Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Jeżeli okna montujesz w strefie docieplenia i piszesz o roletach do zabudowy to w dociepleniu 200 skrzynek nie zmieścisz.

To właśnie wiem i stad pytanie jak można to rozwiązać? Czy jest sens dopłacać do montażu w ociepleniu a rolety montować skrzynką do wewnatrz? Nadproża mam podniesione o 20 cmw stosunku do wymiaru okien ale nie są cofniete. Niektóre skrzynki będą mialy 18x18 cm doliczając profil ramy ok 8-9 cm to robi się ok 27 cm do tego chociaż 2-3 cm styro i mamy 30cm. I jak to ładnie wykończyć. Nie mam koncepcji.

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

te 2-3 styro nie jest potrzebne na skrzynkę. Wystarczy że naciągną ją klejem i dadzą dwie warstwy siatki. To styro nie pełni żadnej roli.

Masz dwa wyjścia

- albo zwiększyć grubość styropianu - co czasem sie opłaca bo biały, czy dalmatyńczyk jest tańszy od szarego

- albo zwęzić okna i po bokach dodać poszerzenia by cofnąć okno w warstwę muru i później najechać na nie styropianem, także od wewnątrz glif styro wyłożyć - przy takim rozwiązaniu lilniowe straty ciepła będą bliskie zeru i możesz dowolnie kształtować grubość ocieplenia i w tym wypadku nie ma najmniejszego sensu montaż w ociepleniu biorąc pod uwagę minimalizacje strat ciepła

Nadproża mam podniesione o 20 cmw stosunku do wymiaru okien ale nie są cofniete.

Czyli masz otwory przygotowane pod okna z roletami nakładanymi.

Ja osobiście zrezygnowałbym z montażu w warstwie ocieplenia, od góry zastosował poszerzenia pod skrzynkę do rolety do zabudowy i okna zamontował warstwowo licując je z murem.

Witam.

Poszukuję okien do montażu w stan surowy. Rozpatruje oferty: Oknoplast - WInergetic premium; Jocz - Termo; Vetrex - V90+; Alsecco - Kolekcja V bluevolution.

Byłbym bardzo wdzięczny za opinie, lub własne propozycje. Miejsce montażu - Ostrołęka

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

U mojego szwagra miesiąc temu firma Ameco(dealer Vetrex) z Ostrołeki montowała okna Vetrex V90+ z montażem warstwowym w tym jedno HST i wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

Byłem dwa razy z szwagrem u nich w salonie i jako jedyni mają zamontowane HST a salon w naszym regionie prezentuje się najładniej.

Gdybym teraz montował okna wybrałbym ich bo są dokładniej wykonane niż moje Alphaline.

U mojego szwagra miesiąc temu firma Ameco(dealer Vetrex) z Ostrołeki montowała okna Vetrex V90+ z montażem warstwowym w tym jedno HST i wrażenia są jak najbardziej pozytywne.

Byłem dwa razy z szwagrem u nich w salonie i jako jedyni mają zamontowane HST a salon w naszym regionie prezentuje się najładniej.

Gdybym teraz montował okna wybrałbym ich bo są dokładniej wykonane niż moje Alphaline.

Brzmisz jak przedstawiciel Vetrexu ;) no i co chciałbyś ponownie montować, okna czy drzwi bo piszesz o hastach i oknach...

.....każdy podpisał się z imienia i nazwiska to by było ok, na ale anonimowość internetu;)
A niech tam, podpiszę się z imienia i nazwiska, jako zadowolony czytelnik uczestnik tego Forum

Bartolini Bartłomiej

herbu zielona pietruszka

Mamma mia

;)

Sądzisz, że podpis cokolwiek zmieni ? (kto pamięta z jakiego to filmu ? )

Brzmisz jak przedstawiciel Vetrexu ;) no i co chciałbyś ponownie montować, okna czy drzwi bo piszesz o hastach i oknach...

Gdybym był przedstawicielem to bym całą litanie napisał chwalebnych tekstów o każdym drobnym szczególe.

Może jeszcze dopisać Ci imię, nazwisko, profil FB byś sprawdził czy Twoje stwierdzenie pokrywa się z rzeczywistością.

U siebie mam założone okna Alphaline firmy P i jest różnica w wykonaniu jednych i drugich.

Jeśli jest taka potrzeba możemy nawet prywatnie się umówić byś ocenił czy jestem ich przedstawicielem, budowa szwagra jest obok mojego domu więc sam ocenisz swoim fachowym okiem.

Przez okres budowy można dużo sobie uświadomić, więc następnym razem wyślij najpierw prywatną wiadomość do sprawdzenia swoich teorii.

Spokojnie, poza tym to że brzmisz jak przedstawiciel odnosilo się do Twojej nader wielkiej wiedzy. Uznałbym to za komplement. Nie wnikam już w słodkie treści i odżegnuję się od powoływania komisji śledczych. Niech to zrobi zarząd Veki i sobie przeprowadza śledztwa :cool:

Miłego dnia :)

na wieszakach blaszanych których nie powinno się stosować przy napędzie elektrycznym - to tak celem uzupełnienia a i tak najlepiej najpierw sprawdzić u roleciarzy ;) jaka dla takiej wysokości będzie skrzynka niż później obudzić się z ręką w nocniku

O co chodzi z tymi wieszakami ?

Witam ponownie,

Tak czytam poprzednie wpisy na temat firmy Vetrex i już sama nie wiem co mam o nich myśleć. Wczoraj postanowiliśmy z mężem zajrzeć do salonu tej firmy z naszym mieście. Dziewczyna, która przedstawiała nam ofertę powiedziała, że te okna montuje certyfikowana ekipa montażowa - i tu nasze pytanie, co mamy przez to rozumieć? czy jak mi się zepsuje okno od nich, to wtedy producent uzna reklamacje i naprawi czy będzie to typowa spychologia i będą się zasłaniać tym, że montowała to ekipa pośrednika? Proszę wytłumaczcie mi to.

Drugim salonem, który wczoraj nawiedziliśmy był pośrednik okien MS, i tu w ogóle nie wiem co mam sądzić, bo to jakaś farsa, oni chcą sprzedawać okna mając na wystawie 3 okienka pokazowe z tej firmy o wielkości 50x70cm, przecież to jakaś kpina. Jak mam sprawdzić okno np. tarasowe?

Nie no w ogóle u nas w tym zad....łym Radomiu, to nie ma salonów renomowanych firm. Dziś mam dostać wycenę z tego Vetrexu, wrzucę do oceny przez specjalistów, pod koniec tygodnia mamy mieć wycenę z tego MS.

Witam ponownie,

Tak czytam poprzednie wpisy na temat firmy Vetrex i już sama nie wiem co mam o nich myśleć. Wczoraj postanowiliśmy z mężem zajrzeć do salonu tej firmy z naszym mieście. Dziewczyna, która przedstawiała nam ofertę powiedziała, że te okna montuje certyfikowana ekipa montażowa - i tu nasze pytanie, co mamy przez to rozumieć? czy jak mi się zepsuje okno od nich, to wtedy producent uzna reklamacje i naprawi czy będzie to typowa spychologia i będą się zasłaniać tym, że montowała to ekipa pośrednika? Proszę wytłumaczcie mi to.

Drugim salonem, który wczoraj nawiedziliśmy był pośrednik okien MS, i tu w ogóle nie wiem co mam sądzić, bo to jakaś farsa, oni chcą sprzedawać okna mając na wystawie 3 okienka pokazowe z tej firmy o wielkości 50x70cm, przecież to jakaś kpina. Jak mam sprawdzić okno np. tarasowe?

Nie no w ogóle u nas w tym zad....łym Radomiu, to nie ma salonów renomowanych firm. Dziś mam dostać wycenę z tego Vetrexu, wrzucę do oceny przez specjalistów, pod koniec tygodnia mamy mieć wycenę z tego MS.

Jeśli nawet "certyfikowana" firma montażowa zawali montaż to producent i tak nie ponosi winy za coś takiego

oni dają gwarancję na okna a nie ich zamontowanie (chyba że vetrex ma inne układy ale wątpię )

co do wyposażenia salonów to sama sobie musisz odpowiedzieć

Jeśli nawet "certyfikowana" firma montażowa zawali montaż to producent i tak nie ponosi winy za coś takiego

oni dają gwarancję na okna a nie ich zamontowanie (chyba że vetrex ma inne układy ale wątpię )

Czyli mimo tych certyfikatów, papieró, potwierdzeń itp. nie uzyskam w razie "w" pomocy od producenta okien? Przecież to jakaś kpina jest

Witam

Jesteś w błędzie, miałem okazję widzieć reakcję różnych producentów na zastrzeżenia co do montażu i reakcja akurat Vetrexu była wzorowa. Jedna ze spraw była swego czasu opisywana i tutaj.

Co nie zmienia faktu, że jednak producent odpowiada za produkt a nie za usługę jaką jest montaż, aczkolwiek widać bardzo pozytywne zmiany w tym zakresie.

Pozdrawiam