Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie o przygotowanie progu przed zamontowaniem okien tarasowych. Wykonawca zostawił mi po prostu od dołu jednego pustaka porotherm. Firma od okien chce wylany betonowy próg. Co mam zrobić? Czy sensowne byłoby np. zalanie dziur w tych pustakach betonem? Rozumiem, że do czegoś trzeba przytwierdzić te okna a do powietrza trochę ciężko. Zależy mi też bardzo na tym aby okna były maksymalnie ciepłe. To wysokie i duże okna na 240cm wysokości.

Czy mógłby mi ktoś doradzić jakie okna wybrać aby były jak najcieplejsze - ale za rozsądną cenę. Liczę na pomoc.....

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, a jak to sprawdzić? Nie zależy to od konkretnego dystrybutora? Jakiś ogólnych cenników nie widziałem nigdzie.

Wszystko zależy od producenta ile daje rabatu ,dystrybutor może od siebie oczywiście coś dorzucić ale to już raczej małe "oczka"

14% to sporo tym bardziej że zimy nie widać :)

14% to sporo tym bardziej że zimy nie widać :)

Też tak myślę i widzę dwie opcje: albo producent tyle zarabia:) albo w promocji został uwzględniony dodatkowy rabat za wpłatę zaliczki 100%.

Na przykładzie producenta z którym wspołpracuje. Zimowego rabatu jest 5%, ale dodatkowo jest 4% za wpłatę zaliczki, więc na dobrą sprawę 9%.

Tylko że w praktyce 90% klientów i tak u mnie doecydowalo się na tą pełną zaliczkę, więc zyskują tylko 5.. ;(

Tak, tamten Twój post był zauważony, ale jest w złym dziale, bo okniarze raczej się nie znają na dachach i zwyczajnie nie mają wystarczającej wiedzy by Ci kompetentnie odpowiedzieć.

mam do was pytanie finlandia i ok**t zaczynają się zimowe promocje... ja chcę kupić okna zimą z montażem na wiosnę pytanie czy do końca grudnia będą tylko te promocje zimowe ? tak są datowane w ogłoszeniach czy po nowym roku też będzie coś do urwania ? pytam bo nie mam pojęcia czy deskować otwory na zimę teraz czy może zrobić teraz pomiar i skorzystać z tej "zimowej promocji" która się rozpoczęła.

Pomiar możesz zrobić. Otwory przez zimę się /raczej/ nie zmienią..

Zwykle teraz promocje są najwyższe (bo Ci pierwsi czekają tak jakby najdłużej). Chyba w ub.r. jedna z firm zmniejszyła rabat już od grudnia, inne niemal na pewno zabiorą oczka w styczniu czy lutym. Wszystko zależy od zimy i warunków makroekonomicznych. Na dziś nie widać zapowiedzi na jakieś niespodziewane podwyżki, ale za to nigdy nikt głowy nie da.

pod koniec grudnia kończą się wszelkie promocje

Obłożenie produkcji zimą zagwarantowane więc dlaczego miałyby trwać dłużej ?

Od producenta z którym współpracuję "promocja zimowa" zmienia wartość z 30 listopada o dwa oczka by wyzerować się w sylwestra

Chcesz zapłacić najmniej - nie zwlekaj

Edytowane przez nikt ważny

mam do was pytanie finlandia i ok**t zaczynają się zimowe promocje... ja chcę kupić okna zimą z montażem na wiosnę pytanie czy do końca grudnia będą tylko te promocje zimowe ? tak są datowane w ogłoszeniach czy po nowym roku też będzie coś do urwania ? pytam bo nie mam pojęcia czy deskować otwory na zimę teraz czy może zrobić teraz pomiar i skorzystać z tej "zimowej promocji" która się rozpoczęła.

Promocje zależą od polityki Producenta. Ta z Oknoplastu jest malejąca, tzn najwyższy rabat jest teraz, jak wyczerpią moce produkcyjne na styczeń wówczas rabat na okna produkowane w lutym jest mniejszy (przynajmniej takie mam informacje).

W wielu firmach jeszcze nie rozpoczęła się promocja, a jak będzie tego nie wie nikt:)

dziękuję za podpowiedzi... oczywiście liczy się cena końcowa bo w sierpniu przymierzałem się do zakupu okien i robiłem wstępne wyceny ale bez pomiaru i będę miał punkt odniesienia... przy tamtych wycenach zdarzały się rabaty 60% w ofercie, średnio zawsze było 40%... jedynie oknoplus dawał poniżej 40% choć tak jak piszecie cena ostateczna była zbliżona... dalej mam dylemat odnośnie okna tarasowego : 3000x2250 : HST czy DuoPort Pas czyli nie uchylna przesuwka... przy 3 szybach swojej wadze HST będzie lepszym rozwiązaniem pewnie tylko ok 5tyś droższym.

nawet się nie zastanawiaj, tylko HS

Przypomina mi się historia dwu braci, obaj u mnie zamawiali okna do segmentów jakie remontowali

Wymiary identyczne, jeden wziął PSK a drugi po roku HSa

Jak ten pierwszy zobaczył powiedział - ale głupi byłem że oszczędziłem 6 tyś

Wnioski wyciągnij sam