Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak wiem ideałów nie ma choć nie jedna firma go poprawia:)

Przeraża mnie że klient zwraca tak szczegółowo uwagę na parametr Uw a niski próg w tarasie jest

wygrywa dla mnie ten sprzedawca który zwróci uwagę że to rozwiązanie jest "słabe" a jeszcze jak to będzie w stanie pokazać klientowi to już może dostać vip certyfikat i inne kwiatki

Gdybym usłyszał od sprzedawcy jakie ma wady niski próg, z miejsca rezygnuję z jednego. A nad drugim mocno bym się zastanowił. Jednak nikt słowem nie wspomniał. Gdybym usłyszał to z ust sprzedawcy to miałby plusa, że potrafi przekonać mnie do dobrych rozwiązań. Doceniam to!

Cóż ja jako klient muszę spędzić kilka godzin na forum aby coś się dowiedzieć. Jak widać cena wcale nie jest wyznacznikiem w wyborze okien a sprzedawcy nic nie nadmienili o innych parametrach. Oczywiście wszystkie cechy, które wymieniliście powyżej bardzo dokładnie klasyfikują okna jednak w żadnym salonie nikt nawet nie zwrócił uwagi nam na to. Cóż, trzeba zrobić doktorat i odrobić lekcje.

Pominę kwestię montażu, tutaj sprzedawcy nic nie wiedzą. Najlepiej iść na zaplecze i pogadać z monterami okien.

Ostatnio na tapecie sa dwie rozne wyceny, a wlasciwie wycena kolegi APZ i moje dociekania nt. paramterow okien.

Ja nie podałem wyceny. Szukam dobrych okien z jeszcze lepszym montażem co nie znaczy, że muszą być najdroższe. W wątku podano mi wędkę i instrukcję obsługi a nie obiad z łososia. Szukamy porównujemy.... cdn.

APZ

Niski próg w drzwiach balkonowych (jedno czy dwuskrzydłowych) ma jedną podstawową wadę. Jedną uszczelkę i bardzo mała tolerancję na jej przyleganie do progu. Szczotka tylko zgarnia bród, nie pełni żadnej roli uszczelniającej.

niski próg.JPG

I rzecz chyba najważniejsza - zresztą już o niej wspominałem - jak będziesz zamawiał to koniecznie zamów także pod niego poszerzenie ze wzmocnieniem. Dodatkowo usztywni dość wiotkie i podatne na odkształcenia pod obciążeniem rozwiązanie. Montaż to inna bajka, dla świętego spokoju należy podpierać tak jak HSa czyli . . . punkty podparcia co 30-50 cm - i nie patrz tu na instrukcje. Takie rozmieszczenie wymusza wieloletnia obserwacja

Bo wiesz... teoria to teoria i nie zawsze zgodna z praktyką ;)

Edytowane przez nikt ważny

Zwróciłem na to uwagę w salonie MS, jednak powiedzieli, że jest ok. Dzięki za cenne uwagi jest jeszcze czas zamówić dobre okna ;)

Jak zabezpieczyć dobry montaż w umowie? Czy można zrobić załącznik z np. planem kotwienia okien?

Pozdrawiam

Przemek

Edytowane przez APZ

Jak zabezpieczyć dobry montaż w umowie? Czy można zrobić załącznik z np. planem kotwienia okien?

W umowie można wszystko, co konkretyzuje prawa i obowiązki stron umowy oraz opisuje sposób wykonania przedmiotu umowy i oceny jakości wykonania. Dobry montaż w umowie? To mógłby być opis krok po kroku od przygotowania ościeży do uszczelnień zewnętrznych wraz z zasadami odbioru każdego kroku i dokumentami odniesienia dla ich oceny.

Tak jest od samego początku z każdej dziedziny doktorat. Wykończeniówkę zostawię żonie!

haha zrobiłem tak samo :)

tylko powiedziałem że ma przyjść pokazać co wybrała abym zaakceptował :)

bo już dość miałem

- który myślisz kolor ?

-ten

-a nie ten nie

to po co pytasz:P

Ze stron www producentów:

[ATTACH=CONFIG]292384[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292385[/ATTACH]

Przekroje:

[ATTACH=CONFIG]292386[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]292387[/ATTACH]

Różnica w parametrach, głębokości zabudowy, rozwiązaniu dotyczącym środkowej uszczelki.

Wg mnie odpowiednikiem MSevolution jest dopiero Veka Alphaline, której Oknoplast nie ma w ofercie.

Kwestia czasu jak alphaline zniknie też z naszego rynku tak jak wycofują się z niego Niemcy, a to jednak wiodący rynek pod względem technologii. To, że u nas trendy spływają z opóźnieniem to już inna kwestia, vece też nie jest na rękę wygaszenie produkcji w jedną chwilę. Lepsze wrogiem dobrego jak mówią.

Niestety ale muszę się zgodzić z moim przedmówcą, od dłuższego czasu wiadomo, że okna drewniane ną x razy lepsze od plastiku.

Natomiast odpowiadając na twoje pytanie, nie rodzaj okien, a poprawność ich osadzenia jest najważniejsze!

Poczytaj jak to musi wyglądać, ile musi być kotew co ile cm i przypilnuj "fachowców", którzy to będą montowali.

Pozdrawiam!

Niestety ale muszę się zgodzić z moim przedmówcą, od dłuższego czasu wiadomo, że okna drewniane ną x razy lepsze od plastiku.....
Czy ja coś takiego napisałem ?

Kolega powtarza kolejne bzdury .

Prawda jest taka że w dalszym ciągu Niemcy montują plastiki i ich udział w rynku jest podobny jak u Nas, Veka dalej produkuje swoje profile

testy testami ale nie oddadzą realnej eksploatacji - niestety. Faktem zastanawiającym jest, że producenci systemów PVC mają w swojej ofercie profile bardzo szerokie ale . . .ale albo są to profile koncepcyjne, by zaistnieć na rynku i pokazać "My też to mamy" albo część z nich wręcz wycofuje ze swej oferty profile >90 mm lub daje im cenę zaporową byleby tylko nikt

Zastanawiające - czyż nie?

Profile w mej ocenie osiągnęły już wyśrubowane parametry i wiele zrobić już się nie da. By zachować statykę trzeba zmienić wzmocnienie, powiększyć je, zwiększyć komorę i wracamy do punktu wyjścia gdyż taki ruch znów podnosi Uf i kółko się zamyka.

Stąd przyszłość rozwoju okien PVC widzę w szybach i zmianie samej ideii konstrukcji profila - jak choćby PassicLineUltra Adamsa czy Si82+ Schuco czy Geneo firmy Rehau

Totalne wyeliminowanie wzmocnienia na rzecz zupełnie innej konstrukcji profila i poprawy jego statyki - ale to temat nie na ten wątek

pod względem statyki drewno jest x5 lepszy

no ale wiadomo każdy produkt ma swoje +_

generalnie zgadzam się z opinią na temat 90

szczeg w kolorze.

tak przy okazji

czy wyobrażacie sobie sprzedać w znacząco wyższej cenie niż w umowie z klientem[dziesiątki procent]

gdy nie ma pewności co do gwarancji producenta / i / a także koncowego producenta tych okien?