Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dobra mam już ostateczne oferty po pomiarach na budowie z zimowymi rabatami. Na placu boju pozostał Vetrex V82 kontra MS evolution cena praktycznie taka sama nieznacznie tańszy Vetrex .

Po zsumowaniu Uw okien średnia to Vetrex 0,84, MS evolution 0,91 .

Będzie też HS i tu dla mnie jest ważne który system jest mniej awaryjny Veka Slide (szyby 6mm) czy MS Patio (szyby 4mm) z tymi szybami to nie wiem czy nie polecieli w kulki rozmiar okna po pomiarze to 372/229 :eek:

Z różnic jeszcze wyłapałem ze większość szklenia to

Vetrex 4-18-4-18-4 U=0.5 EN673, ciepła ramka Master Therm Biała

MS 4T/16Ar/4/16Ar/4T u=0.5 Brak kolorowej ramki podobno ciepła jest w standardzie tyle że srebrna.

przykładowe wyceny tych samych okien

VETREX

http://i.imgur.com/RM4iIlI.jpg

http://i.imgur.com/0XF4fmA.jpg

MS

http://i.imgur.com/JLDg7Gr.jpg

Które wybrać bo mam już dość i chcę mieć już to za sobą :)

Edytowane przez kwasniak

Kwasniak wielokrotnie w tym watku bylo mowione, ze przy tak duzej powierzchni przeszklenia szyba musi miec 6mm grubosci. Stad nizsza cena MS-a.

Popros o korekte grubosci to cena bedzie napewno wyzsza.

Szyba 6mm to koszt ok 80zł/m2 więc w tym wypadku cena wzrasta o 650zł. Różnica między wycena mi na gotowo to ok 1300zł.

Bardziej mnie interesuje czy profil MS 93mm jest na tyle lepszy że opłaca się dopłacać tą kwotę. Tym bardziej że 3/4 to fix w ramie.

Cały czas mam wrażenie ( nie chodzi o cenę) że jednak V82 powinienem wybrać :)

Może ludziki z branży coś pomogą.

Edytowane przez kwasniak

zamiast tak optymistycznie samemu liczyć poproś o wycenę dużych przeszkleń >3,0-3,5 mkw w 6 mm. Możesz się w swych wyliczeniach oszukać

Subiektywnie uważam, że profil ok 80 mm będzie lepszym wyborem jak 90 i więcej

Przecież napisałem że tylko jedno okno wyceniono na 4 mm i jest to HS z MS, Vetrex wycenił wszystko na 6mm jak na rysunku wyżej.

A cenę 80złm2 za dopłatę do 6mm otrzymałem w salonie MS.

A możesz tak w paru zdaniach dlaczego 80 mm.

Dlaczego w szerszy profil dają węższe pakiety ?

Edytowane przez kwasniak

Przecież napisałem że tylko jedno okno wyceniono na 4 mm i jest to HS z MS, Vetrex wycenił wszystko na 6mm jak na rysunku wyżej.

A cenę 80złm2 za dopłatę do 6mm otrzymałem w salonie MS.

A możesz tak w paru zdaniach dlaczego 80 mm.

Dlaczego w szerszy profil dają węższe pakiety ?

Kwaśniak, moim zdaniem to obydwaj powinni podrasować te przykładowe kalkulacje, żeby rozsądniej wyglądały:

np. Vetrex

- poz 10- dlaczego pakiet ma 42 mm skoro w innych fixach 48 mm? Przecież jest przez to dużo zimniejszy... może jakieś uwarunkowania "wewnętrzne" ?

- poz.8- nie znam statyki wzmocnienia słupka, ale mniemam, że może być zbyt wiotki dla wykonania w jednej ramie. Może nalezy go podzielić łącznikiem statycznym...

MS

- dlaczego szyby 4 mm w poz. 4 (środkowa) i 5 ? chyba że kalkulowali hartowane.

tak rozumiem , myślałem że ktoś się trafi z taką wiedzą [ obróbka okna dachowego ] Dziś ma być "PAN" z ROTO i zobaczymy co powie

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232182-Okna-dachowe-MONTA%C5%BB-ocena-i-opinie-!&p=6672690#post6672690

finlandia

Tak, tamten Twój post był zauważony, ale jest w złym dziale, bo okniarze raczej się nie znają na dachach i zwyczajnie nie mają wystarczającej wiedzy by Ci kompetentnie odpowiedzieć.

Edytowane przez Salah

"tylko" użyłem nie do pieniędzy , ale mniejsza z tym zakręciłem. HS zostanie, jedynie całość rozważę pomiędzy OknoPlus, Vetrex V82, Schuco SI82 classic od awilux;a i czekam na wycenę MS... orientujecie się jakiego producenta rolet zewnętrznych ma MS? czy sami produkują?

MS produkuje rolety ale nie każdy sprzedawca musi je sprzedawać , więc to musisz sprawdzić jakiego producenta rolety ci liczą.

HS wyjdzie najtaniej w Awiluxie chyba że coś się zmieniło :)

Pozdrawiam

mam podobne zdanie :)

Za ramki 800zł dopłaty.

Dostałem odpowiedź Vetrexu co do pakietu w dużych szkleniach

"zastosowany pakietu 0,7 wynika z błędu programu w rzeczywistości będzie to 0,6 cena bez zmian co zostanie uwzględnione w umowie"

A może jest ktoś z forumowych speców zainteresowany wstawieniem okien, drzwi Wikęd oraz bramy Wiśniowski budowa w okolicach Nadarzyna. Jak tak to pisać na PW, mogę podesłać zestawienie po pomiarach, montaż hst na płycie. Poszukuję okien o parametrach jak wyżej. Tylko jak ktoś chętny to proszę się spieszyć bo do soboty chcę podpisać umowę.

Edytowane przez kwasniak

bez ciepłych ramek bym nie brał .

dlaczego musisz do soboty ? zima idzie montaż i tak na wiosnę :)

Bo chcę je jak najszybciej zamontować żeby prowadzić prace środku może pogoda pozwoli na montaż w styczniu.

A po drugie mam już dość tych okien.

Edytowane przez kwasniak

Bo chcę je jak najszybciej zamontować żeby prowadzić prace środku może pogoda pozwoli na montaż w styczniu.

A po drugie mam już dość tych wyborów okien.

Troche pozno sie za to wziales. W zimie raczej okien sie nie montuje, po za tym firmy maja swoja liste montazy na przyszly rok. Nie jestem pewny czy uda Ci sie kogos z niej wypchnac?

Tak zawsze jest pod koniec roku. Wybiera się dostawcę miesiącami, jak już się wybierze kilku dobrych to na FM roztrząsa się ,który lepszy, jakby to było aż tak ważne.

Na pewnym poziomie cen masz niewielkie różnice między profilami, a gra o 0,001 na Uw okna to jakaś aberracja. Tak samo jak chorym dla mnie jest walka o każdą stówkę

Choćby dziś, montują 5 metrowego HSa, stawiają na styrodurze przygotowanym przez Inwestora, wszystkie okna do podłogi na cegłach.

Pytam się

- Qźwa, co to jest ?

- A bo klientowi nie chciało się wydać 700 zł na poszerzenia by było dobrze

- A chociaż masz to spisane

- Oczywiście bo później będzie wciskał kit, że to my tak zrobiliśmy

I później wybiera się okna ale nie ma się zielonego pojęcia o montażystach i tak jak widziałem i kilka razy nadzorowałem montaż (na szczęście dla klienta) najlepsze okna są g... warte bo montaż schrzaniony maksymalnie

I w ostatniej chwili, kiedy już właściwie nie powinno się montować lamet, płacz i poganianie - już, teraz, natychmiast

Ale co tam - Wasze okna, Wasza kasa i mnie nic do tego

Tylko kolego kwaśniak, nie płakać tu na wiosnę, że coś się spieprzyło

Samo ? nawet samemu w ciążę nie da rady zajść, to nie Seksmisja

Edytowane przez nikt ważny
literówka

nikt ważny dobrze piszesz... szczera prawda. Ja trochę muszę ze znajomymi walczyć co budowali lub budują odnośnie okien że wybrałem sporo droższy montaż, poszerzenia pod każde okna balkonowe i hs i dostawce nie z okolicy jak wszyscy biorą bo po co przepłacać jak ktoś tam daje sporo taniej, a widząc jak te sporo taniej jest zamontowane aż mnie ciarki przechodzą, okna balkonowe i psk wiszą w powietrzu a na środku jedynie cegła... koledze zamontowali przesówkę z klamką otwieraną od zewnątrz ! pomiar zrobili tak niedokładnie że pod jednym oknem balkonowym musiał zamiast 10cm styro weszło jedynie 4cm... szkoda gadać, dzwonię do sprzedawcy bo mi się natrętnie na budowę wbija że ma najtańsze okna w okolicy, odbiera i słyszę przez kilka sek jak rozmawia z kumplem :"kur...a" coś tam, po czym orientuje się że odebrał mój telefon... no i veka alphaline reklamują jako mercedes wśród okien lepszych nie ma i to za cenę całości 8 tyś mniej niż u konkurencji... zdrowy rozsądek przede wszystkim ale ciężko niektórym wyjaśnić że warto wybrać kogoś kto ma profesjonalne podejście do tematu i niestety troszkę drożej to kosztuje... niska cena nie bierze się z super okazji, a jedynie naiwności inwestora... takie moje zdanie.

Nie rozumiem o co Wam chodzi dach skończony raptem dwa tygodnie temu więc co w tym dziwnego że teraz chcę okna.

A o montażu na płycie i jego sposobach piszę i pytam od czterech miesięcy

Nie moja wina że poziom firm budowlanych jest mierny. I jest to na każdym etapie trzeba samemu ich sprawdzać i pilnować żeby było robione z wytycznymi producenta.

Uważam że jak idę z daną sprawą do firmy zajmującej się tematem to powinienem dostać gotowe rozwiązania a nie ja szukam w necie i muszę im zanosić rozwiązanie które dostałem np od Was.

Tym bardziej że nie zgłaszałem się do Bronka tylko do oficjalnych przedstawicieli producentów.

A może inaczej ci co siedzą w biurze powini częściej jeździć na montarze i szkolenia bo na pomiarach rozmowa z majstrem już była bardziej konkretna.

Piszecie że najważniejszy montaż a niby jak mam zweryfikować która firma jest profesjonalna i nie w gadce a w praktyce.

A więc zadam pytanie co wiecie o firmie

OKNOTEKA z wesołej bo salon Vetrexa mają ładny, okna w całości nie trójkąciki nawet HSa 4m mają na wystawce na ścianie demo różnych sposobów montażu między innymi w warstwie ocieplenia oraz 3 warstwowy. Można pooglądać dotknąć, otworzyć, zamknąć

Gość na budowie sprawiał wrażenie że wie co mówi. Sami zaproponowali że trzeba wizję na budowie zrobić bez narzekania że to koszta, daleko przyjechali i to w sobotę.

Na pierwszy rzut oka profesjonalne podejście a jak będzie mam nadzieję że dobrze :) bo prawdopodobnie to oni będą wykonawcami montażu stolarki zewnętrznej włącznie z drzwiami i bramą garażową.

I tyle co mogę stwierdzić o fachowości danej firmy.