Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Ale przewaliłam sprawę. Już wiem jaka zaszła pomyłka. Oglądając okna chciałam aby listwy były okrągłe tzw round line i miały to być z serii ideal 4000 Round line. Ale mój kochany mąż zażyczył sobie trzyszybowe, a te są z serii ideal 4000 85 mm i nie mogą być z dwóch stron okrągłe i tu nastąpiła pomyłka. Szkoda,że nikt nie powiedział, że trzyszybowe nie mogą być okrągłe całkowicie. A obniżone klamki ponoć to takie ergonomiczne, też nikt nie powiedział. No i poszło zamówienie i takie przyjechały. Żałuję, bo mi się nie podobają, a klamki są straszne( mam 170cm wzrostu) pewnie się przyzwyczaję. Ku przestrodze innym sprawdzajcie każdy najmniejszy szczegół. I pytajcie 100 razy.

Czy masz moze WM, jesli tak to po co Ci mozliwosc otwierania okien. W dobie wentylacji mechanicznej otwierac okna bedziesz dwa razy w roku by je umyc.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

chciałabym się jeszcze ostatecznie poradzić w sprawie wyboru okien, co by było lepszym wyborem oknoplast koncept 3-szybowy czy okna adams aluplast as 7000 3-szybowe, różnica w cenie około 2tys na korzyść okien adams

Jeśli podobają ci się okna Adamsa to bierz. Są to dobre okna. System Aluplast też jest dobrym systemem.

Witam ponownie. Troszkę mi się poprzeciągało wszystko :/ i tym oto sposobem dopiero teraz będę zamawiał okna.

http://fotozrzut.pl/zdjecia/a6a961e971.jpg

odnośnie tej wyceny + montaż "ciepły"

o co powinienem zapytać ?

- ile kotew ma poszczególne okno ?

- z jakich materiałów jest robiony ciepły montaż ?

- jakie wzmocnienia stalowe i gdzie są zastosowane ?

mam do dyspozycji jeszcze konkurencyjna wycenę na oknach aluminiowych [ aluprof MB70 H] Ogólna cena większa o 2 tys zl. ,ale na montażu zwykłym.

- czy mb70 hi profile będą mocniejsze od v82 ?

- czy te okna na bazie mb70hi będą znacznie zimniejsze od tych z wyceny V82 ? [ chodzi o praktykę i pieniądze za ogrzewanie ,a nie tylko suche parametry z wycen ]

BARDZO PROSZĘ O SZYBKA POMOC !

.....

- ile kotew ma poszczególne okno ?

- z jakich materiałów jest robiony ciepły montaż ?

- jakie wzmocnienia stalowe i gdzie są zastosowane ? .....

Ilość stosowanych kotew (dybli, śrub) zależy od danego okna i powinna być zgodna z instrukcją montażu Producenta.

Co masz na myśli mówiąc "ciepły montaż" ? montaż warstwowy czy w strefie docieplenia - spytaj o szczegóły swojego Oferenta.

Masz ofertę partnera Vetrexu, a jest to sprawdzony producent, który zastosuje odpowiednie wzmocnienia w konstrukcjach, więc tym się nie przejmuj.

odpowiedź na mije pytanie odnośnie wzmocnień , kotwienia, ciepłego montażu

"Wzmocnienie w ramę Vetrex wstawia 1,5mm zamknięte a w skrzydło 1,8mm wielokrotnie gięte Nasi montażyści są po szkoleniach serwisu Vetrexu i okna montują według zaleceń Veki jak i firmy Vetrex , np.ilośc kotew do witryny 2180x2400 minimum 18 sztuk Do montażu stosujemy piany i taśmy firmy Illbruck (najlepsza marka do ciepłego montażu)"

Ale przewaliłam sprawę. Już wiem jaka zaszła pomyłka. Oglądając okna chciałam aby listwy były okrągłe tzw round line i miały to być z serii ideal 4000 Round line. Ale mój kochany mąż zażyczył sobie trzyszybowe, a te są z serii ideal 4000 85 mm i nie mogą być z dwóch stron okrągłe i tu nastąpiła pomyłka. Szkoda,że nikt nie powiedział, że trzyszybowe nie mogą być okrągłe całkowicie. A obniżone klamki ponoć to takie ergonomiczne, też nikt nie powiedział. No i poszło zamówienie i takie przyjechały. Żałuję, bo mi się nie podobają, a klamki są straszne( mam 170cm wzrostu) pewnie się przyzwyczaję. Ku przestrodze innym sprawdzajcie każdy najmniejszy szczegół. I pytajcie 100 razy.

Wiele okien które są na siłe robione jako trzyszybowe ma ten sam wizualny problem z listwą, bo staje się ona malutka i nie każdemu się musi podobać, a sklepy zwykle mają na ekspozycji okna 2szybowe, to tańsze. Zanim się zamówi okno warto je zobaczyć w faktycznym zestawieniu. Nie ma na ekspozycji a sprzedawca mówi że często je sprzedaje? Może trzeba poprosićby pokazał gdzieś na żywo? TO nie powinien być większy problem.

"Wzmocnienie w ramę Vetrex wstawia 1,5mm zamknięte a w skrzydło 1,8mm wielokrotnie gięte Nasi montażyści są po szkoleniach serwisu Vetrexu i okna montują według zaleceń Veki jak i firmy Vetrex , np.ilośc kotew do witryny 2180x2400 minimum 18 sztuk Do montażu stosujemy piany i taśmy firmy Illbruck (najlepsza marka do ciepłego montażu)"

- czy dzięki takiej odpowiedzi można spać spokojnie ?

Wiele okien które są na siłe robione jako trzyszybowe ma ten sam wizualny problem z listwą, bo staje się ona malutka i nie każdemu się musi podobać, a sklepy zwykle mają na ekspozycji okna 2szybowe, to tańsze. Zanim się zamówi okno warto je zobaczyć w faktycznym zestawieniu. Nie ma na ekspozycji a sprzedawca mówi że często je sprzedaje? Może trzeba poprosićby pokazał gdzieś na żywo? TO nie powinien być większy problem.

Szkoda,że tego nie widziałam wcześniej. Trzy szyby wymyślił małżonek już po opatrzeniu okien w sklepie. No i poszło zamówienie. Fakt na sklepie nie było trzech szyb, sprzedawca też nie namawiał na nie. Więc taka zaszła pomyłka. Niech zatem mój post służy innym,aby byli bardziej rozważni. Ja mam brzydkie wizualnie okna, ale mam nadzieję,że sprawdzą się w swojej funkcji. Pozdrawiam, dzięki Finlandia!

finlandia mam do Ciebie pytanie - czy dalej utrzymujesz, to co napisałeś w tym wątku, link poniżej, o firmie Okno-bud z Przytyka?

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205713-System-Brugmann-AD-czy-Veka-Koncept&highlight=okno+przytyk

Jest, to dla mnie bardzo ważne, bo poważnie przymierzamy się do kupna okien u tego producenta.

Nic się nie zmieniło (może poza tym że znajomy pracuje już u innego producenta). A czas płynie.. Nie wiem co się u nich dzieje, nie jeżdżę już tyle po rynku. Na pocieszenie powiem, że do tej pory nie było tu na nich na forum nic złego :)

Na pocieszenie powiem, że do tej pory nie było tu na nich na forum nic złego :)

No ja się spotkałam tylko z taką opinią o nich, że ktoś tam z naszego miasta zamówił u nich bramę wiśniowskiego 5,5m no i przy większych temperaturach wypacza mu się, ale tłumaczę sobie to w ten sposób, że oni tej bramy nie wyprodukowali tylko ją sprzedali, a to, że ociągali się z wezwaniem serwisu fabrycznego, to już inna bajka.

Witam,

Czy może ktoś pomóc w wyborze firmy z Wrocławia (okolic) , która produkuje/sprzedaje/montuje okna np. na profilu Corona SI 82 lub podobny z veki. Chodzi mi też o doświadczenie w montażu w warstwie ocieplenia na kotwach JB-D ( wiem ,że nie wszyscy potrafią to zrobić).. Okna potrzebuję na cały dom.

I może ktoś z Was ma pomysł jak rozwiązać montaż rolet przy ścianie z silki 18cm i ociepleniu styro 20cm.

Witam,

Czy może ktoś pomóc w wyborze firmy z Wrocławia (okolic) , która produkuje/sprzedaje/montuje okna np. na profilu Corona SI 82 lub podobny z veki. Chodzi mi też o doświadczenie w montażu w warstwie ocieplenia na kotwach JB-D ( wiem ,że nie wszyscy potrafią to zrobić).. Okna potrzebuję na cały dom.

I może ktoś z Was ma pomysł jak rozwiązać montaż rolet przy ścianie z silki 18cm i ociepleniu styro 20cm.

Ja jestem na etapie zbierania ofert, montaż okien również we Wrocławiu, myślę że na początku przyszłego tygodniu powinienem mieć komplet wiadomości, wrzucę zestawienie do swojego dziennika. Montaż na konsolach raczej nie jest jakąś wielką filozofią więc każda firma powinna sobie poradzić, w swoich poszukiwaniach z automatu odrzucam te skrajnie najtańsze i najdroższe bo ich oferty są wręcz kuriozalne, a może sygnalizować że w ślad za mało rzetelną ofertą pójdzie mało rzetelne wykonanie ;) Co do skrzynek to zależy czy już masz wykonaną konstrukcję budynku, rozmiar skrzynki uzależniony jest od wysokości okna, dla okien do wysokości 210cm zazwyczaj wystarczająca jest skrzynka 16,5 x 16,5 cm więc miesząca się w ociepleniu, wariantów montażu jest wiele wrzuć foto lub jakiś rysunek ze swoim otworem okiennym...

....dla okien do wysokości 210cm zazwyczaj wystarczająca jest skrzynka 16,5 x 16,5 cm .....
na wieszakach blaszanych których nie powinno się stosować przy napędzie elektrycznym - to tak celem uzupełnienia a i tak najlepiej najpierw sprawdzić u roleciarzy ;) jaka dla takiej wysokości będzie skrzynka niż później obudzić się z ręką w nocniku