Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?  

597 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki wybrałeś/łaś materiał na profile okna?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 31,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jareko

4558

• finlandia

1832

• Charlie

1644

• bwojtek

1394

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Samar mam podobne obserwacje i za bardzo nie rozumiem CINEKa. Taki montaż ma same zalety :

- dokładne pozycjonowanie okna niezmienne od jego obciążeń (bo Cinek pokaż mi ekipy montujące, które stosują po bokach klocki dystansowe? ja nie znam ani jednej. Sam stosujesz się do tego zalecenia montażowego ? To te po prawej stronie na pionowej części okna)

Ani przez chwilę nie twierdzę, że taki montaż nie ma kilku zalet. Klocki po bokach stosowałem przy montażu na kotwach. Dokładnie to przecinałem klina plastikowego na pół, żeby się jeszcze pianka zmieściła w dostatecznej ilości.

O znalazłem jakieś stare foto :)

IMG_9718.jpg

Edytowane przez ClNEK

W salonie vetrexu powiedziano mi, że ich szklenie w dłuższym okresie czasu będzie lepiej trzymało parametry cieplne dzięki temu, że mają większą odległość pomiędzy szybami, czy to prawda?

Jakie zalety i wady mają szklenia:

Vetrex: 4-18-4-18-4

Ms: 4T/16Ar/4/16Ar/4T ?

i super - tylko powiedz ilu montażystów w Polsce spotkałeś stosujących klocki po bokach zgodnie z zaleceniami ?

Na tym forum znajdzie się kilku:)

Klin na pół? Niezly pomysł, bo zawsze mam wątpliwości, czy ten cały nie jest oby za duży:) Jakiś czas temu trafiłem na simteq klocki podporowe - 0,5, 1 i 1,5cm. Idealne zamiast skladanki wielu podkładek.

Fin, wymiarkowując okno do otworu pozostawiam luz na podkładkę do szklenia 5mm i z klinów już prawie całkowicie zrezygnowałem. Wszystkie okna pozycjonujemy już tylko na podkładkach do szklenia - wygoda, łatwość i przyśpieszenie samego montażu. Kliny pozostają jako podparcie pod balkony i tam gdzie wymiary otworów to wolna amerykanka

Tylko jest jeden problem - jakość wykonania otworów i trzymania przez nie wymiarów

Ostatni przykład

Pięć okien w projekcie 150/150, 2 na jeden, 3 na drugiej ścianie domu parterowego

O ile wysokość nadproża w miarę przyzwoicie +160 ( z dokładnością do +- 1 cm) względem reppera wyznaczającego poziom wykończonej posadki +100 cm

o tyle doły to już wolna amerykanka. Zamiast 150 masz rozsyp od 147 do 155

Szerokość to już wogóle masakra od 150 do 158 !!!!

I o czym my mówimy ? Utarło się że przyjdą okniarze i poprawią wszystkie spieprzone otwory

Na tym forum znajdzie się kilku:).....
Tylko widzisz Fin, to forum to może promil rynku okiennego, a może jeszcze mniej. To że kilku z nas wie co i jak montować jeszcze nic nie znaczy.

Producentów jest ponad 5.000.

Firm sprzedających okna z pewnie z co najmniej dwa razy więcej - mamy 10.000 i zapewne z 2 ekipy montażystów średnio na firmę - masz z 20.000 firm zajmujących się montażem szeroko zrozumiałej stolarki okiennej

Ile jest badziewiarzy ? Ogrom !!!! i tych kilku tu nie stanowi żadnego wyznacznika jakości montażu w Polsce

Edytowane przez nikt ważny

W salonie vetrexu powiedziano mi, że ich szklenie w dłuższym okresie czasu będzie lepiej trzymało parametry cieplne dzięki temu, że mają większą odległość pomiędzy szybami, czy to prawda?

Jakie zalety i wady mają szklenia:

Vetrex: 4-18-4-18-4

Ms: 4T/16Ar/4/16Ar/4T ?

Z tym dłuższym trzymaniem można polemizować.....

Wydaje mi się, że znacznie ważniejsze powinno być wyjaśnienie jakiej wartości jest g i Lt - jeżeli Ug = 0,5 .

Pewnie w MS będą ciemniejsze szyby, ale może właśnie tego oczekujesz...

Jak określisz, który producent proponuje korzystniejsze dla Ciebie to temat szyb będzie "z grubsza" załatwiony.

Balkon o szerokosci 180cm jako okno dwuskrzydłowe jest wg mnie najsensowniejszym rozwiazaniem.

Taniej niz przesuwne. Jedyna wada - to mniejszy prestiż, bo nie ma czym "zaszpanować" za to jest praktyczne, szerokie wejscie do domu.

:D Nie po to się na wieś wynoszę, żeby szpanować suwanką:D Obawiałam się, że na przykład ten ruchomy słupek może być bardziej awaryjny czy cuś, bo rozwiązanie mi się spodobało, a mniejsza cena jest dodatkowym bonusem.

nikt ważny, bardzo Ci dziękuję, kolejny raz pomogłeś rozwiać moje wątpliwości. Z tałatajstwem sobie jakoś poradzę, mam nadzieję ;)

Pozdrawiam.

Z tym dłuższym trzymaniem można polemizować.....

Wydaje mi się, że znacznie ważniejsze powinno być wyjaśnienie jakiej wartości jest g i Lt - jeżeli Ug = 0,5 .

Pewnie w MS będą ciemniejsze szyby, ale może właśnie tego oczekujesz...

Jak określisz, który producent proponuje korzystniejsze dla Ciebie to temat szyb będzie "z grubsza" załatwiony.

Nie wiem czy będzie ciemniejszy czy różnica 2 % będzie widoczna. MS dokładnie precyzuje jakie ma parametry g = 53 % ; Lt 74% a Vetrex niestety podaje widełki nie wiem czym to jest spowodowane a w salonie nie potrafili odpowiedzieć kiedy jest jaka wartość.

... a Vetrex niestety podaje widełki nie wiem czym to jest spowodowane a w salonie nie potrafili odpowiedzieć kiedy jest jaka wartość.

Juz bylo o tym. Vetrex ma dwoch dostawcow szyb. Ale mozna zazyczyc sobie szyby o konkretnych paramterach ( 53/74) w zamowieniu i to zrealizuja. Informacja pochodzi bezposrednio z Vetrex.

Witam

Bede budowal dom dosc mocno przeszklony - okolo 70-80m2 okien. Celuje w baaardzo energo-oszczedny (wole nie uzywac pasywny bo moze mi nie wyjsc).

Znajomy ma pasywniaka z oknami internormu (sam jest architektem i poniekad wykonawca. Mowi ze jak okna do pasywnego to tylko od nich.

Troszke o nich poczytalem i ..... wiem ze cena bedzie wielka.

Wiece jakiego rzedu to moga byc kwoty ? I podac jakies "zamienniki" do postudiowania? Czy sa jakies porownywalne jakosciowo ? Jestescie praktykami a ja musze bazowac na folderach i sprzedawcach stad Wasze opinie beda dla mnei cenne.

(wiem ze bardzo ogolnie postawione pytania, ale nie sugerujcie sie cena tylko jakoscia okien, wykonaniem, serwisem pozniejszym, terminowoscia).

z gory dziekjuje

Ps

Na stronie internormu nie znalazlem zadnego przedstawiciela na Pomorze. Aby cos dotknac lub zobaczyc na zywo to trzeba az do W-wy lub Berlina jechac?