Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich .Jestem z żoną na etapie wybierania rozmiarów okien do sypialni ,które mają 12-13m2 około .Chcemy okna jednolite bez dzielenia na srodku .Zastanawiamy się czy wybrać 140/140 czy 160/140 cm .... W salonie mamy duże drzwi o długosci 270cm do tego salon jest połaczony z kuchnią gdzie będzie okno 14/140 lub 160/140 i na boku w salonie jeszcze duze okno 230/140cm ... Czy takie duże okno może być jednolite? Czy jest róznica jakaś spora w oknach jednolitych ,a oknach z ramą na środku?

Pytasz o okna jednodzielne (jednoskrzydlowe) i dwuskrzydlowe (tak przynajmniej zrozumialem).

Okno 150x150 bez podzialow jest uwazane za duze i mogace rodzic problemy regulacyjne. Wieksze sa niemal niemozliwe w PCW, przynajmniej otwierane klasycznie (rozwierno-uchylne). Latwiej bedzie juz moze szukac okna wylacznie uchylanego (zawiasy na dole, klamka na gorze), ale tez nie mam pewnosci czy kazda firma je zrobi z gwarancja.

Do tak malej sypialni jak u Was okno 140x140 jest w sam raz (ale to chyba macie przewidziane w projekcie?)

Witam serdecznie moja budowa wkracza w etap zakupu okien.Domek nie duży dach dwuspadowy. Temat nie powiem chyba mnie przerasta natłok informacji ogromny.Wstępnie dostałem wycene od trzech firm które poniżej chciałbym przedstawić ;

Oferta nr 1

System: Typ:blueEVOLUTION Classic

Ramka:ciepła ramka kolor ciemny brąz

Kolor:dwustronna okleina dąb bagienny

Okucie : Siegenia Titan AF

Szyba:4TM/18A/4/18A/4TM-48 mm (Ug=0,5W{m2*K} g=50% Lt=72%

Uszczelka czarna

Wycenie podlega 12 okien z średnim parametrem UW 0,83W

Cena z ciepłym montażem 17382,89

Rolety

System Typ:Entermatic Plus PCV 205 mm

Pancerz Aluprof PA 45 wenge ciemny dąb

Sterowanie :silnik Mobilus z detekcja przeszkód i oblodzenia

Cena 8500zł

Brama Garażowa

Normstahl Smart 42 Trend

Struktura SM:42 mm izolowany panel,powierzchnia o strukturze Brilant

Napęd: Seria Magic 600

Cena 4447,23 zł

Łączna kwota to 29530,12 zł

Oferta nr 2

System :V90 C Vetrex

Rama: V90C

Szyby:Master Therm brąz

Pakiet 4-18-4-18-4

Współczynnik Gn:49%

Współczynnik Lt:70%

Okucia :Roto NT

Profil 6-cio komorowy 90 mm Średni parametr Uw 0,75

Cena za 12 okien 18130,83

Rolety Termolux

Brama garażowa :Novoferm ISO 45

Cena rolet z montażem wraz bramy z montażem to 1074,48 zł

Cena za całość okna rolety brama to 28505,11 zł

Oferta nr 3

System :IGLO ENERGY profil 7 komorowy

pakiet 3 szybowy w pakiecie 2 szyby z powłoką niskoemisyjną współczynnik 0,5 W/m2*K pakiet szybowy o grubości 48 mm

Szyba: 4TMP/18A/4/18A/4TMP

Klamka:Hoppe Secustik

Okucie :Maco

Cena z bramą garażową Wiśniowski z roletami nadstawnymi do zabudowy i ciepłym montażem okien 33200 zł

Bardzo proszę o choć małą pomoc w opisaniu tych ofert będe bardzo wdzięczny za wszystkie opinie

Pozdrawiam

W oknach nr 1 nie wiadomo kto jest producentem okien, bo sam profi l(bluevolution ) mimo iż uznany, to jeszcze nic nie znaczy.

O oknach nr 2 i 3 dużo się można naczytać na tym forum ( o jednej zwykle dobrze, o drugiej najczęściej gorzej).

Istotny jest montaż, więc warto wybrać wykonawcę pod względem jego opinii wynikającej z dotyczasowych prac.

Szanowni,

czy możecie coś powiedzieć o firmach Raven z Komorowa (okna z profili Schuco z Mark-Budu Dziekanów Leśny) oraz Salon MS Okna w Nadarzynie (okna - wiadomo)? Czy warto z nimi rozmawiać - aktualnie chodzi mi o jakość pracy montażystów czy też jakość okien (Mark-bud) - na wybór konkretnego profilu przyjdzie czas nieco później. Dzięki.

Ponawiam pytanie, jakby ktoś coś wiedział a nie rzuciło mu się w oczy:)

Ponadto z innej beczki. Przedstawiciel jednej z firm otóż powiedział mi, że Veka Alphaline ma wadę - komora wypełniona ociepleniem jest za duża, ma tylko dwie płetwy i w związku z tym, w szczególności przy kolorze, po mocnym nagrzaniu potrafi się wygiąć. No i w związku z tym firma odchodzi od tego profilu na rzecz Si82.

Nie bijcie, piszę to co usłyszałem:) A jako, że w tym wątku nie padło złe słowo o Alphaline chciałbym się dowiedzieć czy to tylko radosna twórczość sprzedawcy czy rzeczywiście jest coś na rzeczy.

Ponawiam pytanie, jakby ktoś coś wiedział a nie rzuciło mu się w oczy:)

Ponadto z innej beczki. Przedstawiciel jednej z firm otóż powiedział mi, że Veka Alphaline ma wadę - komora wypełniona ociepleniem jest za duża, ma tylko dwie płetwy i w związku z tym, w szczególności przy kolorze, po mocnym nagrzaniu potrafi się wygiąć. No i w związku z tym firma odchodzi od tego profilu na rzecz Si82.

Nie bijcie, piszę to co usłyszałem:) A jako, że w tym wątku nie padło złe słowo o Alphaline chciałbym się dowiedzieć czy to tylko radosna twórczość sprzedawcy czy rzeczywiście jest coś na rzeczy.

Nie wiem na ile to miarodajne ale montażysta z Nadarzyna na stronie zrzeszenia ma status "sprawdzonego"

http://montaze.info.pl/?

s=montazysci&search_type=1&wojewodztwo=mazowieckie&powiat=&status=2

Też szukam informacji o sprawdzonych firmach ale ciężko jest coś znaleźć a Panowie z branży nie są chętni do oceny kolegów i w cale się im nie dziwię :)

Okno 150x150 bez podzialow jest uwazane za duze i mogace rodzic problemy regulacyjne. Wieksze sa niemal niemozliwe w PCW, przynajmniej otwierane klasycznie (rozwierno-uchylne). Latwiej bedzie juz moze szukac okna wylacznie uchylanego (zawiasy na dole, klamka na gorze), ale tez nie mam pewnosci czy kazda firma je zrobi z gwarancja.

A okno o rozmiarze 180x150 typu fix, bez podziału, szklone w ramie lub w skrzydle jest możliwe do wykonania (PCV) ? Czy też lepiej podzielić na dwa skrzydła ?

Okna nieotwierane prawie nie mają ograniczeń - bardziej już decyduje cena szyby, bo strzelam na oko, ze w oknie Kwasniaka w razie pekniecia wymiana nie zmiesci sie w tysiacu zl a pewnie blizej bedzie 2 tys... a to tylko szyba i ma prawo sie stłuc.

Kwasniak,

nie wiem czy roznica wyjsc powinna, czy moze tylko ktos pomylil sie w wycenie. Ja nie siadam do programu bo trzeba uwzglednic zbyt duzo opcji i latwo o pomylke nie doliczajac jakiegos drobiazgu. Ja w Twojej sytuacji poprosilbym dilera o sprawdzenie ceny w fabryce by przy zamawianiu nie bylo niespodzianki ze trzeba za cos doplacac.. nie wiem jak w tym przypadku zachowalby sie sprzedawca...

Ja od lat w Ostrołęce mam jeden zaufany typ: firma Pijanowski. "Stary" budowlaniec, bardzo rzeczowy, doświadczony i poważny facet. I wiem że moich znajomych tam bym wysłał niezależnie od tego co sprzedaje.

Witajcie. Od dziś mam zamontowane okna i chce mi się płakać, są tak okropne i paskudne, że poczułam się jak stary brzydki człowiek. Wjechałam na budowę i wyjechałam z krzykiem. Okna są z firmy Witraż, trzyszybowe, miały być ramy okrągłe a nie są :bash::bash: klamki są zamontowane jakoś dziwnie nisko, jakby obniżone były:bash:, okna mają jakieś cienkie ramy. Boże o co chodzi,a mój mąż widząc to montował je. Jestem załamana!!!A miało być tak pięknie, ktoś popełnił błąd, tylko jeszcze nie wiem kto. Ktoś coś schrzanił w zamówieniu. I co tu robić?

Na poczatek dokładnie przestudiuj swoją umowę-zamowienie. Jakie okna masz tam wpisane?

Ale przewaliłam sprawę. Już wiem jaka zaszła pomyłka. Oglądając okna chciałam aby listwy były okrągłe tzw round line i miały to być z serii ideal 4000 Round line. Ale mój kochany mąż zażyczył sobie trzyszybowe, a te są z serii ideal 4000 85 mm i nie mogą być z dwóch stron okrągłe i tu nastąpiła pomyłka. Szkoda,że nikt nie powiedział, że trzyszybowe nie mogą być okrągłe całkowicie. A obniżone klamki ponoć to takie ergonomiczne, też nikt nie powiedział. No i poszło zamówienie i takie przyjechały. Żałuję, bo mi się nie podobają, a klamki są straszne( mam 170cm wzrostu) pewnie się przyzwyczaję. Ku przestrodze innym sprawdzajcie każdy najmniejszy szczegół. I pytajcie 100 razy.