Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

Nie ma takiej gwarancji że jakaś firma będzie istnieć za pięć lat . ktoś może mieć zachciankę zamknąć sprzedać itp

albo powinie mu się nogą .przykładów jest sporo choć oczywiście większe znaczące firmy mają większą wiarygodność od lokalnych producentów

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem na etapie zakupu do wycen dostałem obliczeniowe współczynniki Uw. Poniżej podaję zestawienie Uw rozpatrywanych okien.

http://static.pokazywarka.pl/i/5398121/297255/zestawienie-uw-dla-calego-projektu.jpg?1417598336

Z tego co wysyłają producenci wynika, że oknoplast ma lepszy współczynnik Uw od V90+

Wszystkie okna mają ciepłe ramki. Pakiet 3 szyby.

Jestem na etapie zakupu do wycen dostałem obliczeniowe współczynniki Uw. Poniżej podaję zestawienie Uw rozpatrywanych okien.

http://static.pokazywarka.pl/i/5398121/297255/zestawienie-uw-dla-calego-projektu.jpg?1417598336

Z tego co wysyłają producenci wynika, że oknoplast ma lepszy współczynnik Uw od V90+

to co adamsa odstrzeliłeś?

Dziwna jest znaczna różnica Uw między pozycją 3 i 8 w przypadku Vetrexu oraz odstająca od reszty pozycja 2 w MS. Wygląda na to, że nie były to obliczenia dla takich samych konstrukcji (np. ilość podziałów) albo są jakieś przekłamania w niektórych pozycjach.

Witam

Hmm... Okna są ok. tylko mam obawy o montaż ....

Dobry montaż to podstawowe założenie co do okien. Nawet najlepsze okna można źle zamontowane będą gorsze od tych słabych dobrze zamontowanych

To słuszne założenie ale to niby z tego wynika, że Adams nie może polecić Ci odpowiednich montażystów ?

A co do zestawienia to na moje jest błąd właśnie przy Vetrexie:

pozycja 1 i 6 - to różnica w wymiarze 10 mm - i taka różnica we współczynniki ? raczej nie jest to możliwe, u pozostałych współczynnik jest taki sam. - może warto sprawdzić skoro "walczysz" o każą dziesiątkę :)

Pozdrawiam

Witam

To słuszne założenie ale to niby z tego wynika, że Adams nie może polecić Ci odpowiednich montażystów ?

pozycja 1 i 6 - to różnica w wymiarze 10 mm - i taka różnica we współczynniki ? raczej nie jest to możliwe, u pozostałych współczynnik jest taki sam. - może warto sprawdzić skoro "walczysz" o każą dziesiątkę :)

Pozdrawiam

Słuszna uwaga. Z Vertexem mamy jeszcze umówione spotkanie więc dopytam.

W pierwszej pozycji mamy niski próg.

Tak dla ścisłości nie walczę o każdą dziesiąta. Dla mnie najważniejszy jest montaż bo tam można wszystko zaprzepaścić

Pozdrawiam

Przemek

"To słuszne założenie ale to niby z tego wynika, że Adams nie może polecić Ci odpowiednich montażystów ?

pozycja 1 i 6 - to różnica w wymiarze 10 mm - i taka różnica we współczynniki ? raczej nie jest to możliwe, u pozostałych współczynnik jest taki sam. - może warto sprawdzić skoro "walczysz" o każą dziesiątkę

Pozdrawiam"

Oczywiście nie każdy uwzględnił z zapytania niski próg. Teraz już to wiem.

Żeby sprawa była jasna: wklejam wszystkich bez progów Vetrex jest skopiowany z innych pozycji ( nie wprowadzili jeszcze korekty )

http://static.pokazywarka.pl/i/5398241/779546/porownanie.jpg?1417603049

Różnice jeszcze się zmiejszyły