?).

Wybrałbym wg możliwości portfela (i gustu) , bo dla przeciętnego użytkownika różnice techniczne nie będą istotne.

Pytanie do ludzi z branży, mając do wyboru okna V90, V82, MS evolution, MS line przyjmując że montaż będzie w każdym przypadku zgodny ze sztuką które z powyższych okien zamontował byś u siebie w domu.

Moja klasyfikacja:

1.Ms Evolution i V90 - zbliżone produkty, w V90 okucia kryte w standardzie, w MS za dopłatą, dolicz i wtedy będą te produkty porównywalne.

2.V82 - uszczelka środkowa na ramie, wg. mnie gorsze rozwiązanie niż w w/w produktach.

3. MsLine - z wymienionych produkt najsłabszy, z wzmocnieniem termicznym termicznie porównywalny, ale dwie uszczelki i wąski, przy dużych przeszkleniach brak możliwości zastosowania szyby 0.5W/m2K.

Moja klasyfsugerując V90 Evolution i V90 - zbliżone produkty, w V90 okucia kryte w standardzie, w MS za dopłatą, dolicz i wtedy będą te produkty porównywalne.

2.V82 - uszczelka środkowa na ramie, wg. mnie gorsze rozwiązanie niż w w/w produktach.

3. MsLine - z wymienionych produkt najsłabszy, z wzmocnieniem termicznym termicznie porównywalny, ale dwie uszczelki i wąski, przy dużych przeszkleniach brak możliwości zastosowania szyby 0.5W/m2K.

Tak jak piszecie wycenę robiłem sugerując się oknem V90 bo one ma "najbogatsze" wyposażenie w standardzie.

Do V82 i okien MS dodałem wszystko co ma V90 i ceny wyszły podobnie nieznacznie na niekorzyść MS

Różnica między V90 a V82 to 800zł ale MS evolution już drożej od V90 o około 1500 i 2500 od V82.

Chyba zostanę przy Vetrexie jak dojdę z nimi do porozumienia co do sposobu montażu HSa na płycie fundamentowej.

Pisząc konkurecja mam na myśli dwa inne podmioty będące przedstawicielem jednego producenta.

Edytowane przez kwasniak

Pisząc konkurecja mam na myśli dwa inne podmioty będące przedstawicielem jednego producenta.

Aha, czyli wszystko jasne. Bo bałem się że porównujesz zupełnie rozbieżne oferty.

Może to kwestia oczywistego błędu (jest sezon a pośpiech nie sprzyja dokładności), a może strategii działania i w osobistym kontakcie się na Ciebie otworzą i dadzą 50% rabatu :D

Wszystko i tak sprowadza się do ceny końcowej. Vetrex swego czasu wprowadził wysokie rabaty właśnie rzędu 50% i wiecej i np. dla mnie wyglądają one bardzo nienaturalnie dlatego podaję cenę która już zawiera wartości po rabatach. Poruszamy się wtedy po punkcikach i każdy z nich jest dla mnie istotny. A że 2 , 3 czy 4% nie wygląda tak imponująco jak 55,5% to inna kwestia.

"uszczelka środkowa na ramie, gorsze rozwiazanie. Co ty bredzisz

"brak możliwości zastosowania szyby 0.5W/m2K" Kolejna brednia

"ale dwie uszczelki" a ile ma byc ????????????

Pchelek nie obraź się :), ale chyba zatrzymałeś się w technice okiennej kilka lat do tyłu. I czytaj ze zrozumieniem.