Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

O nic na nie chodzi.

Dach skończony ile ? dwa tygodnie temu ? To na co czekasz od dwu tygodni ?

Albo inaczej, na co czekasz od chwili kiedy można mierzyć otwory ?

Na to, że w ciągu tygodnia Ci okna wyprodukują ?

Mierzyć można jak już są otwory a metod na sprawdzenie firmy jest wiele - choćby poprosić o referencje z najbliższej okolicy, poprosić o telefon do obsłużonego klienta, zadzwonić, porozmawiać zamiast siedzieć w sieci i szukać gruszek na wierzbie

Internet większość z nas pozbawił myślenia i przede wszystkim realnego kontaktu z otaczającym światem. Głupiejemy zamiast być mądrzejszym.

Pomijam już fakt że w sieci tyle głupot się naczytasz jak choćby tutaj. Wypowiadają się ludzie nie mający żadnego lub prawie żadnego doświadczenia i wiedzy, i wygłaszają swoje teorie jako jedynie słuszną prawdę. Choćby niejaki Simon Templer w wątku o montażu w ociepleniu

Salon nie musi mieć nawet jednego okna by je "pomacać" ważne by w środku był ktoś kto zna się na rzeczy i potrafił nie tylko doradzić jakie okna w konkretnej sytuacji zastosować i umieć odpowiedzieć na każde wasze pytanie - a że większość z Was patrzy tylko na opakowanie - cóż, to nie mój problem

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O nic na nie chodzi.

Dach skończony ile ? dwa tygodnie temu ? To na co czekasz od dwu tygodni ?

Albo inaczej, na co czekasz od chwili kiedy można mierzyć otwory ?

Na to, że w ciągu tygodnia Ci okna wyprodukują ?

Mierzyć można jak już są otwory a metod na sprawdzenie firmy jest wiele - choćby poprosić o referencje z najbliższej okolicy, poprosić o telefon do obsłużonego klienta, zadzwonić, porozmawiać zamiast siedzieć w sieci i szukać gruszek na wierzbie

Internet większość z nas pozbawił myślenia i przede wszystkim realnego kontaktu z otaczającym światem. Głupiejemy zamiast być mądrzejszym.

Pomijam już fakt że w sieci tyle głupot się naczytasz jak choćby tutaj. Wypowiadają się ludzie nie mający żadnego lub prawie żadnego doświadczenia i wiedzy, i wygłaszają swoje teorie jako jedynie słuszną prawdę. Choćby niejaki Simon Templer w wątku o montażu w ociepleniu

Salon nie musi mieć nawet jednego okna by je "pomacać" ważne by w środku był ktoś kto zna się na rzeczy i potrafił nie tylko doradzić jakie okna w konkretnej sytuacji zastosować i umieć odpowiedzieć na każde wasze pytanie - a że większość z Was patrzy tylko na opakowanie - cóż, to nie mój problem

Szkoda słów nie czytasz co napisałem od czterech miesięcy czyli jeszcze nie miałem projektu płyty byłem w salonach w celu ustalenia szczegółów technicznych i co z tego skoro jakiś matoł dał złe wytyczne, kiedy się zorientowałem zacząłem szukać rozwiązania bo oczywiście ten matoł się wyparł i olał wszystko. Firmy boją się podjąć wyzwania wolą postawić okno jak najmniejszym ryzykiem a jak coś odbiega od schematu to od razu jest problem.

Sprzedają okna energooszczędne a nawet pasywne a jak mówiłem o płycie fundamentowej w szalunku traconym z ogrzewaniem gdzie nie będzie już wylewki to patrzyli na mnie jak na kosmite a chyba żeby wstawiać takie okna to trzeba mieć wszystko energooszczędne zaczynając od fundamentów bo inaczej nie widzę sensu.

Ciekawe czy samochód też kupujesz na podstawie opisu bez oglądania.

Co do porad na tym forum mam dystans i staram się brać tylko te pod uwagę które wypowiadają osoby związane z branżą.

I sporo się tu dowiedziałem bo pół roku w tył myślałem że montaż okna to tylko pianka i kołki drewniane. Tak samo było z fundametami. Jedyny mankament to że wypowiedź nie jest nigdy podpisana (np Kowalski firma) to by ułatwiło odsiewanie bredni od rzeczowych porad.

Edytowane przez kwasniak

Masz tu choćby starego czy finlandię i zapewne kilku innych z Mazowsza

Cztery miesiące szukać dostawcy to, wybacz, kpina. To, że jest mnóstwo głąbów nie mających pojęcia o tym co sprzedają czy jak ma wyglądać montaż to nie wytłumaczenie moim zdaniem

A odsiać można bez problemów, wystarczy poczytać dokładnie wypowiedzi fachowców.

I pamiętaj o tym, że jak pojawi się tu reklama to wypowiedź fachowca z wieloletnim stażem w branży będzie odczytywana na opak - taka nasza cecha narodowa, że będziemy się doszukiwać złych intencji

Edytowane przez nikt ważny

Dalej nie czytasz napisałem że miałem już dostawcę nawet ustaliłem pewne szczegóły a jak miałem ściany i chciałem pomiary to okazało się że się nie da zamontować . Dlatego szukam nowego który się podejmie montażu tego HSa tak żeby miało to ręce i nogi.

Z tego co widzę to finlandia jest z Siedlec więc do mnie 130 km trochę daleko w razie problemów.

A firma starego jak sie nie mylę robiła mi wyceny bodajże na aluplascie ale na wstępie przegrali cenowo i to sporo z wyżej opisanym podwykonawcą polecanym przez Vetrex.

....jak sie nie mylę robiła mi wyceny bodajże na aluplascie ale na wstępie przegrali cenowo i to sporo z wyżej opisanym podwykonawcą polecanym przez Vetrex.
Stary w swej ofercie ma jeszcze Brungmana, Schuco, Passiv line i BluEvo 82

Ale jak tu zawsze bywa - tak jak w Państwowych przetargach - cena jest tylko kryterium wyboru.

I tymi Twoimi słowami (wytłuszczone) mój udział w dyskusji z Tobą uważam za zamknięty.

Jedna rzecz zuwazylem, ze co niektorzy bardzo nielubia sformulowania typu przegrali cenowo.

Ale moze najpier wypadalaoby sie zapytac jak to byla roznica ? Czy ta przyslowiowa 100 czy moze 30% przy przy cenie 15k za podobne okna (montaz traktuje oddzielnie)? Latwo sie pieniazki kasuje, im wiecej tym lepiej, ale na to trzeba zarobic.

Ja mam pytanie z serii kontrowersyjnych, mianowicie czytam o jakichś poszerzeniach przy oknach tarasowych i tak do końca nie wiem o co chodzi, tylko się domyślam.

Zacznę od początku - na fundamencie mamy 3 warstwy bloczka betonowego i na to rolka z cegły, oczywiście pomiędzy warstwy folii grubbej. I tu chodzi o tą cegłę - robi ona za tzw.podpórkę pod okno tarasowe. Kilka dni temu oglądaliśmy montaż okien i właśnie zwróciłam uwagę na taką paskudną szeroką listwę pod montowanym oknem tarasowym, nie podoba mi się to jak nie wiem co i w związku z tym pomyślałam sobie, że u nas tej pięknej listwy nie będzie bo mamy ten rząd cegieł. I tu moje pytanie czy te cegły to zły pomysł? Dodam, że to nie jest 1 czy 5 cegieł, jest to po prostu próg z cegieł.

Jeszcze nie było ekipy od pomiaru, także na początku pytam Was - Fachowców

Stary w swej ofercie ma jeszcze Brungmana, Schuco, Passiv line i BluEvo 82

Ale jak tu zawsze bywa - tak jak w Państwowych przetargach - cena jest tylko kryterium wyboru.

I tymi Twoimi słowami (wytłuszczone) mój udział w dyskusji z Tobą uważam za zamknięty.

Dobra sprawdziłem to nie jego firma ale też na A. Jakoś nie było mi dane trafić do niego :(

Cegły mogą być o ile są wymurowane na dobra wysokość lecz na pewno będą "zimniejsze" jak ten "brzydki" plastik pod oknem, który docelowo zostanie zakryty przez kolejne warstwy podłogi wewnątrz i na zewnątrz

Od wewnątrz, to wiem, że on zostanie zakryty ociepleniem, wylewką itd., ale jak sobie poradzić z tym nie za ciekawym widokiem od zewnątrz? Tą listwę może zakryć kostka brukowa, z której będzie taras?

Witam

Ja mam pytanie z serii kontrowersyjnych, mianowicie czytam o jakichś poszerzeniach przy oknach tarasowych i tak do końca nie wiem o co chodzi, tylko się domyślam.

Zacznę od początku - na fundamencie mamy 3 warstwy bloczka betonowego i na to rolka z cegły, oczywiście pomiędzy warstwy folii grubbej. I tu chodzi o tą cegłę - robi ona za tzw.podpórkę pod okno tarasowe. Kilka dni temu oglądaliśmy montaż okien i właśnie zwróciłam uwagę na taką paskudną szeroką listwę pod montowanym oknem tarasowym, nie podoba mi się to jak nie wiem co i w związku z tym pomyślałam sobie, że u nas tej pięknej listwy nie będzie bo mamy ten rząd cegieł. I tu moje pytanie czy te cegły to zły pomysł? Dodam, że to nie jest 1 czy 5 cegieł, jest to po prostu próg z cegieł.

Jeszcze nie było ekipy od pomiaru, także na początku pytam Was - Fachowców

Podoba czy nie podoba to kwestia gustu ale mnie uderza coś zupełnie innego.

Rozumiem, że Sama przygotowałaś sobie otwory bez konsultacji z kimś kto ma o tym pojęcie - a najlepiej z ekipą, która będzie miała coś w tych otworach montować, nie sądzisz, że to lekko nierozsądne ?

Wg mnie wszystko zależy od odległości - stawianie 25 cm poszerzeń może być problematyczne podzielić to np na podmurówka 15 cm i 10 cm poszerzeń jest lepszym/stabilniejszym rozwiązaniem jeszcze inaczej można podmurować np 20 cm i dać 5 cm styroduru albo piru, samo podmurowanie nie jest najgorszym rozwiązaniem ale będzie miało kiepską termikę.

Pozdrawiam

Rozumiem, że Sama przygotowałaś sobie otwory bez konsultacji z kimś kto ma o tym pojęcie - a najlepiej z ekipą, która będzie miała coś w tych otworach montować, nie sądzisz, że to lekko nierozsądne ?

No sorry, ale na etapie murowania ścian nie przyszło mi do głowy, aby wołać ekipę od okien.

Z resztą dlatego zadałam to pytanie bo tak naprawdę można tą cegłę zdemontować, specjalnie jest tak ten próg wymurowany. A tu już oczywiście teksty, że jest się nierozsądnym. Ciekawe czy jak Wy Spece budowaliście, to wszystko było pod linijeczkę, że nie było się do czego przyczepić.

Tu ostatnio na tym forum, to strach zadać jakiekolwiek pytanie, bo od razu lecą gromy za to, że my zwykli inwestorzy jesteśmy niedoinformowanymi ludźmi i w ogóle śmiemy zadać pytanie, na które nie znamy odpowiedzi, bo przecież jak to, budując dom powinniśmy być chodzącymi encyklopediami budowlanymi.

Tylko przypominam, że to forum jest dobrowolne i każdy kto chce może tu zadać pytanie i nie ważne jakie ono jest. A Wy Specjaliści także dobrowolnie na nie odpowiadacie. I miejcie na uwadze, to że tu piszą ludzie zwykli i liczą na zrozumienie. Bo gdyby byli specjalistami w dziedzinie budownictwa, to forum budowlane w ogóle by nie istniało.

Witam

No sorry, ale na etapie murowania ścian nie przyszło mi do głowy, aby wołać ekipę od okien.

Z resztą dlatego zadałam to pytanie bo tak naprawdę można tą cegłę zdemontować, specjalnie jest tak ten próg wymurowany. A tu już oczywiście teksty, że jest się nierozsądnym. Ciekawe czy jak Wy Spece budowaliście, to wszystko było pod linijeczkę, że nie było się do czego przyczepić.

Tu ostatnio na tym forum, to strach zadać jakiekolwiek pytanie, bo od razu lecą gromy za to, że my zwykli inwestorzy jesteśmy niedoinformowanymi ludźmi i w ogóle śmiemy zadać pytanie, na które nie znamy odpowiedzi, bo przecież jak to, budując dom powinniśmy być chodzącymi encyklopediami budowlanymi.

Tylko przypominam, że to forum jest dobrowolne i każdy kto chce może tu zadać pytanie i nie ważne jakie ono jest. A Wy Specjaliści także dobrowolnie na nie odpowiadacie. I miejcie na uwadze, to że tu piszą ludzie zwykli i liczą na zrozumienie. Bo gdyby byli specjalistami w dziedzinie budownictwa, to forum budowlane w ogóle by nie istniało.

Zwróciłem uwagę na to SPECJALNIE dla innych użytkowników, którzy może dzięki temu wcześniej pomyślą o tym, że okna to trochę więcej niż zakup, że należy odpowiednio zaplanować i wybudować dom, bo jak widać "nie przychodzi to do głowy", to po pierwsze.

Po drugie udzieliłem rzeczowej odpowiedzi na Twoje pytanie więc w czym problem ? Szanowna Pani poczuła się dotknięta ? hmmmm no na to nie poradzę :)

Pozdrawiam

Witam

Zwróciłem uwagę na to SPECJALNIE dla innych użytkowników, którzy może dzięki temu wcześniej pomyślą o tym, że okna to trochę więcej niż zakup, że należy odpowiednio zaplanować i wybudować dom, bo jak widać "nie przychodzi to do głowy", to po pierwsze.

Po drugie udzieliłem rzeczowej odpowiedzi na Twoje pytanie więc w czym problem ? Szanowna Pani poczuła się dotknięta ? hmmmm no na to nie poradzę :)

Pozdrawiam

No dobra, ok :)

...Tu ostatnio na tym forum, to strach zadać jakiekolwiek pytanie, bo od razu lecą gromy za to, że my zwykli inwestorzy jesteśmy niedoinformowanymi ludźmi i w ogóle śmiemy zadać pytanie, na które nie znamy odpowiedzi, bo przecież jak to, budując dom powinniśmy być chodzącymi encyklopediami budowlanymi.

Oczywiście, masz rację ale tylko jej mała część

Zamawiając projekt od wszystkiego, każdego duperela masz architekta, jemu płacisz nie tylko z piękne rysunki i wizualizację ale także za rozrysowanie więźby, detali architektonicznych i także powinny być tam zawarte zalecenia co do sposobu montażu okien - ale nie takie że np. w projektach Archoniu masz tylko reklamę Oknoplastu.

Powoli, bardzo powoli ale to się zmienia. Nasze uświadamianie Was przynosi efekt. Spotykam już projekty gdzie detale montażu okien są dokładnie rozrysowane i opisane.

My nie jesteśmy od tego by za faceta który za projekt bierze kasę, często bardzo dużą kasę, brać odpowiedzialność

Coraz częściej dostaję maile z prośbą o poradę, ofertę już na etapie projektowania domu - tu tkwią ogromne oszczędności Waszej kasy (nie wdając się w szczegóły)

Strach zadawać pytania ? Żartujesz - zadajesz, a że czasy odpowiedź jest nie do końca satysfakcjonująca bądź czujesz się nią obrażona - to raczej Twój problem nie nasz

Zacznij wymagać od Architekta, Kierownika Budowy (często figuranta byleby były pieczątki w dzienniku budowy

Płacisz - wymagaj

I mimo wszystko uwzględnij to, że jest nas tu kilku walniętych, dzielących się wiedzą za darmo w imie wiary w to, że dzięki naszym działaniom coś w tej popieprz... budowlance się w końcu zmieni

MMichał podał Ci na tacy kilka możliwości, prawidłowych możliwości a że przy okazji wtrącił komentarz - mnie też czasem szlag trafia z jakimi problemami się tu zgłaszacie

Nie musicie się znać ale powtórzę jeszcze raz - to info przede wszystkim dla innych czytających i planujących budowanie czy już stawiających ściany - zacznijcie wymagać od tych którym płacicie byście wiedzieli co i jak wykonawcy mają wykonać

...okna, gabaryty, sposób montażu itp. mają ogromny wpływ na późniejsze założenia typu konstrukcja, izolacje, wykończenie poszczególnych warstw więc warto o tym myśleć już na etapie projektowania, łącznie ze sposobem montażu itp. w moim przypadku, okna przyczyniły się do dosyć istotnych zmian konstrukcyjnych, a nawet funkcjonalnych domu więc powtórzę jeszcze raz im wcześniej tym lepiej ;)