Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bylo to juz poruszane, ale zaginelo w "mrokach przeszlosci". Chodzi mi o parametry okien, w ym kokretnym przypadku Vetrex. Dlaczego oferty zawieraja takie paramtery jak Uw, przenikalnosc swiatla i energii, a nie zawieraja rownie istotnych paramterow przepuszczalnosci powietrznej i wodoszczelnosci, zeby wymienic te najbardziej podstawowe. Dostarczajac te informacje w postaci DWU, po zakupie okien i daj Boze dla kazdego okna osobno to przyslowiowa musztarda po obiedzie.

Czy mozna dostac taka info na etapie ofertowania ?

Inna sprawa - "zabawane" jest podawanie parametrow w postacji zakresu np gn 51-53%, lub Lt 82-74% ( to juz babol chyba z programu bo powinno byc 72-74% ?). To tak jakbym kupowal auto o pojemnosci od 1.2 do 1.4 l. Dobrze ze kolor okresla sie bardziej precyzyjnie niz "jasniejszy niz RAL xxx" ;)

Bylo to juz poruszane, ale zaginelo w "mrokach przeszlosci". Chodzi mi o parametry okien, w ym kokretnym przypadku Vetrex. Dlaczego oferty zawieraja takie paramtery jak Uw, przenikalnosc swiatla i energii, a nie zawieraja rownie istotnych paramterow przepuszczalnosci powietrznej i wodoszczelnosci, zeby wymienic te najbardziej podstawowe. Dostarczajac te informacje w postaci DWU, po zakupie okien i daj Boze dla kazdego okna osobno to przyslowiowa musztarda po obiedzie.

Inna sprawa - "zabawane" jest podawanie parametrow w postacji zakresu np gn 51-53%, lub Lt 82-74% ( to juz babol chyba z programu bo powinno byc 72-74% ?). To tak jakbym kupowal auto o pojemnosci od 1.2 do 1.4 l. Dobrze ze kolor okresla sie bardziej precyzyjnie niz "jasniejszy niz RAL xxx" ;)

Wiesz co ja przy wycenie dostałam taki katalog produktów Vetrex, na końcu tego katalogu jest zestawienie produktów i tam są wyszczególnione wszystkie parametry w każdym rodzaju okna. Tylko ja go nie mam przy sobie, ale jak go czytałam, to w oczy rzuciły mi się parametry przepuszczalności powietrznej i wodoszczelnej. Ten katalog jest czerwony, poproś o niego sprzedawcę.

Co do BD bardzo ubolewam, że nie można połączyć tego z ukrytymi zawiasami wtedy te okna to byłby miód na moje oczy. A tak muszę się zadowolić tylko krytymi zawiasami :(

Wiesz co ja przy wycenie dostałam taki katalog produktów Vetrex, na końcu tego katalogu jest zestawienie produktów i tam są wyszczególnione wszystkie parametry w każdym rodzaju okna. Tylko ja go nie mam przy sobie, ale jak go czytałam, to w oczy rzuciły mi się parametry przepuszczalności powietrznej i wodoszczelnej. Ten katalog jest czerwony, poproś o niego sprzedawcę.

Do sprzedawcy mam ca 5000km. W linii prostej. :(

Niestety tak to działa. Możesz poppytac sprzedawce, żeby pokazał Ci DWU z jakiegoś innego zrealizowanego zlecenia i mozna już jakieś wnioski wyciągnąć. Vetrex itak bardzo duzo informacji udostępnia, spróbuj cokolwiek odnaleźć na stronie Peteckiego, KNS, Dako itp

Zapewne jest to spowodowane stosowaniem szyb od 2 dosatawców i wynikających między nimi małych róznic.

Dlaczego oferty zawieraja takie paramtery jak Uw, przenikalnosc swiatla i energii, a nie zawieraja rownie istotnych paramterow przepuszczalnosci powietrznej i wodoszczelnosci, zeby wymienic te najbardziej podstawowe. Dostarczajac te informacje w postaci DWU, po zakupie okien i daj Boze dla kazdego okna osobno to przyslowiowa musztarda po obiedzie.

Dopóki Klienci nie będą wymagać tych danych przed zakupem stolarki, to taka sytuacja będzie nadal trwała :(

ja mam pytanie pośrednie, ale chciałem poznać opinię osób montujących -sprzedających okna. Tynki cementowo-wapienne i okna pcv - lepiej robić najpierw tynki potem montować okna czy na odwrót? słyszałem że sporo ekip tynkujących potrafi zniszczyć okna podczas tynkowania, a z drugiej strony że nie da się potem dobrze tego okna obrobić jak najpierw zrobi się tynki...

Radze wpierw wstawic okna a dopiero pozniej zajac sie tynkami.

ok, tylko proszę o rzeczowe argumenty, bo np. kradzież kabli raczej mnie nie wystraszy... buduję w ścisłym centrum z każdej strony mam sąsiada , wiadomo że złodziej jak chce to wszędzie się dostanie, ale pytam czysto technicznie

ok, tylko proszę o rzeczowe argumenty, bo np. kradzież kabli raczej mnie nie wystraszy... buduję w ścisłym centrum z każdej strony mam sąsiada , wiadomo że złodziej jak chce to wszędzie się dostanie, ale pytam czysto technicznie

A w jaki sposób tynkarze mają przewidzieć położenie narożników tynkarskich przy wnękach okiennych? W praktyce po prostu się nie da. Czyli po montażu okien trzeba osadzić narożniki, wytynkować glify, "dosztukować" tynk na płaszczyzna ścian. No i skoro tynkuje się glify to niby okna są bezpieczniejsze niż przy tynkowaniu całości domu? Bardo wątpię. Podwójna robota, wyższe koszty, potencjalne miejsca do pękania połączeń "starego tynku" z "nowym".

witam.

okna iglo energy (trzyszybowe) z drutexu czy winergetic premium (trzyszybowe) z oknoplastu? Wahamy się między tymi modelami? może ktoś miał podobny problem? co wybraliście i dlaczego?

W tym watku nie nzajdziesz dobrej opini na temat Drutexa. Drutex, Oknoplast jest jeszcze wiele innych firm na rynku moze cos z Vetrex-u?

Jak bedziesz sie rozgladac za oknami to popytaj czy jest mozliwosc sprawdzenia danej firmy pod katem montazu okien?

Montaz jest bardzo wazny, nawet najlepsze okna beda nic nie warte gdy do montazu dobiora sie dyletanci.

Edytowane przez Tomaszs131

Wyslalem zapytanie do producenta czyli Vetrex wczoraj. Zobaczymy czy dostane odpowiedź.

Tak sobie mysle, ze zapytam rowniez innego producenta, a w zasadzie jego dealera. Moze sie jeszcze rozmysle.

Poruszył Pan ciekawą kwestię. Myślę, że akurat z Vetrexem może być niejaki problem i to nie dlatego, że nie wiedzą co odpowiedzieć. Zgodnie z rozporządzeniem 305 producenci okien powinni deklarować właściwości dla typów wyrobów. W branży okiennej część firm przyjęło, że każde okno to jeden typ. Takie założenie pozwala dokładniej deklarować właściwości np. akustyczne i cieplne, ale de facto uniemożliwia podanie poziomów właściwości przed wyprodukowaniem danego okna. Mogłyby podawać wartości przybliżone, a to z kolei mogłoby się Panu nie spodobać, co już Pan wcześniej wyartykułował utyskując na "widełki". Z podaniem poziomów właściwości nie powinny mieć za to kłopotu firmy, które poszły ścieżką klasycznej typizacji, np. właściwości dla okien jednodzielnych, dwudzielnych itd. Z tym, że podawane przez nie parametry mogą nieco odstawać od tych rzeczywistych szczególnie tam gdzie na poziom ma wpływ wymiar konstrukcji. Ale co do zasady zgadzam się z Panem, pytać o właściwości trzeba przed zakupem mając jednocześnie na uwadze powyższe zastrzeżenia, które powinny być wyrażone przez co bardziej mądrego sprzedawcę.

Wiele okien które są na siłe robione jako trzyszybowe ma ten sam wizualny problem z listwą, bo staje się ona malutka i nie każdemu się musi podobać, a sklepy zwykle mają na ekspozycji okna 2szybowe, to tańsze. Zanim się zamówi okno warto je zobaczyć w faktycznym zestawieniu. /QUOTE]

Dobry wieczór.

Otóż to. U sprzedawcy okno plusa widziałam okno dwuszybowe, a u sąsiada, już zamontowane, ten sam model, ale z trzema szybami.I jest to okno dużo brzydsze. Stąd mój dylemat ( między innymi).

Czytam, czytam, decyzja ciągle w lesie. Montaż w firmach, które biorę pod uwagę jest w porządku. Pytałam w sposób przez Was zasugerowany.

Zatem dylematy nie maleją.

Podsumowując:

1. bardziej podoba mi się wygląd okna z szerszym profilem

2. zależy mi na wysokim parametrze Lt. Najlepszy wychodzi z szybą sunenergy Avilux (firma z Bielska). Mam wycenę na profilu Schucco CT 70 cava i Si82. Ten drugi profil mam w cenie okien drewnianych. Nie są to wyceny tanie, nie wiem, na co jeszcze powinnam zwrócić uwagę.

3. nie mam wentylacji mechanicznej, gdzieś usłyszałam, że trzy szyby w takiej sytuacji to nieporozumienie. Z kolei przy stosunkowo niedużym domku, mam sporo szkleń ( 30 m.)

4.oglądałam też okna na Vece, firma Alport z Bytomia.Gdy pytałam o parametry, dziwnie na mnie patrzono i odesłano do kolejnej osoby

5.biorę jeszcze pod uwagę firmę KNS, Stosują okucia Comfort, które biorę pod uwagę jako alternatywę dla nawiewników ( nie wiem, czy słusznie). Z kolei ich diler, który ma je wycenić zniechęca mnie do tych okuć mówiąc , że im bardziej skomplikowane, tym bardziej zawodne.

6.poszczególne szklenia

MS Brugmann 4T/14Ar/4/14Ar/4T

Okno plus Brugmann 4x16CBJx4x16CBJx4 waga okna 168kg

Dako DPQ-82 4x18x4x18x4 Ar

Kapica schucco si 82 4/12/4/12/4

Awilux cCT70 czy SI82 rondo SunEnergy+ ug=0,5, Lt=74%

Bardzo proszę o jakieś sugestie, bo przerasta mnie ta decyzja, a okna zamówić muszę.

Takie założenie pozwala dokładniej deklarować właściwości np. akustyczne i cieplne, ale de facto uniemożliwia podanie poziomów właściwości przed wyprodukowaniem danego okna. Mogłyby podawać wartości przybliżone...

Nie bardzo rozumiem, dlaczego? Przeciez producent nie bada kazdego swojego okna, a robi to obliczeniowo? Wymiary, uzyty material przed i tym bardziej po produkcji powinny byc te same. A obliczeniowo z zalozenia sa przyblizone, ale dlaczego mialby to byc zakres? Ja rozumiem, ze w folderze podadza gn=51-53%, ale dla mnie to powinno oznaczac, ze mam mozliwosc wskazania wartosci ktorej oczekuje w szybie, czyli np. zlecam produkcje moich okien z szyba o gn=53% i takie dostaje w wycenie i do domu.

Wiele okien które są na siłe robione jako trzyszybowe ma ten sam wizualny problem z listwą, bo staje się ona malutka i nie każdemu się musi podobać, a sklepy zwykle mają na ekspozycji okna 2szybowe, to tańsze. Zanim się zamówi okno warto je zobaczyć w faktycznym zestawieniu. /QUOTE]

Witam.

Tez jestem na etapie wyboru okien i mają być szerokie widzę w zestawieniu MS proszę sprawdzić jeszcze tam profil salamander szerszy-widziałam okno na wystawce w tym profilu z pakietem 3 szybowym,oraz na profilu o którym piszesz wyżej wg mnie lepiej wygląda ten drugi,mozna wybrać ramkę prostą lub zaokrągloną.Piszesz o Bytomiu,wystawka jest blisko.

Edytowane przez Bejaro
literówka

Nie bardzo rozumiem, dlaczego? Przeciez producent nie bada kazdego swojego okna, a robi to obliczeniowo?

Nie wszystkie właściwości podawane w ofertach i DWU ustala się obliczeniowo.

dla mnie to powinno oznaczac, ze mam mozliwosc wskazania wartosci ktorej oczekuje w szybie, czyli np. zlecam produkcje moich okien z szyba o gn=53% i takie dostaje w wycenie i do domu.

I to jest najwłaściwsza droga! Pan mówi czego konkretnie oczekuje, a oni odpowiadają czy są w stanie co najmniej spełnić oczekiwania. Tak właśnie ma i powinno być w sprzedaży okien. A ulotki i foldery? To tylko przybliżona informacja o rozwiązaniach technicznych i możliwościach. W sumie reklama.

Nie wszystkie właściwości podawane w ofertach i DWU ustala się obliczeniowo.

O ile dobrze zrozumialem twoja wczesniejsza wypowiedz, to Vetrex dla kazdego okna wystawia DWU ndywidualnie - wiec skad bierze wartosci tam wpisane? Badane sa tylko referencyjne przeciez, a i te jak znam zycie to sa wychuchane i wymuskane, mam nadzieje ze nie "dozbrajane" dodatkowo na czas testow (?)