Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak pytam mam wycenione ale wyżej MMmichal wspomina o XPS . Dam ten sturodur od wewnątrz pomiędzy płytę a poszerzenie mam miejsca na 7x7cm

Otwory o ktorych piszę tak mam przygotowane i tu był problem ale jestem już umówiony na sobotę na podpisanie umowy Vetrex V82.

Sypialnia narożne

http://i.imgur.com/oirSbQH.jpg

HST salon

http://i.imgur.com/6DEdu1F.jpg

Edytowane przez kwasniak

Witam

Dla przykładu

[ATTACH=CONFIG]290160[/ATTACH]

i jeszcze balkon

[ATTACH=CONFIG]290161[/ATTACH]

Obie fotki chyba ze 2 lata temu zrobione u naszych sąsiadów z zachodu i to nie była jakaś specjalna budowa, wpadłem tam do znajomego elektryka zerknąć jak się kabelki układa w blokach "na zachodzie" :)

pozdrawiam

Jako laik zadaje 2 głupie pytanie z serii kontrowersyjnych: czy na tym pierwszym zdjęciu, to okno jest posadowione na tym twardym styropianie? Czy tak można posadowić również okno tarasowe o szer. 270 i wys. 235?

Witam

Jako laik zadaje 2 głupie pytanie z serii kontrowersyjnych: czy na tym pierwszym zdjęciu, to okno jest posadowione na tym twardym styropianie? Czy tak można posadowić również okno tarasowe o szer. 270 i wys. 235?

1 fotka - okno miało jeszcze listwę podokienną, ustawione na wypoziomowanym styrodurze (ten akurat był jakoś strasznie twardy, nie wiem może to złudzenie) zapianowane i uszczelnione folią.

a czy można postawić okno tarasowe - to musi potwierdzić producent - nośność styroduru to jakieś 3.000 kg na m2 z tego co pamiętam, należy odpowiednio rozłożyć ciężar i ... można. Dlatego bardzo istotne jest poziomowanie styrodurów aby poszerzenia stały bezpośrednio na nim, bez klinów - taka sama zasada jak przy blokach podokiennych. Zastosowanie tam np klinów spowoduje zwiększenie nacisku na punkt - można zgnieść styrodur, czy nawet płytę z piru palcem - to jest właśnie nacisk punktowy.

przy takim "zamieszaniu" jak na fotce nr 2 to ta folia długo nie przetrwa :)

Bez obaw za 3 dni było tam czysto jak na sali operacyjnej :)

Dlatego właśnie nie lubię umieszczać fotek, oglądający nie zna sytuacji nie wie co i kiedy działo się dalej i domniema takie tam różne :)

Pozdrawiam

Jożisz.... alllllllllle długi temat. :)

Przeczytałem ze 30 stron ostatnich ale wszystkiego się na szybko nie da :)

Szanowni Państwo,

Czy ktoś zna może jakiegoś na pewno godnego polecenia speca od montażu okien na Dolnym Śląsku?

Najlepiej okolice Jeleniej Góry i najlepiej takiego co sprzedaje od razu stolarkę?

Szukam okienek na cały dom.

Swoją drogą co polecacie z systemów z Uw około 0.9?

Przepraszam ale temat okien jest mi trochę obcy, może jest jakiś "złoty producent" którego wybiera teraz 60% forum z uwagi na fantastyczne właściwości i dobrą relację jakość/cena??

Kiedyś DRUTEX miał bardzo dobre oferty, co jest teraz na czasie??

pozdrowienia...

To nie okna a tylko profil okienny, jeden z elementów okna. Patrz na całość i nie tylko na parametr Uw. Warto poczytać :)

Panie Kolego, poczytałem i utwierdzam się w przekonaniu, że robi Pan zamieszanie. Całkiem niepotrzebnie. Wystarczyłoby wcześniej zerknąć do normy, a właściwie dwóch norm. Potem do pióra:-).

To nie okna a tylko profil okienny, jeden z elementów okna. Patrz na całość i nie tylko na parametr Uw. Warto poczytać :)

Dziękuję, przeczytałem. Ciekawy artykuł jakich niemało. Niektóre niestety sponsorowane i "podkręcane" na rzecz wybrany producentów.

Tak naprawdę do szukam świetnego montażysty coś w stylu Pana Jarka C. = JAREKO. Okna dobre da się kupić teraz w wielu miejscach a z montażem to już gorzej.

Tu jest też ciekawe zestawieniehttp://oknotest.pl/pro-quality-ranking-okien-pcv ale to zestawienie jest pewnie szeroko znane na tym forum. Swoją drogą co o nim sądzicie?

Ranking ciekawy, ale brakuje danych dla wielu produktów.. Ja osobiście nie wiem dlaczego np. V90+ jest na pierwszym miejscu a nie np. Pasiv line plus, który ma zdecydowanie lepsze parametry. Brakuje mi też parametru ceny, który jest istotny dla całego porównania.

Ja osobiście nie wiem dlaczego np. V90+ jest na pierwszym miejscu a nie np. Pasiv line plus, który ma zdecydowanie lepsze parametry.

Póki Kolega porównuje cały V90+ do całego Passiv-line PLUSA to Kolega nie wie i wiedzieć nie będzie.

Brakuje mi też parametru ceny, który jest istotny dla całego porównania.

Długa droga przed Kolegą. Nie porównujemy cen, bo ich kształtowanie i poziom nie podlega żadnym mierzalnym kryteriom. Chęć zysku poszczególnego sprzedawcy jest niemierzalna oraz niezmierzona:-). Do tego jakieś rabaty, promocje. Szkoda na to czasu. Dla nas cena powinna być wykładnikiem wartości produktu. Jeśli mogę ustalić wartość danego produktu mogę podjąć próbę analizy proponowanych cen w obrębie produktów o tej samej wartości. Porównywanie cen dowolnych okien jedno czy dwuskrzydłowych zostawiamy lepszym od nas analitykom rynku okiennego.

Póki Kolega porównuje cały V90+ do całego Passiv-line PLUSA to Kolega nie wie i wiedzieć nie będzie.

Ale konkretniej, dlaczego, bo nie wiem ?

Nie porównujemy cen.

Cena to jeden z podstawowych kryteriów wyboru z uwagi na ograniczenia finansowe większości Inwestorów. Same wartości użytkowe bez relacji do ceny na niewiele się zdają. Jest to połowiczne porównanie. Oczywiście cenę należy porównywać w obrębie produktów z tego samego segmentu rynku.