Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Panowie, prosze o pomoc i wyrozumialosc, przeczylem czesc watku ale jest tego tak duzo a ja musze to wiedziec dzis.

Mam sciane trojwarstwowa. Po wymyrowaniu wysokosc otworow wyszla od 151 do 153. Okno typowe (mysle o drewnianych) ma 144 wysokosci.

Wiem, ze pianka moze miec od 1 do 3 cm. Wynika z tego, ze mam otwory za duze od 1 do 3cm. Murarz twierdzi, ze nie ma problemu bp sie to przy montarzu czyms uzupelni. Facet z firmy okiennej twierdzi to samo, ale ja mam watpliwosci. Czy mam kazac murarzom nadlac betonem te brakujace centymetry, czy tak zostawic. Jak to wyglada w praktyce

POzdrawiam

emil

spoko - ma racje choc dodalbym jedna uwage

jak chcesz zamontowac parapet wewnetrzny - jesli pod okno to:

- wysokosc wiekszosci parapetow wewnetrznych to 20-30mm

- zakladajac ze posadowisz go tylko na scianie to wyrownanie do poziomu nie powinno przekroczyc 5mm - czeli masz juz maks 35mm (lepszym rzwiazaniem bedzie zamontowac go na piane ok10mm - co daje ci juz max 45mm)

- wysokosc okna 1440 - daje juz 1475mm (lub 1485mm)

piana na gorze min 10mm max 30mm co daje 1485-1515mm

tak wiec masz otowry dobre :)

ale biorac pod uwage iz trzebaby okna zamontowac na calej kondygnacji na tym samym poziomie - taki luz przydatny jest i zawsze zostawia se wiecej wolnej przestrzeni pod oknem by wlasnie podmurowac po osadzeniu okien

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Emil - jeszcze tylko jedna uwaga

jak beda ci podmurowywac to albo niech zrobia czesciowa wylewke zostawiajac kliny pod oknami by pozniej tam po ich wyjeciu dolac albo (najlepsze rozwiazanie) do czasu montazu i podparcia okna parapetem wewnetrznym pozostawic tylko kliny i po montazu PW wykonczenie calosci wneki okiennej

Ale tutaj szpara nie moze byc zbyt duza pod oknem - maks 50mm

Otwór okienny musi być bezwzględnie dokładnie przygotowany pod montowane okno. W innym przypadku okno może po jakimś czasie źle funkcjonować.

Masz możliwości, albo skorygować wymiar otworu okiennego o 3 cm lub zastosowanie elementów poszerzających ościeżnice ,korygując” w ten sposób wymiar okna.

pozdrawiam

Tak jak widzę na tym forum ludzie maja problemy z oknami tylko dlatego ze montażyści nie stosują się do zasad montażu.

Zasadą jest ze w zależności od wielkości stolarki oraz jej koloru musza zostać zachowane odpowiednie przestrzenie dylatacyjne. Jeżeli przestrzenie są za małe lub za duże, wpływa to na niepoprawne funkcjonowanie okna w okresie późniejszym, niepoprawną prace piany uszczelniejacej oraz na niepoprawne zamocowanie okna w murze okiennym.

Moim zdaniem przygotowanie odpowiedniego otworu okiennego to podstawa dobrego montażu.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

:D

Myślę że w 100 % mam racje.

Pracuje rzeczywiście w branży od kilku lat. Cały czas uczę się tematu i chciałbym wiedzieć jak najwięcej.

Rodzina na mnie krzyczy jak jedziemy na wycieczkę bo wszędzie oglądam okna - takie odchylenie :wink:

W tym roku byłem w Tunezji i wyobraź sobie ze tam większość okien jest w kolorze niebieskim. Tunezyjczycy wierzą ze bogowie mieszkający w niebieskim niebie luba ten kolor. Tunezyjczycy liczą w ten sposób na przychylność bogów . Dlatego w Tunezji były montowane niebieskie okna hm....... może to jest sposób na problemy.

Myślę ze moje spojrzenie na temat okien jest zupełnie inne niż Twoje czy Pana Pchełka dlatego też nie zamierzam nikogo odciążać.

Pozdrawiam Ciebie i Pana Pchełka

:D

......mam zrobiony spis wszystkich aprobat z rysunkami i z opisem - gdzie to można wsadzić.

Pchelek. Pozdrawiam.

http://www.jar-eko.home.pl/Aprobaty_techniczne.htm

tam to wszystko juz jest Pchelku

jest w tym jeszcze maly balagan gdyz przeslales mi to w formie do "obrobki" ale jak bede mial chwilke to uporzadkuje tak by oczy nie bolaly ;)

Buszujący w oknach. Zapewniam Cię, że oglądanie okien zamiast pięknych Tunezyjek też mnie dotyczyło. Byłem tak i też na okna spoglądalem. Te w nowych hotelach - są z PVC i jest to najczęściej VEKA.

Pozdrawiam. I liczę [wraz z jareko] na Twoją wiedzę i pomoc w tym forum.

Jareko - spis jest ok. Ale niech idzie no-name - anonimowy [mogą się czepiać, że naruszono czyjeś prawa autorskie]. A jak jest w internecie no-name to lepiej.

W pozycji 9 chyba jest pomylony jeden rysunek.

Buszujący w oknach. Zapewniam Cię, że oglądanie okien zamiast pięknych Tunezyjek też mnie dotyczyło. Byłem tak i też na okna spoglądalem. Te w nowych hotelach - są z PVC i jest to najczęściej VEKA.

Pozdrawiam. I liczę [wraz z jareko] na Twoją wiedzę i pomoc w tym forum.

Jareko - spis jest ok. Ale niech idzie no-name - anonimowy [mogą się czepiać, że naruszono czyjeś prawa autorskie]. A jak jest w internecie no-name to lepiej.

W pozycji 9 chyba jest pomylony jeden rysunek.

spoko - jest to w trakcie opisywania - na wariackich papierach robione - co z reszta widac Pchelku

Sadze, ze jakby odolaczenie tego od twoich artykulow jest wystarczajaco widoczne (chocby inna czcionka) by sie nikt nie czepnal - dobrze mysle?

ach Wy obaj - Tunezyjki wspominacie ;) zazdroszcze ;)

......mam zrobiony spis wszystkich aprobat z rysunkami i z opisem - gdzie to można wsadzić.

Pchelek. Pozdrawiam.

http://www.jar-eko.home.pl/Aprobaty_techniczne.htm

tam to wszystko juz jest Pchelku

jest w tym jeszcze maly balagan gdyz przeslales mi to w formie do "obrobki" ale jak bede mial chwilke to uporzadkuje tak by oczy nie bolaly ;)

słowa uznania dla Pchelka za dobrą robotę. Coś takiego (nawet bardziej szczegółowego) już dawno powinno być opracowane w ITB. Na pewno pomogłoby wielu osobom w wyborze dobrych okien.

Skonczylem nareszcie porzadkli w materialach ktore mi dostarczono ws aprobat technicznych na profile PCV - nameczylem sie ale sadze ze tak juz jest OK. Sciaga sie troche dlugo ale tez i materialu tam opublikowanego jest tyle ze echhh.... zaskoczony jestem i iloscia (pamietam jak bylo tylko 10 u nas dstepnych a teraz juz 68.... tylko ;) ) i niektorymi nazwami ktorych - przyznaje sie - nie slyszalem

Prosze wszystkich ktorzy jakies bledy na tej stronie http://www.jar-eko.home.pl/Aprobaty_techniczne.htm#poczatek zauwaza o info - mail czy prywatne wiadomosc tutaj - dziekuje

Witam.

Proszę o opinię o profilach Thyssena Prestige (5 komorowe). Producent - Bau und Technik Piaseczno. Okna na zewnątrz będą w kolorze brązowym (mahoń). Drzwi balkonowe o wymiarach 1795x2260 nie będą narażone na bezpośrednie nasłonecznienie. Jest jeszcze duże przeszklenie o wymiarach 1080 x 2260 (w postaci fixa w ramie) i ono będzie częściowo narazone na zchodnie słońce.

Bardzo liczę na opinię.

Pchełku i jareko - jestem bardzo wdzięczna za wasze rady, podejrzewam, że nie tylko ja ale większość osób tu zaglądających.

Pozdrawiam

Wiola

poki co firma ta ma nieposzlakowana opinie - mozesz smialo jak sdze u nich zamawiac, montazystow maja wlasnych (tzn, nie do konca - ale maja wylacznosc tylko na montaze dla Bau und Technik i naprawde sa dobrzy - z jedna uwaga - jesli maja ci montowac takze parapety zewnetrzne - przypilnuj - to ich pieta Achillesowa :( czesto ten fragment montazu knoca)

Moze cos dorzuci takze od siebie Pchelek ale sadze ze opinie miec bedzie podobna

Witam!

Mam prosbe do wszystkich. Czy ktoś ma już jakieś doświadczenia z firmami FORMET z Rudy Śląskiej i GALI z Kalet. Czy sa to firmy godne polecenia, ponieważ nie znalazłem jak dotąd żadnych informacji na ich temat na forum.

Nie znam ich - to jakieś chyba w miarę nowe.

tego jest tyle co komarow w lesie [firm i ich kolejnych klonów]

pozdrawiam.

O firmie Bau und Technik :-?

:o

Ale może się zmienili - jareko ich ceni. A jak ceni jareko :D to rzecz święta.

Thyssen wprowadza nowe systemy i jest bardzo aktywny. Nareszcie się ruszyli, są dobrzy. I dobrze :D .